Pisicile hipoalergenice: ce rasă alegeți dacă sunteți alergic la animale

Fapte despre pisici 04.05.2018 9,8 mii 6,5 mii 8 minute.

Prezența unui animal în casă provoacă o reacție alergică la unii oameni, uneori chiar la fel de severă ca bronhospasmul. Dar nu trebuie să renunți la dorința de a avea un animal de companie. Există multe rase de pisici care practic nu provoacă atacuri alergice, astfel încât persoanele care suferă de alergii ar putea să le țină acasă. Mai jos vor fi prezentate rase de pisici hipoalergenice, al căror conținut este permis chiar și pentru astmatici..

1 De ce apare o reacție alergică la pisici?

Înainte de a vorbi despre ce rase de animale sunt potrivite pentru persoanele care suferă de alergii, ar trebui să înțelegeți de ce pisicile provoacă alergii la unii oameni. Contrar credinței populare, cauza unei reacții alergice la pisici nu este deloc blana animalelor, ci substanța proteică Fel D1. Acest alergen se găsește în toate secrețiile animalelor, cum ar fi:

 • salivă;
 • sebum;
 • sudoare;
 • urină;
 • fecale;
 • spermă;
 • scurgeri vaginale;
 • secret al glandelor anale.

Prin urmare, ar fi o greșeală să presupunem că pisicile cu păr scurt sunt cu siguranță hipoalergenice.. Capacitatea animalelor de a provoca o reacție alergică nu depinde de lungimea blănii lor, ci de conținutul alergenului din secreții.

În același timp, lungimea hainei afectează încă capacitatea pisicii de a provoca reacții alergice, deoarece firele de păr sunt vehiculul pentru alergen. Pisicile se spală regulat, lăsând salivă pe paltoane. Animalele pufoase vărsă mai mult, își pierd de multe ori părul, care se răspândește prin cameră și provoacă reacții alergice la o persoană expusă la acestea.

La unii oameni, lâna provoacă reacții alergice de la sine. Dar, în astfel de cazuri, simptomele alergice apar din contactul cu orice animal, nu neapărat o pisică, și chiar și atunci când se utilizează produse din lână (haine, pături etc.).

1.1 Ce determină capacitatea unei pisici de a provoca alergii

Probabilitatea de reacții alergice, cum ar fi atacurile de astm, depinde nu atât de rasă, cât de animalul respectiv. Aceeași pisică poate provoca atacuri de alergie de o severitate diferită la două persoane diferite. Prin urmare, înainte de a lua animalul acasă, trebuie să faceți un test de compatibilitate..

Important! Merită efectuat un test de compatibilitate la animale, chiar dacă nu au fost observate reacții alergice anterioare. Alergiile pot apărea brusc, fără a se arăta anterior. Testul necesită un test de sânge uman și o probă de salivă și blană a animalului.

Riscul de alergie la un anumit animal poate fi estimat în avans, deoarece există o anumită relație între caracteristicile animalului și capacitatea acestuia de a provoca alergii. Următorii factori afectează probabilitatea unei reacții alergice la contactul cu o pisică:

 1. unu. Culoare. Capacitatea de a provoca alergii la animalele cu haine întunecate este mai mare decât la pisicile cu culori deschise. Motivul exact al acestui model nu este pe deplin înțeles. Se presupune că cu cât este mai mare cantitatea de pigment închis la culoare, cu atât mai mult alergen este în secreții..
 2. 2. Fertilitate. După debutul pubertății, numărul de alergeni din secrețiile animalelor crește foarte mult, în special în perioadele de activitate sexuală. Prin urmare, dacă există alergici în familie, este necesară sterilizarea sau castrarea animalului..
 3. 3. Tipul hainei. Conținutul alergenului din scurgerea pisicii nu depinde de lungimea firelor de păr, de prezența substratului etc. Cu toate acestea, pisicile cu părul lung se varsă mai mult și își pierd părul mai des, poluând astfel casa cu un alergen decât animalele de companie cu părul scurt..

Important! Pentru persoanele care suferă de alergii, pisicile sunt preferabile pisicilor, deoarece au perioade de activitate sexuală doar de câteva ori pe parcursul anului, în timp ce pisicile sunt active aproape constant. Un pisoi are mai puțină capacitate de a provoca alergii decât un animal adult..

1.2 Semne ale unei reacții alergice la o pisică

Alergia la pisici este un eveniment destul de comun, mai ales la copiii care o tolerează mai sever decât adulții. La contactul cu un animal la o persoană predispusă la alergii, apar următoarele simptome:

 • congestie nazala;
 • mâncărime în căile respiratorii;
 • lacrimare, semne de conjunctivită;
 • reacții alergice ale pielii sub formă de erupții cutanate, roșeață în contact direct cu un animal, în special atunci când îl zgâriați sau îl mușcați.

În cazuri severe, posibil bronhospasm, angioedem, anafilaxie.

Important! Adesea, oamenii pot fi alergici la mai mulți alergeni de natură diferită simultan. De exemplu, la astmatici, o varietate de declanșatoare pot declanșa un atac. Prin urmare, dacă o persoană a avut cel puțin o dată o reacție alergică la orice agent, atunci un test pentru compatibilitatea cu un animal este o procedură obligatorie. În acest caz, este foarte probabil ca acesta să fie alergic la proteinele feline..

2 rase de pisici hipoalergenice

Nu există pisici care să nu provoace deloc alergii, deoarece proteina-alergen se găsește întotdeauna la animalele din corp. Dar există rase în care conținutul acestui agent este mic, deci sunt destul de potrivite pentru persoanele care suferă de alergii. Mai jos este o listă a acestor rase, numele și descrierea acestora.

Pisicile hipoalergenice vin într-o varietate de lungimi și structuri ale stratului. Dintre categoriile de animale care diferă prin natura învelișului de lână, puteți alege rase care sunt acceptabile pentru persoanele cu alergii..

2.1 Fără pardoseală

Astfel de animale de companie nu sunt predispuse la vărsare și nu acumulează alergenul în strat. Prin urmare, probabilitatea unei reacții alergice în prezența unor astfel de pisici în casă este mică. Această categorie include următoarele rase de animale:

 1. 1. Sphynx canadian.
 2. 2. Oriental cu părul scurt.
 3. 3. Abisinian.
 4. 4. Allerc.

2.1.1 Sphynx canadian

Acest lucru este ideal pentru persoanele care suferă de alergii. Un astfel de animal produce în sine puține proteine ​​care provoacă alergii, iar absența completă a liniei părului exclude acumularea și răspândirea alergenului cu haina..

Desigur, aspectul unei astfel de pisici este în mod clar „pentru un amator”, dar animalele de companie din această rasă au un caracter minunat și o minte extraordinară. Animalele iubesc și se leagă de stăpânul lor. Dezavantajul rasei este că sfinxii sunt foarte termofili și necesită îngrijire constantă a pielii..

2.1.2 Hairhair oriental

Acest animal grațios cu părul scurt are un nivel scăzut de alergeni și nu se varsă. Prin urmare, probabilitatea alergiilor în prezența unui astfel de animal de companie în casă este foarte mică..

Animalul este devotat proprietarului, satisfăcător, sociabil și activ. Pisica orientală se înțelege cu alte animale de companie. Aparține numărului celor mai inteligente rase - se împrumută bine antrenamentului, învață comenzi, poate aduce obiecte aruncate proprietarului.

2.1.3 Abisinian

Aceste pisici cu părul scurt sunt considerate relativ sigure pentru persoanele care suferă de alergii. Dar trebuie să alegeți pisoi de culoare deschisă. Ar trebui să căutați un pisoi abisinian de la crescătorii cu o bună reputație - în caz contrar, puteți achiziționa un animal non-rasă care nu corespunde pe deplin caracteristicilor rasei. În prezența unui amestec de alte rase, capacitatea pisicii de a provoca alergii poate fi crescută.

Pisica abisiniană are o inteligență dezvoltată. Este activ, sociabil și curios, nu intră în conflict cu alte animale de companie, este devotat proprietarului și este în mod constant lângă el.

2.1.4 Alergie

Conform declarațiilor companiei Allerca, care a creat această rasă folosind modificări genetice, această pisică nu este practic capabilă să provoace o reacție alergică. Scopul activității companiei a fost dezvoltarea unei rase cu un conținut minim de alergeni în organism. Este imposibil să răspundem fără echivoc la întrebarea cum a reușit compania. Există opinii contradictorii în acest sens..

Allerka este jucăuș, prietenos și ascultător, bine antrenat. Din păcate, este foarte dificil să testați compatibilitatea cu un animal în prealabil, deoarece în Rusia această pisică poate fi cumpărată numai prin intermediul magazinelor online..

2.2 Pisici cretate

Aceste pisici se caracterizează printr-un strat gros, ondulat, precum blana de astrahan. Animalele cu astfel de păr nu sunt foarte susceptibile la năpârlire și sunt considerate hipoalergenice. Pisicile cret includ următoarele rase:

 1. 1. Cornish Rex.
 2. 2. Devon Rex.

2.2.5 Cornish Rex

Această pisică are un substrat scurt și dens sub formă de blană de astrahan. Multor oameni le place această caracteristică a husei de lână..

Animalele de companie din această rasă sunt docile și ușor de ținut acasă. Dezavantajul acestei rase este incapacitatea de a retrage complet ghearele datorită dimensiunii reduse a tampoanelor de pe labe. Această problemă poate fi rezolvată fie prin tăierea regulată a unghiilor, fie prin utilizarea unui stâlp de zgâriere..

2.2.6 Devon Rex

Această rasă este una dintre cele mai hipoalergenice. Aceste pisici se disting de Cornish Rex printr-o haină mai scurtă, ale cărei vârfuri sunt îndreptate în sus, ceea ce conferă animalelor un aspect ușor zdrobit..

Devon Rex este foarte prietenos și atașat de proprietar.

2.3 Pisici cu păr lung

Dintre pisicile cu părul lung, există rase cu o capacitate scăzută de a provoca alergii, dar haina acestor animale are nevoie de îngrijire și periaj regulat. În caz contrar, firele de păr se vor transporta prin casă, crescând riscul de reacții alergice la acei membri ai familiei care sunt predispuși la acestea - în ciuda faptului că conținutul de alergeni la aceste pisici este scăzut. Când țineți pisicile cu părul lung într-o casă în care locuiește o persoană alergică, este necesar să aspirați frecvent covoarele și mobilierul și să efectuați curățarea umedă a camerei.

Rase de pisici hipoalergenice semi-lungi:

 1. 1. Javanez.
 2. 2. Balinez.

2.3.7 Javanez

Acest animal are o construcție musculară grațioasă, haina luxoasă și o culoare frumoasă..

Pisica javaneză are o inteligență bună și este ușor de dresat. Este jucăușă și foarte activă din punct de vedere fizic, curioasă, atașată de proprietar - îi place să stea în brațele lui și să doarmă lângă el. Dezavantajul rasei este tendința sa de a face mizerie..

2.3.8 Balinez

Pisica balineză se caracterizează printr-un nivel scăzut de alergen în organism și se numără printre cele mai bune rase hipoalergenice..

Aceasta este o pisică foarte inteligentă, sociabilă, emoțională și curioasă, cu care nu te vei plictisi. În exterior, pare a fi un reprezentant al rasei siameze, prin urmare este cel mai bun înlocuitor pentru pisica siameză pentru cei care nu o pot avea din cauza alergiilor.

2.4 Pisici pufoase

Animalele de companie cu haina lungă se varsă abundent și deseori își pierd firele de păr, răspândind astfel alergenul în toată casa. Prin urmare, animalele cu părul lung sunt cele mai puțin potrivite pentru persoanele care suferă de alergii. Dar există o excepție.

2.4.9 Pisică siberiană

În ciuda blănii lungi și groase, această rasă este hipoalergenică. Animalele au un nivel foarte scăzut de proteine ​​alergenice, deci pot fi păstrate pentru persoanele care suferă de alergii.

Pisica siberiană are un caracter calm și este foarte loială stăpânului său. Pentru a evita pericolul unei reacții alergice, părul animalului trebuie îngrijit constant, îndepărtând firele de păr inutile. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza un furminator - un pieptene special cu o lamă care îndepărtează substratul mort.

3 Cum să întrețineți în mod corespunzător un animal de companie hipoalergenic

Înainte de a cumpăra un pisoi, trebuie să vă asigurați că crescătorul este în stare bună. În caz contrar, există riscul achiziționării unui animal cu impurități de rase străine, care de fapt nu este hipoalergenic.

Alergiile nu sunt întotdeauna previzibile și se pot face simțite după săptămâni, sau chiar luni. Prin urmare, este necesar ca crescătorul să prevadă posibilitatea returnării animalului în astfel de circumstanțe..

La păstrarea unui animal de companie hipoalergenic, trebuie respectate următoarele reguli:

 1. 1. Spălați pisica. Această procedură trebuie efectuată de membrii familiei care nu suferă de alergii..
 2. 2. Spălați regulat obiectele cu care se joacă animalul.
 3. 3. Aspiră zilnic casa pisicii.
 4. 4. Păstrați curatele vasele din care pisica mănâncă.
 5. 5. Pieptănăm haina - mai ales dacă pisica este semilungă sau pufoasă.
 6. 6. Curățați spațiile în mod regulat - aspirați covoarele și mobilierul tapițat, spălați podeaua.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile hipoalergenice: ce rasă alegeți dacă sunteți alergic la animale