Pește-spadă de acvariu: întreținere și îngrijire la domiciliu

Spadasinul este cel mai comun pește de acvariu, care este iubit pentru simplitatea sa. Este foarte jucăușă, mobilă și plăcută la vedere, cu o varietate de culori. Patria ei este sudul Mexicului și America Centrală. Spadasinii preferă să trăiască în corpuri de apă prea mari, cu ape stagnante sau cu curgere lentă. În natură, puteți găsi doar varietatea verde a acestor pești, iar toate celelalte culori au fost crescute artificial - prin încrucișarea cu platouri.

1 Descriere

Spadasinii sunt pești vivipari. Corpul are doar 5-8 cm lungime și comprimat lateral. Gura este ușor răsturnată, ceea ce le face mai convenabil să ridice alimente de pe suprafața apei. Femelele sunt puțin mai mari, cu aripioare rotunjite și un abdomen bine vizibil. Culoarea lor este mai slabă și nu există sabie pe coadă, care este prezentă doar la masculi..

Diferențe între femei și bărbați

O trăsătură caracteristică a cozilor de spadă este că nu au cromozomi sexuali, motiv pentru care peștii pot schimba sexul. Femelele cresc o rază de coadă și încep să îngrijească alte femele.

Formele hibride ale spadasinilor au diferite culori ale corpului:

 • galben;
 • Portocale;
 • măslin;
 • pestriţ;
 • roșu;
 • negrul;
 • diverse combinații ale acestor culori.

Cu o îngrijire bună, peștii pot trăi până la 5 ani.

1.1 Specii

Acasă conțin un număr mare de soiuri de spadasini, crescuți artificial. Cele mai populare tipuri includ următoarele:

VedereDescriere
Verde Corpul este îngust și lung, ușor turtit lateral. Culoarea principală este măslinul cenușiu. Masculii au o dungă roșie longitudinală care se întinde de la opercul la coadă. Aripioarele și coada sunt translucide, maronii sau de culoare gălbuie mat. Sabie cu tăișuri întunecate
roșu Culoarea este bogată în stacojiu. Poate avea aripioare dorsale și caudale negre
Negrul Culoarea corpului este neagră, cu o nuanță verde. Un astfel de hibrid este adesea bolnav din cauza excesului de pigment obținut prin încrucișare
Citric Forma albinistă a spadasinului verde. Culoarea corpului este galben. Această subspecie este dificil de reprodus, iar rata mortalității este destul de ridicată.
Stambă Arată foarte frumos: fundalul principal alb și crem este acoperit cu pete roșii și negre contrastante
Curcubeu Se caracterizează printr-o culoare gri-verde cu un luciu portocaliu. Dungile roșii-maronii aleargă de-a lungul corpului. Coada și aripioarele sunt, de asemenea, roșii cărămizi, bogate în culori.
Ananas Corpul este de culoare galben lămâie, cu o dungă stacojie contrastantă pe lateral. Culoarea sabiei variază de la galben la roșu aprins și are o margine întunecată

2 Întreținere și îngrijire

Atunci când alegeți un acvariu pentru păstrarea spadasinilor, ar trebui să alegeți o versiune largă. Volumul rezervorului trebuie să fie de cel puțin 30 de litri, cu 3 litri de apă pe pește. De sus trebuie să fie acoperit cu sticlă sau un capac, astfel încât purtătorul sabiei să nu sară din greșeală.

Temperatura apei trebuie să fie + 18 ... + 26 grade, aciditate - 7-8 pH, duritate - 8-22 DH. Mediul acvatic trebuie păstrat curat, astfel încât este instalat un filtru. Apa săptămânală este înlocuită cu 1/3 din volumul total, după ce a apărat-o anterior pentru o zi. Pentru a preveni bolile, adăugați o lingură de sare de masă sau de mare pentru fiecare 10 litri de apă.

O condiție prealabilă pentru păstrare este aerarea spațiu de apă. Acvariul ar trebui să fie bine luminat, dar nu ar trebui să fie plasat în lumina directă a soarelui. Solul este ales din orice textură și culoare. Pentru decorarea rezervorului se folosesc lemn de drift, grote, pietre..

În fundal, cel mai bine este să plantați vegetație densă - elodea dințată, kamomba etc. Pe partea acvariului, plantați cirus cu frunze mici, cremă, limnophila indiană. Riccia este plasată la suprafața apei. Lăsați primul plan liber de plante pentru a permite peștilor să înoate.

3 Hrănirea

Pentru ca mediul acvatic din acvariu să nu devină poluat, alimentele care nu au fost consumate de pești sunt îndepărtate imediat. Dieta spadasinilor ar trebui să fie variată. Este necesar să le oferiți hrană vegetală bogată în fibre, deoarece în habitatul lor natural algele sunt obiectul principal al nutriției lor. Acasă, în loc de alge, peștii trebuie hrăniți cu fulgi plini de plante..

În plus, dieta spadasinilor ar trebui să includă:

 1. 1. Tuburi, ciclopi, creveți de saramură, viermi de sânge, dafnii, larve de țânțari.
 2. 2. salată mărunțită, urzică, spanac, alge marine.
 3. 3. Pește fiert, calmar, carne dietetică, biscuiți, gălbenuș de ou fiert.

Spadasinii sunt predispuși la supraalimentare și obezitate, așa că li se recomandă să organizeze zile de post și, uneori, o grevă a foamei săptămânală..

4 Reproducerea

Spadasinii sunt purtători vii, adică dau naștere la pui care sunt deja pregătiți pentru o viață plină. Maturitatea lor sexuală are loc la 6-8 luni, iar unii indivizi arată că sunt dispuși să se reproducă la vârsta de trei luni. Pentru o reproducere reușită, este important să acordați atenție dietei peștilor. Alimentele bogate în proteine ​​contribuie la producerea unui număr mare de alevini sănătoși.

Pentru a stimula procesul de reproducere, este necesar să efectuați o schimbare a apei și să o măriți cu câteva grade - în decurs de o săptămână. Temperatura apei în acvariu ar trebui să fie de + 26 ... + 28 de grade.

Fertilizare la pește intrauterin. Dacă se întâmplă, atunci o mică cantitate de spermatozoizi rămâne în cavitatea abdominală a femelei, ca urmare a faptului că se poate fertiliza din nou fără participarea unui bărbat. Astfel, cozile de spadă sunt capabile să poarte descendenți lunar..

O femeie însărcinată poartă ouă în abdomen timp de 40 de zile. Cu o lună înainte de naștere, se pregătește un spațiu de reproducere. Pentru a face acest lucru, utilizați un rezervor cu un volum de 25-50 litri cu apă așezată. La fundul ei, se plantează vegetație cu frunze mici, în care se vor ascunde puii. După aceea, femela este lansată în spațiul de reproducere și i se dă hrană vie.

Faptul că se apropie momentul nașterii este indicat de o pată întunecată care a apărut lângă anus. La un moment dat, femela dă naștere la 15 până la 100 de alevini. Depunerea icrelor are loc de obicei dimineața..

5 Îngrijirea prăjiturilor

Copiii emergenți sunt echipați cu un acvariu separat de creștere de 20 de litri. Când cresc puțin, sunt transplantate într-un recipient de 50 l, din care tânărul crescut este plasat într-un acvariu comun.

Creșterea și îngrijirea puietului este simplă. Aproape imediat încep să înoate liber și să mănânce bine. Dieta lor trebuie să includă o cantitate mare de proteine..

Puii se oferă:

 • tăiat tubul;
 • rotifer;
 • ciliate;
 • artemia;
 • ciclop;
 • dafnie.

Animalele tinere sunt hrănite frecvent. Puii sunt de obicei mari, energici și mereu flămânzi. Pot fi hrănite suplimentar cu fulgi răzuite și gălbenuș de ou. Cu utilizarea regulată a unui amestec de spirulină și alimente vii, puietii încep să crească energic, culorile lor devin mai strălucitoare și mișcările lor devin energice.

6 Boli

Spadasinii se îmbolnăvesc nu mai rar decât alți locuitori acvatici. Sunt expuși bolilor virale și fungice. Virusul este introdus în acvariu atunci când cumpără pești noi, iar ciuperca apare din cauza îngrijirii necorespunzătoare.

Pentru a preveni dezvoltarea bolilor în cozi de sabie și pentru a preveni infectarea altor pești de acvariu, ar trebui să acordați atenție aspectului persoanelor achiziționate. Faptul că peștele este bolnav este indicat de răni pe corp, o erupție mică de culoare maro deschis, floare albă sau puf.

Înainte de a pune cozile de sabie achiziționate într-un acvariu comun, acestea efectuează o mică prevenire - sunt plasate într-un recipient cu apă sărată (o lingură de sare pe litru de apă). În 20 de minute, capacul exterior al peștilor este curățat de paraziți și agenți patogeni.

Dacă un spadasin este bolnav într-un acvariu comun, atunci acest lucru poate fi determinat după cum urmează:

 • peștele se comportă lent;
 • aripa superioară este în jos;
 • nu înoată până la pupa;
 • aripioarele sunt lipite între ele sau delaminate;
 • umflături sau răni sunt vizibile;
 • floarea albă a apărut pe aripioare sau pe corp;
 • se află pe partea de jos, se clatină sau plutește deasupra.

Spadasinul bolnav este scos din restul peștilor și începe să fie tratat. Biomicina este utilizată pentru tratarea bolilor solzilor, a branhiilor și a altor boli infecțioase. Acesta este un antibiotic din care se obține o soluție (1,3-1,5 g la 100 L de apă). Se adaugă în apă, adăugând doza inițială în fiecare săptămână. Durata tratamentului este de 10-30 de zile. Apa nu se schimbă după finalizarea tratamentului.

7 Compatibilitate cu alți pești

Spadasinii sunt pești pașnici și au o bună compatibilitate cu alte vieți acvatice pașnice. De obicei, ei nu manifestă agresivitate față de reprezentanții de felul lor. Dar, din moment ce spadasinii sunt foarte curioși și activi, atunci toată lumea vrea să încerce „până la dinți”. Sunt atrași în special de aripioarele mari ale peștilor mici. Prin urmare, se recomandă păstrarea spadasinilor departe de guppii voalati, pe care îi vor priva rapid de frumoasele lor aripioare..

Cu cine se înțeleg spatele:

 • scalari;
 • diferite tipuri de somn;
 • molii;
 • pește zebră;
 • spini;
 • minori;
 • tetras;
 • neonii.

Nu se recomandă așezarea spadasinilor într-un acvariu comun cu pești agresivi atât de mari precum:

 • ciclozome;
 • akars;
 • astronoturi;
 • peștișor de aur;
 • koi carpi.

Aveți grijă să adăugați crabi, creveți sau anghile..

Situațiile de conflict apar adesea între cozi de sabie masculine, mai ales dacă există doar două dintre ele în rezervor. Prin urmare, acvaristii experimentați recomandă păstrarea a cel puțin trei cozi de sabie masculine într-un acvariu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pește-spadă de acvariu: întreținere și îngrijire la domiciliu