Rechinul de pisică obișnuit este sigur pentru oameni!

Rechin pisicăȘtim cu toții că mările sunt locuite de prădători periculoși precum rechinii. Ei au insuflat întotdeauna frică și groază unei persoane. Dar știați că există un rechin de pisică? Cercetătorii susțin că, deși este un prădător, nu reprezintă un pericol pentru oameni, deoarece colții ei sunt prea mici, deși există mulți dintre ei. Unde trăiește acest reprezentant al speciei și cum este? Veți găsi răspunsuri la aceste întrebări și la multe alte întrebări în acest articol..

Aspectul și dimensiunea rechinului pisică comun

Rechin de pisică de coraliPisica rechin - este unul dintre reprezentanții familiei rechinilor pisici, care include aproximativ 60 de specii. Dimensiunea sa nu depășește 1,5 metri lungime, iar greutatea sa este de până la 15 kilograme.

Această specie a fost descoperită și descrisă pentru prima dată de Karl Linnaeus în 1758. Această specie este adesea confundată cu rechinul pisică stelat, care este foarte asemănător, dar de dimensiuni mai mari..

Rechinul de pisică obișnuit este de dimensiuni mici în comparație cu rudele sale. În acest reprezentant, aripioarea este pe coadă și este de dimensiuni mari. Cu toate acestea, lama inferioară este destul de slab dezvoltată, la fel ca toți rechinii. Aripioarele sunt situate pe spatele corpului. Nările rechinului pisică sunt protejate de valve speciale care sunt separate de un mic sept. Culoarea rechinului este destul de frumoasă: deci, partea și spatele au o culoare nisipoasă închisă și sunt decorate cu mici pete întunecate. Burta rechinului are o culoare deschisă, aproape albă. Pielea rechinului seamănă cu hârtia de șlefuit, deci nu este nevoie să o atingeți. Colții de rechin sunt extrem de mici, dar sunt mulți dintre ei și sunt foarte ascuțiți. La masculi, spre deosebire de femele, maxilarele sunt mai masive..

De ce a fost numită pisică?

Numele de rechin de pisică obișnuit a fost obținut pentru faptul că reprezentanții acestei specii de rechini pot vedea perfect în întuneric complet și pot trăi o viață de noapte.

Este un pericol pentru oameni?

Pentru oameni, această specie este absolut sigură.. Nu a fost înregistrat niciun caz de agresiune a rechinilor împotriva oamenilor. Adesea, ei au încercat doar să înoate. Dar pentru ea, oamenii sunt extrem de periculoși, deoarece unii pescari sunt angajați să o prindă. Deși, dacă întâlnește rețeaua accidental, deseori este eliberată înapoi. Și oamenii de știință folosesc corpurile rechinilor felini pentru cercetarea lor. Deoarece această specie de rechin este cea mai frecventă printre branhii lamelare. Conform rezultatelor cercetărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, această specie are statutul de „Cel mai puțin îngrijorat”.

Habitat

Reprezentanții acestei specii de rechini pot fi găsiți în apropierea țărmurilor Oceanului Atlantic, precum și în Marea Mediterană și Marmara. În Marea Neagră, un rechin de pisică este, de asemenea, rar văzut, în principal în largul coastei Turciei. Habitatul are o adâncime de 10 până la 800 de metri. Trăiește în principal la o adâncime de 100 de metri. Pe măsură ce cresc și cresc în mărime, rechinii se apropie de coastă și, de îndată ce devin capabili să se reproducă, se deplasează la marginea platoului continental.

Mod de viata

 • Rechin pisică în mânăReprezentanții acestei specii trăiesc în principal noaptea. În timpul vânătorii, ei înoată încet prin teritoriul lor și își vânează prada. Pentru o vânătoare de succes, ei au: un corp flexibil capabil să se eschiveze în diferite moduri, reacție rapidă și dinți ascuțiți. În timpul zilei se odihnesc în partea de jos, iar femelele își găsesc adăpost în ape puțin adânci. Dieta constă din diferite nevertebrate bentice sau crustacee. De asemenea, mănâncă echinoderme, moluște, viermi și pești mici. Odată cu vârsta, hrana lor se schimbă, astfel încât reprezentanții mai tineri mănâncă crustacee, iar adulții mănâncă moluște și crabii pustnici.
 • De obicei, își desfășoară activitățile unul câte unul, doar în cazuri rare puteți vedea mai mulți reprezentanți ai speciei simultan. Se adună în principal numai pentru a vâna victime mai mari. Așadar, cercetătorii au înregistrat odată un caz în care aproximativ zece rechini felini au atacat împreună o caracatiță..
 • Se înrădăcinează bine acasă. Deci, ele pot fi adesea găsite în acvariile de colecție. Reprezentanții acestei specii sunt foarte nepretențioși și vor trăi liniștiți chiar și într-un acvariu mic..

Reproducere

Reproducerea la rechinii felini are loc prin depunerea ouălor. Depunerea icrelor are loc pe tot parcursul anului. La un moment dat, femela poate depune de la două la câteva zeci de ouă. Oul are o apărare dură și excitată. Oul are aproximativ cinci centimetri lungime și aproximativ doi centimetri lățime. Un embrion este ținut într-un ou de la șase luni la un an, totul depinde de temperatura apei în care se află. Puii nou-născuți măsoară până la 10 centimetri lungime. Speranța de viață este de aproximativ 12 ani.

Datorită fertilității sale ridicate, această specie nu riscă să dispară de pe fața Pământului în viitorul apropiat. De asemenea, oamenii nu extermină cu greu felinele. Deoarece sunt prinși în principal pentru acvariile lor și sunt mâncați rar. La fel de ficatul acestor reprezentanți ai speciei este foarte toxic și otrăvitor pentru oameni. Singurii oameni care mănâncă acest pește sunt țările de pe coasta Adriaticii..

O varietate de rechini pisici

Există multe soiuri de feline.

 • Pătat sau gură neagră - numită și coadă de fierăstrău, trăiește în principal în Marea Adriatică și Marea Nordului. Partea superioară a aripioarelor este zimțată, pentru care a fost numită coadă de ferăstrău.
 • Comun - locuiește în principal în largul coastelor Africii și Norvegiei. Se referă la reprezentanții obișnuiți ai familiei, măsoară aproximativ un metru lungime.
 • Rechin de pisică gonflabilCalifornian sau balonat - habitatul, după cum sugerează și numele, este coasta Californiei. S-a numit umflare pentru că atunci când intră în plămânii aerului, începe să se umfle.
 • Coral australian - habitatul este coasta Australiei. Se hrănește în principal cu moluște, are pete întunecate și linii ușoare în formă de șa.
 • Negru reperat - locuiește și în apele Australiei, trăiește în principal la o adâncime de până la cinci metri. Și mai există încă un reprezentant - tasmanian reperat trăiește în largul coastei Australiei de Sud.
 • Australian reperat - trăiește foarte departe de coastă, deci are un habitat complet diferit spre deosebire de rudele sale.
 • Negru din Madeira - trăiește în Atlanticul de Nord, precum și în apele temperate ale Oceanului Pacific. Nu diferă mult de rudele sale.
 • Daemon - este cea mai neexplorată specie felină. A fost prinsă doar de două ori în largul coastei Chinei. Este aproape complet de culoare neagră, cu o aripă lungă. Se crede că trăiește foarte adânc în partea de jos..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rechinul de pisică obișnuit este sigur pentru oameni!