Specii de rechini: descrierea claselor și soiurilor

Alb de rechinRechinul este un prădător redutabil care trăiește în apele oceanelor lumii. Aspectul său real s-a format în perioada jurasică, când dinozaurii trăiau încă pe Pământ. Adică, nu ne putem imagina decât cât de veche este această creatură misterioasă. Cele mai interesante și comune specii de rechini vor fi discutate în detaliu mai jos..

Rechinul și caracteristicile acestuia

Știința clasifică acești prădători marini formidabili în clasa peștilor cartilaginoși, de tip chordat și așa-numita superordine "rechin". În limba rusă, numele în sine "rechin" a venit din Scandinavia în antichitate, când vikingii numeau pești în general cu cuvântul Hakall. Majoritatea trăiesc în apă sărată, dar există unele specii care trăiesc liniștite în apă dulce..

Caracteristicile aspectului și structurii sunt următoarele:

 • speciile mici (se mai numesc și cele de fund) cresc până la maximum 20 cm lungime, în timp ce cele mari (de exemplu, balena) ajung la 20 m lungime, iar greutatea lor poate fi de aproximativ 34 de tone;
 • scheletul nu are oase, este format în întregime din țesut cartilagin;
 • corpul este raționalizat;
 • pielea este acoperită cu solzi și are proeminențe ridicate.

Apropo, solzii de pe pielea rechinului sunt foarte densi și durabili. Mulți oameni de știință spun că nu sunt mai puțini ca rezistență decât dinții acestui prădător de apă..

La fel ca orice alt pește, rechinul are branhii, acestea sunt situate în fața aripioarelor pectorale. Acești prădători au tensiune arterială foarte scăzută, deci trebuie să fie mereu în mișcare pentru a-și menține sângele curgând. Cu toate acestea, unele specii ale acestor prădători se pot simți minunat întinzându-se pe fundul rezervorului și pompând apă prin branhii..

Caracteristici:

Ceea ce diferențiază rechinul de toți ceilalți pești este lipsa unei vezici înotătoare. Este înlocuit de un ficat imens, care ocupă 1/3 din întreaga greutate corporală a acestui prădător. În plus, aripioarele și densitatea redusă a cartilajului sunt responsabile de flotabilitate..

Situația este interesantă cu sistemul digestiv al acestor prădători. Stomacul ei este foarte elastic, datorită căruia poate absorbi o cantitate mare de alimente, dar în același timp, nu eliberează suficient suc gastric pentru digestie, iar apoi prădătorul face următoarele: ea întoarce stomacul pe dinăuntru și scapă de excesul de mâncare. Stomacul în sine nu suferă de astfel de acțiuni..

Vigilența rechinilor depășește omul de 10 ori, iar cu urechea internă sunt capabili să capteze infrasunete și purități scăzute.

Simțul mirosului este, de asemenea, foarte dezvoltat la acești prădători: simt mirosurile nu numai în apă, ci și în aer. Miros foarte puternic de sânge și, dacă acest sânge este foarte mic. Raportul este de 1: 1.000.000, care este echivalentul unei lingurițe de sânge diluate într-un bazin.

Rechinul înoată destul de încet - doar aproximativ 5-8 km / h. Dar dacă un prădător urmărește prada, atunci viteza acestuia se poate dezvolta până la 20 km / h. Și speciile cu sânge cald (alb sau mako) sunt capabile să înoate la o viteză de 50 km / h.

Durata de viață a acestor prădători depinde de specie: unele specii trăiesc aproximativ 30 de ani, în timp ce altele (de exemplu, balena, polarul și, de asemenea, nisipul katrans) pot trăi mai mult de 100 de ani.

Dinții și structura lor

Toate speciile de rechini au dinți foarte ascuțiți, conici, iar însăși structura maxilarului va depinde de specia specifică. În general, acest prădător este capabil să muște cu ușurință carnea prăzii sale. De exemplu, o clasă precum rechini gri, are dinți triunghiulari plate, cu care rupe cu ușurință carnea de pradă.

Balena rechinVizualizare ca balena rechin, se hrănește cu plancton, astfel încât dimensiunea dinților săi nu depășește 5 mm, cu toate acestea, numărul lor poate ajunge la câteva mii. A rechin cu coarne se hrănește cu alimente de fund, astfel încât structura maxilarului ei este complet diferită: dinții din față sunt mici, iar cei din spate sunt mari, cu ei zdrobește mâncarea.

Toate tipurile acestor prădători au un număr diferit de dinți:

 • pieptănat - 4 rânduri superioare și 6 rânduri inferioare (aproximativ 180-220 dinți);
 • tencuială albă - maxilarul inferior în 5-6 rânduri (aproximativ 280-300 dinți);
 • frig - de la 20 la 28 de rânduri, în total aproximativ 400 de dinți;
 • cetacee - aproximativ 14.000 de dinți.

Habitatul și nutriția rechinilor

Acești prădători redutabili trăiesc în toate oceanele lumii, adică pot fi găsiți în apele oricărei mări, a oricărui ocean. Practic, preferă să trăiască în apele ecuatoriale și aproape ecuatoriale, în apele de coastă, precum și în recife..

Rechin contondentApropo, rechin bont și cenușiu se simt bine nu numai în sare, ci și în apă dulce, așa că înoată adesea în râuri.

Adâncimea maximă până la care un prădător poate înota este de aproximativ 2000 m, dar uneori se pot scufunda până la 3000 m.

Mâncarea de aici depinde și de habitat, dar în principal acești pești prădători se hrănesc cu plancton și alte tipuri de pești, iar cei care trăiesc pe fund mănâncă crabi și alți crustacei. Mai în detaliu, atunci mâncarea este după cum urmează:

 • cea albă pradă cetacee și foci;
 • gură mare, balenă, gigantică - mâncarea constă din plancton și pești mici;
 • brindle - mănâncă de toate.

Specii de rechini

După cum sa menționat mai devreme, lumea cunoaște un număr mare de specii ale acestor prădători marini, care sunt împărțite în 8 ordine, ceea ce implică aproximativ 450 de specii. Ce fel de rechini sunt vor fi discutați mai jos:

 • Rechinul CiocanRechinul Ciocan - botul acestei specii seamănă cu un ciocan, a cărui margine anterioară este aproape dreaptă. Un astfel de prădător trăiește în apele oceanelor Atlanticului, Pacificului și Indiei, precum și în Marea Mediterană și Caraibe;
 • mătase - Cunoscut ca rechinul cu gura largă, are o culoare gri închis, maro, maroniu, care se estompează odată cu vârsta. Cântarele sunt foarte mici, aproape invizibile. Trăiește în apele Mării Mediterane și Mării Roșii și poate fi găsit și în apele ecuatoriale ale oceanelor lumii;
 • tufos - aparține celei mai frecvente specii de rechini. Burtica ei este galben deschis sau alb, iar spatele ei este acoperit cu dungi asemănătoare cu culoarea unui tigru (de unde și numele speciei). Locuiește pe coasta SUA, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Africa, India;
 • rechin taur (cunoscută și sub numele de nasul contondent) este una dintre cele mai periculoase și agresive specii. Botul acestui prădător este masiv, scurt, ușor contondent. Burtica este alba, restul corpului este gri. Trăiește în latitudini tropicale și subtropicale, poate trăi atât în ​​apă sărată, cât și în apă dulce;
 • rechin albastru sau albastru - aparține și celor mai comune specii de pe pământ. Trăsăturile distinctive sunt un corp albastru subțire și alungit, precum și aripioare lungi pe piept. Un astfel de prădător locuiește atât în ​​apele tropicale, cât și în apele temperate ale oceanelor;
 • rechin cu bandă îngustă (este numit și taurul chinezesc și cornul cu bandă îngustă) - o specie destul de neobișnuită, cu un aspect interesant. Un astfel de prădător este de culoare maro deschis și are dungi întunecate largi pe tot corpul. Locuiește în largul coastei Japoniei, Chinei, Indoneziei și Australiei;
 • rechin casca - o specie destul de rară care poate fi găsită doar în largul coastei Australiei. Culoarea acestui pește este maro, există pete întunecate pe tot corpul. Pielea este acoperită cu dinți mari grosolan;
 • rechin cu coarne africane - aparține speciilor mici, lungimea sa nu depășește 50 cm. Culoarea este roșu-maroniu, petele albe mici sunt împrăștiate pe tot corpul. Un astfel de rechin trăiește în largul coastelor Somaliei, Yemenului și Mozambicului;
 • Rechin frilatrechin frilat - Se remarcă prin aspectul său destul de neatractiv, are o gură largă, cu dinți mici neobișnuiți, aripioare mici și un corp brun lung. Ea își poate îndoi corpul ca un șarpe, ceea ce îi permite să atace invizibil victima. Se găsește peste tot de la coasta Norvegiei până la coasta Taiwanului și California;
 • rechin cu șapte branhii -un prădător agresiv, dar în același timp complet sigur pentru oameni. Numele vorbește de la sine: acești indivizi au multe deschideri branhiale pe laterale. Corpul este subțire, puternic conic în coadă, ochii sunt mari. Culoarea variază de la maro deschis la măslin. Găsit în largul coastelor Cuba și Chile, precum și al Australiei;
 • rechin uriaș - are dimensiuni impresionante de până la 15 m lungime, dar este complet sigur pentru oameni. Are o culoare gri-maroniu și mici pete. Trăiește în oceanele Pacificului, Atlanticului, precum și în mările nordice și mediteraneene;
 • porbeagle - cel mai rapid din lume și rechin alb. Un aspect obișnuit, aspectul ei este recunoscut, are un ton de piele gri deschis, corpul ei seamănă cu un hering mare în formă. Carnea sa este considerată delicioasă. Găsit în apele calde din întreaga lume.

Cum se reproduc rechinii

Principala caracteristică a acestor prădători este o pubertate foarte lungă: femela poate naște doar al 10-lea an de viață, iar unele specii chiar și la vârsta de 30-40 de ani.

În funcție de specie, acești prădători produc urmași în diferite moduri:

 • depunerea ouălor;
 • producția de ouă;
 • naștere vie.

Perioada de incubație durează și în funcție de specie: de la câteva luni la 2 ani.

Acești pești răpitori depun în medie de la 2 la 12 ouă, acoperit cu două scoici: primul este proteic, iar al doilea este asemănător unui corn, protector. Când un copil de rechin clocotește, începe imediat să ducă o viață independentă fără participarea mamei sale..

Fapt interesant: oamenii de știință au remarcat în mod repetat cazuri de partenogeneză la rechini care trăiesc în captivitate: s-ar putea fertiliza fără participarea unui bărbat.

Situația este diferită pentru ovovivipari: în primul rând, puii eclozează în pântece și trăiesc acolo de ceva timp, hrănindu-se cu ouă nefertilizate și unul cu celălalt, ca urmare, se naște unul dintre cei mai rezistenți pui (rareori doi).

Pericol pentru oameni

Cel mai adesea, rechinii atacă oamenii în apele oceanelor. Cel mai mare număr de astfel de cazuri se înregistrează în largul coastelor Statelor Unite, Braziliei, Africii de Sud, Noua Zeelandă și Australia. Țările africane precum Ghana, Mozambic, Tanzania sunt considerate zone foarte periculoase..

Rechin cu aripi lungiMulți cred că rechinul este cel mai rău monstru de apă care atacă oamenii ori de câte ori este posibil. De fapt, toate aceste speculații sunt mult exagerate sub influența filmelor science fiction: din toate cele 450 de tipuri disponibile doar 4 dintre ele sunt periculoase pentru oameni:

 • tigru;
 • alb;
 • cu aripi lungi;
 • rechin taur.

Apropo, părerea că un rechin iubește carnea umană nu este altceva decât un alt mit. Fără îndoială, un astfel de prădător din cele 4 specii de mai sus poate ataca, dar după ce a mușcat puțină carne umană, îl va scuipa, deoarece într-un "alimente" nici un beneficiu energetic.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Specii de rechini: descrierea claselor și soiurilor