De ce se exfoliază ciocul unui papagal?

PapagalMulți oameni au papagali (ondulați sau cocoși) în casă și încântă gospodăria cu un caracter sociabil și vesel, dar după un timp proprietarii pot constata că ciocul animalului de companie se exfoliază. Acesta este un simptom alarmant, deoarece ciocul papagalului are terminații nervoase extrem de sensibile. În acest articol, vom lua în considerare posibilele cauze ale foliației ciocului la un papagal și măsurile preventive necesare..

De ce se exfoliază ciocul unui papagal?

Delaminarea ciocului poate apărea din mai multe motive:

 1. Rațiunea naturală - ciocul continuă să crească pe tot parcursul vieții păsării, ca unghiile unei persoane. Este complet normal ca straturile exterioare să moară și să se destrame în timp, pe măsură ce straturile inferioare noi și puternice se dezvoltă dedesubt. Țesutul mort ar trebui să se desprindă, nu putrezește sau se pudrează.
 2. Nutriție inadecvată sau deficit sever de vitamina A - simptomele sunt ușor de eliminat prin schimbarea dietei și inclusiv a alimentelor bogate în proteine, vitamine și minerale.

afla, ce alte probleme de cioc mai au papagalii?.

 • Acarienii (K. pilae) - Paraziții provoacă o boală la papagali numită knemidocoptoză. Principalele semne ale acestei boli sunt foliația sau deformarea ciocului, mâncărime severă care apare atunci când căpușele pătrund în partea cu pene a ciocului și în alte zone ale corpului. Cu o examinare vizuală atentă a păsării, acești paraziți pot fi găsiți la baza ciocului, lângă ochi, în zona cloacei și pe picioare. Ciocul păsărilor bolnave se stratifică, deoarece paraziții fac un întreg sistem de treceri, după care structura ciocului devine eterogenă și aspră. Lupta împotriva căpușelor trebuie începută imediat după detectare, dacă pierdeți timpul, ciocul păsării va rămâne deformat.
 • Nasul unui papagal se cojeste

  Ce să faci, cum să ajuti un prieten cu pene

  Problemele de cioc indică malnutriție și deficit de vitamina A.

  Știați? Unul dintre motivele care fac ca papagalii să fie animale de companie grozave este să imite sunetele. În sălbăticie, ei comunică cu alți membri ai haitei prin sunete, informându-se reciproc despre prezența hranei sau a pericolului. Spre deosebire de alte rase de păsări, papagalii învață să imite sunetul pe tot parcursul vieții și pot imita vocile altor păsări și animale. Imitatorii pricepuți folosesc vocile altor persoane pentru a se proteja de prădători. De exemplu, dacă un șarpe se apropie de turmă, ei imită strigătul unui șoim, sperie șarpele..

  Pentru a compensa această deficiență, dieta papagalului include portocale și alte fructe, ierburi și legume:

  • morcovi;
  • cartof dulce;
  • dovlecel;
  • Ardei rosu;
  • frunze de păpădie;
  • frunze de muștar;
  • sfeclă;
  • varză;
  • spanac;
  • pepene;
  • papaya.
  Nasul unui papagal se cojesteO dietă săracă în vitamine provoacă tulburări metabolice. Un cioc fulgios indică faptul că corpul păsării este lipsit de calciu. Conform recomandărilor observatorilor de păsări, pe lângă alimentele principale, animalele de companie cu aripi au nevoie de suplimente de minerale și vitamine.

  Papagalii sunt foarte utili germinați într-un mediu umed de boabe de grâu, coji de ou de pui zdrobite, drojdie de furaje și cretă.

  Știați? În timpul sezonului de reproducere, papagalii femele depun 2 până la 8 ouă albe. Majoritatea papagalilor în sălbăticie nu construiesc cuiburi; în schimb, ouăle sunt depuse în scobiturile copacilor. După 17–35 de zile, bebelușii eclozează, care sunt îngrijiți de ambii părinți până când sunt gata să stea pe aripă și să părăsească cuibul.

  În caz de deteriorare a căpușelor, podeaua și pereții cuștii, precum și toate atributele din ea, se spală cu săpun, după care sunt tratați cu agenți antiseptici (cumpărați de la o farmacie veterinară).

  În timpul spălării, cușca papagalului este mutată temporar din ea într-o cușcă goală sau o cutie de carton. Dacă mai multe păsări trăiesc într-o cușcă, atunci este necesară izolarea pacientului. Tratamentul animalelor de companie cu pene pentru căpușe se efectuează folosind medicamente insecticide acaricide, cum ar fi unguent Aversectin.Nasul unui papagal se cojesteZonele corpului păsării afectate de căpușe sunt pătate cu acest preparat de două ori pe săptămână (o dată la 3-4 zile). Proprietarul unei păsări bolnave trebuie să efectueze și o curățenie generală în toată casa..

  Important! Jucării, stinghii, case și alte echipamente din cușcă din lemn natural trebuie scoase din cușcă pentru o perioadă de trei luni. Aceasta este o condiție necesară, deoarece căpușele se așează în copac și pot provoca re-infecție..

  Prevenirea problemelor de cioc la un papagal

  Prevenirea este după cum urmează:

  1. Consolidarea la timp a corpului cu vitamine - vitamina A și vitamina B2 se adaugă în apa potabilă pentru păsări. Suplimentarea cu vitamine va fi de un ajutor semnificativ atât în ​​tratamentul, cât și în prevenirea delaminării ciocului. Doza necesară de vitamine trebuie determinată de un medic veterinar, deoarece suprasaturarea corpului cu vitamina A poate deveni și o sursă de probleme de sănătate la animalele de companie cu pene..
  2. De asemenea, este important să știți motivele și ce să faceți., dacă papagalul înceta să mai zboare, nu mănâncă și nu bea nimic, dacă papagalul are pene, dacă papagalul mușcă, ciocănitul ciocului, țipând constant, dacă papagalii se luptă între ei.

  3. Izolarea păsărilor bolnave - viruși precum infecția cu circovirus (PBFD) sau infestarea cu căpușe se pot răspândi foarte repede printre papagali. Pasărea bolnavă este plasată într-o cușcă separată, care este depărtată de alți papagali și păstrată separat până la recuperarea completă. Acest lucru va ajuta restul populației aviare să rămână sănătos..
  4. Iluminare sporită - cușca este instalată într-un astfel de loc încât animalul să primească cel puțin 8 ore de lumină naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, o lampă cu un spectru complet de lumină este instalată la o distanță de 46 cm de cușcă. Această lumină este lăsată aprinsă pentru zi, dar trebuie oprită în fiecare noapte pentru a permite papagalului să doarmă 12 ore pe întuneric. O iluminare bună va asigura că pasărea are vitamina D3 în corpul său, ceea ce contribuie la un cioc puternic și la sănătatea rinichilor. Inițial, o sursă de lumină artificială este plasată la o distanță de 3-4 metri și, treptat, pe parcursul unei săptămâni, este deplasată din ce în ce mai aproape de cușcă. Acest lucru va permite papagalului să se obișnuiască cu schimbările de lumină fără stres..
  5. Râșnițe de cioc - animalul de companie trebuie să fie prevăzut cu pietre de cretă și ramuri groase de lemn. Papagalii sunt fericiți să-și curețe și să-și lustruiască ciocul. Pe măsură ce se macină și se murdăresc cu excremente, aceste dispozitive sunt înlocuite cu altele proaspete..
  Nasul unui papagal se cojesteÎn medicina veterinară, ca și în medicina umană, este general acceptat faptul că este mai ușor să preveniți orice boală decât să vindecați..

  Important! Proprietarii de păsări ar trebui să fie conștienți de faptul că unele lumini artificiale sunt acoperite cu teflon, care, atunci când sunt încălzite, emit vapori toxici pentru papagali..

  Dacă, printr-o supraveghere sau neglijență a proprietarilor, prietenii sau cocoții încă se îmbolnăvesc și unul dintre semnele bolii este foliația ciocului, este necesar să arătați pacientul către un ornitolog și să începeți imediat tratamentul.

  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » De ce se exfoliază ciocul unui papagal?