Ojos azules - prezentare detaliată a rasei

Gândiți-vă, doar o singură genă a devenit „vinovată” pentru recunoașterea unei noi rase de pisici, Ojos Azules. Ai observat cât de adorabile sunt pisicile cu ochi albaștri și albastru de floarea de porumb? Câte pisici cu ochi albaștri ați întâlnit în viață, dacă excludeți siamezii? La fel, o pisică cu ochi albaștri nu este o culoare a punctului de culoare - o raritate!

Chiar și siamezii nu au întotdeauna o culoare albastră bogată a ochilor, mai des albastru-alb sau ceresc. Se crede că toate pisicile cu ochi albaștri sunt înrudite cu siamezii sau cu angora într-o măsură mai mare sau mai mică. Cu toate acestea, Ojos Azules sau Oji (ochi albaștri, cu ochi albaștri) nu au „impurități” siameze și Angora și este o rasă recunoscută de pisici din lume care poartă gena pentru ochii albaștri. Și imediat un avertisment: nu orice pisică cu ochi albaștri aparține rasei Ojos Azules, căreia îi aparține această nuanță, vom analiza mai jos.

Referință istorică

Fondatorul rasei este o pisică cu ochi albaștri numită Coneflower, care a trăit în SUA, New Mexico. După cum sa dovedit mult mai târziu, progenitorul nu avea gene comune cu pisicile siameze, dar le-a transmis culoarea albastră a ochilor copiilor ei. Trebuie spus că Vasilek a fost foarte „muncitor” și a produs 2 litri pe an. Deci, fără intervenția lianților și a geneticienilor, „ochii albaștri” și-au ales un partener și au dezvoltat rasa pe teritoriul așezării, iar mai târziu statul.

În 1984, oamenii de știință genetici au confirmat că oamenii cu ochi albaștri care trăiesc în New Mexico poartă o genă specială, în esență unică. Cu toate acestea, animalele cu patru picioare au trebuit să aștepte până în 1991, când standardul rasei a fost aprobat. Apropo, începând din 1992, existau doar 10 pisici recunoscute oficial ca purtători de rasă pură Ojos Azules. Abia în 2004, frumusețile cu ochi albaștri au devenit eligibile pentru expoziții în categoria Rase noi pre-recunoscute (PNB).

Se crede că rasa locuiește exclusiv în Statele Unite. De fapt, pisicile cu ochi albaștri se găsesc și în Rusia, Noua Zeelandă, Marea Britanie și, din păcate, nu întotdeauna ca pisici domestice. Știți cum apar brusc animalele care trăiesc pe un continent pe altul? Este simplu - călătoresc pe nave ale flotei comerciale. O mulțime de pisici pierdute sunt puse în cuie întreprinderilor mari în căutare de adăpost și hrană, iar animalele prinse în porturi, urcă pe punți și nu au timp să sară pe debarcader în timpul plecării navei. Marinarii nu sunt un popor atât de dur și deseori primesc prieteni cu blană care „coboară” în portul următor sau călătoresc ca parte a unui echipaj de mai mulți ani. În mod similar, insectele, păsările, rozătoarele și alte animale mici se mișcă peste ocean..

Aspect

Pentru „ochiul neexperimentat”, o pisică din rasa Ojos Azules nu va părea exclusivă, este vorba doar de culoare. Standardul rasei permite toate tipurile de culori, cu excepția culorii punctului și a două tipuri de lungime a stratului. Există doar un singur blocaj în paleta de culori a rasei - pisica nu trebuie să fie albă. Apropo, „ochii albaștri” cu „părul” luxuriant se distinge ca o rasă separată - Ojos Azules Longhair. Conceptul de păr lung sau păr scurt, pur subiectiv, nu există un standard strict „de la și până la”. Cu toate acestea, indiferent de lungimea hainei, rasa are un substrat slab dezvoltat, iar părul de gardă este lucios, moale și neted la atingere..

Și acum cel mai interesant lucru, dacă o pisică cu ochi albaștri locuiește în casa ta, în curte sau cu prietenii, aruncă o privire mai atentă, poate că acesta este același „cu ochii albaștri”! Orice pisică poate fi recunoscută ca Ojos Azules dacă sunt îndepliniți următorii parametri:

 • Sânge fără impurități siameze și himalayene.
 • Prezența pisoiilor cu ochi albaștri în așternut.
 • Orice haină fără o cantitate mare de alb. Sunt permise mici pete albe (cu excepția zonelor din piept și abdomen), cu condiția ca și vârful cozii să fie alb, câteva exemple în fotografia de mai jos.
 • Ochii albaștri sau heterocromia cu un ochi albastru, celălalt cu o paletă galbenă sau verde. Culoarea albastru-gri a iriselor nu este un motiv pentru sacrificare, ci un dezavantaj semnificativ pentru reproducere.
 • Respectarea standardului rasei.

Continuăm să spargem stereotipurile! Rasa are, de asemenea, indivizi care nu au ochii albaștri, numiți Oji latenți. Sincer vorbind, este greu de înțeles care este diferența dintre Oji Latents și pisicile obișnuite „de curte”, cu excepția respectării parametrilor de rasă ai corpului, dar îi vom considera pe genetici pe cuvânt.

Important! Când cumpărați un pisoi Ojos Azules, nu vă bazați niciodată pe cuvântul crescătorului. Dacă nu sunteți un felinolog practicant, nu încercați să constatați rasa cu ochiul, ci cereți documente. Este optim dacă strămoșii de până la 3 generații sunt indicați în pedigree.

Animalele de companie cu aspect grațios aparțin grupului de pisici de dimensiuni medii, care cântăresc până la 5 kg, cu toate acestea, greutatea maximă nu este limitată de standarde, iar în crescătorii de reproducție există „tati” de 6-7 kg. Pe lângă ochii albaștri, pisica trebuie să îndeplinească următorii parametri de rasă:

 • Cap - de formă medie, triunghiulară, cu pomeți și bărbie pronunțați. Trecerea de la frunte la nas este ușor curbată, dar nu plată.
 • Ochi - oblic, alungit orizontal, convex.
 • Urechi - mediu, larg și înalt, rotunjit.
 • Corp - grațios, dar puternic, cu plasticitate bine dezvoltată. Pieptul este dezvoltat, lat, dar nu coborât. Pisica nu este musculară, dar este puternică și dură din punct de vedere fizic..
 • Labe - proporțional cu dimensiunea corpului, periile sunt ovale, colectate. Crupul este ridicat în raport cu umerii, ceea ce conferă animalului un mers „sălbatic”.
 • Coadă - proporțional, subțire spre vârf, vârful este ascuțit, cu părul lung, rotunjit vizual.

Notă! Clișeul despre surditate nu se aplică persoanelor cu ochi albaștri. Riscul pierderii auzului apare dacă unul dintre părinți poartă gena pisicii Angora. Ochii albaștri ai lui Ojos Azules sunt o consecință a mutației naturale, nu a relației cu Angora.

Caracter și creștere

Caracteristica principală în descrierea caracterului „ochilor albaștri” este un atașament puternic față de proprietar. Ojos Azules nu sunt potrivite pentru persoanele care merg adesea în călătorii de afaceri sau călătorii. Dacă proprietarul trebuie să plece, în mod optim, ia cu el animalul de companie, „ochii albaștri” se adaptează rapid noilor condiții de viață, cu condiția să se simtă protejați.

Pe fondul jucăușului și al activității excelente, rasa se distinge prin echilibru și răbdare titanice. Ojos Azules nu arată agresivitate atâta timp cât nimic nu-i amenință viața. Animalele de companie se înțeleg ușor cu câinii și alte animale, adesea se joacă și dorm cu „vecinii din casă”. Rasa este considerată loială copiilor mici, este greu să le numim bone, dar nici ei nu îi vor face rău celui mic. „Ochii albaștri” vor fugi și se vor ascunde de copilul enervant, vor evita în toate modurile posibile ciocniri, dar nu vor jigni „puiul uman”.

Important! Ojos Azules este un animal de companie cuminte, care va suferi să trăiască într-un mediu agresiv îmbrăcat. Dacă aveți copii care nu au atins o „vârstă rezonabilă”, există un câine coleric sau agresiv în casă - „cu ochii albaștri” nu este rasa dvs..

Animalele de companie se adaptează perfect vieții dintr-un apartament și pot locui într-o casă privată. Inteligența foarte dezvoltată contribuie la o înțelegere rapidă a „regulilor de viață” din casă. Devotamentul nelimitat față de proprietar ajută la predarea trucurilor din secție și la mersul pe lesă. Fii atent în timp ce mergi, văzând pericolul, „ochii albaștri” vor fugi, nu se vor apăra.

Întreținere și îngrijire

Pisica aparține părului scurt și nu necesită pieptănare zilnică, chiar și reprezentanții cu părul lung se ocupă singuri de îngrijirea „hainei de blană”. Proprietarul ar trebui să aibă o perie de cauciuc și un pieptene cu dinți lungi și rotunzi pentru a ridica. Proprietarul nu trebuie să-și facă griji cu privire la formarea de încurcături, elasticitatea hainei și absența pufului ușurează îngrijirea. „Ochilor albaștri” nu le place apa și în timpul baie este necesar să se monitorizeze o temperatură confortabilă, astfel încât animalul de companie să nu experimenteze un contrast de temperatură.

„Ochii albaștri” rafinați au gheare cu creștere rapidă care trebuie să fie tăiate. Dacă pisica locuiește într-un apartament, este necesar un post de zgâriere! Nu uitați că adulții și pisoii din rasa Ojos Azules sunt activi și jucăuși. Aveți grijă de timpul lor liber, mai ales dacă lăsați animalul de companie singur în timpul orelor de lucru. Ochii, dacă este necesar, sunt curățați cu o cârpă umedă. Urechile sunt examinate o dată pe săptămână și dacă cojile sunt prăfuite, trebuie șterse cu un burete înmuiat în ulei de vaselină.

Important! Pentru animalele de companie care merg liber pe stradă, este necesară o inspecție zilnică completă!

Inspectați în mod regulat gura animalului de companie, din punct de vedere al sănătății dentare, Ojos Azules sunt predispuși la probleme, nu mai puțin decât alte pisici. Pentru a păstra „zâmbetul de la Hollywood” există 2 alternative - hrănirea cu alimente industriale super-premium sau premium sau curățarea profilactică a dinților. Oponenții „uscării” trebuie să țină cont de faptul că alimentele extrem de moi nu interferează cu formarea plăcii, dimpotrivă, contribuie. Introduceți cartilajul fierte în siguranță în dieta animalului dvs. de companie sau aprovizionați cu bețe igienice pentru spălarea dinților (vândute la magazinele de animale de companie).

Sănătate

Sănătatea fizică a ochilor cu ochi albaștri nu prezintă defecte, „totuși”, există nuanțe la planificarea împerecherii:

 • Împerecherea a două Ojos Azules cu ochi albaștri este o încălcare severă a reproducerii, plină de moarte sau de dezvoltare necorespunzătoare a așternutului (deformarea craniului, coada ondulată, moartea intrauterină).
 • Când Azules și Latent sunt împerecheați, se nasc pisoi, dintre care jumătate sunt cu ochi albaștri, iar al doilea este purtător de heterocromie (irisuri a doi ochi de culori diferite).
 • Dacă împerecheați Azules și un purtător de heterocromie, raportul „ochilor albaștri” din așternut va crește.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ojos azules - prezentare detaliată a rasei