Greutatea unui ou de pui, cât de mult cântărește în grame fără coajă

Cum se determină greutatea unui ou de puiOul este un produs gustos și sănătos din păsări, iubit de mulți. Sunt comestibile brute și prelucrate termic, utilizate ca ingrediente în cosmetologie și medicină alternativă.

Multe rețete culinare necesită să puneți o anumită cantitate de grame de ouă de pui sau melange în vas, astfel încât să știți cât cântărește un ou de pui este util atât pentru un bucătar profesionist, cât și pentru o gospodină obișnuită..

Se crede că cu cât testiculele sunt mai mici, cu atât sunt mai gustoase și mai sănătoase, supuse prospețimii dietetice, desigur. Acest lucru este considerat pentru că testicule mici sunt de obicei produse de găini tinere, în timp ce ouăle mari sunt susceptibile de a fi produse de găinile adulte și vor cântări mult mai mult. Un fapt dovedit că un produs produs de animale tinere este de o calitate superioară decât cel produs de animalele mai în vârstă.

Categorii

Greutatea unui ou de pui în Rusia corespunde categoriei

 • A treia categorie - greutatea de la 35 la 45 g.
 • A doua categorie - greutatea de la 45 la 55 g.
 • Ouă de pui de diferite categoriiPrima categorie - greutatea de la 55 la 65 g.
 • Categoria selectivă - greutate de la 65 la 75 g.
 • Cea mai mare categorie - greutate peste 75 g.

Testiculele sunt vândute cel mai adesea într-un pachet de zece până la treizeci de bucăți. Recipientele pentru ouă pot fi fie din plastic, fie din carton. Zece bucăți dintr-o cutie cântăresc mai mult de o duzină din aceeași categorie într-un pachet de plastic.

marcare

Fiecare testicul vândut în magazin trebuie să aibă un anumit semn. Marcând poți afla prospetime si marime. Marcajul constă din două caractere, în care primul caracter are dimensiunea testiculului, iar al doilea este prospețimea acestuia. Prospețimea este de două tipuri și este notată fie prin litera D - un testicul dietetic, așezat nu mai mult de șapte zile în urmă. Sau cu litera C - un ou de masă depus acum mai bine de șapte zile.

Dimensiunile ouălor corespund următoarelor marcaje:

 • B - cea mai înaltă categorie,
 • O - categoria selectată,
 • 1 - prima categorie,
 • 2 - a doua categorie,
 • 3 - a treia categorie.

Cât cântăresc componentele

Ce înseamnă categoriile de ouă de pui?Oul oricărei păsări, inclusiv puiul, constă dintr-o coajă, proteine ​​și gălbenuș. Desigur, greutatea acestor componente depinde de categoria testiculului. Deci, unul gălbenuș, fără proteine iar cochilia cântărește în medie de la douăsprezece grame într-un specimen marcat „3” la douăzeci și cinci de grame într-un testicul de cea mai înaltă categorie.

Gălbenușul din ouă din a doua, prima și categoriile selectate cântărește douăzeci și două, nouăsprezece și respectiv șaisprezece grame. În unele dintre ele poate două gălbenușuri, dar apoi fiecare dintre cele două gălbenușuri va fi mai puțin decât în ​​coajă cu un gălbenuș.

Proteina cântărește de o dată și jumătate mai mult decât gălbenușul. O proteină de pui, fără gălbenuș și coajă, cântărește de la douăzeci și trei de grame pentru a treia categorie și până la patruzeci și șase de grame dacă coaja este marcată cu B.

Proteina dintr-un ou din a doua categorie trage de obicei douăzeci și nouă de grame, în prima și selectată categorie de ouă, proteina va cântări treizeci și patru și patruzeci de grame

Un ou fiert cântărește cam la fel ca un ou crud, cu excepția cazului în care, desigur, este decojit. Dacă scoateți coaja dintr-un ou fiert, atunci greutatea acestuia va scădea cu greutatea acestei coajă.

Coaja cântărește de obicei până la zece la sută din greutatea testiculului în sine. În consecință, fără coajă, acestea vor cântări în medie pe categorii.

 • Mai mare - 72 de grame sau mai mult,
 • Selectat - 63 de grame,
 • În primul rând - 54 de grame,
 • Al doilea are 45 de grame,
 • În al treilea rând - 36 de grame.

În timp, greutatea unui testicul proaspăt scade treptat. Acest lucru se datorează faptului că moleculele de apă proteine ​​de pui pătrunde în cochilie și se evaporă treptat. Datorită pierderii de umiditate, greutatea proteinei și a gălbenușului poate scădea cu câteva procente, cu toate acestea, dacă sunt fierte, atunci greutatea, datorită absorbției apei, poate fi restabilită.

Greutatea ouălor din diferite rase de pui

În funcție de rasă, găinile depun ouă de diferite dimensiuni și greutăți. Cele mai mari sunt găinile de linie înaltă. Coajă aceste testicule maro, iar greutatea lor începe de la șaizeci și cinci de grame! Sunt, de asemenea, destul de mari în rasele Loman Brown și Isobraun. Chiar și cel mai mic ou de la găinile din această rasă va cântări nu mai puțin de șaizeci de grame. Aceste rase de pui sunt crescute în Europa.

Rasele noastre domestice depun ouă mai mici. Deci rasa albă rusă și rasa Oryol pot transporta un exemplar care cântărește, în medie, șaizeci de grame. Rasa Pavlovsk produce un produs și mai mic - aproximativ cincizeci de grame.

Greutatea ouălor după tratamentul termic

Valoarea nutritivă a ouălor și greutatea ouălor de puiEste bine cunoscut faptul că o mare varietate de feluri de mâncare pot fi preparate din ouă. Și asta, fără a lua în calcul felurile de mâncare în care sunt incluse ouăle ca ingredient. Testiculele în sine sunt un aliment echilibrat și autosuficient. Sunt fierte, prăjite, coapte în sau fără coajă. În plus, albușurile și gălbenușurile sunt consumate crude, în forma lor naturală sau când se prepară diverse feluri de mâncare, cel mai adesea desert. Cum ar fi cremă de ouă sau proteine.

În timpul procesului de gătit, greutatea conținutului de ouă se schimbă, uneori nesemnificativ, iar alteori foarte vizibil. Ou, fiert în coajă, aproape identic după greutatea umedă. Un ou fiert fiert va fi puțin mai greu decât același, dar crud. Ouăle prăjite vor reduce greutatea destul de puternic, până la douăsprezece la sută sau mai mult, datorită evaporării apei, în principal din proteine.

Astfel, un ou de cea mai înaltă categorie, care cântărea optzeci de grame înainte de prăjire, când este decojit și prăjit, va cântări în cele din urmă doar șaizeci și două de grame. Și dacă o coaceți în cuptor sub formă de omletă, pierderile pot fi și mai mari datorită evaporării umezelii și din gălbenuș.

Cele mai grele ouă de pui din istorie

Cel mai mare ou de pui de până acum a fost depus în 2011 pe teritoriul Georgiei, în regiunea Zestafon. Greutatea sa era de 170 de grame, era lungă mai mult de 8 centimetri, și în lățime - mai mult de 6 cm. Când proprietarul a văzut cât cântărește un ou depus de găina ouătoare, el l-a pus imediat în frigider și a trimis o cerere de înregistrare în Cartea Recordurilor Guinness..

Anterior, înregistrarea aparținea Regatului Unit, orașului Eastwood. Greutatea titularului recordului a fost o sută șaizeci și trei de grame, și avea unsprezece centimetri lungime. Desigur, astfel de înregistrări au fost foarte dificile pentru găini, proprietarii declară că găinile au fost bolnave pentru ceva timp mai târziu. Testiculele de pui sunt de obicei mult mai mici..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Greutatea unui ou de pui, cât de mult cântărește în grame fără coajă