Somn pestriț: îngrijire, întreținere și reproducere

Somn pestrițSomnul pătat sau somnul comun este un pește de acvariu popular. Se mai numește carapace de paie, somn pătat și coridor pătat. Acesta este un pește din familia Catfish Armored, trăiește ca un pește de acvariu de peste 100 de ani.

Coridoarele trăiesc în corpuri de apă dulce braziliene și argentiniene.

Origine

Numele peștilor constă din cuvinte latine: cory - cască, doras - piele, palea - frasin (culoarea peștilor). Somnul iubește locurile liniștite, acoperite de alge, cu noroi, fără curent. Aceștia sunt pești de fund, cărora le place un fund nămolit unde poți găsi multă mâncare.

Descriere

Creșterea somnului într-un acvariuAbdomen neted, rotunjit pe spate și cap, înotătoarea triunghiulară ascuțită este un somn pestriț. Corpul somnului este acoperit cu plăci de armură în loc de solzi.

Mărimea depinde de sex: mascul - până la 6,5 ​​cm, femelă - până la 7,5 cm. Culoarea peștilor: spate măslin deschis, maro pal la aripioare, auriu pe burtă: strălucitoare cu albastru și verde. Forma aripioarelor la masculi și femele este diferită, la femele este mai rotunjită. Aripa este transparentă, țepii ascuțiți protejează peștele de dușmani. Gura este situată în partea de jos pentru a ușura explorarea fundului. Două vânturi de pe buza superioară ajută somnul pătat să găsească hrană în partea de jos și să navigheze în ape noroioase.

O caracteristică a coridoarelor sunt petele. Sunt unice pentru fiecare somn, niciodată repetate. Petele sunt pe tot corpul și au o formă neregulată.

Ca orice reprezentant al speciei, somnul pătat are spini ascuțiți. Acestea sunt situate sub ochi și pe aripioare. Funcția principală a acestor spini este de protecție. Dacă prindeți un somn cu o plasă, acestea se vor agăța și se vor încurca. Prin urmare, peștele ar trebui prins cu o plasă din țesătură densă sau cu un recipient din plastic..

Stilul de viață cu somn pestriț este în principal nocturn, dar poate fi activ în timpul zilei. Coridorele trăiesc mai mult într-un acvariu unde temperatura apei este scăzută. Durata medie a coridorului pătat este de 3 până la 5 ani. Somnii sunt adaptați să înghită aerul. Pentru a face acest lucru, ei se ridică la suprafața apei și respiră. Mai târziu, aerul se dizolvă în intestine. Motivul înghițirii frecvente este aerarea slabă a acvariului..

Somnul pătat are o caracteristică unică: poate face sunet cu aripioarele sale pectorale. Acest lucru se întâmplă în timpul reproducerii sau când coridorul este speriat.

Distincția de sex

Primul semn prin care puteți determina femela este lățimea corpului. Femelele sunt mult mai late, mai mari, iar abdomenul este mai rotunjit. Aripa, dimpotrivă, este mai mare la masculi. Chiar și la bărbați, înotătoarea anală este mai ascuțită decât la femele. În ceea ce privește culoarea, masculii sunt mai strălucitori decât femelele..

Somnul petalat și-a câștigat popularitatea datorită faptului că este îngrijit fără pretenții..

  • Nutriția somnuluiSe adaptează rapid la orice acvariu de dimensiuni.
  • Dacă există mai mulți somn în acvariu, atunci nici aceasta nu este o problemă, sunt prietenoși unul cu celălalt, preferă să trăiască în turme. Alte tipuri de pești pot locui în apropiere: guppi, neoni, pești „aurii”, cozi de spadă, gheare, ciclide pitice, Kilfish, purtători vii, Danio, Tetras. Peștii iubitori de căldură nu se vor putea înțelege cu somnul pătat, deoarece aceștia din urmă au nevoie de apă rece. De asemenea, somnului nu-i plac peștii mari și prădători..
  • Fundul acvariului ar trebui să fie de culoare închisă din pietriș de dimensiuni medii, sol fin și nisip. Somnul pătat adoră să întoarcă solul în căutarea hranei, deci ar trebui să fie ușor și mic.
  • Iluminatul trebuie să fie slab, difuz. Această lumină este considerată confortabilă pentru un somn patat..
  • Întrucât somnului pătat îi place să se ascundă, este mai bine să plantați plante vii, lemn de plutire și adăposturi artificiale în acvariu. Dacă există plante plutitoare în acvariu, acestea vor contribui la crearea luminii difuze pe care atât de mult le place somnul. Dar nu plantați excesiv acvariul atunci când suprafața apei este complet acoperită cu plante. În acest caz, somnul pătat nu va putea găsi acces la înghițirea aerului..
  • Principala condiție pentru păstrarea somnului pestriț este temperatura apei. Indicatorul optim este de 22-25 de grade. Dacă camera este fierbinte, atunci apa ar trebui să fie atent monitorizată și răcită. Apa este mai potrivită pentru aciditate moale și scăzută. Este demn de remarcat faptul că coridoarele pot trăi și în ape dure. Nu trebuie să schimbați adesea apa dintr-un acvariu cu somn pestriț, nu mai mult de o dată pe săptămână.

Mancare de somn cu pete

Somnul pătat este pretențios în ceea ce privește mâncarea. Deoarece principala metodă de hrănire este colectarea alimentelor de jos, bucățile care se scufundă vor fi cele mai potrivite alimente pentru ele. Hrana poate fi sub formă de fulgi, tablete, granule. Somnii adoră viermii de sânge și tubifexele, vor fi hrana ideală pentru pești. Principalul lucru este că mâncarea are o greutate mare și cade la fund..

Reproducere

Cum să ai grijă de peștii coimPentru a crea coridoare, trebuie să aveți un acvariu de reproducereAcest lucru se datorează faptului că o femelă și câțiva bărbați sunt populate într-un astfel de acvariu. Când peștii sunt gata să se reproducă, trebuie să creați condițiile necesare. Ar trebui să fie aproape de cele naturale. În condiții naturale, somnul reproduce în sezonul ploios. Pentru a crea condiții similare în acvariu, ar trebui să înlocuiți 30% din apă cu una mai rece (cu 2-3 grade), să puneți caseta de reproducere într-un loc însorit și să măriți aerarea. În această perioadă, alimentele ar trebui să fie doar vii și proteine ​​- tubifex, viermi de sânge. Dieta cu proteine ​​pentru somn servește ca un fel de semnal că este timpul să apară.

Pentru a înțelege că femela este pregătită pentru reproducere, este necesar să se monitorizeze culoarea abdomenului: ar trebui să devină roșu. Și, de asemenea, prima rază a aripioarei dorsale devine roșie. Un alt semn de disponibilitate dacă femela a îngrășat. Activitatea peștelui este considerată un alt semn de pregătire pentru reproducere..

Procesul de reproducere începe cu jocul masculului cu femela. Cochetează, gâdilând părțile laterale ale femelei cu antene, astfel o stimulează. Apoi, bărbatul somn pestriț ia o poziție, îndoindu-se în unghi drept opus nasului femelei. Eliberează lapte, pe care femela îl înghite mai târziu. Venind prin intestine, laptele este eliberat pe ouă, care se află lângă aripioarele pelvine. Unii oameni de știință cred că în acest moment femela nu înghite laptele, ci îl trece prin branhii și se atașează de ouă. În orice caz, procesul durează peste o oră..

Ce poate face rău peșteleO pereche de somn pregătește locul în avans, unde va fi atașat caviarul. Acesta poate fi sticlă, plante sau un filtru. Curăță acest loc, creând condițiile necesare pentru caviar. Procesul se repetă până la fertilizarea a două sau trei sute de ouă. Somnul pătat își poate mânca caviarul, astfel încât părinții sunt mutați imediat la locul lor original, iar caviarul rămâne să se coacă. Rata de maturare depinde de temperatura apei: cu cât este mai caldă, cu atât mai rapidă. Timpul mediu de coacere în apă caldă este de 6 zile, în apă rece - 8 zile.

Când apar puii, este necesar să se controleze strict condițiile de viață. Apa din acvariu trebuie să fie întotdeauna curată. Puii sunt hrăniți cu alimente zdrobite, microworms, larve Artemia. Puii de somn cresc destul de repede: 1 cm pe lună. Astfel, peste 6 luni vor fi deja pești adulți..

Boli ale somnului pătat

Dacă somnul este lent, nu se mișcă prea mult sau are un apetit slab, apoi era bolnav. Peștele bolnav trebuie izolat imediat. Cauzele bolii peștilor:

  • schimbări de temperatură;
  • o cantitate mare de nitrați în apă (antenele se sting la pești);
  • apă sărată (somnul mor în astfel de apă).

Somnul pătat este un pește de acvariu mic, frumos. Chiar și un acvarist novice poate face față cu ușurință păstrării acestui pește. Aceste creaturi pașnice și calme vor fi ordonanți excelenți pentru orice acvariu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Somn pestriț: îngrijire, întreținere și reproducere