Curcani broiler: cresc în casă

Rasa de curcanDintre numeroasele varietăți de păsări de curte, curcanii de pui sunt cele mai uimitoare. Și, deși creșterea unei astfel de rase nu are o cerere atât de mare, în comparație cu alte păsări, în ultimele zile a existat o creștere rapidă a popularității broilerilor..

Curcani broiler: cresc în casă

Datorită nepretenției lor în condițiile de păstrare, a naturii calme și a indicilor gustativi excelenți ai cărnii dietetice de înaltă calitate, reprezentanții rasei sunt foarte apreciați de mulți fermieri și crescători de păsări începători. Din acest motiv, creșterea curcanilor de pui la domiciliu devine din ce în ce mai solicitată..

Carnea acestor animale se remarcă prin sensibilitatea și suculența sa deosebită. În același timp, practic nu există diferențe semnificative în ceea ce privește aspectul..

Caracteristici generale ale curcanilor de pui

Pasărea are corp masiv cu mușchi bine dezvoltați și cioc puternic. Prezența aripilor puternice le permite să dezvolte viteze incredibile de până la 50 de kilometri pe oră, motiv pentru care zboară peste garduri mari de trei metri fără dificultăți. Fermierii cu experiență resping opinia că animalele nu au nevoie de îngrijire specială și de respectarea unora dintre complexitățile de întreținere. În special, au dreptate, deoarece trebuie să hrăniți curcani de pui cu alimente speciale, iar condițiile în care trăiesc trebuie să îndeplinească cerințele stabilite..

Există multe puncte mici și sfaturi care pot îmbunătăți productivitatea creșterii curcanilor de pui la domiciliu. Dacă luăm în considerare aceste nuanțe, efortul și banii cheltuiți se vor plăti rapid în multipli. Este important să înțelegem că aceste păsări cresc mult mai repede decât în ​​cazul altor rase..

Curcani broiler: cresc în casă

Creșterea puiului de carne înseamnă construirea unei locuințe speciale - o casă de păsări, care este echipat cu unele cerințe. Printre ei:

 • lipsa umezelii intense;
 • curgerea liberă a aerului proaspăt;
 • indicatori optimi de temperatură;
 • accesul la resursele de apă;

Cum se hrănesc curcaniSe recomandă începerea puilor de curcan numai în sezonul cald, deoarece în acest moment nu sunt expuși la numeroase boli din cauza curenților de aer și a vremii reci. În plus, fermierul de păsări are ocazia să echipeze un loc special pentru plimbarea păsărilor pe stradă. Animalele mari necesită cuști mari, cu spațiu amplu.

Persoanele crescute trebuie să-și petreacă o parte semnificativă a timpului în aer liber în căutarea hranei. În acest caz, rata de creștere a acestora vă va surprinde plăcut..

Amenajarea unei case de curcan

Curcanii broiler sunt creaturi nepretențioase. Cu toate acestea, au nevoie de un control stabil al temperaturii în interiorul casei. Temperatura optimă nu trebuie să scadă sub 20 de grade Celsius. În caz contrar, acest lucru va duce la dezvoltarea a numeroase boli aviare și la o scădere a productivității indivizilor. Pentru a evita astfel de consecințe, este important să puneți fân, rumeguș sau paie pe podea..

La fel ca multe alte păsări de curte, puii de carne de curcan se tem foarte mult de curenți și umiditate ridicată. Prin urmare, în etapa de construcție, este necesar să se izoleze camera în care vor locui de orice astfel de influențe. În plus, este important să le asigurați păsărilor un aport stabil de aer proaspăt, care este rezolvat prin aranjarea unui sistem de ventilație bun..

În absența iluminării normale sau a creșterii în timpul iernii, când orele de lumină sunt foarte scurte, puteți pune lămpi suplimentare în casa de curcan. Această decizie va avea un impact pozitiv asupra ritmului de creștere a animalelor.

Datorită dimensiunilor lor mari, curcanii broiler au nevoie de un spațiu personal amplu. Dacă o altă pasăre cade peste el, o luptă este inevitabilă. Din acest motiv, fermierii cred că nu ar trebui să existe mai mult de 5 curcani pentru 40 de curcani. Când este ținut într-o cușcă în aer liber, ar trebui să existe două femele pentru fiecare mascul de pui. Atunci când alegeți dimensiunea clădirii viitoare, trebuie să țineți cont de criteriul principal: pentru un pui de carne - un metru pătrat de suprafață.

Pentru a preveni dezvoltarea multor boli infecțioase la creșterea păsărilor de curte acasă, casa trebuie curățată în mod regulat de deșeurile animale și trebuie respectată igiena. Înainte de viitoarea așezare, casa de curcan este tratată în prealabil cu dezinfectanți, și anume apă fierbinte cu sodă caustică. Deșeurile se schimbă la fiecare câteva zile.

Amenajarea unui loc pentru mersul curcanilor broiler acasă

Creșterea curcanilor de puiPe lângă hrănirea intensivă, curcanii de pui este necesar să se dea o activitate fizică bună. În caz contrar, se îngrașă rapid și, în loc de carne bună, va trebui să obțineți kilograme de grăsime. Pentru a preveni astfel de consecințe, este important să aveți grijă de locul pentru plimbarea păsărilor. De regulă, este atașat la o pasăre de curcan, pre-însămânțare cu iarbă perenă. Pe un astfel de teritoriu, curcanii își vor petrece tot timpul liber și vor primi vitamine suplimentare din alimentele vegetale. În plus, site-ul poate fi semănat cu mazăre, ovăz și alte ierburi anuale cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Acești pași simpli vor reduce costurile de alimentare.

Este important de remarcat faptul că puii de carne pot fi plimbați nu numai vara și primăvara, ci și iarna, însă numai în acele cazuri în care nu există îngheț și vânt puternic afară. Când mergeți într-un sezon rece, zona de mers pe jos este strâns acoperită cu paie. De asemenea, este acoperit cu un baldachin de ploaie și de lumina soarelui agresivă. Teritoriul este închis cu un gard înalt prin care păsările nu pot zbura și scăpa..

Dacă în timpul iernii păsările au dificultăți în a ieși afară, pot fi ademeniți într-un mod foarte simplu: este suficient să împrăștiați câteva boabe de cereale în zona de mers pe jos și să atârnați iarbă uscată sau fân pe garduri.

Amenajarea stinghilor

Noaptea, curcanii broiler se află pe așa-numitele stinghii. Pentru ca restul păsărilor să fie confortabil și productiv, astfel de structuri trebuie să fie echipate corespunzător. Cel mai bine este să le așezați în spatele casei de curcan, urmând principiul amfiteatrului: fiecare rând este cu 50 de centimetri mai înalt decât cel anterior. Cel mai jos rând este setat la o înălțime de cel puțin 80 de centimetri de sol. O pasăre ar trebui să aibă o lungime de cel puțin 45 de centimetri.

Folosiți ca bare transversale stâlpi suficient de groși, care poate susține greutatea impresionantă a curcanilor adulți. Capetele buștenilor trebuie rotunjite, iar stâlpii înșiși trebuie curățați de orice așchie sau crăpături care ar putea dăuna animalelor..

Pentru a simplifica procedura de curățare, sub stinghii sunt instalate tăvi scoase..

Amenajarea unui cuib pentru curcani broiler la domiciliu

Ce condiții sunt necesare pentru reproducerea curcanilorMulți crescători de păsări începători se întreabă adesea: curcanii de pui depun ouă acasă? Bineînțeles că da. Dar când femelele cresc până la vârsta de reproducere și încep să depună ouă, fermierii le sacrifică pur și simplu pentru carne. În acest sens, reproducerea puii de carne pentru colectarea ouălor este o procedură neprofitabilă. În ciuda acestui fapt, fiecare casă trebuie să aibă cuiburi echipate corespunzător în care vor fi crescuți pui..

Set cuib într-o zonă uscată, confortabilă și caldă a casei, fără orice indiciu de curenți sau umiditate ridicată. Fermierii folosesc paie sau fân uscat ca așternut. Pentru a evita dezvoltarea microorganismelor dăunătoare în așternutul umed, acesta este schimbat în mod regulat. Încercați să nu lăsați paiul să se ude și monitorizați starea acestuia.

Mărimea cuibului este determinată de mărimea unui curcan adult și a cinci pui de pui. Indicatorii optimi sunt de 60x60 centimetri. Un acoperiș de rampă este instalat deasupra cuibului, astfel încât alți curcani să nu vrea să stea în el..

Alegerea tipului de cuib trebuie abordată după luarea în considerare a următoarelor caracteristici:

 1. dimensiunea casei: cu cât este mai mult spațiu liber, cu atât mai multe niveluri pot fi utilizate pentru cuiburi. Cu spațiu limitat, cuiburile nu sunt instalate într-o metodă cu niveluri;
 2. numărul de straturi. Nu are sens să puneți un număr mare de cuiburi dacă nu există adulți predispuși la producția de ouă;
 3. capacitatea financiară. Puteți cumpăra cuiburi gata făcute în magazinul corespunzător sau le puteți face singur acasă;

Amenajarea alimentatoarelor

O altă condiție importantă pentru păstrarea curcanilor de pui este amenajarea alimentatoarelor și a băuturilor. Păsările ar trebui să aibă acces adecvat la o sursă de hrană și apă. În caz contrar, starea lor va fi amenințată..

Atunci când alegeți hrănitoare pentru puii de carne domestici, luați în considerare următoarele reguli:

 • Păstrarea curcanilorProiectarea alimentatorului trebuie să rămână în siguranță. Acest lucru este necesar pentru ca pasărea să nu se rănească în timp ce mănâncă;
 • Dacă păsările de pui sunt cultivate într-o casă de curcan, este mai bine să folosiți recipiente din cauciuc sau silicon. Acest lucru se datorează faptului că puii au un cioc foarte moale și, atunci când sunt expuși unei margini sau funduri dure, pot fi pur și simplu deteriorate;
 • Dacă aveți de gând să hrăniți pasărea cu produse lactate, în niciun caz nu folosiți containere zincate. În caz contrar, există riscul de otrăvire ca urmare a unei reacții chimice;
 • Alimentatoarele sunt așezate astfel încât fiecare adult să aibă cel puțin 40 de centimetri de spațiu liber. Dacă nu este suficient, puii de carne vor organiza lupte agresive care pot duce la un rezultat dezastruos;
 • Tipul de recipient este determinat de tipul de furaj. De exemplu, este mai bine să plasați alimente uscate în structurile buncărelor, produsele furajere în structuri secționale și fânul și iarba în structurile de plasă;
 • Alimentatorul trebuie întărit cu elemente de fixare suplimentare, astfel încât păsările grele să nu le întoarcă cu greutatea lor impresionantă;

Amenajarea bolurilor

La fel ca alte tipuri de păsări de curte și, în general, animalele, curcanii de pui au nevoie acces stabil la o sursă de apă. În același timp, această rasă are o cerință de lichid mult mai mare decât alte păsări. Din acest motiv, bolurile de băut echipate corespunzător cu apă curată și proaspătă ar trebui să fie prezente la locul lor de reședință..

Cea mai bună opțiune de băut este un sistem de mamelon, în care apa nu va stagna, iar pasărea va primi câtă apă are nevoie. Dar atunci când crește pui de curcan pentru pui, metoda este ineficientă, deoarece le va fi greu să ajungă la apă datorită dimensiunilor lor. Pentru persoanele mici, este mai bine să folosiți băuturi cu vid..

Ca și în cazul anterior cu alimentatorul, curcanul ar trebui să aibă cel puțin patru centimetri de spațiu personal.

Dacă faceți un băutor din instrumentele disponibile acasă, monitorizați constant starea acestuia, atât externă, cât și internă. Este important să păstrați o zonă atât de importantă curată și să preveniți căderea recipientului sau vărsarea lichidului..

Caracteristici ale îngrijirii puiului

Printre principalele cerințe în ceea ce privește păstrarea curcanilor de pui sunt următoarele:

 • Îngrijire specială pentru curcaniindicatorii de temperatură nu trebuie să scadă sub 20 de grade Celsius;
 • nutriția ar trebui să fie echilibrată;
 • iluminatul corect trebuie instalat în casa de curcan;
 • trebuie exclusă probabilitatea de pătrundere a curenților de aer și a umidității ridicate;
 • pasărea trebuie să aibă acces deplin la zona de mers pe jos;
 • problemele cu lipsa spațiului personal nu ar trebui să fie;
 • ca profilaxie a bolilor infecțioase într-o casă de curcan, puteți echipa iluminare și căldură suplimentare;
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Curcani broiler: cresc în casă