Tipuri de somn de acvariu și recomandări pentru întreținerea acestora

Pimelodus ÎngerLumea subacvatică este un mediu misterios și fascinant, fie că este adâncimea mării, fundul râului sau ... un acvariu acasă. În acest din urmă caz, frumusețea și diversitatea biologică a unui rezervor de origine depind numai de gustul și cunoștințele proprietarului său. Este necesar să se adopte o abordare responsabilă nu numai pentru proiectarea acvariului, ci și pentru alegerea locuitorilor săi vii..

Motive pentru popularitate

Somnul de acvariu este unul dintre cei mai comuni pești „domestici”. Popularitatea lor poate fi explicată prin următoarele motive:

 1. Tipuri de somn acvariuSoi impresionant acest tip de pești de acvariu. Oamenii de știință au mai mult de o mie și jumătate de mii de specii de somn acvariu. În același timp, speciile diferă semnificativ între ele prin mărime, formă, culoare, obiceiuri alimentare și comportament. Uneori două specii sunt atât de diferite în aparență încât pare ciudat că există vreo relație biologică între ele. Dintre atâtea specii, este ușor să alegeți una care să se potrivească ideii dvs. de acvariu ideal, precum și nivelului dvs. de formare în păstrarea peștilor..
 2. Somn cu dungiRezistență și relativă pretenție a somnului în comparație cu alți locuitori din acvariu. De aceea, cei care nu au încă experiență și cunoștințe suficiente în păstrarea peștilor sunt sfătuiți să aibă somn. Numai că acest lucru nu înseamnă deloc că poți neglija regulile de îngrijire a acestor pești minunați și să uiți să îi hrănești la timp sau să schimbi apa din acvariu. Rețineți că somnul este puțin mai tolerant la greșelile minore de îngrijire. Mai mult, există excepții de la regula generală. Există tipuri de somn cu o sănătate foarte fragilă.
 3. Somn într-un acvariu acasă - îngrijireSomn capabil să mențină un mediu curat, pentru care au primit numele ordonatorilor de acvariu. Somnul care locuiește la fund mănâncă pur și simplu resturile alimentare înecate destinate peștilor care trăiesc în straturile superioare ale apei. Somnul consumă, de asemenea, alge și, prin urmare, păstrarea acestor pești va ajuta la prevenirea creșterii excesive a plantelor de acvariu..

Întreținere și îngrijire

Acvariu potrivit pentru somnul domesticUnul dintre punctele importante este alegerea corectă a acvariului în funcție de mărimea peștilor. În funcție de specie, dimensiunea somnului adult poate ajunge la treizeci de centimetri lungime. Prin urmare, ar trebui să alegeți un acvariu destul de spațios în care peștii să poată înota liber..

Este mai bine să îl folosiți ca substrat pentru acvariu nisip sau pietriș moale. Este necesar să așezați pietre mai mari și netede pe fundul acvariului, pe care uneori somnului le place să stea. De asemenea, este foarte important să creați dispozitive în partea de jos în care peștele să se poată ascunde. Pentru acest scop sunt potrivite lemnul de drift mic din lemn, cu cavități în interior, pe care somnul îl va folosi de bună voie ca refugiu. De asemenea, somnul va mesteca periodic aceste bucăți de lemn și, astfel, va menține cavitatea bucală în formă bună..

Somn pestriț - păstrarea acasăHrana pentru somn nu prezintă dificultăți proprietarului. Acești pești omnivor. După cum sa menționat, pot consuma resturi de alimente din alți pești și alge. Majoritatea somnilor sunt activi noaptea, de aceea se recomandă hrănirea lor imediat după apusul soarelui. Hrănirea seara va ajuta la prevenirea altor pești din rezervor să fure alimente.

În ciuda rezistenței lor, somnul poate suferi uneori de diferite boli. Monitorizează-ți peștele cu atenție.

Sănătatea somnului de acvariuUrmătoarele simptome poate indica dezvoltarea oricăror boli:

 1. Scăderea apetitului.
 2. Aripioarele apăsate în lateral.
 3. Balonare în abdomen.
 4. Piele inflamată sau palidă.

Dacă găsiți aceste semne, consultați medicul veterinar..

După cum puteți vedea, regulile pentru îngrijirea somnului sunt destul de simple. Cu abordarea corectă, acești pești de acvariu vor deveni tovarășii tăi tăcuți mult timp și un decor excelent pentru regatul tău subacvatic. Rămâne să navigați într-o mare varietate de somn pentru a alege speciile cele mai potrivite pentru dvs..

Soiuri populare de somn pentru păstrarea într-un acvariu

Corydoras

Peștii aparținând genului Corridor sunt probabil cei mai populari. Coridorul genului include multe specii, de la foarte mici la foarte mari. Uimeste varietate de culori acești pești. Există opțiuni de culoare auriu, liliac, bej, pete.

Coridorele sunt creaturi extrem de sociale, deci se recomandă păstrarea lor în grupuri din cel puțin cinci indivizi. În caz contrar, vor suferi de singurătate și stres. Peștii petrec mult timp în mișcare, înotând în desișurile de jos, este întotdeauna interesant și plăcut să-i privești.

Acești pești necesită apă moale din acvariu cu aciditate moderată. Este mai bine să folosiți pietricele rotunde mici ca substrat, care vor preveni deteriorarea antenelor atunci când peștii explorează fundul acvariului..

Tipuri populare de acvariu de somn din genul Coridor:

 1. Foto coridor pandaCoridorul auriu.
 2. Somn pestriț.
 3. Coridorul de lucru.
 4. Coridorul lui Adolf.
 5. Panda de coridor.
 6. Coridorul Shterba.

Peștele listat poate fi văzut în fotografia de mai jos..

Otocinclus

Otozinklus affinis - ușor de întreținutMulte specii aparțin genului ototsinklus. Cel mai potrivit pentru păstrarea într-un acvariu ototsinklus affinis (otocinclus affinis). Acești pești sunt cel mai probabil să vă fie oferiți de vânzători într-un magazin de animale de companie..

aceasta unul dintre cei mai mici somni ca dimensiune de la doi la trei centimetri. Peștii arată astfel: spatele gri deschis, burta albă, dungi negre pronunțate pe părțile laterale de-a lungul corpului. Peștii Otsinklus sunt foarte plini de viață și de agilitate, așa că îi poți privi deseori cum se scurg rapid în desișurile algelor.

Fotografie cu dungi OtozinklyusPăstrarea peștelui ototsinklus este considerată relativ ușoară, dar există câteva caracteristici la care trebuie să acordați atenție. Aceste peștii sunt foarte sensibili la calitatea apei și la schimbările de temperatură. Trebuie să se asigure că apa este întotdeauna proaspătă și conține suficient oxigen. Temperatura apei trebuie menținută în intervalul 22-25 grade. O schimbare bruscă a temperaturii sau a acidității apei este un stres serios pentru acești pești și poate duce chiar la moartea lor. Peștii preferă un mediu de acvariu calm, fără curenți de apă rapide. O abundență de plante subacvatice este, de asemenea, necesară pentru un habitat confortabil..

Otozinklus previne creșterea algelorToți peștii din genul ototsinklus majoritatea mănâncă alge, inclusiv uscat. Puteți încerca să adăugați în meniul lor legume verzi tocate mărunt, cum ar fi dovleceii. Urmăriți câteva zile pentru a vedea dacă le place mâncarea. Dacă peștii nu manifestă interes pentru legume, asigurați-vă că îndepărtați bucățile de legume din acvariu, altfel vor începe să putrezească, ceea ce poate strica apa.

La fel ca majoritatea somnului, reprezentanții acestei specii preferă să trăiască în grupuri, format din cel puțin trei indivizi. Cea mai bună opțiune pentru păstrare este încă un grup de mai mulți pești. Este important să abordați în mod competent alegerea vecinilor din acvariu. Acestea trebuie neapărat să fie pești mici, pașnici, care necesită condiții similare în acvariu. Însoțitori excelenți vor fi somnul deja familiar al coridorului genului.

În fotografiile prezentate puteți vedea somnul de acvariu de tipul ototsinklus affinis.

Somn de sticlă

Probabil cel mai uimitor reprezentant al somnului. Această creatură originară din insula Borneo este neobișnuită prin faptul că îi puteți vedea prin piele, oase și măruntaiele. De fapt, de aceea somnul a primit numele de „pahar”.

Somnii de sticlă sunt pești mici cu lungimea de 4 până la 10 centimetri. Suprafața corpului peștilor este fără scală, transparentă și ușor perlată. Caracteristica este două antene deasupra părții superioare a gurii.

Numele acestui tip de somn reflectă nu numai aspectul lor uimitor, ci și fragilitate extremă a sănătății. Uneori, somnul moare în timpul livrării de la magazinul de animale de companie la casa cumpărătorului. Prin urmare, este necesar să respectați toate cerințele cu cea mai mare atenție. Somnul necesită apă moale, neutră sau ușor acidă, cu o temperatură de 21 până la 26 de grade. Pentru somnul de sticlă se preferă hrana vie. În unele cazuri, pot fi învățați alimente speciale, dar chiar și în acest caz, trebuie să adăugați alimente precum creveți, insecte sau larve de insecte.

Somn de sticlă foarte prietenos în raport cu alte tipuri de pești. În acest caz, acvariul ar trebui să aibă cel puțin doi somni de sticlă și, de preferință, mai mulți. Faptul este că acești pești sunt practic condamnați fără un însoțitor de acest gen. Prin urmare, dacă dintr-odată unul dintre cei doi pești ai tăi de sticlă moare, mergi imediat la magazinul de animale de companie și cumpără unul nou, altfel peștele rămas singur se va confrunta, de asemenea, cu o soartă tristă..

Asigurați-vă că acvariul are o mulțime de plante și colțuri pentru ca peștii să se ascundă. Au nevoie de desișuri dense și adăposturi accesibile pentru a se simți în siguranță..

Fotografiile de mai jos arată cum arată un somn de sticlă..

Synodontis-changeling (synodontis-nigrivenrtis)

Spre surprinderea acvaristilor începători, comportamentul acestui pește se potrivește literalmente cu numele său. Ea înoată în poziție inversă, cu burta în sus. Peștii se caracterizează printr-o culoare pătată în nuanțe de bej, două antene lângă gură și o înotătoare coadă, în formă de furculiță.

Condițiile de detenție sunt destul de simple. Temperatura optimă a apei: 22-28 grade. Dieta ar trebui să includă o cantitate egală de alimente vii și uscate. Este de dorit ca cel puțin 4 somn din această specie să fie prezenți în acvariu în același timp. Acvariul ar trebui să fie suficient de spațios, de multe ascunzișuri și de alge cu frunze largi. Proprietățile substratului nu prea contează.

Sinodontis-changeling - unul dintre cei mai calmi și pașnici reprezentanți ai somnului și pot coexista cu orice pește de dimensiuni și cerințe comparabile. Vecinii ideali ai unei specii diferite vor fi somnul de pe coridor, care, dacă vă amintiți din descriere, se poate înțelege cu aproape toți peștii.

Fotografia arată speciile de somn aparținând genului „Sinodontis-changeling”.

Acvariu somn Sinodontis-changeling: fotoSinodontis de somnCuloare roșiatică Somik-flipSinodontă printre pietricele miciSomn negru - schimbătorSomik s-a întors pe dosSchimbare de somn într-un acvariu acasăMai multe sinodonti de somnSinodontis angel - somn leopard de culoare

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de somn de acvariu și recomandări pentru întreținerea acestora