Barbus de incendiu: cum să aibă grijă și ce să hrănească

Barbus de incendiuCei mai populari dintre acvaristii începători sunt peștii mobili, fără pretenții. Bara de foc, cunoscută și sub numele de bara roz sau puntius, este un pește colorat, liniștit, care se găsește în multe acvarii. Se reproduc ușor în captivitate, sunt ușor de îngrijit și sunt relativ ieftine. Acest articol va lua în considerare caracteristicile externe ale barbusului, subspeciile sale existente, principiile de păstrare și îngrijire a acestui pește, precum și bolile sale tipice..

Descriere și fotografie

Barbusul aparține ordinii Carp-like, familia Karpov. Acasă, crește rar la dimensiunea sa naturală, rămânând de dimensiunea unui adolescent.

Aspect și habitat

Mediul natural pentru acest pește este partea de sud a Asiei - Bangladesh, India. Colonii rare se găsesc în Singapore și Australia. Ea preferă corpuri de apă puțin adânci, reci, cu un curent puternic, uneori întâlnite în afluenții râurilor și iazurilor. Corpul barbusului este oval, ușor turtit. Adulții cresc până la șase până la șapte centimetri lungime (până la cincisprezece în sălbăticie).Barbus fierbinteExistă aripioare cozii dorsale, ventrale și furculite, datorită cărora peștele se mișcă foarte rapid. Ochii sunt aurii, culoarea solzilor este roșu-argintiu, cu o fâșie de măsline de-a lungul spatelui. O caracteristică distinctivă a Puntius este un punct negru contrastant la baza cozii, care este prezent la toți indivizii.

Știați? Barbele au fost găsite pentru prima dată în Asia de Sud-Est în 1815 și descrise în detaliu de către omul de știință scoțian Francis Buchanan-Hamilton. În acea perioadă nu erau atât de populare, ci au devenit doar una dintre numeroasele descoperiri pe care celebrul geograf și zoolog le-a făcut în timpul vieții sale în India..

Cum să îi spui unei femei dintr-un bărbat

Corpul femelelor este rotunjit, abdomenul este mai voluminos decât cel al masculilor plate și subțiri. Solzii masculilor au o nuanță roșie pronunțată, care devine mai strălucitoare în timpul perioadelor de reproducere. Femelele variază în culori, de la argintiu pal până la măslin pastel. Femelele din barbus sunt puțin mai mari decât masculii.Femei și bărbați

Forme artificiale

Pe lângă subspecii roșii naturale ale barbusului, crescătorii au crescut următoarele rase.

Vă recomandăm să vă familiarizați cu caracteristicile îngrijirii Barbele Schubert, Sumatra, cireașă și barbele stacojii.

Voal

Se deosebește de rudele sale aprinse prin culoarea deschisă, dimensiunea mai mică (până la cinci centimetri) și aripioarele lungi din voal, care nu-i permit să se miște rapid. Veil barbSoiul voalat are o dispoziție blândă, masculii nu intră în lupte.

Important! Dacă adăugați bărbați voalati la peștii activi rapizi, aceștia din urmă le pot deteriora aripioarele. Cei mai buni vecini pentru barbele de voal vor fi cocoșii, gupii și astronotii. Panda de somn este cel mai nedorit vecin pentru indivizii voalati.

Neon

Culoarea solzilor la persoanele neon este mai închisă și mai saturată decât la cele cu foc. Refluxul de pe solzi este auriu, aripioarele sunt ușor alungite, roșu coral.Neon barb

Aur

Numit și chinezesc. A fost crescut în anii 60 ai secolului trecut, are o bogată culoare galben-auriu, solzii laterali sunt evidențiați cu o margine de măslin închis. Peștii din această specie sunt deosebit de rezistenți și nu necesită condiții de păstrare..Barbus auriu

Întreținere și îngrijire

Barbus este un pește școlar, deci trebuie păstrat într-un acvariu mare cu un grup mare de congeneri.

Volumul acvariului

Numărul minim de indivizi dintr-o turmă este de șase. Asigurați-vă că există atât femele, cât și bărbați în turmă, acest lucru va reduce riscul de agresiune și canibalism. Pentru trei sau patru perechi de gheare, veți avea nevoie de un acvariu cu un volum de cel puțin optzeci de litri, deoarece au nevoie de mult spațiu pentru o înot rapidă.

Știați? Barbele de foc au apărut în Europa acum mai bine de o sută de ani - în 1903. Peștii agili, fără pretenții, s-au îndrăgostit rapid de acvaristii englezi și au contribuit la reproducerea și distribuția sa pe tot continentul european..

Parametrii apei

Puntius se simte cel mai bine la o temperatură medie de +20 ° C, cu scăderi ocazionale la +16 ° C. Dacă este necesar, acești pești se pot adapta la temperaturi de până la +25 ° C. Duritatea apei trebuie să fie la 15 ° C, să mențină pH 6,5-7. Barbus de incendiuSchimbați apa săptămânal în cantitate de treizeci la sută din volumul total, astfel încât să nu stagneze. Barbus are nevoie de filtrare și aerare constantă a apei, așa că instalați un filtru de fund cu un furtun montat pentru o mai bună oxigenare a apei.

Iluminat

Nu este recomandat să plasați acvariul pe un pervaz, deoarece apa se poate supraîncălzi. Instalați-l într-un loc umbrit lângă fereastră, acoperiți-l cu un capac opac deasupra pentru a proteja peștii de lumina directă a soarelui.

Important! Barbele care sunt în lumina directă a soarelui pentru o lungă perioadă de timp devin nervoase și agresive, mai des predispuse la canibalism. Dacă doriți ca iluminarea puternică să arate cântarele strălucitoare, instalați spoturi fluorescente în acvariu.

Solul și plantele

Selectați solul întunecat, cu granule fine pentru barbus, cu adăugarea de așchii de granit. Plantați plante de acvariu în colțuri, astfel încât peștii să se poată ascunde, lăsați centrul liber. Acordați preferință formelor cu frunze mici, deoarece plantele cu frunze lungi vor fi smulse de barbus. Plantele plutitoare cu rădăcini acvatice sunt potrivite și pentru un astfel de acvariu, vor crea umbră naturală în straturile superioare ale apei.Barbele din acvariu

Accesorii optionale

Instalați o pompă auxiliară pentru a menține curentul puternic în acvariu. Așezați câteva snaguri în partea de jos, așezați o grotă sau un cufăr din ceramică. Va fi util să plasați pietre decorative mari în partea centrală a acvariului..

Știați? Pe teritoriul țărilor slave, barbusul a devenit cunoscut în urmă cu aproximativ un secol - în 1920. Acest pește oriental grațios nu a necesitat condiții speciale de detenție, a crescut cu ușurință, a arătat frumos și a fost destul de ieftin, prin urmare a câștigat o popularitate incredibilă imediat după primul război mondial..

Hrănire

Pentru ca peștele să fie sănătos, alimentația vie ar trebui să stea la baza dietei sale.. Preferați viermii de sânge, dafnia, ocazional hrăniți cu un tubul. Puii vor beneficia de creveți în saramură. Adulții pot fi hrăniți cu frunze de spanac fiert, frunze de păpădie, salată verde. Nu este recomandat să păstrați barbele pe furajele compuse uscate cumpărate din magazin.

Compatibil cu alți locuitori ai acvariului

Cel mai bun din toate, peștele de foc se înțelege cu alți reprezentanți ai propriei specii. Poate fi cazat la persoane cu neon și aur, cardinali, spadasini, gourami. Barbele cu alți pești din acvariuPeștele lent cu aripioare lungi din vecinătatea barbului poate suferi. De asemenea, nu ar trebui să adăugați cocoși la acest pește., scalar și guppy.

Important! Cu cât mai mult spațiu și accesorii din acvariu cu care se pot juca peștii, cu atât mai puțin va intra în conflict cu congenerii. Nu se recomandă păstrarea mai mult de patru bărbați într-un singur recipient în același timp..

Reproducere

Maturitatea sexuală la peștii de foc are loc la vârsta de opt luni, când ating dimensiunea de șase până la șapte centimetri. Înaintea perechilor de reproducere, pregătiți-le un spațiu de reproducere. Într-un acvariu echipat cu o capacitate de treizeci de litri, lăsați zece până la cincisprezece centimetri de apă, ridicați temperatura la + 25 ° C și plantați un număr mare de plante, astfel încât femela să poată ouă pe frunzele lor. Începeți să hrăniți perechile cu alimente vii cu o săptămână înainte de reproducere.Depunerea icrelorBarbele din spațiul de reproducere Plantați două sau trei perechi de broodstock în același rezervor seara. Depunerea icrelor va începe dimineața, iar în următoarele câteva ore femela va depune până la patru sute de ouă. Este recomandabil să selectați un bărbat strălucitor pentru fiecare două femele. Imediat după terminarea reproducerii, transplantul de puiet înapoi în acvariul comun, iar în rezervorul de reproducere, înlocuiți jumătate din apă și reduceți iluminarea. Eclozarea larvelor va începe în a doua zi de maturare, iar în a treia zi după eclozare se vor transforma în alevini cu drepturi depline. Utilizați ciliați, micro-hrană și creveți săruri pentru a hrăni prăjiturile.

Știați? Cel mai rapid pește din lume numit „barcă cu pânze” se dezvoltă la viteze mari de peste o sută de kilometri pe oră - acesta este un record absolut în regatul peștilor. Barbus rapid în acvariu "Puțin" rămâne în spatele titularului recordului navei cu vele, cea mai mare viteză posibilă - aceasta este cincisprezece kilometri pe oră, apoi pe distanțe scurte.

Boli

Barbul de foc este un pește rezistent la condiții adverse, dar din când în când poate fi afectat de boli infecțioase și fungice.

  • Rubeolă. Cel mai adesea, infecția intră în acvariu cu pești necarantați și accesorii contaminate. Peștii infectați dezvoltă răni deschise pe corp, își umflă ochii și încetinesc mișcarea. Perioada de incubație pentru rubeolă durează mai mult de o săptămână. Trebuie să păstrați întotdeauna medicamente pentru această infecție acasă și să începeți tratamentul la primele simptome. Un pește recuperat din rubeolă câștigă imunitate la acesta.
  • Rubeola la barbus
  • Putregai branhial. O boală fungică, din care peștii pot fi salvați doar într-un stadiu incipient al infecției. Ciupercile provoacă blocarea vaselor ramificate, accesul la oxigen în țesuturi încetează și începe necroza lor. Semnele putregaiului sunt pete albastre sau violete pe branhii, peștii frecându-se de pereții și plantele acvariului. Barbul infectat se găsește adesea lângă suprafața acvariului, atârnând cu susul în jos în timpul zilei. Rivanolul este considerat salvarea de la putregai, care trebuie adăugată în apă într-o cantitate de patruzeci de mililitri pentru fiecare zece litri până când simptomele dispar complet..
  • Putregai branhial
  • Putregaiul. Indică condiții incorecte de păstrare a peștilor. Se manifestă cu o margine albă pe aripioare, care captează treptat toate razele aripioarelor. Aripioarele încep să se scurteze și să se descompună, iar leziunea se răspândește pe piele și solzi. Tratamentul constă în creșterea temperaturii apei la +25 ° C și adăugarea de pulbere de sulfonamidă într-o cantitate de o gramă și jumătate pentru fiecare zece litri.
  • Putregaiul
  • Hidropizie. Apare din cauza schimbărilor bruște de temperatură, a lipsei de oxigen din apă. La peștii bolnavi, abdomenul se umflă, anusul și ochii ies în afară. Hidropezia nu poate fi tratată, prin urmare, toate persoanele bolnave trebuie distruse, iar acvariul și toate accesoriile trebuie înmuiate timp de cincisprezece minute într-o soluție slabă de permanganat de potasiu. Acest lucru se face nu din cauza infecțiozității bolii, ci pentru că microflora patogenă s-ar putea dezvolta pe corpul unei persoane bolnave. Dacă hidropizia este diagnosticată într-un stadiu incipient, cloromicetina adăugată în apă într-o cantitate de optzeci de mililitri pentru fiecare zece litri poate vindeca peștele..
  • Hidropizie
  • Cu piele alba. O boală bacteriană care este introdusă într-un acvariu curat împreună cu pești și plante necarantate. Diferă în paloarea solzilor pe spate, estomparea dungilor roșii. Peștii infectați devin letargici și încetini. Oxacilina poate vindeca un barbus de pielea albă. Peștii infectați trebuie depozitați într-un acvariu separat și umpluți cu soluție de oxacilină la o rată de patruzeci de mililitri de medicament pe litru de apă. Tratamentul durează până la șase zile, timp în care acvariul și accesoriile din el trebuie dezinfectate cu substanțe care conțin clor.
Important! Cu cât sunt detectate mai devreme simptomele bolii, cu atât sunt mai mari șansele ca peștii să poată fi salvați. Nu lăsați animalele de companie singure mult timp, curățați în mod regulat acvariul și adăugați din când în când medicamente preventive precum streptocidul și rivanolul în apă..
Barbul de foc este un pește luminos, mobil, care se rădăcină bine acasă și chiar se înmulțește în captivitate. Cu o grijă bună, durata ei de viață este de șase până la șapte ani. Barbusul este de diferite tipuri, aceste specii diferă unele de altele prin culoare și forma aripioarelor. Dacă creați condiții de viață adecvate pentru animalele de companie, le veți salva de diferite boli și veți asigura o viață lungă și confortabilă..

Video: Conținutul unui barbus de incendiu

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Barbus de incendiu: cum să aibă grijă și ce să hrănească