Ciclul de viață al unui fluture de viermi de mătase

Dud de mătaseViermele de mătase este o insectă foarte interesantă care este cunoscută omului de mult timp sursă de mătase

. Potrivit unor date menționate în cronicile chinezești, insecta a devenit cunoscută încă din 2600 î.Hr. Procesul de obținere a mătăsii timp de secole în China a fost un secret de stat, iar mătasea a devenit unul dintre avantajele comerciale clare..

Începând cu secolul X-III, alte țări, inclusiv Spania, Italia, țările din Africa de Nord, au stăpânit tehnologia producției de mătase. În secolul al XVI-lea, tehnologia a ajuns în Rusia.

Vierme de mătase

Acum viermele de mătase este crescut activ în multe țări, iar în Coreea și China este folosit nu numai pentru producția de mătase, ci și pentru alimente. Mâncărurile exotice care sunt preparate din acesta se disting prin originalitate, iar larvele de viermi de mătase sunt folosite pentru nevoile medicinei tradiționale.

India și China sunt lideri în producția de mătase și în aceste țări numărul viermilor de mătase este maxim.

Cum arată un vierme de mătase?

Această insectă și-a câștigat numele neobișnuit datorită copacului cu care se hrănește. Mulberry - un copac numit și dud, este singura sursă de hrană pentru viermii de mătase.

Omida viermilor de mătase mâncând lemne zi și noapte, ceea ce poate duce chiar la moartea lui dacă omizi ocupă astfel de copaci în fermă. Pentru producția de mătase la scară industrială, acești copaci sunt crescuți special pentru a hrăni insectele..

Viermele de mătase parcurge următoarele cicluri de viață:

 • Ciclul de viață al unui vierme de mătaselarvă;
 • omida;
 • cocon;
 • fluture.

Fluturele viermilor de mătase este o insectă mare, iar anvergura aripilor sale ajunge la 6 centimetri. Are o culoare albă cu pete negre, pe aripi, în fața lor, există crestături. Mustăți de pieptene pronunțate distinge masculii de femele, la care acest efect este aproape invizibil.

Fluturele și-a pierdut practic abilitatea de a zbura, iar indivizii moderni își petrec întreaga viață fără a urca pe cer. Acest lucru a condus la păstrarea lor foarte îndelungată în condiții nenaturale. Mai mult, conform faptelor disponibile, insectele încetează să mai mănânce după ce se transformă în fluturi..

Viermele de mătase a dobândit astfel de trăsături ciudate datorită păstrării acasă timp de mai multe secole. Acest lucru a dus la faptul că acum insectele nu pot supraviețui fără grijă umană.

De-a lungul anilor de creștere, viermele de mătase a reușit să renască în două tipuri principale: monovoltină și polivoltină. Prima specie depune larvele o dată pe an, iar a doua - de mai multe ori pe an.

Viermii de mătase hibrizi pot avea multe diferențe în caracteristici precum:

 • forma trunchiului;
 • culoarea aripii;
 • dimensiunile și forma generală a fluturelui;
 • dimensiunile pupei;
 • culoarea și forma omizilor.

Larve de fluture viermi de mătase

Ciclul de viață - viermi de mătase tutuLarvele sau ouăle acestui fluture din comunitatea științifică se numesc verzi. Au o formă ovală turtită din lateral, cu film transparent transparent. Dimensiunile unui ou sunt atât de mici încât pentru un gram de greutate, numărul lor poate ajunge la două mii de bucăți.

Imediat după ce fluturele depune ouă, acestea sunt de culoare deschisă, lăptoasă sau gălbuie. În timp, apar modificări, ceea ce duce la apariția unei nuanțe roz în larve, apoi la o schimbare completă a culorii în violet. Dacă culoarea ouălor nu se schimbă în timp, atunci larvele au murit..

Ouăle de viermi de mătase au o perioadă de maturare destul de lungă. El le lasă în lunile de vară: în iulie și august, iar apoi hibernează până în primăvară. Procesele care au loc în ele în acest moment încetinesc semnificativ pentru a supraviețui impactului temperaturilor scăzute de iarnă.

Dacă grena hibernează la temperaturi nu mai mici de +15 grade, atunci există riscul unei dezvoltări slabe în viitoarele omizi, de aceea iarna este necesar asigura pentru grana condiții optime de temperatură. Omizile apar mai devreme decât frunzele au timp să crească pe copaci, astfel încât grena este depozitată în frigidere la temperaturi de la 0 la -2 grade, în toată această perioadă.

Omizi de viermi de mătase

Omizele acestui fluture se mai numesc și viermi de mătase, care nu pot fi considerate un nume științific. În exterior, omizele viermilor de mătase arată astfel:

 • Vierme de mătaseexistă un cap și un piept clar vizibile;
 • corpul are o formă alungită alungită;
 • apendicele excitat îngrijite pe cap;
 • trei perechi de picioare pe piept și cinci perechi de picioare pe abdomen;
 • tăietură chitinoasă.

Imediat după naștere, omida are o dimensiune și o greutate foarte mici, care nu depășește jumătate dintr-un miligram. În ciuda acestei dimensiuni, toate procesele biologice din omidă continuă normal și începe să se dezvolte și să crească activ..

Omida are fălci foarte dezvoltate, faringelui și esofagului, datorită cărora toate alimentele consumate sunt foarte repede și bine absorbite. Fiecare astfel de omidă mică are mai mult de 8.000 de mușchi, ceea ce îi permite să se flexeze în ipostaze complicate..

În patruzeci de zile, omida crește de peste treizeci de ori dimensiunile sale inițiale. În perioada de creștere, își pierde pielea, care, din motive naturale, devine mică pentru ea. Aceasta se numește năpârlire..

În timpul năpârlirii, omida viermilor de mătase încetează să mănânce frunzele copacilor și își găsește un loc separat, de obicei sub frunze, unde, atașându-se strâns de ele cu picioarele, îngheață o perioadă. De asemenea, numesc această perioadă somnul omidiei..

În timp, capul omidei reînnoite începe să se rupă de pielea veche, apoi iese complet. În acest timp, nu trebuie să le atingeți. Acest lucru poate duce la faptul că omida pur și simplu nu are timp să arunce pielea veche și să moară. Omida se varsă de patru ori în viața sa..

Cocon de viermi de mătase

Cocon de viermi de mătaseEtapa intermediară în transformarea omidei într-un fluture este coconul. Omidă creează un cocon în jurul său iar în interior se transformă într-un fluture. Acești coconi sunt de cel mai mare interes pentru oameni..

Momentul în care fluturele ar trebui să se nască și să-și părăsească coconul este foarte simplu de determinat - începe să se miște literalmente cu o zi înainte, iar după ureche puteți distinge lumina care atinge interiorul. Această lovitură apare pentru că în acest moment fluturul deja copt încearcă să scape de pielea omidiei. Este curios că momentul apariției fluturelui viermilor de mătase este întotdeauna același - de la cinci la șase dimineața..

Un lichid special asemănător lipiciului în consistență, care este secretat de fluturi, îi ajută să se elibereze de cocon, despicându-l.

Molia viermilor de mătase

Molia viermilor de mătaseDurata de viață a moliei este limitată la doar douăzeci de zile și, uneori, nici măcar nu trăiesc până la 18 zile. Mai mult, puteți întâlniți ficat lung între ei, care trăiesc 25 sau chiar 30 de zile.

Datorită faptului că fălcile și gura fluturilor nu sunt suficient de dezvoltate, nu se pot hrăni. Sarcina principală a fluturii este să continue genul, iar în timpul scurtei lor vieți reușesc să depună multe ouă. Pentru un ambreiaj, o vierme de mătase femeie le poate așeza până la o mie de bucăți.

Este de remarcat faptul că, chiar dacă insecta și-a pierdut capul, procesul de ouat nu va fi întreruptă. Corpul fluturelui are mai multe sisteme nervoase, ceea ce îi permite să continue să se așeze și să trăiască mult timp, chiar și în absența unei părți atât de semnificative a corpului precum capul.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciclul de viață al unui fluture de viermi de mătase