Cum să șa un cal

CalCălăria este provocatoare, dar interesantă. El trebuie să fie instruit. Și înainte de a monta un cal, ar trebui să-l înșeu. Dacă se face corect, călăria va fi în curând o plăcere pentru dumneavoastră și pentru animal. Vom vorbi despre părți ale hamului, despre punctele importante ale înșezării și călăririi pe cal în articol.

Etapa pregătitoare

Procesul de șa poate fi împărțit în 3 etape:

 1. Pregătirea.
 2. Punerea pe căpăstru.Punând pe căpăstru
 3. Asigurarea șeii.Asigurarea șeii

Înainte de a începe să-ți șei calul, trebuie să-l pregătești:

 • examinează-i corpul pentru a se deteriora;
 • curat;
 • stabiliți contactul.

Toate aceste activități sunt efectuate simultan.

Știați? Cel mai scump cal din lume a fost vândut cu 70 de milioane de dolari. În 2000, o companie din Irlanda Coolmore Stud, care se ocupă cu reproducerea cailor, pentru aceeași sumă a cumpărat faimosul armăsar din Japonia Fusaichi Pegasus.

Este necesar să inspectați cu atenție spatele, burta, părțile laterale, greabanul, zona de sub picioarele din față. Locurile care intră în contact cu șaua și șa trebuie să fie curate, fără umflături și răni. În caz contrar, părți ale șeii vor provoca disconfort și durere animalului și se poate comporta în mod necorespunzător. Dacă există răni, acestea trebuie tratate cu antiseptice și, eventual, șa trebuie amânată până la vindecare..

În timpul inspecției și curățării, o persoană care intenționează să devină călăreț ar trebui să vorbească prietenos cu animalul, să-l numească pe nume, cu cuvinte afectuoase. Acest lucru va stabili un contact care, în viitor, atunci când călare, va permite călărețului și calului să se simtă mai bine și să aibă încredere unul în celălalt..Construirea contactului cu calulDacă nu se constată daune în timpul inspecției, persoana trebuie să înceapă curățarea lânii. Acest lucru va necesita perii și răzuitoare speciale. Curățarea începe pe partea stângă. Mișcările ar trebui să fie blânde și să urmeze de la cap până la crestă. Curățarea se termină cu picioarele. Și finalizează etapa pregătitoare pieptănând coama și coada. Este produs cu piepteni speciali din metal sau plastic.

Fixarea părților principale ale șeii

După inspectarea și curățarea calului, călărețul poate continua să atașeze frâul și șa..

Frâu

A pune pe căpăstru se numește punte. Instrucțiunile pas cu pas pentru punerea la cale a unui cal sunt după cum urmează:

 1. Apropiați-vă de cal spre stânga, după ce ați pregătit anterior frâul.
 2. Aruncă o frână pe spate.
 3. Cu mâna dreaptă, faceți o circumferință a botului calului - în zona dintre nas și ochi.
 4. Trageți frâiele în jos.
 5. Înfilați capsula.
 6. Introduceți rapid, dar cu atenție fierul de călcat în gură, evitând mișcările de tragere și zvâcnire care ar putea provoca disconfort animalului. Fierul de călcat trebuie așezat pe palma deschisă într-o poziție în care calul este hrănit din mână.
 7. Introduceți urechile în căpăstru.
 8. Înfășurați breton în frunte.
 9. Strângeți capsulele.
 10. Butonează ciudatul.
 11. Fixați cureaua pentru bărbie. Se va purta corect dacă trece un pumn sub el.

Video: punerea pe o căpăstruÎntregul proces trebuie să fie însoțit de laude și cuvinte afectuoase față de animal..

Important! Dacă calul refuză să-și deschidă gura singur, trebuie să apăsați cu atenție, cu efort, degetul inelar al mâinii stângi pe zona fără dinții maxilarului inferior pe partea dreaptă, unde se află partea moale a gingiilor. Acest lucru va determina animalul să-și deschidă gura și să facă posibilă înfășurarea biței. De asemenea, puteți oferi zahăr împreună cu un pic.

Şa

După ce frâna este atașată, calul trebuie să ia o pauză. El trebuie să fie liniștit, încurajat, mângâiat, lăudat. Când efectuați o șa, trebuie să respectați mai multe reguli:

 1. Șa trebuie să fie potrivită cu fiecare cal.
 2. Este necesar să ridicați o cârpă de șa sub șa.
 3. Circumferința ar trebui să se potrivească calului în lungime.
Există mai multe tipuri de șei care au diferite caracteristici de îmbrăcare. Vă vom spune despre tehnologia convențională pentru șa. Pentru a pune pe șa, calul trebuie abordat și din partea stângă.

Video: șa de cal Tehnologia șa este următoarea:

 1. Treci mâna peste spate, netezind haina și verificând în același timp curățenia și netezimea spatelui. Orice bucată sau contaminare poate fi neplăcută pentru animal după ce a pus șa.
 2. Acoperiți greabanul mai aproape de gât cu o cârpă de șa sau o cârpă de șa, astfel încât niturile și buclele să se așeze spre cap. Acest accesoriu este necesar pentru a împiedica șaua să se spargă sau să se murdărească. Este o bucată de pânză realizată din țesătură naturală în formă de pătrat sau dreptunghi. Poate fi cu sau fără curele.
 3. Așezați un amortizor din gel pe tampon, care contribuie la o distribuție uniformă a greutății călărețului.
 4. Așezați șa deasupra gelului, astfel încât marginile din spate să fie aliniate. Furca scaunului trebuie să fie în spatele paletei. Circumferința ar trebui să fie lățimea unei palme umane de la axila animalului.
 5. Infilați circumferința prin buclele cârpei de șa.
 6. Înfășurați elementele de fixare în jurul centurilor.
 7. Mergeți în partea dreaptă a calului.
 8. Fixați circumferințele de cureaua dreaptă.
 9. Înapoi în partea stângă.
 10. Punând circumferințele sub pieptul calului, fixați-le de cureaua stângă. 2 degete ar trebui să se potrivească cu ușurință între circumferințe și corpul animalului. Acest lucru împiedică calul să simtă presiune pe piept..
 11. Reglați șa astfel încât să fie în poziția de lucru. Este necesar să vă asigurați că nu intră în contact cu greabanul.
Important! Este interzisă mutarea șeii sau a cârpei de șa împotriva creșterii părului.

Piese suplimentare

Mai sus am descris detaliile care sunt necesare la înșezare. Cu toate acestea, sunt utilizate și piese suplimentare pentru a face procesul de conducere mai sigur și mai confortabil..

Lenjerie de corp și salopete

Acesta este numele dat centurilor care împiedică alunecarea șalei și deplasarea în timpul călătoriei. Lenjeria intimă trebuie purtată în jurul gâtului și atașată cu o margine la circumferință, cu celelalte două - la inelele de pe șa. Salopeta se înfășoară în jurul pieptului calului și este atașată de circumferință.Salopete

Sub-coadă

O centură de coadă este o curea care asigură șa sub coadă. Funcția sa este de a preveni deplasarea șeii înainte. Piesa de coadă se atașează de șa din spate, se extinde sub coadă.

Protecția calului

Pentru a preveni rănirea animalului, au fost dezvoltate dispozitive speciale. Practic, sunt concepute pentru a proteja picioarele calului. Aceste dispozitive includ bandaje speciale, cizme, clopote etc. Echipamentul de protecție trebuie atașat de crescători de cai cu experiență.

Veți fi, de asemenea, interesat să știți, este posibil ca copiii să joace sporturi ecvestre.

Deci, bandajele pot preveni întinderea tendonului, dar numai cu o înfășurare adecvată. Cizmele și bandajele trebuie purtate înainte de șa.

Cum să călărești un cal

Înainte de a vă așeza în șa, verificați dacă șaua și șa sunt bine fixate. Dacă este destul de slab, atunci ar trebui să le strângeți. De asemenea, este important să verificați și să reglați etrierii. Călăreții cu experiență urcă un cal de la sol. Pentru începători, un stand special vă va ajuta. Aterizând pe partea stângă.Călărie

Cum să intri în șa

Procesul de a intra în șa arată astfel:

 1. Trageți de frâu.
 2. Apucați șa cu mâna stângă.
 3. Țineți etrierul cu mâna dreaptă și introduceți piciorul stâng în el.
 4. După ce ați împins de la sol sau ați stat cu piciorul drept, aruncați-l pe șa.
 5. Puneți piciorul drept în etrierul potrivit.
 6. Motivul pentru a schimba în două mâini.
 7. Îndoiți coatele, puneți mâinile pe greabăn.

Video: călare pe cal

Decontarea

Așezarea este mișcarea calului înapoi în direcția înainte. Acesta este un exercițiu dificil atât pentru animal, cât și pentru călăreț. Se produce după cum urmează:

 1. Oprește calul.
 2. Creșteți ușor presiunea cu picioarele.
 3. Înclinați corpul înapoi.
 4. Ridicați ușor motivul.
 5. După 4-5 pași, slăbiți frâna.
 6. Oprește calul cu picioarele.

Video: supărarea calului

Metode de control

Pentru controlul calului se folosesc:

 • frâiele;
 • picioare;
 • corpul uman.
Aceste trei instrumente sunt utilizate pentru a executa diferite comenzi într-un mod complex. Cerințele diferite ale unei persoane sunt date de o anumită succesiune de acțiuni cu frâiele, picioarele și corpul. Instrumentul principal cu care este controlat calul este frâiele, stânga și dreapta. Le poți desena pe tine și astfel calul va înțelege că trebuie să se oprească sau să le elibereze, indicând animalului că poate merge înainte..

Citiți mai multe despre ceea ce aveți nevoie pătură, etrieri, picioare și ham de cai.

Când opriți sau trimiteți, frâiele sunt utilizate împreună. Când se face viraje spre partea stângă sau dreaptă, se trage frâna stângă sau dreaptă.Schenkel este numită partea interioară a piciorului unei persoane de la genunchi până la picior. Aceste părți sunt atașate de părțile laterale ale calului. Și când strâng corpul unui cal, împing, apasă în spatele circumferinței sau sub circumferință, el primește comanda ce acțiune trebuie să ia.Controlul caluluiControlul echidului cu ajutorul înclinațiilor corpului uman se bazează pe faptul că în acest fel călărețul forțează animalul să-și schimbe centrul de greutate. De exemplu, atunci când corpul se apleacă în orice direcție, călărețul semnalează începutul turului, când corpul se apleacă înainte, indică începutul mișcării, înapoi - pentru a opri sau a se așeza.

Comenzi importante

Pentru a controla un cal, o persoană trebuie să învețe să transmită mesaje de bază.

Mișcare înainte:

 1. Coborâți frâiele, permițându-i calului să-și miște capul liber, fără să se oprească pentru a le controla cu mâinile.
 2. Strângeți părțile laterale ale animalului cu picioarele.
 3. Dă-i picioarelor o împingere ușoară.
Mișcare înainte:

Mergând la trap:

 1. Trageți ușor de căpăstru, provocând calul să ridice partea din spate a capului, să coboare capul și să-l înfige.
 2. Cu picioarele, efectuați o apăsare ușoară.

Runda:

 1. Întoarceți ușor corpul și ambele brațe în direcția de rotație.
 2. Ridică ușor o frână pe partea în care vrei să te întorci, în timp ce slăbești opusul.
 3. Schenkel pe partea în care trebuie să vă întoarceți, apăsați partea calului.

Stop:

 1. Luați un motiv.
 2. Picioarele strâns de circumferință.

Video: oprirea calului

Precauții

Când lucrați cu un cal, trebuie să respectați măsurile de siguranță:

 1. Pentru călărie, îmbrăcați doar încălțăminte închisă cu toc. Cele mai bune pantofi - Cizme.
 2. Nu purtați haine largi sau capete largi.
 3. Călărește un cal într-o cască de protecție.
 4. Abordați-vă animalul numai din partea stângă, după ce l-ați denumit anterior pe nume.
 5. Ocoliți echidul doar în față. Mersul în spate este strict interzis..
 6. Înainte de a călări, verificați starea căpăstruului, șeii, circumferinței, etrierilor.
 7. Calul trebuie condus ușor și calm. Scuturările bruște, scuturările, grevele sunt interzise.
 8. Înainte de a înșela un cal, studiați tehnica comportamentului în situații critice (dacă cel cu copita echidică a suferit, a crescut, a bătut cu copita, a căzut) și, de asemenea, învățați cum să cădeți corect.

Cum să prinzi și să șalezi un cal sălbatic

Procesul de șa al unui cal sălbatic poate fi efectuat numai de călăreți experimentați. Este puțin probabil ca începătorii să reușească prima dată..cal salbatic Iată câteva linii directoare pentru a vă ajuta să realizați această sarcină descurajantă:

 1. Deoarece un animal sălbatic surprinde bine emoțiile și starea de spirit a unei persoane, este necesar să se abordeze fără frică, cu încredere și neapărat calm. Frica și iritarea vor fi transmise calului, iar apoi contactul cu acesta nu va funcționa.
 2. Contactul cu ochii trebuie evitat la apropierea de cal. Abordarea trebuie să fie însoțită de cuvinte blânde rostite cu voce joasă.
 3. Abordarea trebuie efectuată treptat din partea stângă, evitând mișcările bruște și fără oprire pentru a lăuda animalul..
 4. Puneți-vă încet mâna la botul calului, astfel încât acesta să-l poată mirosi.
 5. Mângâie-i cu grijă coama, înapoi de-a lungul creșterii hainei.
 6. Dacă calul ți-a permis să faci toate cele de mai sus, atunci poți începe să-l înșilezi. Dacă, atunci când atingeți corpul, cel ciudat exprimă nemulțumire, atunci nu ar trebui să-l înșelați. Mai bine să revin la asta mai târziu.
Înainte de a vă apropia de un cal sălbatic, puteți mângâia un alt echid. Mirosind mirosul unei rude pe palme, cel mai probabil, calul va intra în contact mai repede.

Știați? Oamenii de știință cred că strămoșul calului domestic a fost tarpanul. Domesticirea echidului a fost întâi succedată de oamenii antici care trăiau în sudul Uralilor. În aceeași zonă, au fost excavate rămășițele unui cal, datate în mileniile 7-6 î.e.n. eh.

Astfel, o persoană care urmează să călărească pe un cal trebuie să învețe cum să contacteze animalul, să îl curățe, să pună frâul și șa și să transmită corect mesajele care controlează mișcările animalului. Dacă toate aceste acțiuni sunt efectuate corect, atunci procesul de călărie va fi confortabil atât pentru călăreț, cât și pentru cal..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Cum să șa un cal