Barza albă: descrierea păsării, unde locuiește și ce mănâncă

Ce mănâncă berzele în naturăExistă multe povești despre berze în cultura umană. Legende și credințe sunt asociate cu această pasăre, poezii și cântece sunt compuse despre ea. Din cele mai vechi timpuri, a fost considerat un simbol al familiei și al loialității. Această pasăre uimitor de grațioasă nu încetează niciodată să uimească imaginația prin frumusețea și grația sa.

Cea mai faimoasă dintre berze este cea albă. Despre el și va fi discutat.

caracteristici generale

Pasărea barză are douăsprezece specii, albul dintre care este cel mai comun. Caracteristicile sale externe:

  • o pasăre albă cu o margine neagră pe aripi;
  • gâtul alungit grațios;
  • cioc subțire;
  • picioare lungi roșii.

Pasărea se distinge printr-un mers mândru. Când aripile sunt îndoite, se pare că este pe jumătate neagră.

Bărbații de la femele nu diferă prin culoare. Le puteți distinge prin mărimea lor - femelele sunt mai mici. Păsările cresc până la 125 cm înălțime, cu o anvergură a aripilor de 2 metri. Greutatea unei păsări adulte nu depășește 4 kg. Durata de viață a păsărilor în natură este de până la 20 de ani, mai puțin în captivitate. Pasărea este considerată un ficat lung.

Habitat

Unde locuiesc berzele

Unde locuiesc berzele albeBarza albă se găsește în toată Europa și Asia. Aceasta este o zonă destul de mare. În ultimii ani, gama sa mutat spre est..

Pentru iarnă, barza albă zboară în Africa sau India. Populațiile care trăiesc în Africa și Europa de Vest nu zboară pentru iarnă, deoarece iernile în aceste zone sunt calde.

În locurile de iarnă păsările se adună în numeroase turme de mii de indivizi. Păsările tinere pot rămâne în Africa toată iarna. Zborul are loc în timpul zilei. Zboară la o înălțime considerabilă, în timp ce urcă. Zonele confortabile aerodinamic sunt potrivite pentru acest lucru. Păsările evită traseele peste mare.

Cuiburi

Observatorii de păsări nu sunt interesați în mod deosebit de habitatul berzei albe, ci de alegerea unui loc pentru cuibul său. În secolul al XIX-lea, s-a observat o caracteristică uimitoare a acestor păsări - înainte de a construi un cuib, barza urmărește oamenii mult timp.

În legătură cu această caracteristică, chiar s-a născut o credință că, dacă un cuib de barză ar apărea într-un sat, acesta va aduce prosperitate și fericire locuitorilor. Au fost înregistrate cazuri când au fost găsite cuiburi chiar și pe acoperișurile clădirilor cu mai multe etaje. Oamenii, după ce au găsit o astfel de locuință, nu se supără, ci, dimpotrivă, se bucură. Uneori chiar pregătesc special hambare, astfel încât pasărea să poată trăi pe acoperișul lor..

Viața în sălbăticie

Descrierea berzei albeBarza albă este în zbor de cele mai multe ori. Și mai des folosește energic mod profitabil de zbor - creșterea. După ce a găsit locuri potrivite pentru aceasta, barza poate zbura mulți kilometri fără să-și bată aripile. Păsările zboară 200-250 km pe zi.

În timpul zborului, pasărea poate chiar să facă un pui de somn. Oamenii de știință au făcut această concluzie din datele privind slăbirea pulsului și respirația păsărilor. În același timp, auzul este ascuțit, astfel încât pasărea să poată auzi în ce direcție zboară turma.

Păsările zboară spre iarnă în numeroase turme. În acest moment, ei trec la hrănirea insectelor, preferând lăcustele. În Africa sunt numite „păsări de lăcuste”.

Pentru a observa berzele, oamenii de știință folosesc bandajele. Recent, a fost utilizată supravegherea prin satelit. Această metodă implică furnizarea de păsări cu emițătoare care transmit semnale către satelit. Datorită acestei metode, oamenii de știință studiază trăsăturile vieții păsărilor, ce mănâncă barza, cum se reproduc alte momente interesante..

Alimente

Ce mănâncă o barză în natură

Barza albă se hrănește cu vertebrate mici și nevertebrate. Se sărbătoresc cu broaște, vipere, lăcuste, mănâncă gândaci, râme, pești mici, șopârle. Mișcarea păsărilor în căutarea hranei este fără grabă. Dar imediat ce observă prada, aleargă repede spre ea și o apucă. Ei duc apă la pui cu ajutorul ciocului..

Pentru a căuta hrană, barza ocolește mlaștinile și zonele joase. Structura corpului său îi permite destul de mult să facă acest lucru. Picioarele cu degetele lungi oferă stabilitate pe un teren umed și tremurat. Și ciocul alungit vă permite să obțineți tot felul de bunătăți din adâncime - moluște, melci, broaște.

Pot chiar colecta pești morți, nu vă deranjează să mâncați și:

  • alunițe;
  • șobolani;
  • păsări mici.

Desigur, nu le este atât de ușor să prindă animale în mișcare..

Stil de viață cu barză albăVânătoarea înaripată în apă puțin adâncă, Nu le place să intre în ape adânci. Se pot hrăni la sol, preferă ierburi proaspăt tăiate, unde prind insecte mici. În Africa, berzele se adună acolo unde oamenii au ars iarbă. Sute de păsări pot fi văzute în astfel de locuri. De asemenea, ei zboară spre câmpuri și colectează larvele acolo..

Barza se poate aștepta la pradă mult timp. De exemplu, se poate ascunde lângă gaura unui rozător și poate aștepta să-și scoată nasul. Timpul unei astfel de decolorări nu depășește câteva minute..

În apele tulburi, pasărea vânează „la întâmplare”, nevăzându-și prada. Se deschide și își închide ciocul în apă până când se prinde un mormoloc. Pasărea poate prinde mâncare din zbor capturând o libelula sau alte insecte. În captivitate, păsările prind mâncare ca câinii în zbor.

Barza distruge insectele periculoase: bug-broască țestoasă, gândac-kuzka, gărgăriță de sfeclă. El îi ajută pe fermieri să elimine ursul, o insectă dăunătoare despre care știu toți fermierii..

În timpul focarelor de șoareci și șobolani, berzele mănâncă în mod activ aceste rozătoare, oferind asistență semnificativă oamenilor..

O barză are nevoie de 700 de grame de alimente pe zi. Atunci când descendenții sunt crescuți, acest volum crește foarte mult, iar adulții trebuie să petreacă toată ziua căutând hrană..

Reproducere

Barza albă este o pasăre monogamă. Creează o pereche și un cuib de reproducere. Anterior, cuiburile erau construite numai pe copaci în apropierea locuințelor umane. Păsările le-au construit din ramuri. Mai târziu au început să se așeze pe acoperișurile caselor. Un astfel de cartier nu supără oamenii, ci doar îi place.

În ultimii ani, berzele au construit cuiburi pe conductele fabricilor și chiar pe liniile electrice. Un cuib este construit de câțiva ani. De-a lungul anilor, câștigă din ce în ce mai multe dimensiuni. Se întâmplă ca după moartea adulților, cuibul să treacă la descendenți.

Berzele încep să se cuibărească la vârsta de aproximativ șase ani. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece pasărea trăiește 20 de ani.

Masculii sunt primii care zboară spre locul de cuibărit. În Rusia, acesta este începutul lunii aprilie. În primul rând, apare prima femeie, apoi a doua, o luptă se aprinde între ele pentru dreptul de a deveni mamă. Desigur, nimeni nu vrea să rămână o bătrână servitoare și să-și trăiască singură toată viața. La urma urmei, numai moartea poate separa câteva berze. Masculul nu interferează cu lupta femelelor. Îl cheamă pe câștigător la cuib, scoțând sunete speciale. Dacă un alt mascul zboară până la cuib, proprietarul îl alungă nemilos, lovind cu ciocul.

Femela depune de la 2 la 5 ouă, rareori de la 1 la 7. Ambii părinți îi eclozează. De obicei, este un mascul în timpul zilei și o femelă noaptea. Procesul durează 33 de zile. Puii mici au vedere, dar sunt complet neajutorați.

Creșterea puilor

Părinții își hrănesc bebelușii cu râme, dându-i din cioc. Puii prind viermi din zbor sau se adună în cuib. Crescând, ridică mâncare din ciocul adulților. Părinții îi urmăresc pe urmași, bolnavii și cei slabi sunt aruncați din cuib. Puii pot muri și din cauza lipsei de hrană..

După 55 de zile, puii încep să decoleze. Primele lor încercări sunt monitorizate de părinți, hrănindu-i încă 18 zile. Tinerii petrec noaptea în cuiburi parentale, iar ziua învață să zboare.

După 70 de zile, tinerii își câștigă independența și zboară spre iarnă. Adulții zboară mai târziu - în septembrie.

Fapte interesante

Cât trăiesc berzele albeBarza albă, întâlnindu-se cu un cuplu, începe să-i facă clic tare pe cioc. În același timp, pasărea își aruncă capul înapoi pentru a forma un spațiu rezonant care amplifică sunetele. Astfel, berzele comunică.

Pasărea se comportă agresiv față de rudele sale. Persoanele slabe pot fi chiar bătute până la moarte.

Numărul berzelor din regiunile vestice scade rapid. Acest lucru se datorează unei scăderi a cantității de furaje, o creștere a chimicalizării naturii, ducând la moartea păsărilor și la încălcarea regimului reproductiv. În Rusia, numărul păsărilor, dimpotrivă, crește.

Există aproximativ 150 de mii de perechi de berze albe în întreaga lume, o treime dintre ele trăiesc în Rusia, Belarus și Ucraina.

Legendele interesante asociate cu pasărea. Barza a fost considerată de mult timp un protector împotriva forțelor satanice. Există o legendă care explică originea păsării. Potrivit ei, Dumnezeu, văzând pericolul șerpilor, a decis să-i distrugă. A adunat toate reptilele într-un sac și i-a cerut omului să arunce sacul în mare sau munți. Dar bărbatul, din curiozitate, a deschis geanta și a eliberat târâtoarele. Ca pedeapsă, Creatorul a transformat o persoană într-o barză și l-a făcut să colecteze șerpi de-a lungul vieții sale..

Există, de asemenea, un basm „Calif-barză”, în care un bărbat s-a transformat în această pasăre frumoasă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Barza albă: descrierea păsării, unde locuiește și ce mănâncă