Pasăre ciocănitoare. Descriere, ciclul de viață

Unde trăiește ciocănitoareaProbabil, fiecare dintre noi l-am întâlnit pe acest uimitor locuitor de pădure în timp ce se plimba prin pădure. Și chiar dacă nu ați reușit să-l vedeți pe cel cu pene, acesta poate fi identificat prin ciocanul său caracteristic fracțional uscat. Habitatul păsării este foarte extins și include aproape toate regiunile terestre în care există o zonă forestieră. Acest lucru se datorează faptului că ciocănitorii trăiesc exclusiv în copaci și nu merg niciodată pe sol..

Pasăre ciocănitoare. Descriere, ciclul de viață

De mulți ani, oamenii de știință s-au interesat de comportamentul și ciclul de viață al unei păsări. Au fost momente când ciocănitoarea a fost clasificată ca dăunător și a fost distrusă în mod deliberat. Dar s-a dovedit curând că această creatură uimitoare este un doctor cu drepturi depline în flora pădurilor, deoarece distruge mii de larve și insecte dăunătoare, ceea ce poate duce la moartea unor hectare întregi de pădure.

Soiuri

Pasărea aparține familiei ciocănitoare, care include mai mult de 200 de specii diferite. O parte semnificativă a reprezentanților se găsește în zona forestieră a Americii de Nord, în timp ce peste 10 specii pot fi văzute în regiunile noastre. Printre cele mai faimoase se numără următoarele:

 • ciocănitor mare - Este introdus în țările europene și este considerat foarte comun. Dimensiunea păsării rămâne impresionantă. Anvergura aripilor unui adult atinge 50 de centimetri;
 • Ciocănitor mic - asemănător cu speciile anterioare, dar dimensiunea sa depășește rar dimensiunea unei vrăbii;
 • Descrierea aspectului unui ciocănitorciocănitor negru (galben) - unul dintre cei mai mari reprezentanți ai ciocănitorilor, care se găsește în pădurile noastre. Pasărea se distinge printr-un comportament zgomotos și un stil de viață foarte activ. Știe cum să scobească goluri mari și să distrugă un număr mare de insecte dăunătoare;
 • ciocănitor verde - este renumit pentru aspectul său uimitor. Dar în comportamentul penei există o prudență excesivă, din cauza căreia nu este ușor să o întâlnești în sălbăticie;
 • ciocănitor cu trei degete - una dintre cele mai neobișnuite specii, căreia îi lipsește un deget;
 • wryneck - aparține și familiei, deși comportamentul și aspectul sunt foarte diferite de alți ciocănitori. Pasărea nu se scufundă și nu urcă în copaci.

Descriere

Majoritatea speciilor de ciocănitoare sunt de dimensiuni medii, cu excepția micilor aurii și a variatelor mici, care cântărește aproximativ 10 grame. Cei mai mari reprezentanți, precum Zhelna, pot recruta până la 600 de grame de masă.

În exterior, pasărea arată foarte frumoasă. Penajul poate avea culori alb-negru, uneori pătat. Pe cap este o caracteristică Scufita Rosie. Ciocănitorul iese în evidență cu un cioc gros, puternic și relativ lung, cu ajutorul căruia pasărea poate scobi cu ușurință un gol în orice rasă. Dar, în majoritatea cazurilor, preferă trunchiurile de rășinoase bolnave..

Capacitatea de a urca bine în copaci se datorează prezenței picioarelor scurte cu degetele tenace. Majoritatea speciilor au 4 degete pe picioare, cu excepția ciocănitorului cu trei degete. Când caută hrană, pasărea smulge bucăți mari de scoarță din copac, care ajută alte animale să găsească hrană..

Habitat

După cum sa menționat mai sus, medicul cu pene al florei forestiere poate fi găsit aproape peste tot unde există o pădure. O parte semnificativă a reprezentanților speciei preferă un stil de viață solitar, departe de semnele activității umane. Dar, în absența unei baze alimentare, pasărea își poate schimba locul de reședință și poate locui în parcurile orașului sau în grădinile private. Din acest motiv, ciocănitorul se găsește aproape peste tot, cu excepția regiunilor circumpolare și a insulelor australiene..

Ce mănâncă un ciocănitorCiocănitorul aparține grupului de păsări sedentare. Practic nu face migrații sezoniere și zboruri lungi. Terenul unui adult ocupă o suprafață de aproximativ două hectare. Dacă nu există suficientă hrană, pasărea poate zbura la câțiva kilometri de acasă. După o astfel de călătorie, se întoarce rar. Acest fapt este răspunsul la întrebarea: ciocănitorul este o pasăre migratoare sau nu??

Multe specii sunt omnivore și tolerează liber condițiile climatice agresive, deci pur și simplu nu este nevoie să zburați în regiuni calde.

Caracteristici ale vieții

O distracție preferată a tuturor observatorilor de păsări și a oamenilor care sunt pasionați de viața sălbatică este observarea comportamentului păsărilor în diferite condiții. Dacă te uiți la un ciocănitor, el nu prezintă cerințe ridicate pentru condițiile de detenție. Pentru a trăi normal, pasărea trebuie să aibă acces doar la insecte care trăiesc sub coaja copacilor. Cel mai plăcut habitat este considerat a fi zona de lângă râuri, lacuri și alte rezervoare forestiere. Acest lucru se datorează faptului că în astfel de locuri există condiții ideale pentru înflorirea coloniilor de insecte..

În perioada ploioasă, acești dăunători încep să distrugă intens copacii, așa că ciocănitorul are multe sarcini importante. În plus față de sarcina principală sub formă de găsire a hranei, un ciocănitor poate scobi trunchiul pentru a crea un cuib nou. Face asta aproape în fiecare an. Dar speciile mici de ciocănitoare, cum ar fi gâtul pivotant, dau preferință cuiburilor altor păsări, deoarece ciocul lor nu este suficient de puternic.

Ciocănitor cum se hrănește cu larveO caracteristică unică a tuturor ciocănitorilor este capacitatea de a se amesteca incredibil de repede printre copaci. Chiar și păsările mici nu încep primii pași independenți, nu în zbor, ci în timp ce urcă în trunchi. Prin natură, pasărea are picioare scurte cu degete tenace.

Este important de reținut că ciclul de viață al unei păsări rămâne același pe tot parcursul anului. În iarna rece, puteți auzi un medic local ciocănind un trunchi undeva în pădure, scoțând un sunet puternic.

Ce mănâncă un ciocănitor

Principala condiție pentru ca păsările să rămână în regiunile noastre în timpul iernii reci este abundența hranei. Grupul non-migrator include numai acele persoane care sunt omnivore și nu impun cerințe ridicate în alegerea dietei. Pe lângă alimentele principale sub formă de insecte, ciocănitoarele nu refuză semințe de conifere, nuci și chiar ghinde.

Pentru a obține o larvă hrănitoare de sub scoarță, pasărea folosește nu numai un cioc puternic, ci și o limbă uimitor de dexteră. Lungimea sa depășește adesea lungimea ciocului în sine și există vârfuri ascuțite. Într-un sezon, vindecătorul de pădure distruge un număr colosal de insecte dăunătoare care provoacă daune mari florei locale. Ciocănitorii devorează aproape toate insectele care le vin peste ochi. Este vorba despre:

 • termite;
 • omizi;
 • furnici:

Pasărea nu refuză gustosul melci. În absența unor astfel de alimente în sezonul rece, ciocănitorul poate mânca și fructe de padure, și semințe copaci diferiți. Dacă apare foamete severă, pasărea migrează în orașe, unde aprovizionarea cu alimente este mult mai largă..

Caracteristici interesante ale ciocănitorului:

 • știința a dovedit că ciocănitorul este singurul reprezentant al păsărilor care are un bun ureche dezvoltată pentru muzică. Uneori, o pasăre ciocănește un trunchi de copac nu pentru a se hrăni singură sau pentru a dota un cuib, ci și pentru a scoate un sunet caracteristic;
 • Ciocănitoarea: fapte interesantelimba ciocănitorului are o lungime impresionantă. După cum sa menționat deja, de multe ori depășește lungimea ciocului în sine și ajunge la 10 centimetri. Limba este lipicioasă și are barbele unice care sunt folosite pentru a prinde insecte greu accesibile. De asemenea, limba ajuta la consumul de fructe de padure si nuci;
 • ciocănitoarea este una dintre puținele specii de păsări care nu poate merge pe jos. Datorită trăsăturilor naturale, și anume picioarelor și degetelor unice, pene nu pot fi pe un teren solid, așa că își petrece toată viața în copaci.

Pe baza celor de mai sus, putem spune cu încredere că ciocănitorul este una dintre cele mai unice, interesante păsări frumoase care trăiesc în pădurile noastre, fiind decorul lor.

Și, deși, timp de mulți ani, ciocănitorul a fost considerat un dăunător și chiar distrus masiv până în momentul în care oamenii de știință au stabilit că pasărea scufundă numai copaci bătrâni, putreziți și bolnavi. Ei sunt cei care salvează flora de multe boli și, de asemenea, echipează locuințe pentru alte păsări, lăsându-și cuiburile.

De asemenea, rup bucăți întregi de scoarță și deschid pasaje către insecte pentru alte păsări..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pasăre ciocănitoare. Descriere, ciclul de viață