Achatina uriașă: întreținerea și îngrijirea melcilor

Melc AchatinaAchatina este un adevărat gigant în lumea melcilor terestre, acest reprezentant al moluștelor poate ajunge la 40 cm. În plus, melcul este neobișnuit de fertil: la un moment dat depune cel puțin 100 de ouă, dar cel mai adesea numărul lor tinde la aproximativ 600 de bucăți.!

Patria istorică este Africa fierbinte, dar acum aceste creaturi uimitoare pot fi văzute aproape în toată lumea. Să-i cunoaștem mai bine.

Descriere

Puteți recunoaște melcul african Achatina după următoarele caracteristici ale cochiliei:

 • Lungime 10-20 cm.
 • Formă conică
 • Bucle în sens invers acelor de ceasornic.
 • Numărul de bucle la persoanele în vârstă - până la 9.
 • Culoare - maro-galben, cu dungi, dar poate varia în funcție de condițiile de viață și de hrană.

Achatina întunecată

Achatina este hermafrodită - un individ combină organele genitale feminine și masculine. Auto-fertilizarea are loc, dar extrem de rară, de regulă, pentru reproducere sunt necesari doi indivizi.

Interesant este că la tropice, acești uriași sunt dăunători, cauzând daune semnificative culturii de trestie de zahăr, astfel încât reproducerea lor este interzisă. Dar în Rusia, în condiții naturale, nu pot supraviețui, așa că Achatina poate fi răspândită doar ca animale de companie..

Melcii africani sunt locuitori nocturni; în timpul zilei preferă să se îngroape în sol și să doarmă. Dar de multe ori pe timp umed pot fi activi în timpul zilei. Durata medie de viață a unui melc domestic este de aproximativ 6 ani, cu o îngrijire și curățenie bună, poate trăi până la 10 ani.

Soiuri

Achatina africană este moluște terestre de dimensiuni impresionante, cu o coajă maroniu-gălbuie, decorată cu un model întunecat. În natură, puteți găsi aproximativ o sută de specii diferite, dar cel mai adesea următoarele melci sunt alese ca animale de companie:

 • Melc Achatina Fulika. Unul dintre cele mai frecvente tipuri care sunt achiziționate la magazinele de animale de companie pentru întreținerea casei. Dimensiunea celor mai mari indivizi este de până la 20 cm, culoarea cochiliei este roșu, maro, negru. Specia se distinge prin modestie în întreținere și nutriție..
 • Melc Achatina reticulata. Cu o îngrijire bună, molușca poate ajunge până la 20 cm, are o coajă galben-maro cu modele caracteristice de puncte sau dungi. Capul este de culoare maro sau negru, în timp ce marginea corpului este deschisă.
 • Melc Achatina Immaculata. Diferă într-o varietate de opțiuni de culoare (coaja poate fi de la bej pal până la nuc închis și chiar negru), dar trebuie să aibă neapărat o bandă de la cap până la începutul coajei. Acesta este un melc foarte neobișnuit originar din Africa de Sud-Est, sociabil, activ, dar foarte vorac.
 • Melc achatina albopict. Patria unui astfel de melc este Kenya, Tanzania. Coaja atinge o lungime de 16 cm, columela de pe coajă este galbenă sau albă.
 • Lămâie (iradeli). Are o coajă de o culoare gălbuie neobișnuită, pentru care și-a primit numele. Nu poate fi clasificat ca un deținător de record ca mărime, deoarece cel mai mare individ nu atinge mai mult de 7 cm lungime. Cu toate acestea, acest reprezentant al moluștelor este vivipar, ceea ce îl deosebește de alte Achatina. Vă puteți aștepta descendenți de până la 25 de melci mici odată.
 • Maro. Există o asemănare evidentă cu fulica, un ochi neexperimentat nu poate distinge între aceste tipuri extern. Cu toate acestea, coaja acestui Achatina este mai masivă și diferă în bobine semicirculare. Acesta este un melc foarte curios și prolific, care nu va fi speriat de comunicarea cu o persoană..
 • Tigru sau Achatina obișnuită. Lungimea maximă în captivitate este de 22 cm, culoarea cochiliei este posibilă în tonuri galbene sau portocalii cu dungi negre sau maro închis, care au dat numele melcilor. Sunt gastropode calmi și prietenoși..

În magazinele de animale de companie, cel mai adesea puteți găsi Achatina fulica, acest lucru se datorează faptului că această specie este foarte nepretențioasă în întreținere și nu are nevoie de o cantitate mare de alimente..

Păstrarea unui melc acasă

Două melci AchatinaDupă ce ați luat decizia de a cumpăra Achatina gigant, ar trebui să pregătiți adăpost pentru moluște. Un acvariu sau terariu este cel mai potrivit pentru aceasta, în timp ce ar trebui să încercați să oferiți melcului spațiu liber de locuit - cel puțin 10 litri pentru o persoană.

Locuința trebuie să aibă un capac, altfel moluștele pot scăpa, dar ar trebui făcute mai multe găuri mici pentru circulația aerului.

Fundul acvariului ar trebui să fie acoperit cu sol, de preferință conținând o cantitate mică de turbă. De sus, solul este presărat cu nisip liber sau substrat de cocos. Nu trebuie să folosiți argilă, luturi uleioase, scoarță putredă pentru crustacee.

Important! Pentru a preveni melcii domestici să secrete o abundență de mucus, solul trebuie umezit zilnic folosind o sticlă de pulverizare.

Pentru a menține acvariul în ordine, ar trebui să curățați solul săptămânal și să efectuați o înlocuire completă la fiecare șase luni sau un an, iar dacă există o mulțime de animale de companie, atunci mai des. Pentru ca „casa” Achatina să arate mai interesantă, o puteți decora cu decor ceramic, plantați mai multe ferigi sau alte plante care nu creează umiditate ridicată.

Umiditatea din casă ar trebui să fie de aproximativ 70%. Pentru a urmări acest indicator, puteți achiziționa un hidrometru sau puteți urmări pur și simplu comportamentul animalelor de companie:

 • Dacă atârnă constant de tavanul sau pereții acvariului, atunci excesul de umiditate domnește în el..
 • Dacă tind să se îngroape în pământ, este insuficient.

Este foarte important să reziste regimului de temperatură - de la 23 la 28 ° C, deoarece melcii provin din Africa fierbinte. Cu toate acestea, nu amplasați acvariul în imediata apropiere a ferestrei deschise sau a bateriei. De regulă, încălzitoarele nu trebuie achiziționate, temperatura camerei este destul de acceptabilă. Îngrijirea melcilor Achatina nu va cauza probleme speciale, chiar și un începător se poate descurca.

Reguli de hrănire

În natură, plantele verzi sunt hrana pentru Achatina: indivizii tineri preferă tulpini proaspete, iar cele bătrâne preferă resturile putrezite. Mai mult, cu cât Achatina este mai în vârstă, cu atât mănâncă mai mult. Pentru coajă, moluștele folosesc coji de moluște moarte sau coji de ouă. Aceste cunoștințe vă vor ajuta să decideți ce să hrăniți Achatina acasă..

Hrana melcului Achatina

Este important să hrăniți corect Achatina. Ar trebui să respectați următorul program:

 • Persoanele tinere mănâncă o dată pe zi..
 • Adulți și bătrâni - la fiecare 2-3 zile.

Puteți adăuga în siguranță următoarele plante la meniul melc:

 • castraveți;
 • mere;
 • frunze de salată verde, struguri;
 • spanac;
 • banane;
 • porumb;
 • avocado;
 • suc de fructe.

Mulți melci se bucură cu bucurie de frunze de varză și morcovi. Pentru a face dieta bogată în carbohidrați, ar trebui să vă hrăniți animalele de companie cu tărâțe sau fulgi de ovăz. Pentru ca coaja Achatina, în special la persoanele tinere, să fie puternică și sănătoasă, ar trebui să li se ofere posibilitatea de a primi calciu - este conținut în coji de ouă, cretă, puteți cumpăra și suplimente minerale speciale pentru melci..

Este imperativ să oferiți melcilor acces gratuit la apă curată, va ajuta la normalizarea schimbului de mucus. Cu toate acestea, rezervorul cu lichid ar trebui să fie ales nu foarte mare, astfel încât molușa să nu se înece..

Reproducere

La o vârstă fragedă, achatinele sunt capabile să formeze doar spermă, ovulele apar doar la moluștele mai vechi. Dacă doi indivizi de dimensiuni egale se împerechează, există o mare probabilitate de fertilizare bilaterală. Dacă un melc este mai mare, atunci ea va acționa ca o femelă.

Achatina începe să dea descendenți acasă la vârsta de 6 luni și peste, perioada de incubație poate dura până la două luni.

Important! Cei care doresc să primească urmași de la Achatina lor trebuie să asigure grosimea corectă a solului, altfel se vor reproduce.

Numărul de ouă dintr-o ambreiajă este de până la 200, până la 6 ambreiaje sunt posibile pe parcursul anului. Dimensiunea ouălor este de aproximativ 4 mm, au o formă similară cu ouăle de pui, de aceeași culoare albă.

Probleme de sanatate

Cele mai frecvente boli ale Achatina includ următoarele:

 • Hrana melcului AchatinaBoli ale cochiliei. Deformarea și tuberozitatea cochiliei pot apărea din cauza umidității ridicate în acvariu, a infecției fungice, a lipsei / excesului de calciu, a lipsei de vitamina A. În timp, se va observa că cochilia devine mai fragilă, se descuamează și se exfoliază. Pentru tratament, ar trebui adăugate cât mai multe alimente bogate în calciu în dieta unui animal de companie gastropod. Cojile tocate sau creta trebuie adăugate la alimente.
 • Deteriorarea gospodăriei casnice. De multe ori mișcându-se de-a lungul pereților și acoperișului acvariului, melcul poate cădea și arunca o bucată de coajă. Acest lucru nu este înfricoșător, după un timp scurt, rănirea va fi din nou acoperită cu un strat de coajă. Cu toate acestea, este mai bine să tratați imediat cipul cu un antiseptic - acest lucru va ajuta la evitarea infecției. Alimentele bogate în calciu pot ajuta la refacerea cojii.
 • Viermi . Ele pot fi văzute cu ochiul liber și pot fi recunoscute și prin lipsa poftei de mâncare a melcului. Helminții sunt foarte periculoși, fără tratament pot duce la moartea Achatinei. Pentru a le elimina, ar trebui să includeți în dieta animalului de companie semințe de dovleac tocate, morcovi, flori de mușețel, castraveți.
 • Paraziți . Poate apărea în acvarii care nu sunt păstrate curate, de la contactul cu o altă persoană infectată cu paraziți sau de la un substrat infectat. Poate fi recunoscut prin comportamentul lent, inhibat al moluștei, lipsa poftei de mâncare, înflorirea albă și mucusul care acoperă corpul. Un pesticid cu aerosoli pentru reptile va ajuta la vindecarea Achatina. Apoi ar trebui să faceți o curățare generală în locuința melcului, să o clătiți singură, să curățați coaja cu pulbere de dinți, să o împrăștiați cu unguent de propolis. Pentru a preveni apariția paraziților, trebuie să ștergeți Achatina cu un decoct de flori de mușețel.
 • Neoplasme spontane (bun și malign). Motivele pentru apariția lor sunt multiple: utilizarea substanțelor chimice la curățarea acvariului, solul negru, pesticidele care au primit alimente. Adesea, astfel de formațiuni pot duce la moartea Achatina și nu pot fi tratate.

Boala este întotdeauna mai ușor de prevenit decât de vindecat, motiv pentru care ar trebui luate o serie de măsuri preventive: păstrați locuința melcului curată, evitați umiditatea excesivă sau insuficientă, asigurați crustaceelor ​​calciu.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Achatina uriașă: întreținerea și îngrijirea melcilor