Rasa de cai budyonnovskaya: descriere, întreținere și îngrijire

Rasa de cai BudyonnovskayaRasa de cai Budyonnovskaya este răspândită în întreaga lume, deși a fost crescută nu cu mult timp în urmă - la mijlocul secolului trecut. Se găsește adesea printre caii sportivi. Vom învăța istoria apariției acestei rase, trăsăturile caracteristice, sfera și condițiile de detenție.

Istoria rasei

Lucrările la crearea unei rase noi de cai pentru nevoile Armatei Roșii au început după războiul civil din anii 20 ai secolului trecut, la inițiativa S. M. Budyonny. Scopul a fost de a obține cai de trăsură fără pretenții pentru utilizarea lor în trupele călare..Rasa de cai BudyonnovskayaPentru aceasta, caii din rasa Don și caii englezi de rasă pură au fost traversați la herghelii Kuban sub conducerea comandamentului primei armate de cavalerie. Au fost implicați șapte duzini de armăsari de rasă și câteva sute de iepe, dar descendenții a doar trei cai au devenit baza rasei rezultate.

În 1948, rasa a fost oficializată la nivelul Ministerului URSS. Și în anii 50, calitățile exterioare ale cailor Budyonnovsk au fost înnobilate în mod vizibil cu participarea unui alt cal numit Cutout.

Știați? Semyon Mihailovici Budyonny a fost unul dintre primii mareșali ai URSS și a organizat cavaleria roșie. A luptat în Primul Război Mondial, Războiul Civil și Marele Război Patriotic și are mari premii pentru participarea la fiecare. A fost un călăreț excelent, deoarece și-a început cariera militară în trupele de dragoni și cazaci din Imperiul Rus

În anii 1960, relevanța utilizării cailor pentru diverse locuri de muncă și nevoile armatei a scăzut, iar caracteristicile de curse au devenit cerute. Rasa Budyonnovskaya a început să fie folosită în sport, unde s-a arătat bine. În timp, acești cai au început să fie folosiți doar ca sport și călărie.

caracteristici generale

Acum, rasa Budyonnovskaya este crescută în trei ferme rusești din regiunea Rostov:

 • plantați-le. S.M.Budyonny;
 • Planta Yulovsky;
 • plantați-le. Prima armată de cavalerie.
Rasa de cai BudyonnovskayaCaii Budennovsk sunt apreciați și la herghelii străine. Toți indivizii acestei rase au o serie de caracteristici ale rasei care sunt moștenite..

Exterior și costume

Rasa Budyonnovskaya este de culoare roșie sau de golf, cu nuanțe roșii fiind mai frecvente. Cea mai frumoasă culoare arată cu un luciu auriu de lână.

Adulții tipici din această rasă sunt după cum urmează:

 • greutatea corporală - 500-550 kg;
 • înălțime (la greabăn) - 165 cm;
 • lungimea corpului - 163-165 cm;
 • circumferința pieptului - 189 cm;
 • circumferința de cerneală - 20–20,8 cm.
Rasa de cai BudyonnovskayaCaii Budyonnovsk se disting și prin următoarele caracteristici exterioare:
 • construcție puternică și corp mare lung;
 • de parametri medii, un cap uscat are o linie de profil dreaptă și ceafa lungă;
 • gâtul lung a fost ridicat;
 • linia dreaptă din spate;
 • greaban dezvoltat;
 • omoplați musculari lungi;
 • piept larg și adânc;
 • picioare cu mușchi și articulații bine dezvoltate;
 • cerneală largă sinuoasă;
 • capul are o pantă clasică și toate perechile de picioare sunt așezate corect.

În general, această rasă a dezvoltat mai multe tipuri intra-rase:

 1. Caracteristică. Combină calitățile ambelor rase - dimensiuni mari, masivitate, musculare, are calități excelente de lucru.Caracteristică
 2. oriental. Acest tip este dominat de semnele cailor Don - linii frumoase netede și forme rotunjite, tonuri aurii ale unui costum roșu.Estic
 3. Masiv. Acești cai sunt de dimensiuni mai mari și au un corp alungit. Arată dur și nu la fel de ciudat ca cele două tipuri anterioare.Masiv
Această împărțire este arbitrară: există amestecuri de acest tip și, în plus, fiecare herghelie are propriile sale caracteristici. Plantați-le. Prima armată de cavalerie creează cai mai mari, înălțimea lor la greabăn poate varia de la 160-178 cm, iar culoarea este, de obicei, slabă. La herghelie. SM Budyonny crește cai musculos de o culoare roșu-auriu, iar planta Yulovsky este renumită pentru animalele sale elegante cu lână cu un luciu auriu.

Caracter și rezistență

Reprezentanții rasei Budyonnovskaya sunt echilibrați, răbdători și plăcuți. Sunt amabili și impresionabili, foarte atașați de proprietari. Tolerează prost proprietarii în schimbare, ceea ce nu este foarte bun pentru sport.Rasa de cai BudyonnovskayaAcești cai au arătat curaj și rezistență la stres în timpul Marelui Război Patriotic, au adus o mulțime de beneficii pentru victorie. Incursiunile de cavalerie ale trupelor noastre de-a lungul terenului militar au fost o surpriză neplăcută pentru naziști. Chiar și o alimentație deficitară nu a împiedicat animalele să acopere distanțe mari și să își îndeplinească misiunea..

Știați? În 1946, a fost organizat un test de rezistență pentru caii Budennovsk: au făcut o cursă de 200 km în căldură anormală (40 ° C). Apoi, animalele au galopat distanța de control și au fost examinate, dar medicii veterinari nu au găsit nicio deteriorare gravă a stării lor..

Rezistența și lipsa de pretenție a acestei rase nu numai că au fost utile pentru condiții militare critice, dar au contribuit și la a se arăta perfect în sport. Dintre rasele sovietice, caii Budyonnovsk au prezentat cea mai mare agilitate.

Avantaje și dezavantaje

Caii rasei Budyonnovsk au multe avantaje:

 • caracter bun, flexibil și prietenos, datorită căruia pot fi folosiți în activitatea de turism;
 • rezistență, agilitate;
 • curaj și rezistență la stres;
 • dezvoltați o viteză excelentă, săriți bine;
 • au un exterior frumos;
 • fără pretenții în îngrijire;
 • inteligent, înțelege aproape totul, poate fi instruit și instruit.
Rasa de cai BudyonnovskayaCu toate acestea, rasa are dezavantaje:
 • calul este foarte loial și atașat de un proprietar; atunci când îl schimbă, poate experimenta un stres mare;
 • nervozitate excesivă și impresionabilitate, uneori chiar descurajare.

Scopul aplicatiei

Caii Budyonnovsk sunt acum considerați animale de sport, de multe ori se desfășoară în curse netede pe hipodromuri. Acești cai sunt săritori și căprioare excelente. Prin gradul de popularitate în sporturile ecvestre, acestea ocupă poziția a 3-a la scară globală, pot fi utilizate în toate tipurile de discipline sportive. Nu pot fi depășiți la ieșirea din căruțe, ceea ce nu este surprinzător - tocmai pentru asta au fost scoși sub conducerea comandanților-budenoviști.Rasa de cai BudyonnovskayaCaii acestei rase pot fi luați pentru vânătoare, precum și folosiți pentru activități în aer liber. Sunt potrivite pentru utilizare în hipoterapie.

Știați? Efectul vindecător al călăriei a fost remarcat în scrierile sale de vindecătorul grec antic Hipocrate. Cu toate acestea, reabilitarea cu cai (hipoterapie) a fost dezvoltată și a început să fie utilizată abia în 1960 pentru copii și adulți cu dizabilități intelectuale..

Datorită caracteristicilor excelente și a pretențiilor, acești cai sunt crescuți pe scară largă în ferme de herghelii și ferme atât pe plan intern, cât și peste hotare..

Caracteristicile conținutului

Iubitorii de cai de rasă Budyonnovsk ar trebui să știe despre îngrijirea lor. În primul rând, trebuie avut în vedere faptul că această rasă poate trăi și naște doar într-o turmă. Acești cai au nevoie doar de spațiu și libertate de mișcare..

Prin urmare, distracția lor principală este pe pășune, care este limitată în spațiu. Iepele, dacă sunt neascultătoare, pot fi expulzate din turmă când încep să interfereze cu turma.Rasa de cai BudyonnovskayaMânzii apar de obicei în toamnă, din aproximativ a doua jumătate a lunii septembrie până în noiembrie. Mânzii sunt marca rece. Marca conține informații despre plantă, data nașterii, plăcuța de înmatriculare a persoanei.

Mânjii sunt luați în același timp și se formează o nouă turmă. Armăsarii există separat de mamele iapă. Mânzii cu o conformație excelentă, care este inerentă rasei și abilitățile necesare, sunt separați într-un grup separat.

Verificați caracteristicile cailor din rase precum: Engleză, Kabardian, Frizonă, falabella, appaloosa, Yakut.

Tinerii trăiesc într-o tarabă în perechi. Fiecărui cal i se dă o poreclă, iar apoi animalele sunt învățate să lese și să frâneze. La vârsta de 2-5 ani, animalele tinere sunt antrenate în sporturi ecvestre. Caii selectați sunt folosiți pentru reproducere și menținerea celor mai bune calități ale rasei.

Grajd

Cailor acestei rase nu le place căldura și insectele care îi înțepă. Prin urmare, curățenia grajdurilor trebuie monitorizată și prevăzută cu o bună ventilație. Iarna, caii pot suferi de frig și lipsă de hrană, așa că în această perioadă sunt ținuți în magazii și grajduri cu hrană adecvată..GrajdGrosimea recomandată a pereților grajdului pentru un climat cald este de aproximativ 20 cm, pentru unul rece - cel puțin 25 cm. Temperatura aerului în cameră ar trebui să fie cuprinsă între 7-10 ° С. Cel mai bun material pentru construirea unui grajd este lemnul. Rumegușul, turbă sau paie sunt potrivite ca așternut. Este mai bine să folosiți alimentatoare detașabile în tarabe - acestea sunt mai ușor de curățat.

Grajdul trebuie să aibă suficientă lumină naturală, care este asigurată de ferestre situate la aproximativ 2 m de podea. Suprafața ferestrelor pentru a asigura iluminarea normală este de cel puțin 1 până la 15 din suprafața totală a podelei.

Camera în sine trebuie ventilată în mod regulat, dar asigurați-vă că nu există curenți de aer. De asemenea, este necesar să controlați, astfel încât să nu existe exces de umiditate, camera trebuie să fie uscată.

Îngrijire

Caii ar trebui să fie scăldați în mod regulat. În acest caz, se folosesc răzuitoare și perii speciale. Coama trebuie spălată cu un șampon special, iar după spălare, piepteneți bine. Această procedură se desfășoară cu precauție extremă pentru a nu provoca durere, deoarece calul în sentimente frustrate poate da lovitura și răni proprietarul. Se recomandă scăldarea cailor de aproximativ 1 dată pe săptămână și mai des în timpul antrenamentelor și competițiilor..

Video: cum se scaldă caii Copitele ecvine sunt adesea problematice. Acestea trebuie curățate în mod constant de murdărie și pietre. Dacă nu tratați tăieturile, fisurile, rănile în timp util, acest lucru poate provoca boli grave. Dacă este necesar, copitele sunt frecate cu uleiuri speciale și emoliente.

La fiecare 3-4 săptămâni, particulele de țesut excitat sunt îndepărtate de pe copite pentru a evita obstacolele. Trebuie să fiți atenți la cai și să efectuați o examinare externă în fiecare zi.

Important! Trebuie să folosiți doar șampoane și săpunuri speciale în timp ce faceți baie și spălați-le bine, astfel încât calul să nu dezvolte alergii.

De asemenea, este necesar să se acorde atenție dinților animalului: aproximativ o dată la șase luni sau cel puțin o dată pe an, ar trebui să fie examinați de un dentist. Pentru animalele mai în vârstă, o astfel de examinare se efectuează mai des..

Calul trebuie examinat de un medic veterinar cel puțin o dată pe an și după cum este necesar. De asemenea, trebuie să vaccinați animalele în timp util..

Curățați-l în bloc

În fiecare zi trebuie să efectuați curățarea regulată a gunoiului de grajd, să curățați alimentatoarele și băuturile, să monitorizați curățenia gunoiului, precum și uscarea acestuia, în special în sezonul rece. Astfel de proceduri vor reduce probabilitatea apariției diferiților microbi patogeni care cauzează boli..Curățați-l în blocCaii sunt creaturi foarte curate și pot refuza să intre într-o tarabă murdară. Pentru a curăța grajdul, veți avea nevoie de următoarele instrumente și accesorii:

 • o roabă sau o găleată mare;
 • lopată lopată;
 • perii;
 • furcă.

Important! Asigurați-vă că scoateți calul din tarabă înainte de curățare. Este posibil ca animalului să nu-i placă dacă există ceva care flutură în fața sa, făcând mișcări bruște, iar mirosul produselor de curățare va irita. Un cal poate da din picioare și poate provoca răni din cauza indignării.

Procesul de curățare este după cum urmează:

 1. Gunoiul de grajd este colectat cu o lopată și transportat la locul desemnat.
 2. Separați așternutul umed și uscat cu o furculiță cu 2 dinți.
 3. Deșeurile umede se scot într-o roabă sau se desfășoară în cupe.
 4. Măturând podeaua cu o perie rigidă.
 5. Cantitatea potrivită de așternut este turnată pe podea.
Deșeurile trebuie schimbate complet de două ori pe an - primăvara și toamna..

Hrănirea și băutura

Pentru ca calul să mențină o conformație excelentă, iar haina să fie netedă și strălucitoare, este important să îi oferi animalului o dietă echilibrată adecvată, care să conțină toate oligoelementele și vitaminele necesare. Deși puteți alege mâncare pentru acești cai fără probleme.Hrănirea și băuturaExistența turmei le permite să se hrănească cu vegetație. În mâncare, caii Budyonnovsk sunt nepretențioși, iar iarba proaspăt tăiată, fânul, cerealele, legumele, fructele și cuburile de zahăr, pe care caii le adoră pur și simplu, sunt perfecte pentru ei..

Pentru a menține performanțe ridicate în timpul antrenamentului, acești cai au nevoie de suplimente suplimentare care conțin vitamine și minerale esențiale. Pentru băut, caii trebuie să furnizeze 70 de litri de apă pe zi pentru 1 persoană.

Rasa Budyonnovskaya a fost crescută recent, dar a câștigat deja recunoaștere în întreaga lume. Are calități excelente de călărie și este foarte rezistentă, ceea ce o ajută să obțină performanțe ridicate în multe sporturi ecvestre. Caii Budyonnovsk sunt nepretențioși, dar trebuie ținuți într-o turmă. De asemenea, ar trebui să luați în considerare tendința lor de a vă atașa de un proprietar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Rasa de cai budyonnovskaya: descriere, întreținere și îngrijire