Clovn botia: întreținere, reproducere, compatibilitate cu alți pești

Peștii clovni Botia (chromobotia macracanthus) sunt un pește tropical, singura specie din genul Chromobotia. Trăiește natural în Indonezia. Macracanthus este un animal de companie popular de acvariu, ținut în captivitate din 1936. Are un corp alungit, în secțiune ovală. Culoarea este foarte strălucitoare. Culoarea principală a corpului este de la galben la portocaliu-roșu. Trei dungi întunecate largi traversează corpul. Într-un acvariu, peștele crește nu mai mult de 16 cm lungime, în natură ajunge la 30 cm. În acvarii, clovnii trăiesc aproximativ 20 de ani..

1 Aspect

Gura peștilor este situată în partea de jos și este înconjurată de patru perechi de antene - aceasta indică capacitatea luptelor de a se hrăni din partea de jos. Există un ghimpe mare sub fiecare ochi al peștilor. Când peștele este într-o stare calmă, spinii sunt invizibili, dar când se sperie, spinii ies din sub ochi ca o lamă de cuțit.

În natură, bătăliile sunt protejate de spini împotriva păsărilor. Dacă pasărea înghite astfel de pradă, peștele va propulsa spini, ceea ce va determina pasărea să regurgiteze hrana. După aceea, prădătorul cu pene își va aminti pentru totdeauna că un avertisment luminos, cu dungi galbene, este o pradă periculoasă și este mai bine să-l ocoliți..

Coji de macracanthus sunt subțiri, cresc în piele și foarte vulnerabile. Când prindeți lupte cu o plasă, trebuie să fiți atenți, deoarece peștii se încurcă cu spini în țesut, iar injecția poate fi dureroasă.

2 Cerințe pentru acvariu și apă

Mărimea macracantului este puternic influențată de volumul acvariului. Cu cât containerul este mai mare, cu atât peștele va fi mai mare. Un vas cu o zonă de fund mare și un strat scăzut de apă este potrivit pentru bătălii. Fundul este acoperit cu nisip sau pietricele mici bine rulate.

Peștii duc o viață de fund și le place să se odihnească în adăposturile din partea de jos. Adăposturile de luptă pot fi făcute din orice material, dar nu ar trebui să aibă margini ascuțite pe care peștele să poată fi rănit. Botsy sunt din când în când acoperiți de zgârieturi, dar în apă bună, rănile pe pielea lor subțire se vindecă rapid.

Iluminarea este mai slabă, concentrată la vizor. Vegetația din acvariu ar trebui să aibă frunze puternice și rădăcini puternice..

Potrivit:

 • anubii,
 • criptorene,
 • ferigi,
 • nimfe.

Îngrijirea peștilor nu este ușoară. Este mai bine să păstrați clovnii în grupuri de 3-5 persoane. Pentru o astfel de turmă, este necesar un acvariu de 100 de litri sau mai mult. În natură, clovnii trăiesc în râuri rapide, așa că iubesc și cursurile de apă din acvariu..

Bocias va iubi acvariul, dens plantat cu vegetație cu curent și colțuri. Este recomandabil să puneți fragmente de ramuri, rizomi și pietre pe pământ. În astfel de condiții acești pești trăiesc în patria lor..

Temperatura optimă a apei pentru păstrarea bolilor este de 25-29 grade, aciditatea - 5,8-8, duritatea - 5-10 °. Este necesară filtrarea și aerarea. Apa trebuie să fie saturată cu cantitatea maximă de oxigen. Înlocuiți până la 30% din volum săptămânal.

Dacă luptele sunt ținute într-un acvariu de grup, veți avea nevoie de un container de 400 de litri sau mai mult. De sus, ar trebui să fie închis cu un capac, pe măsură ce peștii ies din apă din când în când.

3 Nutriție

Bătăliile adulților sunt omnivore. În acvariu, ei mănâncă de bunăvoie alimente vii și congelate, alimente uscate echilibrate și pot vâna moluște mici. Peștii pot consuma melci melania măcinați, ceea ce prezintă un beneficiu semnificativ pentru acvariu..

Botsii mănâncă fericit pastile de somn, granule și chipsuri ale oricărui producător de alimente uscate, nu ocolesc viermi vii sau înghețați, prind o coretra din coloana de apă, mănâncă tubuleri. În ultimă instanță, vor mânca o râmă..

Dieta clovnilor trebuie diversificată cu alimente vegetale:

 • castraveți;
 • frunze de salată;
 • dovleceii curățați de piele;
 • spanac.

Plantele sunt tocate mărunt și adăugate încetul cu încetul în jgheab împreună cu restul furajelor.

4 Boli

Botia este un pește fastidios. Adesea suferă de ihtioftirioză, o boală în care corpul se acoperă cu buline albe, parcă cu griș. Majoritatea peștilor bolnavi mor. Boala se răspândește rapid în tot acvariul.

Observând că lupta se comportă neobișnuit, de exemplu, se freacă de diferite obiecte, trebuie să o plantați imediat, fără a aștepta apariția punctelor..

Apă sărată cu o concentrație scăzută de sare - 500 mg pe litru de apă se toarnă în jig. Peștele trebuie tratat până când toate punctele albe dispar din corpul său. La temperatura camerei, terapia durează aproximativ o săptămână. Peștii noi sunt eliberați în acvariul comun numai după ce au fost în carantină timp de două săptămâni..

Botia cu ihtiofitiroza

5 Comportamentul în acvariu

Peștelui le place să sape în pământ. Ei petrec ore întregi schimbând pietricele dintr-un loc în altul, acționând cu cele patru perechi de mustăți, sperând să găsească melci sau alte delicatese..

Clovnilor le place să se ascundă într-un adăpost în două și trei și să urmărească ce se întâmplă în jur. Dacă aranjați un pârâu de-a lungul fundului, peștele vă va mulțumi cu un spectacol frumos - călărind în jeturi de apă.

Este cel mai interesant să observăm un grup de cinci până la șase persoane. Luptele din acvariu sunt vesele și vesele, pot circula ore în șir în apropierea ochelarului de vedere și se aruncă în mod activ pe alimente. Întreaga turmă participă la dans, distribuită uniform pe lungimea și înălțimea acvariului. Unele exemplare au obiceiul de a scoate sunete de clic seara..

Botia aparține peștilor care au nevoie de o comunicare constantă cu rudele. În acvariile spațioase, pot fi păstrate până la 10 persoane simultan. Dar dacă țineți mulți indivizi într-o zonă mică, vor începe bătăi între ele. Peștii își arată armele, fac clic puternic, încercând să intimideze adversarul.

Tinerii pot fi adăugați la grup o dată pe an pentru a face turma să pară mai interesantă.

Peștii înoată la viteză mare, manevrând cu îndemânare între obiecte. Roboții sunt excelenți la înotul înapoi, ieșind astfel din cele mai înguste adăposturi. Nu vă faceți griji dacă vedeți o luptă înghesuită în gol în cea mai ciudată poziție. Peștele, cel mai probabil, doarme. Prin adăposturi sunt optime pentru bătălii.

5.1 Compatibilitatea cu alte specii

Peștii nu sunt agresivi, dar nu se recomandă păstrarea lor cu specii mici. Nu sunt potrivite pentru rolul vecinilor de somn, deoarece au și un stil de viață de fund.

Roboții au compatibilitate cu alți pești de dimensiuni adecvate. Cartier ideal cu alte specii din familia loach sau crap:

 • barbele,
 • ontocicluri,
 • curcubee.

Vecinii foarte flegmatici vor avea disconfort datorită activității excesive a clovnilor. Peștii cu mișcare lentă cu aripioare lungi din voal nu sunt potrivite ca vecini:

 • guppy;
 • ciclide;
 • cocoșii.

6 Reproducerea

Peștii de acvariu se reproduc prost, dar experții au învățat să facă față acestei sarcini. Pentru prima dată, bătăliile s-au înmulțit în condiții artificiale în 1996. Această reproducere a fost spontană. Acum, injecțiile hormonale sunt utilizate pentru reproducere, ale căror metode au fost dezvoltate în Rusia, în Europa și Asia de Sud-Est..

Un motiv comun pentru eșecurile de reproducere în lupta cu clovni este pubertatea insuficientă atunci când este crescută în apă sub-optimă, necesitând injecții hormonale. Botia se poate reproduce de la 6-7 ani. La o vârstă fragedă, sexul peștilor nu poate fi distins. Femelele încep să se deosebească de masculi numai după vârsta de cinci ani.

Pentru reproducere, este necesar un recipient spațios de 200 de litri. Parametrii apei:

 • duritate - 6 °;
 • aciditate - 6,5-7,5;
 • temperatura - 32 de grade.

Apa nu trebuie să fie veche. Dacă înlocuiți un sfert din apă zilnic cu apă proaspătă, poate începe reproducerea.. Principala dificultate în luptele de reproducere este că sunt necesare schimbări frecvente de apă. În natură, peștii înoată în amonte pentru o lungă perioadă de timp pentru a depune icre. Aceste condiții trebuie simulate într-un acvariu. Având în vedere că apa nouă trebuie să aibă caracteristicile exacte ale apei vechi, devine clar că pregătirea apei îți va lua tot timpul liber..

În terenul de reproducere trebuie creat un curent puternic. Pentru a face acest lucru, ei nu folosesc pompe care pot aspira caviar în sine, ci dispozitive speciale - rotative.

O femelă și trei bărbați participă la reproducere. Femelele sunt mai rotunjite, cu burta convexă, mai mare decât masculii. Botia se mișcă activ în straturile medii ale apei până când femela dă naștere la câteva sute de ouă. Caviarul cade imediat pe fund, care trebuie acoperit cu o plasă de plastic, astfel încât peștii să nu-l mănânce. Ouăle ies din ouă în 18-24 de ore. La început, se hrănesc cu conținutul sacilor de gălbenuș și, după 4 zile, încep să mănânce ciliate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Clovn botia: întreținere, reproducere, compatibilitate cu alți pești