Tipuri de lilieci, unde locuiesc și ce mănâncă

Specii de lilieciBăţ

Este un animal care este un reprezentant al clasei de mamifere, ordinea liliecilor, liliecii din subordine.

Există aproximativ 900 de specii ale acestor animale înaripate în lume. Liliecii sunt foarte obișnuiți pe planeta noastră și asta singurele mamifere care pot zbura.

Descrierea aspectului liliecilor

Unde trăiesc liliecii și ce mănâncă?Animalele sunt de obicei mici. Dintre toți reprezentanții subordinei, liliacul cu nas de porc este cel mai mic. Greutatea sa este tot 2 grame, lungimea corpului ei variază 2,8 până la 3,4 cm, anvergura aripilor ajunge 16 cm. Acest animal este considerat unul dintre cele mai mici din lume. Există, de asemenea, reprezentanți destul de mari ai speciei, de exemplu - un vampir fals uriaș, cu o greutate corporală de aproximativ 150-200 grame, anvergura aripilor până la 73-75 cm și lățimea aripii 14-17 cm.

Corpurile tuturor liliecilor sunt acoperite cu păr scurt și moale. Culoarea sa poate fi diferită - de la alb la gri închis, maro și maro. Unele animale au chiar o culoare roșie sau roșiatică. Și, de asemenea, în natură există indivizi care nu au deloc lână. Există două specii cunoscute de astfel de animale care trăiesc în Asia de Sud-Est și Filipine..

Vederea acestor animale este slab dezvoltată, sunt complet incapabile să distingă culorile. Dar asta nu înseamnă că liliecii sunt orbi, unii dintre ei pot vedea destul de bine. De exemplu, purtătorul de frunze californian, sub iluminare adecvată, poate urmări prada cu ochii.

Toți reprezentanții acestei specii au un auz unic, îl au ca organ de simț principal. Unele animale au urechi foarte mari, aproape de aceeași dimensiune ca și corpul lor. Mulți lilieci au o creștere cartilaginoasă la baza urechilor, care este destul de îngustă și mică și este concepută pentru a îmbunătăți și a percepe mai bine sunetul. Datorită acestor urechi, animalele au o auzire atât de bine dezvoltată încât sunt capabile să audă sunetele insectelor pe fundalul zgomotului puternic al apei..

Structura craniului și numărul de dinți la diferite specii din subordine pot diferi în funcție de nutriția animalelor. Acestea, ca toate mamiferele, au un sistem dentar, care include: incisivi, canini și molari. De exemplu, dacă un animal se hrănește cu nectarul florilor, atunci partea sa facială a craniului va avea o formă alungită pentru a găzdui o limbă lungă cu care primește mâncare..

Persoanele care mănâncă insecte mari au canini mai lungi și dinți mai mari decât cei care mănâncă insecte mici cu coajă moale. De obicei, astfel de lilieci pot avea 38 de dinți mici, în timp ce vampirii au doar 20, deoarece în majoritatea cazurilor au nevoie doar de colți ascuțiți pentru a face o rană pe corpul victimei. Dinții animalelor care mănâncă fructe sunt special adaptați pentru a zdrobi bine fructele.

Aripile liliecilor sunt foarte unice prin designul lor. Membrele anterioare ale animalelor funcționează perfect datorită structurii specifice a oaselor carpiene. Degetele lor s-au transformat în oase, iar oasele celorlalte patru degete s-au lungit, ceea ce este foarte convenabil pentru schimbarea formei aripii..

Oasele din aripi sunt legate între ele printr-o membrană subțire și ușoară. Poate fi ușor deteriorat, dar este cel mai rapid cicatrici pe care îl pot avea mamiferele. Se recuperează de 10 ori mai repede decât oamenii. Membrana este acoperită cu mulți fire de păr mici, la baza cărora există celule senzoriale care informează liliacul în timpul zborului despre curenții de aer, astfel încât animalul să poată calcula când trebuie să accelereze sau să încetinească zborul.

Corpul animalului este format dintr-un strat dens de mușchi care le permite să schimbe brusc direcția în timpul zborului, să se înalțe în aer sau să se grăbească în jos. Liliecii pot face toate acestea fără să se uite la ele. Pentru orientare în timpul zborurilor nocturne, animalele emit un scârțâit de înaltă frecvență care răsună asupra lor. O astfel de ecolocalizare permite liliecilor să zboare în jurul oricăror obstacole, să nu se ciocnească cu ele, precum și să găsească prada și să zboare după ea cu viteze de până la 60 km pe oră..

Câteva fapte interesante despre lilieci:

 1. Unde trăiesc liliecii?Cea mai mare liliac este vulpea cu coroane aurii, corpul are aproximativ 50 cm lungime, greutatea de până la 1600 kg, anvergura aripilor de până la 180 cm.
 2. Cel mai mic este liliacul cu nas de porc, lungimea corpului său este de aproximativ 3 cm, iar greutatea sa nu depășește 2 grame..
 3. Liliecii trăiesc până la 17-20 de ani.
 4. Dintre toate mamiferele, doar liliecii și delfinii folosesc ecolocația..
 5. Toți membrii speciei au un metabolism foarte rapid, alimentele pot fi digerate în 20 de minute.
 6. Liliecii petrec mult timp curățându-și corpul..
 7. Animalele din această specie nu pot sta mult timp în poziția cap în sus.
 8. Indivizii care concurează între ei și vânează aceeași pradă aleg locuri și ore diferite pentru hrănire.
 9. Un număr mare de lilieci sunt pe cale de dispariție, din cauza reducerii habitatului lor și a distrugerii lor de către oameni.

Stilul de viață al liliecilor

Unde trăiesc liliecii?

Ce mănâncă liliecii?Diverse specii ale acestor animale sunt răspândite în întreaga lume, cu excepția Antarcticii, Arcticii și a unor insule oceanice..

Un număr mare de lilieci locuiesc în țările tropicale și subtropicale.

Reprezentanții echipei de lilieci sunt animale nocturne. În timpul zilei se ascund în adăposturile lor, pot fi peșteri, crăpături în stânci, clădiri diverse, locuri confortabile sub pământ, unde atârnă cu susul în jos, adunându-se în turme uriașe. Noaptea, ziua abia începe pentru ei și ei zboară din casele lor în căutare de hrană..

Liliecii care trăiesc în țări cu climat temperat și răcoros intră în hibernare în timpul sezonului rece, care durează până la 8 luni. Unii indivizi cu debutul iernii pot migra la o distanță de aproximativ 2 mii km, zburând până la 35 km într-o singură noapte.

Ce mănâncă liliecii?

Unde trăiesc liliecii?Insectele sunt, de obicei, baza dietei reprezentanților din ordinea liliecilor. Unii pot prinde gândaci și fluturi din mers, în timp ce alții prind insecte așezate pe frunzele plantelor. Printre animalele care trăiesc la tropice, există și cele care se hrănesc doar cu fructe, nectar și polen al plantelor. Există însă specii de lilieci care mănâncă atât fructe, cât și insecte..

Unii lilieci preferă să se hrănească cu pești și alți locuitori acvatici și există și indivizi care mănâncă păsări mici și mamifere.

Există încă alte specii, nu chiar obișnuite, de lilieci - aceștia sunt vampiri care se hrănesc exclusiv cu sângele animalelor, păsărilor și, uneori, al oamenilor. Alți reprezentanți ai subordonatului - falși vampiri, sunt prădători carnivori, dieta lor include păsări, broaște, șopârle și lilieci de altă specie.

Specii de lilieci

Principalele tipuri de lilieciUn număr foarte mare de reprezentanți ai liliecilor de ordine trăiesc în natură, iată cei mai faimoși dintre ei:

 • Gigant nocturn. Este cea mai mare specie de lilieci găsită în Europa și Rusia. Lungimea corpului ei este de la 8,5 la 10,4 cm, greutatea - 41-76 de ani. Anvergura aripilor atinge 42-46 cm. Animalul are o blană roșie-maroniu pe spate și un abdomen mai deschis. O culoare mai închisă predomină pe cap lângă urechi.

Habitatul liliecului se află în păduri, iar aria sa de extindere se întinde din Franța până în Caucaz. Adesea, această specie de animale locuiește în scobiturile copacilor cu alți reprezentanți ai subordinei, formează mai rar propriile colonii. Animalul se hrănește cu insecte destul de mari și mici păsări paserine, pe care le prinde în aer la altitudini mari. Acest liliac este listat în Cartea Roșie.

 • Furtun alb. Este un animal mic cu lungimea corpului de 3,6–4,7 cm, cântărind nu mai mult de 7 grame, fără coadă. Femelele sunt mai mici decât masculii. Animalele au o haină albă pe spate, care apoi se transformă într-o crestă cenușie. Fundul abdomenului este de asemenea gri. Nasul și urechile animalului sunt galbene și au forma de frunze.

Purtătorii de frunze albe trăiesc în America de Sud și Centrală, preferând să găsească refugiu în pădurile veșnic verzi, urcând nu foarte sus. Se hrănesc cu fructe și unele specii de Ficus noaptea. De obicei, aceste animale trăiesc în singurătate sau se așează în grupuri mici, nu mai mult de 5-6 indivizi.

 • Piele în două tonuri. Animalul are o lungime a corpului de până la 6,5 ​​cm, anvergura aripilor este de la 27 la 33 cm. Greutatea sa este de la 12 la 24 de grame. Acest liliac și-a primit numele datorită culorii sale - o combinație de două culori în el. Spatele animalului este de culoare maro închis cu o nuanță roșiatică, iar abdomenul este gri sau alb. Botul, urechile și aripile sunt negre.

Habitatele acestor lilieci se află în Eurasia, din Anglia și Franța până pe coasta Pacificului. În țările vest-europene, aceste animale se găsesc adesea în orașele mari. Se pot înțelege bine în cartier în același adăpost cu alți reprezentanți ai speciilor de lilieci. Animalele vânează țânțari, mușchi și alte insecte mici pe tot parcursul nopții. Pielile în două tonuri sunt puse în pericol și protejate în multe țări.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de lilieci, unde locuiesc și ce mănâncă