Rasa de cai din ardenele: descriere, îngrijire și hrănire

Calul ArdenÎn orice moment, caii grei de tracțiune erau foarte solicitați, deoarece sunt versatili în utilizare. Caii din Ardenne sunt o astfel de rasă. Nu mai sunt folosiți în afacerile militare, așa cum au fost odinioară, dar astăzi sunt asistenți de încredere în transportul bagajelor grele, capabili să treacă prin locuri în care tehnologia rămâne neputincioasă..

Referință istorică

Caii din Ardenne sunt una dintre cele mai vechi rase de cai de pescuit. Casa lor ancestrală este ținuturile belgiene, franceze, luxemburgheze. Oasele cailor asemănătoare Ardenelor găsite în aceste zone indică faptul că strămoșii lor direcți au trăit aici cu mai mult de două milenii în urmă..

Știați? Acești cai locuiau inițial în zona lanțurilor montane din Ardennes, și, de asemenea, pentru prima dată a început să fie folosit pentru transportul mărfurilor grele exact acolo, care a dat numele rasei.

După ce s-au dovedit a fi asistenți duri și nepretențioși atunci când au efectuat lucrări de tracțiune, în timp au devenit căutați în cavalerie. De asemenea, transportul de echipamente de artilerie în timpul Primului Război Mondial și-a unit sarcinile..Rasa ArdenilorPentru prima dată, rasa de cai din Ardenele este menționată oficial în studbook-ul din 1929. De-a lungul întregii perioade a existenței lor, aceste animale au fost încrucișate cu multe alte rase: arabă, engleză, călărie, pescuit greu Boulogne, Percherons, Brabancons. Rasa Brabancon, cu masivitatea sa, a contribuit la aspectul modern al Ardenilor..

caracteristici generale

Având un fizic și o greutate mare, precum și o postură maiestuoasă și nobilă, reprezentanții rasei din Ardenne par la prima vedere inexpugnabile și dure, dar la o cunoaștere strânsă, dispoziția lor bună și docilă devine vizibilă.

Știați? Iulius Cezar, când a descris bătăliile cu galii, nu a ignorat Ardenele, în care a remarcat rezistența, severitatea mușchilor și puterea corpului. Napoleon a apreciat, de asemenea, acești cai pentru rezistența ridicată, energia, rezistența lor, care i-au ajutat să devină cai de război excelenți..

Exterior

Reprezentanții rasei Ardenne se caracterizează prin următorii indicatori:

 • înălțimea la greabăn - până la 1,7 m;
 • circumferința pieptului - 1,9-2,2 m;
 • circumferința metacarpului animalului este de 0,22-0,35 m;
 • greutate medie - de la 700 la 1000 kg.

Rasa ArdenilorAspectul lor impresionant este ușor de recunoscut:

 1. Caii din Ardenne se disting printr-o coamă groasă de culoare închisă, o crupă rotunjită masivă. Mușchii lor sunt bine dezvoltați, umerii lor au o forță extraordinară..
 2. Animalele au picioare scurte, dar masive și musculare, copitele se caracterizează printr-un volum ușor și unele aplatizări. În partea inferioară a picioarelor, părul gros și lung formează „jambiere” caracteristice.
 3. Pieptul cailor din Ardenne este adânc, spatele nu este deosebit de lung, gâtul este de asemenea scurt, dar fascinează prin frumusețea cotului său.
 4. Ochii acestor animale sunt expresivi, profilul este drept, fruntea plată este scăzută.
 5. Ardenii sunt cel mai adesea golf, roșu, roan, gri.
Conform regulii tradiționale, un Ardena adult este scurtat coada aproape la o vertebră mobilă..

Temperament și obiceiuri

Caii din rasa Ardennes se disting prin calmul lor extraordinar și umilința caracterului. În același timp, deși acestea sunt animale foarte mari, viteza lor nu poate trece neobservată. Sunt foarte rezistente și fiabile, prezintă o rezistență uimitoare atunci când execută oricare, chiar și cea mai dificilă lucrare..Calul ArdenilorAcești cai prezintă abilități intelectuale ridicate, sunt ușor de dresat, sunt destul de ascultători și fără pretenții..

Important! Blândețea caracterului ardenilor îi face foarte utili în hipoterapie - călărie, care are un efect benefic asupra oamenilor.

Folosind

Caii din rasa Ardennes, în primul rând, se confruntă cu succes cu o varietate de lucrări agricole, inclusiv mișcarea unor încărcături impresionante. De asemenea, animalele sunt folosite pentru a obține produse din carne - carne de cal. Ardenii pot dezvolta viteză mare, după cum reiese din trecutul lor de cavalerie, așa că devin adesea participanți la curse de cai. De asemenea, acești cai fac față cu succes funcției de producători de rase noi..

Avantaje și dezavantaje

Caii rasei din Ardenne diferă doar prin avantaje:

 • rezistent;
 • capabil să transporte încărcături foarte grele;
 • calm, echilibrat;
 • modest;
 • asigură un nivel ridicat de producție de carne.

Cal de ardenPractic nu au existat nicio deficiență la aceste animale - acestea fac față cu succes tuturor sarcinilor care sunt așteptate de la ele atât în ​​gospodărie, cât și la întreprinderile de creștere a cailor. Caracteristicile negative ale Ardenilor includ doar următoarele:

 • sensibil la umiditate ridicată, frig;
 • nu tolerați curenții de aer, îmbolnăviți-vă ușor din cauza lor.

Important! Este necesar să fim foarte atenți la creșterea și dezvoltarea Ardenilor, starea mușchilor și scheletului lor. Aceste animale prezintă adesea boli articulare..

Întreținere și îngrijire

Ardenii se disting prin pretenție, dar asta nu înseamnă că nu necesită respectarea anumitor reguli pentru îngrijirea lor. Este îngrijirea competentă, nutriția adecvată și supravegherea sistematică a medicului veterinar care garantează puterea, sănătatea și capacitatea lor de a lucra atunci când îndeplinesc cele mai dificile sarcini..Caii Arden

Grajd

Se recomandă păstrarea cailor din Ardenne într-o cameră cu spațiu amplu, unde vor simți confortul maxim.. Trebuie să existe o ventilație și o iluminare excelente. Deși ardenii impresionează prin aspectul lor voluminos, sunt sensibili la umiditate, curenți și frig. Prin urmare, regimul de temperatură în grajd trebuie să fie de cel puțin 18 ° C..

Un stand pentru un cal ar trebui să fie, de asemenea, spațios - animalul ar trebui să se simtă confortabil, să se poată culca în condiții nelimitate și să se odihnească bine. Dimensiunile nu trebuie să fie mai mici de 4x4 m, înălțimea - 3 m. Ele pot fi fie din lemn, fie din cărămidă. Este necesar să se asigure prezența unei ferestre în tarabă.GrajdEste mai bine să faceți uși sub formă de zăbrele, sau pentru a nu fi mai înalte decât pieptul calului, deoarece animalul trebuie să poată privi din tarabă și să urmeze ceea ce se întâmplă afară. Paiele, în special grâul, precum și rumegușul și turbă sunt cele mai potrivite pentru așternutul într-o tarabă. Ar trebui așezat cu un strat suficient pentru ca animalul să se simtă confortabil.

Dispozitivele pentru hrănirea și băutura animalelor ar trebui să fie la nivelul pieptului calului, astfel încât să nu trebuiască să mențină vertebrele cervicale în tensiune pentru o lungă perioadă de timp. Alcoolul poate fi fie o găleată obișnuită, fie un dispozitiv comercial special conceput, cu un mod automat.

Curățenie și igienă

Caii din Ardenne trebuie păstrați curați, astfel încât grajdurile și grajdurile trebuie curățate în mod regulat. Se ușurează destul de des, iar acest lucru trebuie monitorizat. Pentru curățare, animalul trebuie scos din cameră în stradă.Rasa ArdenilorCurățarea se face după cum urmează:

 • curățarea gunoiului de grajd atât din tarabă (zilnic), cât și din întregul grajd (de 3-4 ori pe săptămână);
 • înlocuirea zilnică a așternuturilor;
 • spălarea alimentatoarelor și bolurile pentru băut.

Important! Copitele cailor din rasa Ardennes tind să se inflameze dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Pentru a evita acest lucru, după fiecare ieșire a animalului la aer curat, este necesar să le spălați și să le uscați..

Sănătatea, dezvoltarea și igiena Ardenilor trebuie monitorizate îndeaproape. Pentru a menține animalul într-o stare viguroasă, după plimbări de orice durată, este necesar să efectuați proceduri de apă pentru membrele sale sub forma unui duș de contrast. Cel puțin o dată pe săptămână, și de preferință de două ori, coama și coada animalului trebuie spălate cu produse speciale (șampon, balsam). Pieptenarea liniei părului și curățarea pielii cu ajutorul unor dispozitive speciale va ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării calului..

Alimentare corectă

Calul din Ardenne cheltuie o cantitate extraordinară de energie pe zi, prin urmare, pentru a-și menține forma și sănătatea, calul necesită o mulțime de alimente corect selectate, care sunt de înaltă calitate și echilibru. Masa principală ar trebui să fie iarbă proaspătă și fân. Legumele cu rădăcină sunt esențiale pentru nutriția calului, asigurând o digestie sănătoasă și performanțe ridicate ale calului..

În plus, fără suplimente suplimentare de vitamine și minerale, corpul animalului este greu de întreținut într-o stare sănătoasă. Deoarece această rasă nu este foarte răspândită, cel mai bine este să consultați un medic veterinar cu experiență cu privire la compoziția lor..Nutriția caluluiO atenție deosebită trebuie acordată caracteristicilor calității apei potabile: trebuie să fie de înaltă calitate și proaspătă.

Știați? Pentru a îmbunătăți calitatea caracteristicilor genealogiei, în Anglia există o întreagă societate a iubitorilor de cai din Ardenne. Acest lucru dă speranță că Ardenii vor încânta oamenii cu puterea și rezistența lor pentru o lungă perioadă de timp..

Caii din Ardenne s-au îndrăgostit de oameni pentru lipsa de pretenție, dispoziția calmă și rezistența extraordinară. De-a lungul timpului, popularitatea lor a început să scadă, dar Ardenii sunt încă gata să slujească cu fidelitate și loialitate oamenilor, primind îngrijire și atenție în schimb..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Rasa de cai din ardenele: descriere, îngrijire și hrănire