Amadina zebra acasă

Zebra amadineCintezele zebră sunt păsări din familia țesătorilor de cinteză. Sunt cele mai populare păsări din familia lor, pe care le place să le păstreze acasă. Ele sunt la fel de nepretențioase de îngrijit ca și mugurii. Dar totuși, conținutul lor are propriile sale caracteristici. Vom spune despre ele în articolul nostru..

Descrierea cintezelor zebră

Înainte de a vorbi despre păstrarea unei păsări, trebuie să o cunoașteți. Să începem cu datele externe și cu modul de viață din habitatul natural.

Cum arată și cât trăiesc

Amadinele sunt păsări mici. Lungimea corpului lor este de 10-15 centimetri. Ciocul este gros, curbat într-un arc și pare a fi translucid ca aspect. Penajul este dens, pestriț.

Culoare masculină: partea superioară a capului, gâtului, partea din față a spatelui este cenușie, penele superioare ale cozii sunt negre cu vârful alb. Pe obraji există dungi verticale negre care separă penele maro deschis ale părții laterale a capului de cele albe care încadrează ciocul. Femei și bărbațiPăsările și-au primit numele din dungile negre și ușoare de pe piept, asemănătoare cu zebra. Aceste dungi sunt prezente doar la masculi. Treptat, culoarea „zebră” se transformă într-o pată neagră pe marginea pieptului și a abdomenului (alb). Laturile masculilor sunt de culoare castanie și sunt punctate cu pete albe. Spatele și aripile sunt gri-maroniu, coada este puțin mai închisă.

Aflați mai multe, cum să ai grijă de cintezi.

Femelele sunt mai puțin expresive. Nu au pieptul dungat, părțile laterale și obrajii de castan și abdomenul gălbui. În sălbăticie, țesătorii trăiesc aproximativ cinci ani. În captivitate, pot trăi până la șapte. Au existat indivizi care au trăit până la 12 ani.Cinteze femele și masculine

Cum cântă

Păsările cântă foarte tare și melodios. Doar masculii interpretează aria. Cântă atât în ​​timpul sezonului de împerechere, cât și când stabilesc relații în turmă..

Unde trăiesc în mediul lor natural

Ciuperca zebră trăiește în Australia, pe insulele Sunda mici. De asemenea, au fost duși în Puerto Rico, Portugalia și state. Preferă să se așeze în desișuri de iarbă, arbuști singuri și copaci de pe câmpie. Este important ca locul pe care îl aleg să fie aproape de apă. Uneori locuiesc în parcuri și grădini ale orașului. Se hrănesc cu semințe de ierburi și alte plante. În perioada de cuibărit, formează colonii mici (aproximativ 20 de perechi de păsări).Amadine în natură

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat

În sălbăticie, masculul se distinge de femelă prin culoare (descrisă mai sus). Dar păsările care trăiesc în captivitate au fost traversate de mai multe ori, prin urmare, nu este întotdeauna posibil să se determine sexul unui individ prin aspectul lor. Singurele diferențe au rămas în culoarea ciocului: la masculi este roșu intens, iar la femele este mai deschis.

Știați? Până la vârsta de două luni, femela și cârligul mascul au un penaj similar nedescriptibil. Apoi încep să mute, durând 4-6 săptămâni. După ea, masculii dobândesc un penaj strălucitor..

Reguli de selecție și preț

Înainte de a merge la magazinul de animale de companie pentru un prieten cu pene, trebuie să decideți în ce scop intenționați să păstrați păsările: să vă bucurați de cântat, pentru reproducere sau doar de dragul unei priveliști frumoase.. Cinteze zebrăAcest lucru va trebui ghidat atunci când alegeți un animal de companie..

 1. Dacă alegeți pentru reproducere, acordați preferință persoanelor tinere (nu mai mari de un an). Și este mai bine să faceți o achiziție în toamnă, astfel încât peste iarnă să se adapteze, să devină mai puternici și să crească.
 2. Verificați dacă pasărea este sănătoasă. Ar trebui să fie mobilă, cu mișcări rapide și izvoare, cu penaj și aripi strânse, cu ochi strălucitori și vii, cu respirație curată și uniformă..
 3. Prinde o pasăre și evaluează-i construcția. Trebuie să fie dolofană.
 4. Examinați cu atenție penele din jurul cloacei (ar trebui să fie curate, nu lipicioase), simțiți mușchiul pectoral, priviți culoarea pielii (ar trebui să fie ușor roz), verificați cavitățile subclaviei pentru a găsi acarieni și alți paraziți..

Cintezele Zebra încep de la 3,8 USD.

Important! Flască, slabă, dezordonată, cu pieptul proeminent sau zone chele ale corpului unei persoane, cel mai probabil, sunt bolnavi, deci nu trebuie să le cumpărați.

Îngrijire și întreținere la domiciliu

Pentru a păstra cintezii acasă, sunt necesare cuști sau voliere, dacă dimensiunea spațiului de locuit o permite. Cum să le alegem și să le echipăm, vă vom spune mai jos.Zebra cintește într-o cușcă

Selectarea și amenajarea cuștii

Cuștile sunt diferite: din lemn, din metal, combinate. Fiecare tip are propriile sale avantaje și dezavantaje:

 1. Structuri din metal igienice, durabile, grilele lor lasă să intre multă lumină. De asemenea, o astfel de „casă” este ușor de dezinfectat. În același timp, când pasărea se mișcă în jurul cuștii metalice, face mult zgomot.
 2. Colivii din lemn grațios, nu creați zgomot inutil, mai puțin traumatic. Dar orice structură din lemn se teme de umezeală, nu poate fi tratată cu niciun dezinfectant, mici paraziți se așează în ea, motiv pentru care structura nu poate fi durabilă.

Produsele combinate reprezintă o încrucișare între cele două tipuri descrise. Amadines într-o cușcăSunt mai durabile și mai sigure decât lemnul.

 • Marimea. Pentru o pereche de cintezi, este potrivită o cușcă de 40x20x25 cm și 60x30x30 cm (pentru timpul împerecherii).
 • Forma. De preferință dreptunghiular. În niciun caz nu trebuie să cumpărați rotunde, rombice, trapezoidale. Pasărea este înghesuită în ele și este slab orientată în spațiu..
Cușca trebuie să conțină hranitoare (1-2 buc.), Un bol pentru băut, un recipient pentru furaje minerale, 2-3 stinghii din lemn (aproximativ 10 mm grosime), câteva jucării. Puteți instala o baie în care pasărea poate înota. Adâncimea sa nu trebuie să depășească 1,5 cm. Este imperativ să atârnați o piatră minerală în cușcă - o sursă de calciu și iod.Amadines într-o cușcă

Condițiile de detenție

Amadines adoră lumina soarelui, așa că cușca ar trebui așezată lângă fereastră, dar nu în lumină directă. Cel mai bine este să instalați cușca pe un perete. Acest lucru va face pasărea să se simtă mai protejată. Nu așezați cușca pe podea, animalul se poate răci. Așezați 50cm de podea pe orice suport.

Important! Nu poți avea cinteze în bucătărie. Fumul toxic și alte mirosuri puternice sunt dăunătoare pentru sănătatea păsărilor.
Nu ar trebui să existe curenți de aer în camera în care trăiesc cintezii. O temperatură confortabilă pentru o pasăre în sezonul rece este de +20 ... + 22 ° С, într-un sezon cald - +22 ... + 24 ° С. Umiditatea ar trebui să fie în jur de 50-70%. Pentru ca iarna, prietenilor cu pene să nu le lipsească radiațiile ultraviolete, trebuie să aveți grijă de iluminatul artificial.AmadinesPoate fi folosit:

 • lămpi cu incandescență 40-60 W;
 • lămpi fluorescente Sun-Glo sau Life-Glo;
 • lămpi fluorescente LB-40 și LDC-40.

Curățarea cuștii

Amadin trebuie păstrat curat. Pentru aceasta, cel puțin o dată pe lună, cușca este curățată și dezinfectată. După această procedură, cușca trebuie spălată bine cu apă fierbinte și săpun, astfel încât să nu rămână nicio urmă de dezinfectant..

afla, este posibil să ții o bufniță de casă acasă, şoim, căprioară, cioara neagra, scatiu, canar.

În plus, în fiecare săptămână trebuie să schimbați nisipul din tigaie și să-l tratați cu dezinfectanți (o soluție de două procente de cloramină și apă carbolică). De asemenea, procesează pereți, hrănitori și stinghii. Alimentatoarele trebuie spălate zilnic din resturile alimentare..

Ce să hrănești

Baza dietei micilor țesători:

 • amestecuri de cereale;
 • semințe de buruieni;
 • mâncare moale (ouă, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi, orez fiert);
 • cereale încolțite;
 • legume;
 • seminte de floarea soarelui.

Mâncare amadinăPuteți crea un astfel de meniu pentru păsări:

 • 1 kg de mei;
 • 250 g semințe de iarbă de pajiște;
 • 100 g semințe de cânepă, chumiza, mogar, salată și rapiță;
 • 50 g semințe de in.
Toate componentele trebuie amestecate și date păsării o dată pe zi timp de 1 linguriță. pentru un individ. Puteți îmbogăți meniul cu cereale, ierburi proaspete, fructe de pădure, fructe, legume.

Reproducerea cintezelor zebră

Pentru a obține urmași de cinteze, trebuie să alegeți perechea potrivită:

 • ambii indivizi trebuie să aibă un caracter similar;
 • masculul și femela aparțin aceleiași specii;
 • nu sunt rude apropiate;
 • sănătos, mobil.

Cinteze zebrăMaturitatea sexuală la cinteze are loc la 5-7 luni, dar este recomandabil să se împerecheze după ce ajung la un an. După ce ați luat o pereche, trebuie să așteptați până când păsările se obișnuiesc unele cu altele, se obișnuiesc cu un loc nou, dacă au fost așezate într-o cușcă nouă. În medie, durează două săptămâni până când ne cunoaștem. Dacă în acest timp nu ați observat agresivitate între mascul și femelă, iar masculul a început să cânte cântece, atunci le puteți muta în casa cuiburilor. Din acest moment, începe sezonul de împerechere și construcția cuibului. Durează aproximativ o săptămână.

Citește despre caracteristici ale hrănirii și îngrijirii puii de cinteză acasă.

Apoi, femela începe să depună 4-5 ouă, uneori până la 7, și începe să clocească. Procesul durează 12 zile. Puii apar în 2-3 zile. Părinții îi hrănesc cu alimente zdrobite și semi-digerate. Puii părăsesc cuibul în a 21-a zi a vieții lor.Pui FinchÎn momentul hrănirii puilor, dieta părinților ar trebui să fie bogată în hrană pentru plante și animale (insecte). Puii sălbatici pot fi hrăniți cu semințe de iarbă.

Când cintezii tineri părăsesc cuibul, este necesar să le monitorizăm îndeaproape comportamentul și starea penajului. De asemenea, trebuie să vă asigurați că dieta lor este variată, că a fost apă în băutori, iar temperatura și umiditatea din cameră au fost în limite normale..

Știați? În 1879, cintezele zebră au fost aduse în Europa și domesticite.
Amadinii sunt păsări foarte active și vesele. Nu este dificil să le întreții și să le îngrijești. Se obișnuiesc cu ușurință cu societatea umană, deși este puțin probabil să devină îmblânziți, ca și papagalii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Amadina zebra acasă