Pisicile hipoalergenice: mit sau realitate?

O alergie la unul dintre membrii familiei este un motiv suficient pentru a abandona ideea de a avea un animal de companie pentru totdeauna. Dar dacă dorința de a-ți vedea prietenul cu patru picioare lângă tine este atât de puternică încât te împiedică să fii fericit? Există, de asemenea, rase de pisici hipoalergenice - creaturi minunate, lângă care ochii nu se înroșesc, nu înăbușă o criză de tuse, iar pielea nu se acoperă cu o erupție stacojie! Din păcate, această înșelăciune este obrăznică și iresponsabilă. Dar persoanele care suferă de alergii au încă șansa de a deveni proprietarul unui ronțăit fermecător.

De ce să trișeze cumpărătorii?

Pentru bani, desigur. Crescătorii fără scrupule inventează „rase noi”, le declară hipoalergenice și le vând pentru sume fabuloase. De exemplu, Alergia minunată de 7.000 de dolari nu diferă de nici o altă pisică. Când proprietarii dezamăgiți, după ce au descoperit o captură, au început să ducă compania cu procese și solicită compensarea pagubelor provocate, vicleanul antreprenor Simon Brody a dispărut pentru o vreme. Și, iată obrăznicia, apărută cinci ani mai târziu cu o nouă senzație - semi-sălbatică Ashera nu numai hipoalergenic, ci și unic în genotip și, prin urmare, mult mai scump - 20.000 $! Și la urma urmei, au existat oameni care l-au crezut din nou pe Brody. Și a lovit din nou un jackpot mare și a fugit, de data aceasta în Canada.

O alergie la blană este o alergie la o proteină străină care se găsește în salivă, urină, lichide seminale și vaginale, sudoare, sebum și, în general, toate fluidele secretate de animale. Mai mult, aceasta nu este o proteină specifică, ci multe tipuri diferite de proteine..

Există pisici hipoalergenice printre rasele existente, nu fictive? Din păcate nici nu. Deși crescătorii încearcă să ne convingă contrariul, atribuind hipoalergenicității aproape fiecărei rase. De exemplu, puteți auzi adesea că o pisică norvegiană, Coon, Ragdoll sau siberiană provoacă alergii mai rar decât altele (și asta în ciuda faptului că lâna frumuseților enumerate este foarte groasă și „izolată” cu un substrat!). Astfel de afirmații nu sunt o metodă complet onestă de popularizare a raselor preferate..

Care pisici sunt mai potrivite pentru persoanele care suferă de alergii??

În primul rând, este important să înțelegem că una și aceeași pisică pot provoca un atac sever la o persoană, în timp ce alta nu va avea nicio reacție la aceasta. Prin urmare, trebuie să alegeți nu o rasă, ci un anumit animal de companie. Pentru a înțelege dacă sistemul imunitar reacționează la acest animal, trebuie să vă donați sângele și o probă de salivă / păr a pisoiului și, de preferință, și mama pisoiilor. Niciun crescător competent nu va refuza acest serviciu unui cumpărător alergic, nu ezitați să cereți materiale de cercetare.

Simpla comunicare cu pisica dvs. nu este întotdeauna suficientă. Este posibil ca simptomele alergice să nu apară imediat, dar după câteva ore sau zile. Prin urmare, o vizită la creșă și o comunicare strânsă cu animalele este doar o parte a unui test de sensibilitate. Chiar dacă simptomele nu apar, testele trebuie încă trecute.

Deci, testele vor arăta care pisici sunt hipoalergenice pentru dvs. Dar deja în etapa de selecție, puteți crește șansele de succes. Acordați atenție următoarelor criterii:

  • Culoare. S-a dovedit că pisicile albe și de culoare deschisă sunt mai puțin susceptibile de a provoca alergii. Geneticienii presupun că concentrația proteinei „dăunătoare” este cumva legată de cantitatea de pigment. Cât de exact și dacă există această conexiune este încă neclar. Dar ciocolata, pisicile negre și albastre închise, dintr-un anumit motiv, provoacă simptome mai des decât ronronele albe.-

În fotografia de mai jos - o fermecătoare liliac liliac în compania fraților de ciocolată-colegi de gunoi:

  • Fertilitate. Dacă un membru al familiei suferă de alergii, animalul de companie trebuie sterilizat sau sterilizat. Pisicile fertile mature și pisicile emit de zece ori mai mulți alergeni decât cele sterile! Mai ales într-o perioadă de entuziasm. Prin urmare, trebuie să fiți pregătiți în prealabil pentru operație (financiar și moral) sau să luați un animal de companie deja sterilizat în casă.-
  • Tip lână. Lungimea și grosimea stratului nu afectează cantitatea de alergen eliberată de pisică. Dar cu lână alergenul este transportat în jurul apartamentului. Prin urmare, cele mai bune pisici pentru persoanele care suferă de alergii sunt cele ale căror păr nu se varsă, nu picură cu ace și nu zboară în jos. De exemplu, pisicile exotice, scoțiene și britanice sunt mai susceptibile de a provoca alergii, deoarece au o haină „plină”, cu un strat gros dens. Iar birmanezii, siamezii, abisinienii și alte pisici cu păr aderent neted și subțire provoacă mai rar simptome..

Mulți alergici se simt minunat lângă sfinxurile canadiene. Dar nu cu păpuși "de cauciuc", ci cu pisici "piersici" - pielea lor este acoperită cu un pufos, abia sesizabil la atingere. Sfinxurile emit și alergeni, dar pătează mai puțin diferite suprafețe (nu există lână și este mai ușor să spălați alergenul de pe pielea goală). Aproximativ 15% dintre persoanele care suferă de alergii nu reacționează la rasele cretate: Devon Rex și Cornish Rex vărsă mai puțin, iar lâna subțire matasoasă nu se împrăștie în colțuri ca puful bovinelor „încălzite”.

Chiar și fotografia arată valurile „corecte”, strânse și simetrice ale hainei Cornish Rex:

Se pare că cele mai hipoalergenice pisici sunt animale de companie sterile de culoare albă sau cât mai roșie deschisă cu păr neted, fără substrat (și fără păr sau creț). Dacă sterilizarea / castrarea animalului dvs. de companie este absolut inacceptabilă pentru dvs., este mai bine să alegeți o pisicuță: pisicile sunt într-o stare de emoție aproape tot timpul anului, iar pisicile doar de două sau trei ori pe an.

Ceea ce reduce concentrația de alergeni?

Primul este igiena. Animalul de companie trebuie să fie scăldat o dată pe săptămână folosind șampoane speciale care reduc sau blochează efectul iritanților. Există aceleași șervețele - ideale pentru îngrijirea pisicilor fără păr. Asigurați-vă că vă pieptănați pisica zilnic, îndepărtând firele libere cu o mănușă de cauciuc sau o mână umedă. Nu permiteți labelor să fie contaminate cu urină - există o concentrație foarte mare de alergeni în urină, pe care pisica le va răspândi cu siguranță în tot apartamentul. Prin urmare, trebuie să folosiți așternuturi de calitate și să curățați tava zilnic..

Pentru persoanele care suferă de alergii și în special pentru copii, toate aceste proceduri pot fi periculoase. Prin urmare, un alt membru al familiei trebuie să aibă grijă de pisică. Decideți în avans dacă cineva este dispus să își asume aceste responsabilități (în mod regulat, de-a lungul anilor!).

Al doilea - mentinerea sanatatii. Acesta este un punct foarte important! O pisică bolnavă eliberează de multe ori mai mulți alergeni, mai ales dacă există afecțiuni ale sistemului genito-urinar, respirator, digestiv sau imunitar. Curgerea nasului sau canalele lacrimale cronice, scurgerea de urină, tusea sau strănutul, mătreața, vărsăturile frecvente sau diareea fac ca o pisică cu păr hipoalergenic să fie periculoasă pentru persoanele susceptibile. Prin urmare, este important să vă hrăniți animalul de companie corect, nu uitați de profilaxia regulată (picături de la paraziți externi, deparazitare, vaccinări) și o dată pe an să efectuați o examinare de rutină de către un medic veterinar.

Alte sfaturi:

  • spălați-vă fața și mâinile de fiecare dată după contactul cu animalul de companie. Nu atingeți ochii, gura sau fața după ce ați atins pisica-
  • Hainele din lână, chiar și după spălare, rețin o anumită cantitate de alergeni care se acumulează în fibre în timp. Încercați să purtați țesături sintetice, neabsorbante sau bumbac-
  • depozitați lenjeria de pat și lenjeria de corp în pungi de plastic sigilate. Nu lăsați pisica să urce în dulapuri, să doarmă cu dvs. sau pe haine-
  • Efectuați o curățare umedă săptămânală a întregului apartament, ventilați bine toate camerele în fiecare zi. Instalați purificatoare de aer-
  • nu cumpărați case moi și lenjerie de pat de pluș pentru pisica dvs., acestea acumulează alergeni-
  • atunci când alegeți un animal de companie pentru copiii cu alergii, acordați atenție abisinienilor, birmanilor, Sphynxes, Rexes. Au un sistem nervos puternic, ceea ce este foarte important - o zgârietură sau mușcătură în 99% din cazuri provoacă simptome alergice.

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, nu puteți face față bolii, găsiți urgent un adăpost temporar pentru pisică (este mai bine să fiți de acord cu familia sau prietenii în avans, chiar înainte de a cumpăra un pisoi). Consultați-vă medicul pentru a ajusta tratamentul, este posibil să alegeți alte medicamente sau un regim diferit. Există modalități de a „obișnui” corpul cu un anumit alergen - costisitor, dar eficient. Puneți-vă sănătatea pe primul loc!

Creaturile „extraterestre” din fotografia de mai jos sunt Sphynx canadian, pisici siameze și Devon Rex:

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile hipoalergenice: mit sau realitate?