Acvariu diy acasă

Amenajarea acvariului 04/02/2018 4,8 mii 3,2 mii 8 minute.

Cumpărarea unei case pentru păstrarea peștilor nu este ieftină, deci este mult mai profitabil să faci un acvariu cu propriile mâini. Acest lucru va necesita unele costuri, dar acestea nu sunt comparabile cu prețurile produselor din magazin gata preparate. Un terariu pentru o broască țestoasă cu urechi roșii este construit pe același principiu. Dacă totul este făcut corect, veți obține o casă frumoasă și solidă de dimensiunea potrivită, care poate fi dată oricărei forme și echipată după bunul plac, arătând imaginație.

1 acvariu de sticlă

Materialele folosite la realizarea unui acvariu acasă joacă un rol important. Acestea nu trebuie doar să fie durabile, ci și sigure pentru pești.

Atunci când le cumpărați, nu vă bazați pe asigurările vânzătorului că pur și simplu nu poate fi mai bun și mai sigur. Trebuie să vă alegeți, citind cu atenție instrucțiunile, dacă există.

1.1 Adeziv de încredere

El este cel care joacă rolul principal. Datorită lipiciului puternic și de încredere, întreaga structură este ținută.

Există multe substanțe chimice care pot fi utilizate pentru a conecta bucăți de sticlă împreună, dar adezivul pentru acvariu trebuie să îndeplinească anumite cerințe:

 • Curățenia ecologică. Trebuie să fie netoxic. Orice substanțe chimice care intră în apă, mai devreme sau mai târziu, vor ucide toți locuitorii acvariului..
 • Putere. Doar rezistența ridicată va asigura o fixare fiabilă a sticlei.
 • Elasticitate. Necesar la alinierea pereților în timpul funcționării.
 • Setare moderat rapidă. Acest lucru va lăsa o anumită marjă de timp pentru corectarea erorilor care au apărut..
 • Ușurința de aplicare. Cu cât este mai simplu, cu atât mai bine.
 • Durată lungă de viață.
 • Legătură moleculară ridicată - aderență.
 • Estetică. Acvariul terminat ar trebui să arate prezentabil.

Etanșantul siliconic pentru acvariu îndeplinește toate aceste cerințe.. Atunci când o alegeți, ar trebui să acordați atenție compoziției. Produsul nu trebuie să aibă impurități. Etanșantul antibacterian nu va funcționa.

Dacă producătorul indică faptul că acest tip de etanșant este destinat asamblării acvariilor, asigurați-vă că citiți compoziția. Ar trebui să nu conțină aditivi.

Dintre toate culorile disponibile astăzi - transparente, albe și negre - oricare este potrivită, dar există nuanțe. Atunci când utilizați un agent de etanșare alb, acvariul finit arată neterminat. Transparent este bun pentru produsele care nu depășesc 100 de litri. Este recomandabil să lipiți acvarii mai mari cu un etanșant negru. Dacă în modele mici arată prea voluminos, atunci în cele mari accentuează eleganța liniilor, dă un aspect complet și arată foarte bine.

1.2 Cum se alege sticla

Grosimea paharului depinde direct de mărimea acvariului.. Sticla subțire este utilizată la modelele cu un volum de 10 litri de apă până la 30 de litri. În afară de calculele complexe, alegerea este următoarea:

 • până la 30 de litri - grosime sticlă 4 mm;
 • de la 35 la 80 de litri - 5 mm;
 • de la 85 la 150 de litri - 6 mm;
 • de la 155 la 220 litri - 8 mm.

Un amator novice nu ar trebui să preia opțiuni pentru un volum mare.

Nu toate sticlele sunt potrivite pentru un acvariu durabil. Nu puteți folosi ceea ce a fost în garaj sau subsol de mult timp, a stat într-o fereastră sau vitrină. Sticla, spre deosebire de alte materiale, are o durată de viață condiționată. Atunci când interacționează cu mediul, chiar și cum ar fi aerul obișnuit, ionii de sodiu se pierd. Acestea sunt înlocuite cu alte particule, ceea ce slăbește rezistența sticlei. Și dacă este destul de potrivit pentru introducerea într-o fereastră, atunci este complet nepotrivit pentru un acvariu..

Când cumpărați sticlă nouă, luați în considerare următoarele:

 • Se preferă sticla de silicat obișnuită. Etanșantul siliconic interacționează bine cu acesta, formând legături moleculare puternice. O astfel de conexiune poate rezista la o sarcină de 200 kg pe centimetru..
 • Marcă mai potrivită - M1.
 • Sticla trebuie să fie uniformă și uniformă, fără cădere, bule și defecte interne, care cu siguranță vor afecta rezistența.
 • Marginile sticlei, dacă sunt pre-lustruite, trebuie să fie plane. Cu cât marginea este mai netedă, cu atât este mai puternică legătura cu etanșantul.

Tăierea sticlei este o afacere responsabilă. Dacă nu aveți absolut nicio experiență, atunci trebuie să contactați atelierul. Marginile paharului trebuie să fie perfect plane - aceasta este o condiție prealabilă pentru realizarea acvariului potrivit.

1.3 Instrumente pentru serviciu

Fără instrumentele necesare, asamblarea unui acvariu sau a unei case pentru o broască țestoasă cu urechi roșii este problematică, așa că ar trebui să aveți grijă de ele în avans. La locul de muncă veți avea nevoie de:

 • Pistol din silicon - "schelet". Cu ajutorul acestuia este convenabil să stoarceți cantitatea necesară de etanșant.
 • Substraturi. Acestea vor fi utilizate la crearea golurilor.
 • Colțuri metalice. Pentru fixare suplimentară pe perete.
 • Spatulele din plastic sau lemn. Pentru alinierea cusăturilor.
 • Cleme mici. Pentru a repara structura.
 • Cuțit de papetărie. Util pentru îndepărtarea excesului de etanșant.
 • Banda camuflanta. Va proteja sticla de excesul de lipici.
 • Mănuși. Vă vor proteja mâinile de eventualele tăieturi..

Pistol sigilant

Pentru a asambla acvariul, veți avea nevoie de un loc nivelat, unde să puteți plasa liber tot ce aveți nevoie. În aceste scopuri, este adecvat un etaj, care trebuie eliberat de lucruri inutile..

1.4 Opțiuni de proiectare și asamblare

Puteți alege configurația acvariului în funcție de gustul dvs. Acesta ar putea fi:

 • construcție dreptunghiulară;
 • cu colțuri ascuțite;
 • obtuz.

Pentru prima dată, este de preferat să alegeți o formă dreptunghiulară, făcând calculele necesare pentru lungimea, lățimea și înălțimea acvariului.

Înainte de aplicarea materialului de etanșare, suprafețele de sticlă în contact trebuie degresate. Pentru aceasta, este adecvat alcoolul de frecare sau acetonă. Grosimea cusăturii din silicon depinde de sarcina pe care o va experimenta în timpul funcționării.

1.4.1 Volum de până la 100 de litri

Aplicați un strat subțire de silicon. Ochelarii sunt uniți. Unghiurile corecte vor fi asigurate de un colț metalic, care se aplică pe marginea exterioară a acvariului. Structura este presată cu cleme, sub care este așezat cartonul. Fiecare colț are un profil și două cleme. Purtați mănuși pentru a evita tăieturile..

Un strat subțire de etanșant poate fi aplicat cu o spatulă sau deget.

1.4.2 Volum de până la 200 de litri

Se retrag de la marginea paharului cu 2-3 mm și lipesc bandă de mascare. Acesta va limita suprafața de lucru pentru aplicarea materialului de etanșare și va proteja sticla de adeziv în exces. Etanșantul se aplică cu un pistol. La fiecare apăsare, veți vedea cum apar nodulii neuniformi. Pentru a nivela banda de lipici, puteți utiliza o spatulă, în partea inferioară a căreia se face în prealabil o tăietură semicirculară.

Ochelarii sunt uniți vertical în același mod ca în prima versiune.

1.4.3 Volum de la 200 litri și peste

Banda adezivă este lipită la o distanță de 4-5 mm de margine. Înainte de aplicarea materialului de etanșare, sticla este fixată cu cleme. Se lasă un decalaj între ei. Un mic bar îl va asigura. După fixarea definitivă și sigură, bara este îndepărtată.

Siliconul se aplică de sus în jos. Trebuie avut grijă să umpleți bine golul. Cusătura interioară este nivelată cu o mistrie crestată pentru ao face rotundă. Etanșantul în exces și banda sunt îndepărtate.

Etanșantul se usucă complet în trei zile. În acest timp, structura finisată nu trebuie atinsă, cu atât mai puțin mutată dintr-un loc în altul. În caz contrar, cusăturile nu pot rezista la sarcină și își pot pierde etanșeitatea..

Când faceți un acvariu cu propriile mâini, fundul este instalat în două moduri:

 1. 1. Fundul servește drept suport pentru pereți. În acest caz, pereții acvariului sunt mai întâi asamblate. Apoi sunt răsucite cu susul în jos, marginile sunt degresate, se aplică un material de etanșare și se aplică fundul..
 2. 2. Pereții sunt construiți în jurul fundului. În această versiune, acvariul este asamblat împreună cu fundul, adică este lipit împreună în același timp..

În unele cazuri, mai ales atunci când se asamblează acvarii mari, se folosește un fund dublu. Ochelarii sunt lipiți pe întreaga zonă. Lățimea marginilor este dublată, ceea ce, în timp ce lipiți pereții și fundul, oferă o rezistență structurală suplimentară.

Dacă în structură se utilizează rigidizări, atunci există anumite cerințe pentru acestea:

 • lungimea nervurilor longitudinale trebuie să fie egală cu lungimea pereților;
 • lățimea pentru acvariile mari - de la 5 cm, pentru cele mici - de la 3 cm;
 • grosimea sticlei trebuie să fie egală cu grosimea nervurilor.

Lipirea prin suprapunere este utilizată pentru rezistență.

Acvariul finit este acoperit cu un capac cu găuri pentru circulația aerului. Poate fi din sticlă sau plexiglas.

1.5 Acvariu din plexiglas

Asamblarea unui acvariu cu cadru din plexiglas de casă nu este practic diferită de cea din sticlă. La lipirea modelelor mici fără ramă, se folosește cloroform, în care se dizolvă așchii de plexiglas. Se dovedește un fel de lipici. Pentru a putea lipi în siguranță și încet un astfel de acvariu, asamblarea se efectuează într-o cameră bine ventilată sau chiar mai bine - pe stradă..

Dicloroetanul nu trebuie utilizat. Aceasta este o substanță otrăvitoare.

Înainte de lipire, suprafețele sunt curățate cu șmirghel fin și tratate cu acetonă. Se crede că este mai ușor să lucrați cu plexiglas..

Acvariu de plexiglas cu rigidizatoare

1.6 Testarea structurii finite

Înainte de a instala orice acvariu într-un loc permanent, trebuie să-l testați pentru rezistență. Testarea se face cel mai bine acolo unde este cel mai convenabil, adică în baie. Dacă dimensiunile structurii permit acest lucru, atunci acesta poate fi plasat direct în cadă, având în prealabil grijă de o suprafață plană. Pentru aceasta, este mai bine să construiți un stand..

Acvariul este umplut cu cantitatea necesară de apă și lăsat câteva zile. Dacă structura a trecut testul cu demnitate, atunci poate fi instalată într-un loc permanent.

2 Proiectare și amenajare interioară

Fantezia proprietarului poate crea orice lume subacvatică, dar este necesar să folosiți aceleași reguli pentru toate acvariile. Acestea sunt după cum urmează:

 • Nu turnați nisip pe fund, chiar dacă este bine spălat. Se înmoaie repede. Mai bine să folosiți pietricele mici. Mare nu este potrivit, deoarece interferează cu înrădăcinarea normală a plantelor acvatice.
 • Algele sunt plantate nu numai pentru frumusețe. Îmbogățesc apa cu oxigen și participă la purificarea acesteia.
 • Obiectele decorative sunt selectate astfel încât unele specii de pești predispuși la singurătate să se poată ascunde.
 • Este necesară instalarea echipamentului. Pompa va asigura mișcarea apei, în urma căreia este îmbogățită cu oxigen, iar filtrul va proteja peștii de substanțe nocive.
 • Un aerator este necesar pentru acvariile mari. Fără ea, peștele se va sufoca.
 • O lampă ultravioletă va înlocui lumina soarelui. Este necesar atât pentru pești, cât și pentru plante..

Pentru acvariu se folosește apă curată, așezată. Puteți începe peștele nu mai devreme de două săptămâni după instalare și umplere cu apă.

2.1 Întreținerea acvariului

Îngrijirea acvariului dvs. menține apa curată și sănătoasă. Este necesar să se efectueze:

 • verificarea periodică a stării de funcționare a filtrelor și pompelor.
 • curățarea filtrelor pe măsură ce se murdăresc;
 • curățarea pereților și a fundului.

Este convenabil să folosiți o perie magnetică pentru a curăța pereții. Poate fi controlat din exterior prin deplasarea unui magnet peste sticlă.

Necesitatea de a curăța fundul este determinată într-un mod simplu: trebuie să rulați un băț de-a lungul fundului acvariului, dacă se ridică bulele de aer, atunci este timpul să luați măsuri.

Pentru această procedură se folosește un sifon special. Construcția constă dintr-un furtun, un bec și un expansor din plastic. Acesta din urmă este echipat cu o plasă, astfel încât peștii mici să nu intre în ea în timpul procesului de curățare..

Înainte de curățare, pietrele mari și plantele care nu au rădăcini sunt scoase din acvariu. Expansorul sifonului este coborât până la fund și, prin apăsarea para, se creează un flux constant de apă. Rămâne doar să conduceți încet expansorul de-a lungul fundului, colectând nămol și murdărie. Apa va fi drenată într-un recipient substituit anterior situat sub nivelul apei în acvariu. În cazul unei acumulări mari de murdărie, ochiurile de expansiune sunt curățate periodic.

Întreținerea regulată menține apa curată mult timp, deci trebuie să o schimbați mai rar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acvariu diy acasă