Cai: descrierea speciilor și raselor, caracteristicile, caracteristicile conținutului

CaiNobil, jucăuș, loial, îndrăzneț ... Ce epitete nu au fost date unui animal atât de puternic și puternic ca un cal! A fost folosit din cele mai vechi timpuri în scopuri domestice, militare, industriale: cu ajutorul cailor, au parcurs distanțe mari, au transportat încărcături grele și au câștigat războaie. Despre originea și tipurile de cai, clasificarea raselor, totul despre nuanțele de păstrare și hrănire a cailor, precum și sfaturi utile despre domesticire - citiți mai multe în articol.

Origine

Oamenii de știință și cercetătorii sugerează că calul în forma sa modernă acum mai bine de 55 de milioane de ani a evoluat din strămoșul antic al tuturor reprezentanților moderni ai acestui cal - hyracotherium, care seamănă în exterior cu o vulpe modernă. După mai multe legături de evoluție, care au durat aproximativ 50 de milioane de ani, a apărut genul Equus caballus, care a devenit aproape complet identic cu aspectul modern al acestui animal..CalPână în secolul al IX-lea. Î.Hr., datează primele săpături arheologice ale acestui singur reprezentant cu copite ecvidee din ordinul ecvideelor, găsite în Orientul Mijlociu. Este de remarcat faptul că acest animal a venit în America și Australia abia în secolul al XVI-lea, în procesul de colonizare a continentelor, - înainte, ungulatul exista doar pe teritoriul Eurasiei.

Tipuri de cai

Acest echid are mai multe specii și subspecii, dintre care unele se disting doar condiționat. Este de remarcat faptul că absolut toți se pot încrucișa între ei și pot produce descendenți sănătoși (doar uneori, în cazuri excepționale, armăsarii din astfel de descendenți sunt sterili). Ce tipuri de cai există - mai multe detalii mai jos.

Sălbatic

Toate subspeciile calului domestic provin din calul sălbatic - conform descoperirilor arheologice, acum aproximativ 10.000 de ani, în ultima eră glaciară, ungulatele sălbatice au locuit în Europa centrală în valoare de peste un milion de capete. Este demn de remarcat faptul că ulterior un astfel de animal masiv a început să dispară din cauza schimbărilor climatice și a lipsei de hrană..Cai sălbaticiAspectul unui cal sălbatic practic nu a diferit de rudele sale domesticite (cu excepția unei dispoziții abrupte, a unei slăbiciuni mici și a mușchilor foarte dezvoltați). Această specie a mâncat doar iarbă și fân. Ungulatele sălbatice au dispărut la mijlocul secolului al XX-lea. Ultimii doi reprezentanți ai acestei specii sunt tarpan și Calul lui Przewalski.

Acasă

Oamenii de știință au reușit să afle că prima domesticire a unui cal sălbatic, care a avut loc în jurul secolului al IV-lea î.Hr., a avut loc pe teritoriul Kazahstanului modern. Cine a îmblânzit-o exact - putem doar ghici.Cal domesticSubspeciile raselor domestice sunt foarte diferite una de cealaltă în ceea ce privește aspectul, caracterul, calitățile de rezistență și chiar speranța de viață. Numărul raselor de astăzi este estimat la aproximativ 5 duzini, dar această cifră nu este definitivă - și astăzi procesul de reproducere a raselor noi continuă..

Știați? Înainte de procesul de domesticire, caii erau deseori prezentați ca un cadou zeilor pentru a satisface cererile de ploaie, recoltare - erau vânați în masă și uneori erau așezați în mormântul conducătorului decedat. Este de remarcat faptul că, în unele regiuni caucaziene, sacrificiile de cai au continuat până în secolul al XIX-lea..

Calul lui Przewalski

Un astfel de cal iese în evidență ca subspecie separată datorită setului unic de cromozomi care îl distinge de orice alt cal sălbatic. Principala diferență constă în coadă, care este foarte asemănătoare cu cea a unui măgar, și nu cu calul obișnuit. Aspectul calului este puternic, bine tricotat, cu capul mare și pieptul larg. Culoarea este întotdeauna aceeași - roșu nisipos, uneori cu stropi negri.Calul lui PrzewalskiDe ce a fost numită această specie atât de neobișnuit? Toate mulțumiri naturalistului Nikolai Przhevalsky, care a descoperit reprezentantul speciei în timpul călătoriei sale în Asia Centrală. Astăzi, nu există mai mult de 2000 de reprezentanți de rasă pură a acestui gen și toți sunt păstrați în zone protejate. Această specie nu se mai găsește în sălbăticie..

Kiang

Un cabalin cu unghii de copite are o asemănare exterioară cu un măgar. Creșterea maximă a kiang nu depășește 140 cm, iar lungimea corpului nu depășește 2 m. Urechi mici, cap mare, picioare musculare și copite late - acesta este tipul standard de kiang.KiangCuloarea este întotdeauna alb-albastru, de-a lungul întregului spate există o dungă neagră. Kiangurile sunt răspândite în Tibet, întâlnite și în India și Nepal. Habitatul preferat al kiang-ului este pantele montane, cheile, stepele de mare altitudine.

Kulan

Kulanii sunt adesea numiți „jumătăți de coate” datorită asemănării lor foarte puternice cu acest individ. În mod remarcabil, specia nu a fost niciodată îmblânzită. Kulanul este mai înalt decât un măgar obișnuit: înălțimea sa ajunge la 155 cm, iar lungimea lui este de 210 cm. Construit puternic, cu o coamă rigidă scurtă, cap masiv, coadă scurtă, kulanul are de obicei o culoare uniformă gri-nisipoasă..KulanPrimii kulani erau obișnuiți în stepele Ucrainei, Caucazului, Mongoliei, Afganistanului. Astăzi sunt păstrate în ariile protejate din Kazahstan, România, Rusia, Ucraina, nordul Chinei.

Măgar sălbatic

Aspectul speciilor de măgari sălbatici este atribuit celor 4 milioane de ani î.Hr. Se crede că acest animal a evoluat din linia genetică Equus. Principala diferență între măgari sălbatici și cai este prezența copitelor speciale care se adaptează cu ușurință la traseele montane și stâncoase. Măgarii adoră seceta, nisipul din deșert, suportă căldura.Măgar sălbaticDar umezeala și ploaia sunt distructive pentru ei: le distruge copitele, în care încep să se formeze fisuri umplute cu puroi. Astăzi, măgarii sălbatici se găsesc în număr mic doar în Etiopia, Somalia și Sudan, iar în restul teritoriilor există deja o subspecie domesticită a acestui animal..

Măgar casnic

Domesticirea măgarului s-a datorat domesticirii subspeciei africane. Dar kulanii, care sunt numiți și măgari asiatici, nu au fost domesticiți..Măgar casnicNu există practic diferențe externe între un măgar domestic și unul sălbatic: aceeași creștere scurtă (până la 155 cm), lungime scurtă (până la 185 cm), corp puternic doborât, picioare musculare și curbe netede ale spatelui. Scopul principal al acestor animale de companie este de a transporta mărfuri și oameni; uneori măgarii sunt, de asemenea, mâncați.

Important! Măgarii domestici nu tolerează foarte bine umezeala și umiditatea ridicată și se tem și de curenți..

Zebra de munte

Cel mai mic reprezentant al tuturor zebrelor moderne (înălțimea zebrelor de munte nu depășește 140 cm, iar lungimea sa nu depășește 220 cm). Zebra montană se găsește numai pe platourile înalte din Africa de Nord și Namibia. Numărul de capete nu depășește 15 mii, iar această specie este încă clasificată ca un animal pe cale de dispariție..Zebra de munte

Zebra din deșert

Această specie se numește uneori „zebra lui Grevy”, numită după președintele Franței, care la sfârșitul secolului al XX-lea guvernul Abisiniei a prezentat acest animal drept cadou. Zebra lui Grevy este un animal destul de mare, cântărind mai mult de 3 tone și o lungime a corpului de până la 3,5 m. Spre deosebire de alte subspecii de zebră, acest animal are dungi de umbră slab pronunțate (culoarea sa principală este alb-galben).Zebra din deșertAstăzi, zebra lui Grevy trăiește în Africa de Est, în rezervația naturală Kenya și în Parcul Național Meru. Dieta zebra deșertului include nu numai iarba - acest animal se sărbătorește pe scoarță de copac, muguri și rădăcini.

Zebra lui Burchell

Cea mai răspândită specie de zebre care trăiesc în cantități mari în savanele din Africa, deșerturi și stepe. Această specie poartă numele celebrului botanist britanic William Burchell. Fizicul ei este dens, de dimensiuni medii (până la câțiva metri lungime), gâtul este foarte gros, capul este mediu. Are o colorare caracteristică a dungi alternante alb-negru, iar zebrele sunt la fel de unice ca amprentele umane.Zebra lui BurchellZebra este un animal gregar care este grupat în turme mari. Astăzi, se găsește în habitatul său natural din toată Africa, iar în grădinile zoologice sau în rezervații se găsește aproape în toată lumea..

Clasificarea rasei

Toate rasele de cai sunt clasificate în funcție de mai multe criterii: scop, origine și alți parametri..

Vă sfătuim să citiți despre, care cai sunt cei mai rapizi din lume.

După destinație

După cum sa menționat deja, domesticirea și domesticirea calului a fost provocată în principal de nevoia de ajutor în muncă pentru oameni. Deci, caii au început să fie atrași de aratul câmpului, transportând încărcături grele, au fost crescuți de dragul cărnii și al pielii.

Datorie grea

Absolut toate rasele de cai cu harnașament greu au mușchi bine dezvoltați, forță, rezistență și forță mare. Aceste caracteristici sunt necesare pentru transportul mărfurilor grele și voluminoase pe distanțe mari..

Se crede că primii care au selectat cai puternici și rezistenți au început în Evul Mediu, când cavalerii aveau nevoie de ajutor în transportul armurilor și armelor. O altă caracteristică a raselor grele este dispoziția lor blândă. De exemplu, mustangii iubitori de libertate sau călăria nu se vor lăsa încărcați cu o povară voluminoasă grea..Cei mai de seamă reprezentanți ai raselor grele sunt:

 • camion greu sovietic - cea mai mare și mai puternică rasă dintre toate camioanele grele, crescută la mijlocul secolului al XX-lea ca urmare a încrucișării raselor Bityug cu Suffolk-Camion greu sovietic
 • camion greu belgian - un cal masiv cu un corp lat și lung, care se distinge prin maturitatea timpurie: deja într-un an este potrivit pentru munca grea-Camion greu belgian
 • Camion greu rusesc - o rasă relativ scăzută, crescută la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este de remarcat faptul că iepele camioanelor grele rusești se disting printr-o producție neobișnuit de mare de lapte.-Camion greu rusesc
 • Proiectul Ardenilor - cel mai vechi camion greu, crescut pe teritoriul munților Ardeni. A fost folosit în principal pentru transportul armelor militare. Acum, această rasă este utilizată exclusiv în agricultură și sporturi ecvestre.-Proiectul Ardenilor
 • Camion greu Vladimir - Crescut în 1946 în Uniunea Sovietică, acest cal a devenit faimos pentru că a ajutat la reconstrucția orașelor distruse din fosta Uniune Sovietică. Rasa foarte energică și agilă-Camion greu Vladimirsky
 • comitat - Camion greu englezesc. O rasă bine dezvoltată, care prezintă unele dezavantaje (de exemplu, îngheț abundent, îngroșare mică, culoare inegală a pielii) pe care crescătorii englezi speră să o reproducă traversând Shire cu iepe de rase locale-Shire
 • percheron - de obicei de culoare gri sau neagră, acest cal a fost crescut în Franța înainte de toți caii cu ham greu (la începutul secolului al XIX-lea). Datorită benzii sale de rulare foarte moi, este utilizată pentru transportul nu numai de marfă grea, ci și de valoare.Percheron

Valorifica

Caii de pescaj, spre deosebire de caii de pescuit grei, sunt apreciați nu atât pentru puterea și rezistența lor, cât și pentru frumusețea și grația lor. Datorită eleganței lor, aspectului lor armonios, ungulatele de curent au o cerere specială în întreaga lume, inclusiv în casele capetelor încoronate..

Cele mai populare rase de cai de sanie sunt:

 • Trotter rusesc - mai tânără decât toate rasele de trap: a fost crescută abia în secolul al XX-lea (în URSS). Un trotter rusesc foarte jucăuș, construit armonios, este un participant constant la majoritatea competițiilor ecvestre. Reprezentantul acestei rase a fost cel care a stabilit recordul absolut pentru cursa de 1600 de metri - 1 minut 59 secunde. Adesea, trotters sunt selectați pentru competiții internaționale de sărituri cu spectacol-Trotter rusesc
 • Trotter Orlov - o rasă crescută în Rusia, caracterizată printr-o tendință genetică ereditară către o mare agilitate, mobilitate și agilitate. Această rasă este încă la mare căutare la licitațiile de cai, precum și la participarea la competiții de conducere și echitație.-Trotter Oryol
 • rasa finlandeză - retras la începutul secolului al XX-lea. în Finlanda, este una dintre cele mai vechi rase copite (calul finlandez, sau Finca, există de aproximativ 3000 de ani). Unicitatea acestei rase este că Finca este doar unul dintre puținii cai care poartă factorul de rasă alb stropit în rezerva sa de gene.-Rasa finlandeză
 • gelderlander - a fost crescut în Olanda în secolul al XIX-lea. special pentru lucrul în ham și transportul pasagerilor. Diferă într-un gât puternic, alungit, o agilitate excelentă și o mișcare ușoară-Gelderlander
 • cal aztec - prima rasă din istorie crescută pe teritoriul mexican. Fizicul este foarte puternic, cu mușchi dezvoltați: în special mușchii se prezintă prin gât și membre. Are o coamă și o coadă neobișnuit de groase, înalte-Cal aztec
 • Golful Cleveland - crescută în imensitatea statului englez, această rasă era cunoscută încă din Evul Mediu. Astăzi este cunoscută și recunoscută în toată lumea pentru harul, rezistența, agilitatea și agilitatea ei uimitoare.-Golful Cleveland
 • Cai Bashkir Sunt animale foarte puternice și rezistente care pot supraviețui chiar și o iarnă grea. Cu o crupă foarte musculară, un spate lat și puternic. Remarcabil pentru că este unul dintre puținii cai care nu provoacă alergii la oameni.Cai Bashkir
Desigur, rasele enumerate nu sunt o listă completă de cai de pescuit - oamenii de știință continuă să selecteze rase noi..

Trase de cai

Pentru a obține o rasă de cai care este potrivită pentru a lucra nu numai în echipă, ci și pentru curse, se folosește metoda de traversare a iepelor locale cu armăsari de rase de călărie.. Cele mai populare ungulate de acest tip sunt:

 • Maghiar cu sânge cald - produs în Ungaria în 1960. Se caracterizează printr-o crupă puternică, o centură oblică de umăr și o rezistență incredibilă.-Maghiar cu sânge cald
 • iberian - o rasă atât de veche încât a fost menționată în scrierile sale de Homer. Un cal scurt grațios, cu un mers ferm și un temperament calm-Iberică
 • ham de țigani (jucărie) - legendar pentru frumusețea sa și animal incredibil de rezistent, care a fost crescut de țigani nomazi. Se caracterizează prin membre puternice, păr foarte gros și lung, crup masiv, coama luxuriantă și coadă, precum și o productivitate ridicată a laptelui de iapă.-Ham de țigani
 • Karachai - unul dintre cei mai renumiți reprezentanți de tip tras de cai. Tipul crescut în Caucazul de Nord este rezistent, cu copite foarte puternice, cărora nu le este frică de gheață sau înghețuri severe-Karachaevskaya
 • Morgan Este unul dintre primii cai produși în SUA. Un cal foarte compact și sofisticat care se arată bine atât în ​​sporturile ecvestre, cât și la expoziții-Morgan
 • Trakehner - singura rasă de pescuit de cai care este crescută în Germania fără introducerea sângelui raselor locale. Cele mai frecvente culori sunt bay, piebald, mouse, roșu-Trakehner
 • alchetian - crescută în Turkmenistan, această rasă este foarte populară datorită colorării sale unice a isabelei. Un cal de rasă pură din această rasă are o crupă înaltă, un spate lung, o structură particulară a craniului, o piele foarte subțire prin care puteți vedea rețeaua venoasă.-Alkheti
 • Polonia Mare - cea mai răspândită rasă de ungulate de călărie din Polonia. Exteriorul seamănă cu un cal de curse arab de rasă, iar acest cal nu are egalitate în nobilimea și calmul înnăscut.-Wielkopolska
 • Budyonnovskaya - scoase la uzină. S. Budyonny. Această rasă este cunoscută pentru participarea sa la trupele de cavalerie în timpul primului război mondial. Acum, acești cai sunt folosiți în industria sportivă și, datorită rezistenței și vitezei uimitoare, reprezentanții Budyonnovsk au primit premii de mai multe ori.-Budennovskaya
 • german "jumătate de sânge" - așa-numita rasă hanoveriană. Acest faimos cal a fost crescut 300 de ani cu scrupulozitate deosebită, până când creatorii au fost complet mulțumiți de rezultat. Drept urmare, calul hanoverian se distinge printr-un exterior grațios ideal, picioare foarte regulate și puternice, crupă bine dezvoltată și eleganță în fiecare mișcare. Este de remarcat faptul că numai persoanele calme și echilibrate ale acestei rase sunt permise pentru reproducere ulterioară (desigur, supuse unui exterior ideal), dar Hanovra dezechilibrată sau violentă este respinsă-„Jumătate de sânge” german
 • trotter francez - crescut la începutul secolului al XX-lea în Franța. Cal foarte rezistent, capabil să reziste la distanțe mari-Trotter francez
 • groningen - această rasă a fost crescută în provincia Amsterdam. Se caracterizează printr-un cap foarte lung, un spate musculos, arcuit și membre ferm construite. În ciuda unor mișcări limitate (de exemplu, această rasă de obicei nu participă la sporturi ecvestre), calul Groningen este nobil, rezistent și grațios.Groningen
 • lusitanian (lusitano) - Rasa portugheză, care are cel mai adesea o culoare de dafin, piebald, negru sau gri. Datorită vitezei de reacție, este adesea văzut în coride.Lusitanian (Lusitano)

După origine

Următoarea clasificare după care se împart rasele de cai este tipul de origine.

Știați? Cea mai pură și unică rasă de cai din lume este calul de curse arab. Este, de asemenea, cea mai scumpă rasă din lume..

Aborigenii

Caii aborigeni sunt acei indivizi care sunt comuni pe un teritoriu specific separat. Aceștia se disting de alte tipuri de cai prin adaptabilitatea lor excelentă la condițiile externe. De exemplu, ungulatele care trăiesc în regiunile nordice supraviețuiesc bine iernii și nu întâmpină dificultăți în a găsi iarbă sub zăpadă, iar aborigenii din regiunile sudice tolerează bine căldura și setea prelungită. Mai mult, nativii se disting printr-o productivitate mai bună în direcția cărnii.. Cei mai renumiți cai aborigeni sunt:

 • Amur (a fost distribuit în Siberia și Orientul Îndepărtat)-Amurskaya
 • vyatka (tip pădure)-Vyatka (tip pădure)
 • Transbaikal cret-Transbaikal cret
 • Andaluz (reprezentant al raselor spaniole)-Andaluz
 • Kârgâză (găsit în Mongolia și Kârgâzstan)-Kârgâză
 • Bashkir (stepă)-Bashkir (stepă)
 • Yakut (specie de pădure)-Yakutsk
 • Hutsul.Hutsul

Tranzitorie

Mixt, jumătate de sânge - toate acestea se referă la ungulate de tranziție. De obicei, aceștia sunt cai crescuți artificial, produși pentru a obține rase similare la exterior, puternice și rezistente, care ar servi mai târziu în cavalerie, ar fi o sursă de carne și piei. Majoritatea raselor crescute de om aparțin unor astfel de „rase jumătate”.

Numai cele mai faimoase sunt enumerate mai jos:

 • Calul Brandenburg-Calul Brandenburg
 • vopsea (vopsea cal)-A picta
 • bavarian jumătate de sânge-Bavareză pe jumătate
 • Rasa Kabardiană-Rasa Kabardiană
 • cal oldenburg-Cal Oldenburg
 • appaloosa (crescut de triburi indiene). În aparență este apropiat de rasa Pinto, care se caracterizează printr-o culoare neuniformă pătată. Printre Appaloosa, există și subspecii pitice.-Appaloosa
 • marvari (marvari)-Marvarskaya
 • sfert de cal-Quarterhorse
 • Cal Friesian (friză).Cal Friesian

Fabrică

Cum să distingem reprezentanții fabricilor de cei de tranziție? Foarte simplu. Diferența dintre reprezentanții plantelor echidelor și cele de tranziție este că, în primul caz, calul a fost crescut în condiții apropiate de habitatul său natural. De regulă, factorii preliminari pentru reproducerea unei anumite rase sunt cercetări aprofundate și o mulțime de lucrări zootehnice..

Creșterea în fabrică a raselor are ca scop nu numai să reproducă rase noi, ci să atingă cei mai productivi indicatori ai animalului. și anume: aspect perfect, capacitate de lucru bună, dispoziție blândă. Este de remarcat faptul că fiecare astfel de rasă fabrică are o carte turmă - un fel de carte de referință, care descrie fondul de gene, rădăcinile rasei. Iată cei mai renumiți reprezentanți:

 • toți trapii eclozați;
 • vânător;
 • percheron;
 • Suffolk;
 • Vladimirsky, camioane grele rusești, sovietice.
Caii din fabrică

Caracteristică

Pe baza faptului că calul a fost îmblânzit, în primul rând, pentru a oferi beneficii oamenilor în anumite industrii, este necesar să se ia în considerare principalele caracteristici ale acestui animal: caracteristici structurale, nuanțe în nutriție.

Fiziologie

Datorită faptului că există astăzi câteva zeci de rase de cai, amplitudinea diferențelor lor fiziologice rămâne destul de largă: greutatea unui cal poate fi de la 60 kg la o tonă și jumătate, iar înălțimea acestuia poate fi de la 50 cm la greabăn până la 2,5 m. Alte caracteristici externe pot, de asemenea, să difere: forma iar grosimea botului, lungimea coamei, masivitatea spatelui, zgomotul nechezatului, musculatura membrelor. Sistemele interne ale acestui ungulat funcționează foarte bine, dar sistemul circulator este cel mai bun dintre toate: inima (atinge o masă de până la 5 kg) este capabilă să pompeze până la 150 de litri de sânge pe minut.CalEste foarte important ca un cal să mențină temperatura corpului corectă - o creștere a temperaturii corpului cu 1-2 ° C poate duce la moartea animalului. O altă caracteristică fiziologică interesantă este digestia foarte lungă (până la 20 de ore) a alimentelor, care este rezultatul unui volum mic de stomac.

Important! Cailor nu li se va oferi mai multă hrană decât este necesar sau hrănit „pentru uz viitor”. Stomacul calului este capabil să digere mâncarea doar în porțiuni mici, astfel încât un intestin aglomerat va provoca dureri severe la animal și îi va reduce semnificativ performanța.

Este de remarcat faptul că anatomia sistemului nervos central al unui cal este similară cu cea a unui om: reflexele apar datorită celulelor nervoase care captează informații și le transmit cortexului cerebral. Dar temperamentul înnăscut este în principal responsabil pentru psihologia și dispoziția acestui ungulat: antrenamentul va putea corecta puțin comportamentul animalului.CalAcest animal își afișează senzațiile și bunăstarea cu semnale externe vizuale. De exemplu, dacă urechile sunt apăsate, animalul este alert sau se teme de ceva, dar dacă ochii au căzut și buza a căzut, atunci ungulatul vrea să se odihnească.

Copitele îndeplinesc o funcție uimitoare: cu ele animalul poate percepe senzații tactile. În același timp, un cal încălțat pierde oarecum această caracteristică: potcoavele creează interferențe, iar calitatea percepției semnalelor externe se înrăutățește.

Un cal poate fi bolnav cu diferite afecțiuni: răceli, indigestie. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni este osul (creșteri dureroase pe oase).

Vă recomandăm să citiți despre, cum să alegi un cal pentru tine.

Habitat

Habitatul natural al cailor sălbatici este foarte divers: de la câmpiile deșertice până la pajiștile alpine. În cazul în care aceste ungulate sunt pășunate, depinde rutina lor zilnică și chiar modul în care dorm..CaiDeci, într-o zonă pustie, calul petrece mai mult timp în căutare de hrană și doarme mai puțin, iar în stepele cu un exces de iarbă, aceste animale preferă să se odihnească mai mult. Speranța de viață a acestor ungulate depinde de condițiile de detenție, dar în medie este de 25-30 de ani.

Caracteristici de putere

Dieta cailor nu este foarte diversă: 95% din aceasta constă din iarbă suculentă și fân. De regulă, acest ungulat nu este predispus la supraalimentare: calul știe exact câtă hrană are nevoie în acest moment.

Reproducere

Perioada optimă de reproducere a descendenților este din martie până în august. De obicei, există 10-15 iepe și un mascul în turmă. La ora stabilită, acoperă toate femelele din turmă. Mânzii apar la majoritatea iepelor inseminate după 10-11 luni (aceasta durează o sarcină la cai).CaiEste de remarcat faptul că aceste animale pot fi crescute atât în ​​mod natural, cât și artificial (materialul seminal al masculului este injectat în iapă cu ajutorul unui instrument special). Deoarece iapa naște suficient de repede (puiul se va naște deja la 30-40 de minute după începerea travaliului), apoi după naștere, mama roade imediat cordonul ombilical și se ridică în picioare. Este de remarcat faptul că cel mai adesea femela dă naștere unui pui (foarte rar - doi).

Alte caracteristici

Cele mai curioase nuanțe cu privire la cai sunt discutate în următoarea selecție:

 1. Se luptă ungulatele? Da, dacă nu le plac reciproc. În plus, din moment ce există de obicei un singur mascul în turmă, rivalul său îl poate provoca pe lider într-o luptă pentru primatul asupra femelelor.
 2. Inoata? Da, acesta este instinctul lor înnăscut (unii indivizi pot avea frică de apă și aceasta este o problemă psihologică).
 3. Cum bea un cal? Suge lichid, îl „trage” în gură cu limba. În acest caz, capul și gâtul ungulatului trebuie să fie în linie dreaptă, altfel lichidul nu va intra în stomac.
 4. Pentru ce este marca? Acest proces destul de dureros este necesar pentru a da fiecărui individ o marcă de identificare separată (de exemplu, astfel încât să puteți găsi imediat persoana dorită în turmă).
 5. De ce se teme? Zgomote puternice necaracteristice, mișcări bruște, furtună - acești factori și mulți alți pot provoca frică la un animal.
 6. Ce decorațiuni există pentru un cal? În plus față de hamurile decorate și copitele multicolore, panglici de satin strălucitoare sunt țesute în coama calului, iar agrafe sunt agățate pe urechi..
 7. Există monumente pentru cai? Da, și sunt multe. Deci, monumentele pentru cai pentru un serviciu exemplar în timpul războiului se află în Olanda, Marea Britanie, SUA, Austria, Republica Cehă.
Cal

Scopul cailor

Singurul scop al tuturor cailor domesticiti si îmblânziti este de a ajuta oamenii. Ungulatele sunt utilizate în scopuri industriale, pentru producerea de carne, lapte și piei, ca forță de tracțiune - pentru a participa la programe de sport, divertisment și circ..

Vă recomandăm să vă familiarizați cu caracteristicile reproducerii și reproducerii cailor acasă.

Conținut de acasă

Cu cât sunt mai bune și mai bune condițiile de întreținere a acestui ungulat, cu atât va fi mai mare productivitatea și va trăi mai mult. De aceea, cunoașterea nuanțelor de bază în păstrarea acestui animal este foarte necesară. Cum să învățați un cal domestic să se supună, dacă este necesar să încălziți grajdul în timpul iernii, cum să alegeți o cameră pentru un cal - informații de mai jos.Cai

Cum să alegi o rasă

Cel mai bine este să alegeți rasa care este comună în zona dvs. De exemplu, clima rece nordică va fi inacceptabilă pentru caii Appaloosa și Andaluzia, iar jumătatea bavareză nu se va simți bine în zona subtropicală..

De asemenea, este necesar să vă definiți în mod clar scopul calului: dacă abilitățile sale de tracțiune vor fi o prioritate sau mai importantă este performanța laptelui de iapă. Este necesar doar să selectați o anumită persoană dintre crescătorii de cai de încredere și certificați: astfel puteți evita riscul de a cumpăra un cal bolnav.

Știați? Calul are un simț al mirosului foarte bun. Deci, mâinile transpirate și nervozitatea călărețului o pot duce la anxietate extremă. Uneori, pentru a facilita controlul unui animal deosebit de nervos, mâinile sunt unse cu ulei aromat, ceea ce întrerupe mirosul transpirației umane..

Este foarte important să examinați cu atenție animalul pentru leziuni ale pielii, conjunctivită a ochilor și boli dentare. Merită să aruncăm o privire atentă asupra manevrelor sale: își ține capul corect, se mișcă ușor, șchiopătează când se mișcă.

Cum să îmblânzești

Domesticirea este un pas important în păstrarea ungulatelor. Prin urmare, caii au o organizare mentală destul de sensibilă. practic, sunt înclinați să comunice cu o persoană. Deoarece de obicei nu este dificil să obișnuiești un animal cu el însuși (se obișnuiește rapid cu o persoană și intră în contact cu el), principala dificultate este tocmai punerea în aplicare a unor comenzi specifice de către animal. Dacă aveți succes, nu uitați să răsplătiți animalul: dați-i o răsfățare preferată sau bateți-o pe față.CalDeoarece un cal este de obicei învățat să execute comenzi timp de 2-3 luni, în toată această perioadă este necesar să fie deosebit de atent și sensibil: pentru a arăta bunăvoință, adesea strigați după nume, hrăniți din mână. Animalul va înțelege că poruncile vin de la un stăpân binevoitor și vor ceda antrenamentului mai repede.Darea unei porecle unui animal este, de asemenea, un fel de domesticire: din momentul în care calul capătă un nume, trebuie să învețe să răspundă la acesta..

Exemple de nume pentru aceste ungulate sunt date mai jos (aceasta este o listă departe de a fi completă):

 • masculin: Apollo, August, Brawler, Vulcan, Granat, Dingo, Eufrat, Germes, Zeus, Indigo, Cameron, Lord, Milan, Nord, Orion, Pegas, Fireworks, Tarzan, Hurricane, Philip, Hugo, Shchegol, Eclipse, Julius, Amber;
 • Femeie: Adele, Bella, Vanessa, Gimby, Giselle, Star, Raisin, Clara, Lucia, Matilda, Nana, Orfa, Prima, Rose, Sonya, Tosya, Fata inteligentă, Faună, Chloe, Tsunami, Pescăruș, Eliza, Yutana, Yara.

Ce să hrănești

Principala rație de cai ar trebui să fie culturile furajere - ovăz, fân, tărâțe. Pentru ca animalul să primească suficiente vitamine și microelemente, meniul include și mere, morcovi, sfeclă roșie, coji de pepene verde, sare de masă Există mai multe nuanțe în dieta ungulatului: fiecare hrănire a ungulatului trebuie să înceapă cu udarea animalului. Acest lucru este necesar pentru o mai bună digestie a alimentelor. În proporție, ar trebui să existe mai mult fân - aproximativ 4 părți până la 2 părți de ovăz. Mâncarea trebuie așezată în jgheaburi diferite. Deci, pentru fân, un alimentator suspendat cu zăbrele este mai bun..Calul mănâncăDe asemenea, este important ca animalul să aibă acces constant la apă potabilă curată și sare. Pentru a face acest lucru, o bucată de sare obișnuită de masă este atașată la colțul grajdului, iar băutorii sunt poziționați astfel încât ungulatul nu numai să nu întoarcă apa, ci să bea și confortabil.

Important! În medie, 1 cal mănâncă 3 tone de fân pe an, până la 2 tone de ovăz, 1 tonă de morcovi și până la 10 kg de sare de masă.

Este important să ne amintim că un cal poate supraviețui fără ovăz, dar nu fără fân. Diverse „delicatese” pentru cal (mere dulci, coji de pepene verde) ar trebui să fie prezente în dietă, dar nu ar trebui să înlocuiască masa principală. În medie, calul este hrănit de 4 ori pe zi (și de 2 ori dacă animalul se află în pășune liberă).

Caracteristici de îngrijire

În plus față de asigurarea unei diete echilibrate pentru ungulat, este necesar să se asigure condiții de adăpostire adecvate: o prevenire stabilă și în timp util a bolilor echipată corespunzător. Regulile de bază pentru un grajd echipat corespunzător sunt următoarele:

 • curățarea în timp util, menținerea curățeniei;
 • lipsa schițelor;
 • prezența unei pardoseli din lemn (nu din pământ) cu rumeguș;
 • izolație pentru iarnă;
 • dimensiuni corecte - cel puțin 3 m înălțime, de preferință cu ferestre pentru aer proaspăt;
 • cutii echipate - este de dorit să păstrați fiecare cal separat;
 • dacă este posibil, echipați un sistem de alimentare cu apă - acest lucru va face mai ușoară scăldatul calului după efectuarea unor lucrări murdare sau grele.
GrajdPe lângă un grajd echipat corespunzător, este foarte important să acordați o atenție specială sănătății ungulatului. Boli precum laminita (durere severă la nivelul membrelor cauzată de o circulație deficitară, sângerarea copitelor etc.), parafilarioza (sângerarea capilară datorată infecției cu un vierme patogen), indigestia, infecția cu viermi (halmintiaza) sunt afecțiuni frecvente ale majorității ungulatelor..Măsurile de prevenire împotriva bolilor majore la cai sunt:
 • examinarea regulată a pielii cailor pentru integritate, teste de vedere, examinarea dinților și a urechilor;
 • protecția ungulatelor împotriva mușcăturilor de muște (păstrarea animalelor noaptea în grajduri, tratament preventiv al pielii cu repelenți speciali);
 • curățarea regulată și în timp util a gunoiului de grajd, tratarea grajdurilor, alimentatoarelor și bolurilor de băut cu agenți naturali dezinfectanți;
 • controlul asupra calității nutriției ungulatului, evitând hrănirea animalului cu hrană lipsită, legume putrede;
 • pășunat regulat;
 • purificarea apei în boluri de băut;
 • examinarea în timp util de către un medic veterinar.

Vă va fi util să aflați mai multe despre Simptome și tratamente pentru bolile ecvine.

Particularitățile îngrijirii ungulatelor includ îngrijirea în timp util a animalului. Acest lucru nu numai că va da un aspect estetic animalului, ci va preveni și răceala în ungulat (calul va transpira mai puțin și va prinde răceli într-un curent). Amintiți-vă, majoritatea bolilor ecvine sunt mai ușor de prevenit decât de vindecat. Acesta este motivul pentru care întreținerea și îngrijirea de calitate sunt fundamentale pentru sănătatea ungulată..

Video: cum să ai grijă de un cal

Cum să călărești un cal

Dacă scopul principal al păstrării unui cal nu este de a lucra în industria agricolă, ci de a călări pe el, de a efectua orice trucuri sau chiar de a participa la competiții, este necesar nu numai să efectuați antrenamente regulate cu animalul, ci și să vă aprovizionați cu îmbrăcămintea și echipamentul necesar. Controlul unui cal nu este întotdeauna un proces ușor, iar succesul călăriei depinde în mare măsură de cât de confortabili se simt călărețul și animalul, indiferent dacă frâul și șa sunt confortabile pentru animal..

Știați? Ochii calului sunt din ce în ce mai mari decât cei ai celor mai multe alte animale. Acest lucru le permite să capteze o vedere panoramică mai largă. Mai mult, ochii acestui ungulat sunt capabili să se miște independent unul de celălalt și să distingă multe culori din spectru..

Mersuri de cai

Mersul este numit direct tipul de mers al ungulatului. Poate fi atât natural (trap, galop), cât și artificial (de exemplu, piaffe, passage). Cum aleargă animalul în mersul de bază - mai detaliat mai jos:

 • Etapa - mersul având 4 pași, când copita coboară în diagonală fiecare dintre cele 4 picioare la suprafață. Este destul de simplu să stăpânești pasul: pentru a permite animalului să intre în acest mers, este necesar să se înmoaie tensiunea frâielor și să se deplaseze corpul ușor înainte. În același timp, este necesară o mică împingere cu două picioare simultan (acest lucru va forța animalul să înceapă să se miște cu un pas);
 • râsul - Acesta este un mers energic cu două lovituri (picioarele ungulatului se mișcă transversal). Înainte de a începe acest mers, animalul trebuie să înțeleagă deja bine comenzile pentru oprire, mișcare și încetinire. Faceți copita într-un pas, atingeți netezimea și ritmul mișcării (calul trebuie să fie calm). Strângeți picioarele cu o ușoară presiune pe interior. Aceasta este comanda de a merge la trap. Continuați să vă strângeți picioarele (cu „1.2 ... 1.2) și setați ritmul. Dacă este făcut corect, copita ar trebui să se deplaseze în diagonala corectă și apoi - la un trap. Energia calului ar trebui să se potrivească cu a ta - mișcă-te cu el în ritm, crescând și coborând în șa. Pentru a încetini, încrucișați brațele adânc în șa și eliberați frâiele;
 • galop - sărituri energetice de la piciorul drept al ungulatului (acesta este mersul principal la curse). Animalul poate atinge viteze de până la 70 km / h cu această mișcare. Se recomandă trecerea la mersul galopat după stăpânirea mersului și a trapului. Lasă animalul să meargă, realizează o mișcare ritmică și calmă. Mutați-vă greutatea în lateral (dreapta) - aceasta este o condiție prealabilă pentru deplasarea în cerc. Aduceți ușor coapsa înainte, în timp ce piciorul ar trebui să se potrivească strâns de crestă. Slăbiți frâiele, provocând astfel mișcarea înainte. Dacă totul este făcut corect, animalul ar trebui să meargă într-un galop lent..

Video: tehnica mersului calului

Echipament pentru cai

Hamul corect pentru un cal (numit și ham) este destul de extins. Este necesar dacă doriți să învățați în mod corespunzător să călăriți pe cal sau să folosiți un animal în scopuri agricole..

Important! Când stăpânești mersul, este important să asculți starea de spirit a animalului. Nu forțați niciodată copita să efectueze nicio mișcare și, dacă calul devine brusc încăpățânat, este permisă doar o mișcare și un control blând și atent frâiele și picioare.

Iată ce trebuie:

 • cordeo - o frânghie care se întinde liber peste baza calului copit, în timp ce capetele frânghiei rămân în mâinile călărețului. Lucru de bază care joacă rolul de a controla mișcarea unui animal-Cordeo
 • şa - necesar pentru călărie. Protejează crupul animalului distribuind uniform sarcina, oferind în același timp confort pentru călăreț. Înainte de a atașa șa, o cârpă de șa este pusă pe crupul animalului și apoi deasupra - șa (este recomandabil să stați pe partea dreaptă a calului). După ce șaua este amplasată într-un mod confortabil, trebuie să fixați circumferința-Şa
 • capac - protejează împotriva supraîncălzirii, zboară și conferă, de asemenea, un aspect estetic. O pălărie poate fi achiziționată la un magazin special sau o puteți confecționa singur (de exemplu, tricot). Se pune foarte simplu - se trage peste urechi și se fixează pe cap-Beanie
 • hanorac (la fel ca pânza de șa) - așezată sub șa ungulatului-Pânză de sudoare
 • frâu (căpăstru) - pus pe capul unui ungulat - cu ajutorul și controlul animalului (există diferite tipuri). Hamul corect al căpăstruului arată astfel: frâiele sunt aruncate peste gâtul calului, bițul este introdus cu grijă în gură. Apoi urechile trebuie împinse între bandă și spatele curelei pentru cap și apoi atașați cureaua pentru bărbie-Frâu
 • transport - un echipaj mic, de obicei cu o capră și un scaun (poate fi și un cărucior pentru transportul mărfurilor). Pentru a atașa căruciorul, aveți nevoie de arc suplimentar pentru tijă, podstromochno-drawbar sau hamuri post-rim-Transport
 • intermitente - plăci sau scuturi, care sunt de obicei atașate de părțile laterale ale ochilor ungulatului de curelele obrazului. Acestea protejează ochii de excesul de praf - datorită clipirilor, animalul poate privi doar înainte, fără a fi distras de traficul exterior (de exemplu, pe pistă sau competiții)-Ochelari
 • etrieri - un dispozitiv (un fel de suport pentru picioare) care ajută călărețul să urce pe cal-Etrierii
 • clemă - partea principală a hamului, cel mai adesea din lemn. Transferă forța de tracțiune a unui ungulat la un vagon, căruță sau instrument (de exemplu, un plug). Gulerul inelează în jurul gâtului calului și parțial în piept. Când atașați clema, asigurați-vă că utilizați o căptușeală care previne spargerea pielii animalului.Clemă
Acesta este echipamentul de bază necesar pentru a funcționa corect cu calul. Toate echipamentele pot fi achiziționate în magazine specializate.

Potrivire corectă

Încrederea călărețului, poziția corectă a scaunelor și echipamentul de calitate vor oferi o plimbare confortabilă atât calului, cât și călărețului. În măsura în care caii diferă între ei, poziția și mișcarea călărețului în șa pot fi atât de diferite.. Pentru a vă așeza corect pe un cal, aveți nevoie de:

 • învățați să mențineți echilibrul;
 • relaxați mușchii;
 • deplasează-te ritmic la ritmul animalului.

Secvența pas cu pas de aterizare corectă pe un cal arată astfel:

 1. Stai în stânga calului, întoarce-te spre partea stângă, aruncă frâiele cu mâna dreaptă. Trageți ușor frâiele.
 2. Luați frâna cu mâna stângă, apucând o șuviță de pe coamă.
 3. Întorcându-vă la jumătate spre dreapta, apucați etrierul cu mâna dreaptă și introduceți piciorul stâng în etrier.
 4. Cel mai dificil moment: cu mâna dreaptă, apucă arcul din spate al șeii, împinge cu piciorul drept și într-o singură mișcare aruncă piciorul peste crupul animalului. Este important să nu lovești șaua cu piciorul..
 5. Coborâți lin pe șa.
 6. Introduceți piciorul drept în etrier, îndreptați frâiele. Îndreptați-vă spatele, mențineți echilibrul, simțind mișcarea ungulatului. Acum puteți începe mișcarea principală.

Video: elementele de bază pentru așezarea corectă a călărețilorPentru începători este dificil să monteze un cal prima dată. Înainte de a înșela un animal, trebuie să luați legătura cu acesta, dispus pentru voi înșivă: bateți coama, hrăniți-vă, strigați după nume.

Comenzi importante

Pentru a stabili contactul, trebuie să învățați cum să dați comenzile corect și să realizați execuția lor necontestată (comenzile pot fi atât verbale, cât și tactile). Cele mai simple sunt:

 1. "Pup!". Pentru a învăța un animal să se sărute, ai puțină răbdare, pregătește deliciul preferat al animalului. Trebuie să-l tratezi, apoi să faci un pic înapoi, ținând în mână un „gustos gust”. Animalul va ajunge la tratament. Acum trebuie să atingi obrazul cu o delicatese și să spui „sărut”. Ungulatul se va mișca pentru un tratament și cu siguranță își va atinge obrajii cu buzele. Deci, antrenează-te de 5-8 ori. După ceva timp, animalul se va „săruta” deja și fără un tratament.
 2. - Dă-mi un picior!. Trebuie să luați animalul de membrul din față și să spuneți comanda cu voce tare. După un pas înapoi, îndreaptă calul spre piciorul care trebuie ridicat. Repetați comanda în timp ce ridicați simultan piciorul din nou. După aceste repetări, calul va putea să „lovească” singur..
 3. "Redirecţiona!". Este necesar să spuneți acest lucru de fiecare dată când începeți mișcarea călare (există o comprimare a picioarelor călărețului și o împingere cu picioarele acestuia). În curând, ungulatul va învăța să execute o comandă fără a fi stimulat de corpul călărețului.
 4. "Stop!". Acest cuvânt trebuie pronunțat de fiecare dată când mișcarea se oprește, în momentul în care călărețul trage frâiele.
 5. "Lynx (yu)!". Trebuie să spuneți comanda și să apăsați cu ambele picioare în spatele circumferinței. Calul nu va învăța imediat, dar cu repetări regulate, puteți obține rezultate bune.
 6. "Hop!". Semnifică o tranziție la galop. Trebuie să pronunți „hop” de fiecare dată când treci dintr-o altă mers în galop. Deci, ungulatul se va obișnui cu schimbarea mișcării și, după un timp, va putea intra într-un galop, numai după ce a auzit comanda (fără mișcare suplimentară a picioarelor călărețului).
 7. "Un pas!". Este necesar să trageți ușor frâiele, să încetiniți mișcările și să forțați animalul să treacă la acest mers, pronunțând în același timp cuvântul de comandă.

Regula de bază pentru a învăța animalul să urmeze porunca cât mai repede posibil este perseverența, bunăvoința și răbdarea proprietarului. Calul este un animal foarte inteligent, este capabil să stăpânească multe comenzi (supus unui antrenament regulat).

Articolul discută toate principalele puncte legate de cai: istoria originii și tipurile acestor animale, clasificarea și cele mai populare rase, regulile pentru păstrarea și creșterea acestor ungulate, ceea ce este necesar pentru șa și călărie.CalEste foarte important atunci când aveți de-a face cu un cal să manifestați bunăvoință sinceră, deschidere și tandrețe. Aceste animale simt foarte bine starea de spirit a unei persoane și vor răspunde numai dacă există un mediu pozitiv și favorabil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Cai: descrierea speciilor și raselor, caracteristicile, caracteristicile conținutului