Broasca testoasa cu urechi rosii: cum sa ai grija acasa

Glisorul iazului Alegerea unui animal de companie este determinată cu mult înainte de a merge la magazinul de animale de companie. Cineva îi place animalele active, dar și cele lente reptile există, de asemenea, mulți adepți.

Aspectul lor neobișnuit și flegma pronunțată îi atrag pe iubitorii de animale sălbatice.

„Oaspetele” recenziei noastre este o broască țestoasă cu urechi roșii. Luați în considerare îngrijirea ei acasă și hrănirea ei în mod corespunzător..

Scurta descriere

Acest broasca testoasa de asemenea cunoscut ca si cu burta galbenă. Principala zonă naturală este regiunile nordice și centrale ale Americii de Nord, precum și sud-vestul Americii de Sud. În cantități mari distribuite în Peninsula Iberică și Africa de Sud.Glisorul iazuluiSpecia și-a primit numele datorită dungii vizibile roșii (ca opțiune - portocalii) care trece de la ochi și coboară până la gât. Rețineți că culorile sunt foarte diverse și, în locul unei dungi, pot exista pete luminoase mari, completate de o „panglică” îngustă la bărbie..

Partea superioară a carapacei (așa-numita carapace) este rotunjită, netedă la atingere. Culoarea sa verde măsliniu este „diluată” cu linii galbene și negre. Fundul cojii (plastron) este de culoare gălbuie, intercalat cu pete albastre. La persoanele tinere, cochilia este de un verde aprins; pe măsură ce crește, începe să se întunece. Același lucru este valabil și pentru petele și dungile „de marcă”.

În ceea ce privește mărimea, această specie aparține mediei: lungimea carapacei variază de la 19-30 cm (exemplarele „domestice” au o coajă mai mare, de obicei 25-28 cm). Femelele sunt mult mai mari decât masculii.Glisorul iazuluiAu „rubeolă” simțul excelent al mirosului și al vederii - s-a dovedit că disting culorile și cele mai mici detalii la o distanță de 35-40 m. Simțul tactil este, de asemenea, ordonat - dacă există o alegere, broasca țestoasă se va mulțumi cu ușurință cu mâncare mai delicioasă. Acesta este un fel de compensare pentru auzul nu dezvoltat în mod special. Auriculele sunt închise și stratul de piele înăbușă sunetul. O reptilă nu poate distinge decât vibrațiile sau sunetele plictisitoare.

Important! Copie achiziționată adesea - nu singurul din „colecție”. Astfel de nou-veniți nu sunt stabiliți într-un acvariu comun imediat, ci după o carantină de 2 luni într-un container separat, cu toate condițiile. Dacă se dovedește că nu a fost niciodată acceptat, atunci „casa temporară” devine o casă permanentă.

Astfel de animale de companie sunt „taciturn”, maximul care poate fi auzit de la ei este un scârțâit slab, un pufos mic sau un șuierat.

Ei preferă înotul fără grabă, care alternează cu odihna îndelungată pe diferite tipuri de obstacole. Acolo le place să „prindă” razele soarelui.

Regulile de cumpărare

După ce ați decis să cumpărați o astfel de „navă de luptă”, aveți răbdare și luați în serios alegerea.

Cel mai bun loc pentru a cumpăra este un magazin de animale de companie, care poate oferi sfaturi inteligente. Din păcate, nu există atât de multe astfel de unități, așa că trebuie să vă bazați pe propriile cunoștințe..

Acordați atenție următoarelor puncte:

 1. Starea pielii și a cochiliei. Ar trebui să nu conțină sânge, zgârieturi și pete suplimentare..
 2. Uită-te mai atent la ochii tăi. La un individ sănătos, acestea se deschid normal, fără urme de „acru” și turbiditate.
 3. Asigurați-vă că vă verificați nasul (pentru descărcare). Sunt excluse bulele amestecate cu saliva, precum și mirosul ciudat și frecvent.
 4. Activitatea broasca testoasa. Mișcarea rapidă indică o bunăstare excelentă.
 5. Este indicat să aranjați un alt „examen”. Verificați dacă specimenul selectat se scufundă în apă. Dacă nu, se poate datora pneumoniei..
Glisorul iazuluiVânzătorii fără scrupule îi asigură adesea pe noii veniți că „rubeola” este o specie pitică decorativă. De fapt, nu este cazul: nu sunt atât de mici, în plus, sunt destul de agresivi față de alte broaște țestoase..

După ce ați făcut alegerea, asigurați-vă că solicitați un cec. Poate fi util dacă animalul se dovedește încă bolnav și va reveni. Și la trecerea frontierei, evident că nu va fi de prisos..

Dacă este posibil să cumperi o broască țestoasă de la creșă, atunci aceasta va fi cel puțin un fel de garanție că a fost păstrată în condiții normale și sănătoasă.

Știați? În Australia, această specie este recunoscută ... distrugerea! „Turmele” mari ale acestor broaște țestoase privează multe specii de animale locale de hrană.

Cum se determină vârsta și sexul

Parametrul principal după care se calculează vârsta este lungimea cochiliei. Se măsoară „de la margine la margine”, o riglă sau bandă măsurată. Cercul nu este luat în considerare..Broaste testoase cu urechi rosiiExistă o nuanță aici. Faptul este că cifrele obținute pot indica doar vârsta aproximativă a animalului. Cu o îngrijire adecvată, creșterea este foarte intensă, iar un animal de companie aparent mare poate avea, de fapt, „aceeași vârstă” ca o reptilă mai mică, care trăiește în condiții puțin mai proaste..

Dacă țineți cont de acest fapt, atunci indicatorii vor fi după cum urmează:

 • 6 cm este norma pentru un individ de un an;
 • la 2 ani, femelele „leagănă” până la 9 cm, în timp ce masculii încep să rămână în urmă, ajungând la 7,5–8 cm;
 • „Copiii de trei ani” cresc până la 14 și respectiv 10 cm;
 • 4 ani: 16 și 12 cm;
 • „eroul zilei”, în vârstă de cinci ani, este indicat de cochilii de 18 și 14 cm;
 • o femeie de șase ani abia se încadrează la 20 cm, în timp ce masculii rămân la 17 cm.

Nu mai puțin importante sunt întrebările despre cum să determinați exact sexul țestoasei cu urechi roșii care vă place și la ce să vă uitați în acest caz.Am menționat deja „dimensiunile” mai impresionante ale femelelor. Pot fi recunoscute și după coada lor scurtă. O inspecție mai atentă va indica locația caracteristică a cloacei - la masculi este mult mai aproape de marginea cozii. Printre caracteristicile sexuale indirecte, se disting lungimea și forma ghearelor („bărbații” au mari și curbate), precum și îndoirea plastronului - la femele această margine este dreaptă, în timp ce sexul opus are o mică „depresiune” internă..

Important! După ce ați cumpărat un bărbat atât de frumos pe timp cald, aduceți-l acasă într-o cutie cu găuri pentru ventilație. Pe vreme rece, va trebui să puneți un tampon de încălzire acolo sau chiar să apăsați animalul spre dvs. Dar înfășurarea în zdrențe este inutilă.

Speranța de viață în captivitate

Cu proprietarii atenți, astfel de „burți galbeni” pot trăi 35-40 de ani. Rareori, dar totuși există „centenari” de 45 de ani. Dacă au existat încălcări pe termen scurt ale regimului luminos sau termic, atunci această perioadă se reduce la 30.Broasca testoasa cu urechi rosii acasaAprovizionarea și îngrijirea alimentară (și, dacă este necesar, tratamentul) - toate acestea afectează cât de mult trăiesc țestoasele cu urechi roșii în condiții normale de gospodărie. În natură, ei se „întind” mult mai puțin, în medie 17-20 de ani.

Citiți și despre nuanțele păstrării unei șopârle eublefara.

Selectarea și amenajarea locuințelor

Mai întâi trebuie să obțineți un volum acvariu. Pentru un adult, veți avea nevoie de 120-150 de litri, iar dacă există două animale de companie, atunci toți 200. Pentru bebeluși, 50 de litri vor fi suficienți pentru prima dată. Capacitatea este selectată nu prea largă și mare, dar în același timp mare ca lungime.

Pentru a transforma acvariul într-o „locuință” de broască țestoasă cu drepturi depline, veți avea nevoie de:

 1. Încălzitor de apă (încearcă să ia cele de 100 de wați).
 2. Becuri cu incandescență de 40 sau 60 de wați expuse la o înălțime mai mare de 25 cm. La o „potrivire” inferioară, lumina va lovi ochii.
 3. Lampă specială ultravioletă pentru reptile (UVB 5-7%). Pentru cei mici au nevoie de 10%.
 4. Filtru extern (pentru adulți) sau intern potrivit pentru animalele tinere.
 5. Termometru.
Amenajarea unui acvariu de broască țestoasă cu urechi roșiiEste necesară o bancă echipată. În ceea ce privește suprafața, va ocupa puțin mai mult de un sfert din întreaga zonă. Desigur, este necesară încălzirea - aici se îndreaptă becurile. Diferența de temperatură între o astfel de insulă și apă este de obicei de 7-10 ° С în favoarea terenului.

Știați? Testoasele din piele sunt considerate adevărați giganți. La 2 m lungime, pot cântări peste jumătate de tonă! Acest miracol trăiește în estul Australiei sau pe coasta de nord a Braziliei și Venezuela.

I se prezintă, de asemenea, următoarele cerințe:

 1. Coborâre și urcare convenabile. Una dintre părți merge întotdeauna lin în apă.
 2. Siguranță. Broasca testoasa nu trebuie sa se blocheze intre sol si peretele acvariului. Rezistența nu este mai puțin importantă - o reptilă destul de puternică poate transforma o „insulă” slabă.
 3. Prezența unei suprafețe ușor aspre pe care este convenabil să vă mișcați. Picioarele vor aluneca pe suprafețe plane.
 4. Materialul din care este asamblată „zona de recreere” trebuie să fie sigur, să nu se supraîncălzească și să nu polueze apa și aerul cu toxine.

Aflați ce condiții trebuie să creați într-un acvariu pentru pești: aur, minoroc, laliusov, astronote, somikov, cocoșii, papagali, pește zebră rerio, platele (molii, guppy), barbele, spadasini, ancistrus, gourami, cozi de voal, clovni.

Solitari sau au nevoie de vecini

Astfel de broaște țestoase nu au o natură foarte prietenoasă. Luptele pentru ei (mai ales la vârsta adultă) sunt banale. Împărțirea teritoriului sau încercările de a rezolva „problema sexuală” se încheie adesea cu răni de diferite grade sau cozi rupte. Riscul unor răni atât de grave îi obligă pe proprietari să stabilească reprezentanți ai acestei specii în diferite acvarii.

Când nu există o astfel de posibilitate și câțiva indivizi se regăsesc în același „vas”, trebuie să te duci la un truc. Se pun bariere sau pereți din plastic prin care locuitorii agresivi pur și simplu nu se vor vedea.

Important! Amintiți-le copiilor să se spele pe mâini după ce s-au jucat cu animalul de companie al familiei. Totuși, „cochilii” trăiesc într-un mediu diferit, iar pe pielea lor se pot acumula diverse bacterii.

Dacă văd un concurent, dar fizic nu poate ajunge la el, se poate transforma în stres. Îi puteți netezi consecințele cu hrănirea abundentă..Pereche de broaște țestoase

Ce mănâncă

Va fi util pentru începători să știe cum să hrănească o broască țestoasă cu urechi roșii care trăiește acasă. Da, sunt prădători omnivori și, la o vârstă fragedă, baza dietei este hrana de origine animală. Tranziția treptată către hrana vegetală are loc odată cu îmbătrânirea și, în continuare, cota sa crește.

Dieta, ca și cantitatea de alimente, depinde de vârstă:

 1. Până la 1 an, hrănirea zilnică unică este obligatorie. Sunt folosite atât hrană moale pentru animale, cât și hrană specială, împreună cu alimente vegetale. Luați 2-3 bucăți mici (1 cm cubi).
 2. Un „chiriaș” adult poate fi hrănit în 1-2 zile. În această perioadă, 50% din hrana plantelor este considerată norma. Deși această proporție poate varia ușor, broaștele țestoase au și gusturi individuale. Dozajul este redus în aceleași 2-3 bucăți, dar deja până la 3 metri cubi. cm.

Furajele se dau crude și nu prea calde (temperatura camerei este suficientă).

„Meniul” poate include următoarele produse:

 • orice pește slab de râu;
 • morcovi și frunze verzi;
 • diverse insecte - de obicei păduchi de pădure, lăcuste mici sau greieri fără picioare, viermi de sânge, păduchi de pădure, viermi de pământ și crustacee dafnii;
 • ficat - inima de vită sau ficatul este considerată o delicatesă (ca inimile de pui);
 • șoareci mici și broaște, mormoloci sau melci;
 • păpădia, trifoiul și nalba, din fauna acvatică sunt potrivite hornworts, pistia și raia.
Hrănirea broasca țestoasă cu urechi roșii Iată o listă cu alimentele interzise:
 • pâine;
 • fructe;
 • brânzeturi;
 • carne sub formă de carne tocată și cârnați - pui și carne de porc (împreună cu miel și carne de vită) - de asemenea „tabu”;
 • pește gras.

Știați? Turtle numită Big Head („Big Head”) în 2014 a prezis rezultatul unuia dintre meciurile Cupei Mondiale de fotbal. Animalul a ales cu încredere un alimentator sub steagul brazilian, iar echipa națională a acestei țări puțin mai târziu a învins cu încredere croații.

Alimentele uscate, care sunt oferite atât de activ în magazinele de animale de companie, necesită o utilizare atentă, ponderea lor în dietă este redusă la minimum (chiar dacă dieta este oarecum încălcată). Dar făina de oase măcinată va fi la îndemână - bebelușilor li se administrează o ciupitură în fiecare zi pentru a ține scheletul osului și coaja împreună. „Colegii” lor superiori au adăugat deja o linguriță, dar o dată pe săptămână.

Îngrijire și igienă

O importanță excepțională în conținut este apă. Animalele dorm în ea, mănâncă și se „ușurează” acolo, astfel încât filtrul singur nu este suficient aici - lichidul este schimbat. Înlocuirea completă (cu "clătire" de 3 și 4 ori a pereților) se efectuează o dată pe lună și mai puțin amănunțită - cu un interval de 2 săptămâni.

Se întâmplă ca filtrul să fie rupt. Apoi curățarea se efectuează de două ori mai des. Oricum ar fi, bicarbonatul de sodiu va fi folosit pentru ștergere. Agenții mai agresivi nu vor funcționa. Bineînțeles, pe durata unei astfel de prelucrări, broasca țestoasă este transferată temporar într-un recipient umplut cu apă. Toate înțepăturile, tufișurile și pietricelele sunt îndepărtate. Murdăria este spălată sau ștearsă cu o cârpă.

Un recipient cu apă curată este umplut astfel încât animalul de companie să se poată răsturna cu ușurință, aflându-se brusc pe spate.

Temperatura optimă a apei este + 23 ... + 28 ° С. Dacă vă „terminați” mai mult, animalul de companie se va supraîncălzi. Limita inferioară este de +20 ° С, dar este mai bine să nu o aduceți la acest nivel. Pentru o întreținere stabilă a „gradelor” dorite, includeți un încălzitor.

Important! Este recomandabil să insistați o porție proaspătă de apă de la robinet cel puțin o zi. În acest timp, cei mai nocivi compuși vor avea timp să se „evapore”.

Acum cam modul luminos. Ambele lămpi sunt aprinse pentru întreaga zi, timp de 10-12 ore. În același timp, malul echipat pentru recreere ar trebui să fie + 32 ... + 33 ° С. Lămpile sunt stinse noaptea.Modul luminos pentru broasca testoasaLuați în considerare faptul că sticla și plasticul iau o parte din căldură asupra lor și trebuie să setați lumina astfel încât reptila să primească mai multe raze.

Puteți auzi adesea despre plajă. Procedura este bună și utilă, dar cu propriile subtilități. Deci, prima ședere în aer proaspăt pe vreme caldă (cel puțin + 20 ° C) ar trebui să fie limitată la 5 minute. Acest timp poate fi crescut treptat. Numai în acest caz, broasca țestoasă ar trebui să poată intra la umbră - păstrând-o la soare mult timp, o vei supraîncălzi doar.

Perioada de hibernare

În condiții naturale, „urechile roșii” cu vreme rece adorm cu adevărat. Dar pentru cazurile de origine, este posibil ca această stare să nu fie necesară. Mulți proprietari, din lipsă de experiență, dor de această nuanță, ceea ce duce la rezultate triste. Să ne dăm seama de ce.

Căzând în hibernare, indivizii „sălbatici” au izbucnit într-un strat de nămol sau frunze la baza unui rezervor superficial, dar mare. Acest lucru realizează un echilibru între temperatură și accesul la aer. Oxigenul intră prin membrane situate în gură, cloacă sau faringe.

Știați?Reprezentanții speciilor de broaște țestoase adoră ciupercile și nu numai cele comestibile. Poate de aceea sunt atât de mulți dintre ei - mexicanii se tem să mănânce carnea acestor „concetățeni” mici și destul de agili..

Este extrem de dificil să obții acest echilibru într-un acvariu și nu este nevoie de el. Animalele de companie, care primesc mâncare abundentă și acces constant la căldură, pur și simplu nu necesită un somn prelungit. În plus, hibernarea le slăbește semnificativ corpul..

Pentru persoanele tinere, hibernarea este chiar dăunătoare - creșterea se oprește și nu va mai fi posibil să-și „recupereze” ritmul. Concluzia este simplă: este imposibil să „eutanasiezi” cu forță o broască țestoasă, fără o experiență adecvată va face mai mult rău decât bine.Broasca testoasa cu urechi rosii

Boli: prevenire și tratament

Aproape toate bolile sunt rezultatul unor erori în îngrijire sau nutriție. Pentru a nu face față unor astfel de probleme, nu uitați măsuri preventive. Acestea includ:

 • nutriție echilibrată, adecvată vârstei;
 • conținut în apă curată și caldă;
 • orele de vară cu o durată maximă de 12 ore;
 • dacă este posibil, menținerea mai multor persoane separat, cu excepția apariției rănilor;
 • funcționare regulată a filtrului.

Procedurile sunt simple, dar situațiile sunt diferite, ceea ce poate duce la tot felul de afecțiuni. Luați în considerare ce boli sunt la broaștele țestoase cu urechi roșii, cum să le recunoașteți după simptome și la ce să reduceți tratamentul. Pentru claritate, aceste date sunt completate cu o fotografie..

Important! La contactul cu o persoană, un „animal” bolnav poate transmite salmoneloză periculoasă. Riscul unei astfel de infecții este mic, dar nu trebuie redus. În plus, o broască țestoasă aparent inofensivă poate „arunca” și ascariaza.

Adesea, ca urmare a unei lupte sau a unui contact cu un unghi acut, apare lemnul de drift răni. Acestea sunt prelucrate imediat, urmate de o schimbare de apă. Dacă întârzii, există șanse de infecție sau sepsis.Plăgi de broască țestoasăSepticemie Este otrăvirea sângelui. O scădere bruscă a activității ar trebui să alerteze. Inspectați imediat, acordând o atenție specială plastronului și picioarelor (aceste zone pot deveni roșii). Poate fi tratat cu antibiotice puternice.

Refuzul de a mânca și ochii închiși în mod constant indică apariția formațiuni ulcerative în gură. Aici bacteriile gram-negative „au funcționat”. Tratamentul primar se reduce la curățarea zonei problematice cu tifon înmuiat într-o compoziție antimicrobiană. Țesutul bolnav este îndepărtat. Veterinarul prescrie un curs de antibiotice.Dificultățile pot apărea și cu cochilia. De diferite feluri infecții bacteriene, aduse după o vătămare sau ca urmare a unei arsuri, se dăruiesc prin înmuierea „armurii” cu hemoragii pe fundalul unei duhoare vizibilă. Schema este aceeași - prelucrarea, eliminarea țesutului mort și izolarea ulterioară. Cu o zonă de leziune mare, se utilizează diferite medicamente.

Lipsa de calciu duce la deformarea cochiliei și la slăbirea labelor. În primele etape, injecțiile cu formulări saturate cu acest element, o schimbare a regimului alimentar și a regimului de căldură ajută. În cazurile avansate, rezultatul poate fi trist.Coajă moaleDacă broasca țestoasă cu urechi roșii devine letargică, nu mănâncă mult timp și doarme cea mai mare parte a zilei, poate ajunge la tratament pneumonie. Printre celelalte semne ale acestuia se numără scurgerea abundentă din nas și gură, respirația șuierătoare caracteristică a „pieptului”, un cap ridicat nefiresc. Aici totul este decis de un medic veterinar care prescrie injecții intramusculare sau intravenoase..

Știați? Aborigenii din insulele tropicale au atribuit cochiliilor proprietăți magice. Mai mult, au încercat să citească profețiile care ar fi fost înscrise pe „armură”.

Apa murdară poate duce la abces ureche. Poate fi recunoscut prin umflarea vizibilă a capului. Aceasta este una dintre cele mai dificile boli - este necesară o operație competentă cu o recuperare îndelungată..Otită

Reproducerea acasă

Femelele sunt considerate mature la vârsta de 2–5 ani, a căror coajă a crescut la 12 cm. Pentru bărbați, aceste cifre au 3-4 ani și respectiv 10 cm..

După cum era de așteptat, jocurile încep cu curtarea - bărbatul înoată mult timp lângă partener, întorcându-și botul spre ea. În același timp, își mișcă repede labele. Sezonul nu contează.

Aruncați o privire mai atentă asupra femelei: dacă a devenit excesiv de activă și încearcă să părăsească acvariul, trebuie să o simțiți imediat. După ce ați simțit între picioarele din spate și coaja oului, pregătiți un loc pentru ouat, fără a uita să îl izolați pe „tatăl”. Nevoia de radiații ultraviolete și calciu crește.

Cuibul este de obicei situat pe uscat cu o mică gaură pregătită. Văzând că broasca țestoasă a început să petreacă mult timp acolo, te poți liniști - în timp ce totul este normal. Un ambreiaj poate conține până la 20 de ouă.Broasca testoasaExistă și „situații extraordinare”. De exemplu, după depunerea a 1-2 ouă, femela poate strânge ambreiajul, în același timp devenind mai slabă și pierzându-și pofta de mâncare. Atunci va trebui să mergeți la medicul veterinar, altfel pur și simplu se vor întări. O altă problemă este descărcarea în apă. Mult mai rar se sparge zidăria, ceea ce se remarcă imediat prin miros.

Important! Este mai bine să clătiți noul „chiriaș” într-o baie caldă imediat după cumpărare. Acest lucru va preveni apariția anumitor boli..

În timpul sezonului pot urma 3-4 ambreiaje. Cu un curs reușit al procesului, se nasc firimituri de 2,5 cm. Au o urmă de gălbenuș pe coajă. Nu este îndepărtat - la început copilul se hrănește cu el. Puii sunt separați de adulți, după preîncălzirea apei și a uscatului pentru câteva grade "peste planificate". Dieta se concentrează pe alimente bogate în calciu (este recomandabil să luați produse pentru broaște țestoase).

Acum știi cum să faci față unei reptile vibrante. Sperăm că va încânta întreaga familie timp de mulți ani fără a provoca probleme inutile. Mai multe culori în fiecare zi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Broasca testoasa cu urechi rosii: cum sa ai grija acasa