Tipuri de fluturi: aspect, soiuri, structura insectelor

Fluture albastruMajoritatea oamenilor asociază fluturii cu vara și florile. Nu există o astfel de persoană în lume care să nu fi văzut niciodată acest miracol al naturii. Și mulți sunt interesați de întrebarea: „Ce fel de fluturi există și câte familii contează aceste frumoase creaturi?”.

Acest articol va răspunde la toate întrebările..

Totul despre fluturi

Fluture Este o insectă precum artropodele, de ordinul lepidopterelor.

Slavii antici credeau că sufletele morților invadează fluturii, de aceea au tratat aceste insecte cu respect deosebit.

Aspect și structură

Fluturele este format din două secțiuni:

 • Corp chitinos.
 • Două perechi de aripi, care sunt acoperite cu solzi și sunt străpunse cu vene în direcția transversală și longitudinală. Modelul de pe aripi depinde de specie. Anvergura aripilor, în funcție de tip, poate fi de la 3 mm la 310 mm.

Structura corpului:

 • Lumea fluturilorCap. Este sedentară. Are o formă ușor turtită în regiunea occipitală. Ochii uriași situați pe laturi au o structură complexă. Insecta vede totul în culori. Majoritatea speciilor au ochi suplimentari situați în spatele antenelor. Cavitatea bucală poate fi de tip supt sau roșitoare și depinde de tipul de insectă. Antenele de pe cap sunt responsabile de orientarea fluturelui în spațiu și au, de asemenea, o funcție olfactivă. Lungimea lor depinde de tipul de insectă.
 • Pieptul fluturelui este împărțit în 3 segmente. În față există 3 perechi de picioare. În zona piciorului inferior al membrelor anterioare există pinteni responsabili de igiena antenelor.
 • Abdomenul arată ca un cilindru alungit. Se compune din 10 segmente sub formă de inele.

Aspectul fluturii poate servi la protecţie insectă de la dușmani. Într-adevăr, datorită culorii, unii fluturi se îmbină cu mediul și devin invizibili..

Tipuri de fluturi cu o scurtă descriere

Există mai mult de 200 de familii de fluturi, doar o mică parte dintre cele mai populare sunt enumerate mai jos:

Belyanki:

 • Fluture de varzăFluture de varză. Aripile sunt alb strălucitor sau galben strălucitor. La capetele aripilor, există mici pete de culoare închisă. Petele sunt purtate doar de masculi, iar femelele se disting printr-o culoare galben strălucitor. Anvergura aripilor este de 60–70 mm. Această specie se hrănește nu numai cu varză, ci și cu alte plante..
 • Lemongrass. Masculul are o culoare galbenă, în timp ce femela este alb-verzuie. Acest fluture se distinge prin aripi. Capetele lor superioare par a fi tăiate cu foarfeca. Există un cerc roșu-portocaliu în centrul aripii. Anvergura aripilor este de 50–55 mm.
 • Alb în ghiveciBelyanka Gorshkovaya. De dimensiuni mici. Această specie a dispărut practic. Aripile sunt albe cu vârfuri cenușii. La aterizare, fluturele nu își deschide aripile, fuzionând astfel cu iarba, deoarece partea lor interioară este vopsită în gri-verde.
 • Navă albă. Similar cu varza, dar mai mică. Aripile anterioare ale masculilor sunt albe, iar ale femelelor, galben deschis. La mijloc există o pată întunecată la masculi și 2 la femele.
 • Sera BelyankaCiuperca verde Belyanka. Conduce un stil de viață de zi. Culoarea este albă. Există o pată întunecată pe perechea superioară de aripi de-a lungul marginii și în colțuri. Cele inferioare sunt decorate cu un model verde. Ei preferă stepa și stepa pădurii pentru terenuri vii, mai rar montane. Se hrănește cu plante crucifere, unde depune ouă.
 • Rapiță albă. O specie migratoare care zboară în Africa de Nord pentru iarnă. Vara, se găsește în toată Europa. Un astfel de fluture poate fi văzut pe frunzele de șarpe, oregano. Venele de pe aripi sunt clar vizibile și există, de asemenea, un model sub formă de pete galbene și albe.
 • Belyanka Alpine. Conduce un stil de viață de zi. Aripile sunt vopsite în alb și gri. Masculii au o margine neagră cu pete albe pe margine.
 • Belyanka eifema. Aripile fluturelui sunt vopsite în alb cu o nuanță gălbuie. În mijlocul aripii există o pată de culoare închisă. Aripile inferioare au un model de nuanță verde. Trăiește în stepă, hrănindu-se cu flori de plante de primăvară.
 • Păducel. Este alb cu vene negre. Adesea confundat cu varza.

Familia de coconi

Fluturii care aparțin acestei familii sunt de dimensiuni mari sau medii. Corpul este puternic, acoperit cu vilozități. Această familie arată mai mult ca molii decât fluturi. Aripile față sunt mari în comparație cu cele din spate. Antenele sunt ca niște perii. Locuiesc în grupuri pe plante lemnoase. Unele specii sunt foarte dăunătoare pentru silvicultură.

 • Nucă de cocos siberianăNucă de cocos siberiană. Locuiește în Siberia. Culoarea poate varia de la maro gălbui la negru. Există o pată albă în centrul aripii. Zboară din a doua jumătate a lunii iulie, depunând larve pe acele copacilor. Se hrănește cu ace de cedru, pin, molid și alte tipuri de copaci.
 • Molia inelară a coconului este un mare dăunător de măr. Intervalul este de 30–40 mm. Aripile sunt colorate în galben sau maro cu dungi transversale de culoare închisă în cantitate de 2 bucăți. Molia cu cocon înaripat începe să zboare în iunie. Fluturele și-a primit numele din ambreia de ouă sub formă de inel..
 • Cocos de pin. Are o dimensiune mare și un leagăn de până la 80 mm. Culoarea fluturii seamănă cu scoarța de pin. Aripile din spate sunt monocromatice, iar aripile anterioare au o singură pată semilună albă. Și, de asemenea, pe aripile frontale există o bandă largă, ondulată, de culoare roșu-maro, încadrată de o margine neagră.

Familia afine

GolubiankaAre mai mult de 5 mii de specii, dintre care unele sunt incluse în carte roșie. Toate speciile acestei familii sunt de dimensiuni mici, cu culori strălucitoare. Masculii au o culoare mai strălucitoare decât femelele. Culoarea depinde de specie și poate fi albastru strălucitor sau maro. De exemplu, porumbelul Icarus are o culoare albastră strălucitoare..

O trăsătură distinctivă a tuturor păsărilor albastre este petele situate pe aripile inferioare. Păsările albastre nu dăunează și chiar uneori beneficiază, speriind dăunătorii.

Familia pestriță

PătatăAceastă familie are peste 1200 de specii. Majoritatea speciilor pot fi găsite în țările tropicale, dar o mică parte trăiește în Rusia. Papagalii au colorare interesantă. Pe un fundal strălucitor negru sau albastru închis, există pete de roșu aprins sau galben strălucitor. Există însă și specii cu o singură culoare.

Aspectul insectei îl avertizează veninos și, atunci când este amenințat, eliberează un lichid otrăvitor cu un miros înțepător. În dimensiunea sa, fluturele poate ajunge până la 50 mm în lungime. Conduce în principal un stil de viață de zi, dar ocazional apare noaptea. Se hrănește cu frunze de leguminoase.

Volnanki

VolniancaAcești fluturi sunt foarte dăunători pentru silvicultură. Există mai mult de 2700 de specii. Fluturele este de mărime medie. Una dintre cele mai faimoase specii este vierme de mătase nepereche. Această insectă a primit acest nume din cauza diferențelor semnificative în mărimea masculului și a femelei..

De exemplu, masculii au o anvergură a aripilor de 45 mm, femelele - 7,5 cm. Și masculii sunt mult mai întunecați decât femelele. La masculi, aripile sunt vopsite în maro închis cu valuri negre de forfecare. Femela este de culoare alb-cenușie, cu prezența valurilor întunecate.

Amiral

Fluturii au o textură catifelată și o culoare neagră, cu un leagăn de 50-60 mm. Există pete albe la colțurile aripilor din față, care sunt separate printr-o dungă roșie. Aceeași dungă se găsește pe marginea aripilor inferioare..

Ochi de păun

Ochi de păunO frumoasă insectă europeană care duce un stil de viață diurn. Anvergura aripilor este de 150 mm. Întreaga culoare este roșu-maroniu, cu un model bizar similar cu ochiul unui păun. Există un punct pe aripile superioare în colțuri.

Și pe fiecare aripă inferioară există o pată neagră, în mijlocul căreia mai există o pată albastră. Aceste pete care seamănă cu ochii, sperie inamicii fluturi.

Castron de catifea

Culoarea acestui fluture de zi este destul de modestă. Are o culoare maro sau roșie cu un model de inele albe și negre. Se hrănește cu ierburi sălbatice și iubește umbra.

Rândunică

RândunicăMachaon aparține familiei bărci cu pânze și este listat în Cartea Roșie. Culoarea vine în diferite culori, dar cea mai frumoasă este coada rândunicii, care are o culoare galbenă. O bandă neagră largă cu pete asemănătoare lunii de-a lungul marginilor este vizibilă pe aripi. Aripile posterioare au o coadă albastră alungită cu pete galben-albastre. Există o pată roșie în colțul celor inferioare.

Există mult mai multe tipuri, despre care puteți vorbi la nesfârșit și puteți scrie mai multe volume de cărți. Acest articol conține doar cea mai mică parte a acestora..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de fluturi: aspect, soiuri, structura insectelor