Creșterea și reproducerea cailor acasă

CaiDin timpuri imemoriale, caii erau cu o persoană și, dacă mai devreme era atât o necesitate gospodărească, cât și o necesitate militară, acum acest animal poate fi păstrat și propagat, primind plăcere spirituală și estetică (ca unul dintre tipurile de hobby activ). Cum să creștem corect caii, vom lua în considerare în acest material.

Selectarea persoanelor potrivite pentru împerechere

Creșterea cailor este o mare responsabilitate pentru animalele de companie, deoarece acest animal mare are atât un organism dezvoltat, cât și un caracter complex..

Înainte de a selecta producătorii, trebuie să decideți în ce scop este planificată creșterea cailor: pentru uz casnic, unde nimeni nu va face cereri speciale viitorului mânz sau pentru obținerea unor persoane de rasă în conformitate cu standardele relevante.

În orice caz, viitorii părinți trebuie selectați cu atenție pentru reproducerea animalelor. Perechea trebuie să atingă vârsta de reproducere: pentru un cal este de 3 ani, iar pentru o iapă - intervalul cuprins între 3 și 4 ani de viață. Împerecherea se efectuează de obicei în momentul cel mai favorabil pentru acest proces: începutul lunii martie - sfârșitul lunii iulie.

Alegerea unei perechi pentru împerechere este o procedură destul de complicată, deoarece este necesar să se ia în considerare factorii de comportament, pedigree, ereditate, date externe - forță, frumusețe, sănătate.CaiCei mai buni urmași provin de la o femelă puternică, mare, care este puțin mai mare decât un armăsar. Caii „fragili” nu sunt capabili să producă descendenți de calitate.

Înainte de împerechere, sănătatea animalelor este verificată pentru boli precum:

 • anemie infecțioasă ecvină;
 • boala de reproducere;
 • metrită contagioasă;
 • glandere.
În plus, următoarele cerințe pentru iapă sunt impuse iepei pentru o sarcină reușită:
 • grăsime moderată fără tendință de obezitate (astfel de femele sunt completate înainte de împerechere);
 • tonusul muscular normal (un animal care lucrează este eliberat de muncă înainte de concepție);
 • vârsta este de preferință peste 4 ani;
 • lipsa defectelor exterioare;
 • o cantitate mare de lapte și calitatea sa ridicată (această cerință poate fi determinată numai după începerea hrănirii mânzului nou-născut).
CaiLa selectarea unui armăsar pentru împerechere, se iau în considerare următoarele caracteristici:
 • putere și rezistență;
 • exterior;
 • sănătate dovedită;
 • descendenți de calitate anteriori.

Important! Calitatea armăsarului este mai importantă decât originea iapei, astfel încât masculii de rasă trebuie să fie aleși pentru împerechere. Aceasta este o garanție a nașterii descendenților buni, chiar și atunci când utilizați o femeie obișnuită..

Împerecherea calului

Ca și în cazul tuturor celorlalte viețuitoare, împerecherea la cai este un proces natural. Dacă armăsarul nu are experiență, fertilizarea poate avea loc artificial. Prin urmare, se disting inseminarea naturală și artificială.

Mod natural

Împerecherea cailor domestici și-a pierdut deja oarecum naturalețea, deoarece procesul are loc sub supravegherea unei persoane.. Există trei tipuri de împerechere: manuală, de gătit și cosit.Cai de împerecherePentru reproducerea cailor acasă, metoda manuală este mai potrivită, deoarece pentru gătit și tundere, este necesar ca animalul să fie în turmă. Fermierii nu își pot permite întotdeauna să țină mai mulți cai pentru procesul de reproducere.

Împerecherea manuală se efectuează într-o tarabă, unde armăsarul determină el însuși femela, care este pregătită pentru împerechere. Femela într-o cameră separată este adusă cu capul în capul masculului.

Vă recomandăm să citiți despre, cum să ții corect un cal acasă.

Ambele animale sunt ținute de frâiele de ceva timp - devine clară relația iapei cu armăsarul. O femeie nepregătită pentru împerechere își va apăsa urechile și va arăta agresivitate: va da cu piciorul sau va mușca partenerul propus.

Dacă iapa ia o poză de parcă ar urina, atunci este pregătită pentru actul sexual. În acest caz, este necesar să se ia unele măsuri de precauție: coada femelei este bandată, iar organele genitale sunt spălate cu apă caldă. Masculul este ținut de un ham special care protejează împotriva mișcărilor bruște.

Când sunt create condițiile potrivite, împerecherea începe aproape imediat. Este necesar să vă asigurați că armăsarul se află pe iapă până la sfârșitul complet al actului sexual și al ejaculării.Împerecherea caluluiAcest lucru va fi văzut de tremurul convulsiv al cozii sale. Dacă împerecherea nu a reușit, atunci calul trebuie luat deoparte timp de 20-30 de minute, apoi procesul trebuie repetat. Se folosesc și alte metode de inseminare naturală - tunderea și reproducerea..

Tuns tricotat presupune prezența unui efectiv destul de mare și a unui teritoriu - un armăsar bizant este lansat în turma de iepe (20-25 de indivizi), care alege în mod independent parteneri maturi pentru sine. Această metodă este absolut eficientă..

Gătit tricotat este un tip de iapă simplificat, când armăsarul este adus într-un stilou cu mai multe iepe, care au fost selectate în prealabil. Când perioada de împerechere a trecut, animalele sunt returnate în turmă..

Inseminare artificiala

Metoda inseminării artificiale este cel mai des utilizată în fermele de herghelii și fermele mari. Cu toate acestea, dacă există o iapă matură într-o curte privată, inseminarea artificială poate fi efectuată și acasă. O astfel de inseminare constă în introducerea materialului semincer al masculului în organele genitale ale femelei.Inseminarea artificială a unui calMaterialul este de obicei cumpărat de la ferme de herghelii, unde crescătorii sunt verificați o dată pe lună pentru a verifica puritatea organelor genitale. O zi mai târziu, calitatea spermei este examinată de mai multe ori, iar materialul care este luat în a treia zi este considerat cea mai înaltă calitate..

În timpul screening-ului continuu, numărul de spermatozoizi dintr-un milimetru cub de material seminal ar trebui să fie între 150 și 250 de milioane. În timpul unei absențe îndelungate a actului sexual, această cifră depășește 250 de milioane.

Extracția materialului pentru inseminare artificială prin tehnologie diferă în următoarele tipuri:

 1. Uretral. Această metodă este cea mai populară la crescătorii de cai și constă în colectarea materialului seminal al armăsarului folosind un vagin artificial, care este realizat din cilindri de fier zincat și o cameră de cauciuc. Un dispozitiv pentru colectarea materialului seminal este atașat la dispozitiv. Apa caldă este turnată în cavitatea unui astfel de „vagin”. Mișcările progresive ale dispozitivului de la cal realizează ejaculare.
 2. Fistular. Tehnica fistulei implică îndepărtarea spermei masculine la sfârșitul împerecherii naturale printr-o incizie în canalul urogenital - o fistulă. Cu alte cuvinte, în timpul ejaculării în timpul actului sexual cu o iapă, materialul seminal iese printr-o scurgere specială și nu intră în femelă..Extragerea materialului pentru inseminare artificială
 3. Vaginal. Metoda are un nume mai precis - burete. Esența sa este că un burete dezinfectat este introdus în vaginul calului chiar înainte de împerechere. Când masculul eliberează materialul seminal, cea mai mare parte a materialului este absorbită în burete, care la sfârșitul actului sexual este îndepărtat cu grijă din organele genitale ale iapei. Această metodă este depășită și mai puțin eficientă decât altele, deoarece prezența unui obiect străin în organele genitale este resimțită de ambele animale, iar dorința lor de a se împerechea poate fi redusă. În plus, materialul seminal absorbit în burete este dificil de recuperat fără a fi deteriorat..
  Important! Toate manipulările asociate inseminării artificiale trebuie efectuate în condiții absolut sterile. Articolele și accesoriile necesare sunt dezinfectate în apă clocotită sau tratate cu soluție de alcool 65%.
 4. Folosind un colector de spermă. Colectorul de spermă este un fel de furtun de cauciuc care imită vaginul unei iapă. Pre-tratat, lubrifiat și încălzit, este purtat peste penisul erect al armăsarului. Inseminatorii controlează procesul prin apucarea organelor genitale ale animalului cu mâna și prin apăsarea capului penisului pe manechinul calului. După mai multe fricțiuni, materialul seminal ar trebui să se scurgă în recipient..
Extragerea materialului pentru inseminare artificialăExistă 3 metode de inseminare artificială a unei iepe:
 1. Mod manual. Este introducerea materialului seminal în canalul uterin al femelei cu o seringă printr-un cateter special din cauciuc. În acest caz, cantitatea de spermă trebuie să fie de cel puțin 20 mg. Și dacă calul a născut recent, atunci „doza” este de până la 40 mg. Un mic furtun de cauciuc este introdus manual în vagin, după care, cu ajutorul palpării, se găsește colul uterin, pe unde este trecut cateterul..
  Știați? Supraviețuirea gemenilor este un caz destul de rar, deoarece o astfel de sarcină este extrem de dificilă. Fără îngrijirea constantă a unui medic veterinar experimentat, moartea unuia sau chiar a ambilor mânji este posibilă.
 2. Metoda vizuală. Oglinda este plasată în organele genitale astfel încât colul uterin să fie clar vizibil. După introducerea unui cateter, o seringă este atașată la acesta și sperma este eliberată.
 3. Metoda fiolei. Este utilizat pentru utilizarea spermei importate, care își păstrează calitățile datorită depozitării într-un vas închis. Apoi, același rezervor este utilizat pentru inseminare. Cu ajutorul unui tub de cauciuc și a unei seringi, materialul seminal este introdus în uterul iepei.

Sarcina și nașterea

Sarcina la iepe durează de obicei aproximativ 11 luni, în timp ce persoanele tinere nulipare pot avea un termen mai lung. Timpul normal este între 310-370 de zile..Iepă însărcinatăArmăsarii poartă puțin mai mult decât iepele. În majoritatea cazurilor, se naște un mânz, în cazuri excepționale se nasc gemeni. În timpul sarcinii, un crescător de cai respectă anumite reguli..

Sarcina sa este:

 • revizuirea dietei viitoarei mame (mâncarea fără gust trebuie exclusă - acum calitatea este mai importantă decât cantitatea);
 • să vă abțineți de la orice manifestare de violență fizică împotriva animalului de companie - fără bici, lovituri, zguduituri, țipete;
 • să nu forțeze o iapă însărcinată să lucreze astfel încât forțele corpului ei să fie cheltuite numai pentru formarea fătului;
 • refuzul de a călări pe cal și de la mișcarea acestuia pe distanțe mari;
 • protejați iapa în caz de îngheț (nu este nevoie să pășunați animalul pe vreme rece și umedă).

Este ușor să recunoaștem abordarea travaliului. Iapa devine neliniștită, nu își găsește un loc (fie se culcă, fie se ridică), îi acordă atenție burții, se acoperă de sudoare, împinge.

Vă recomandăm să citiți despre, cât durează sarcina și cum să nască cai.
Din semnele fiziologice vizibile, se observă următoarele:
 • umflarea ugerului și apariția picăturilor de lapte pe mameloane;
 • umflarea organelor genitale externe cu mucus agățat de ele;
 • tubercul sciatic mult mai departe decât baza cozii.
Cal însărcinatSemnele enumerate sunt suficiente pentru a începe să vă pregătiți pentru apariția descendenților:
 1. Camera și echipamentul pentru naștere trebuie dezinfectate cu soluții de permanganat de potasiu și iod. Cabana trebuie să fie uscată și caldă, indiferent de anotimp.
 2. O așternut de paie uscat este așezat pe podeaua camerei (este chiar mai bine să așezați o țesătură naturală grosieră - deci secrețiile vaginale ale iapei nu vor murdări podeaua).
 3. Calul ar trebui să fie singur sau cu proprietarul său dacă are o relație de încredere. Cel mai bine este să fii gata să fii în apropiere și medicul veterinar - în cazul unei nașteri dificile. Iluminatul trebuie să fie slab, difuz, pentru a nu irita animalul.
 4. Este mai bine să legați coada cu un bandaj sau o cârpă, astfel încât iapa să nu înceapă să fluture haotic, să nu rănească mânzul nou-născut și persoanele care îi vor ajuta mânzul..

Practic, o iapă naște noaptea și durează de la 20 la 40 de minute (totul depinde de locația fătului). În cazurile dificile de deschidere lentă a uterului, travaliul poate avea loc în decurs de 2 zile.

Important! Dacă fătul nu avansează în decurs de 10 minute, este nevoie urgentă de a apela la un medic veterinar. Dacă calul este neliniștit pentru început, este recomandabil ca medicul veterinar să supravegheze procesul nașterii de la început până la sfârșit..
Cel mai adesea, un cal naște întins pe o parte, fluturând coada, rulându-se pe așternut, lovind cu copitele din spate, transpirând. Cea mai grea parte a procesului este împingerea fătului spre piept. După aceea, mânzul se naște fără probleme..Nașterea unui mânzPoziția corectă a fătului înainte de naștere este considerată poziția capului și a copitelor din față înainte, abdomenul ar trebui să fie în jos. În alte cazuri, travaliul trebuie supravegheat de un specialist..

Îngrijirea mânzilor

Bebelușul apare într-o coajă albastră-albastră, care în sine izbucnește, eliberând nou-născutul. În cazul în care filmul se dovedește a fi puternic sau mânzul este încă prea slab, trebuie să-l ajutați rupând vezica și curățând rapid nările nou-născutului de mucus..

Nu este nevoie să tăiați cordonul ombilical - iapa își va lua respirația și se va ridica (cordonul ombilical se va rupe). Mânzul se șterge cu o cârpă naturală uscată imediat după naștere. Așa că bebelușul se va usca în curând și se va încălzi.

Îndepărtându-se de naștere, mama începe să aibă grijă de copilul ei: îl linge și îl mușcă pentru a stabili contactul și pentru a-i trezi activitatea musculară. Datorită acestui fapt, mânzul este deja în picioare în câteva ore..

Următoarea sarcină pentru nou-născut este să găsească ugerul și să-și arate instinctul de supt. Dacă nu reușește, atunci iapa este mulsă, iar bebelușul este udat cu acest lapte la fiecare 1,5-2 ore.Hrănirea mânzilorUn punct important este prima mișcare intestinală cu fecale postpartum, care se numește meconiu. Acesta este un indiciu important pentru determinarea stării de sănătate a unui mânz, deoarece eșecul de a excreta scaunul poate indica o problemă de sănătate și va fi necesară asistență veterinară..

Știați? Caii nu sunt capabili să scape de mâncarea dăunătoare sau în exces - nu au un reflex gag, deoarece esofagul este conectat la stomac printr-o supapă unidirecțională. În acest caz, otrăvirea sau supraalimentarea pot fi fatale..

Nașterea unui mânz este rezultatul muncii reușite nu numai a unei perechi de cai, ci și a pregătirii minuțioase a proprietarului pentru acest proces.

Cu cât mai multă grijă și dragoste vor fi investite în organizarea și susținerea procesului, cu atât concepția, sarcina și nașterea vor fi mai ușoare. Un bebeluș sănătos și jucăuș va fi cea mai bună răsplată pentru un crescător pentru diligență și asistență în creșterea animalelor de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Creșterea și reproducerea cailor acasă