Ce spune ceara de budgerigar

PapagalStructura anatomică a budgerigarelor este de așa natură încât aproape 95% din corpul lor este acoperit cu pene. Această vegetație densă în sălbăticie protejează pasărea de umezire, supraîncălzire sau prea rece. Numai picioarele, ciocul și ciocul sunt goi în papagal - o creștere specială pe cioc, care este principalul indicator al sănătății papagalului. Ce boli ale acestei păsări pot fi determinate de starea cerii, cum se tratează, cum se determină sexul unui papagal - pentru mai multe detalii în articol.

Ce este ceara

Ceara se numește o creștere îngroșată din piele situată între vârful ciocului păsării și ochi. Funcția principală a cerii este de a facilita respirația și mișcarea ciocului. Datorită faptului că această parte a corpului este goală, adică lipsită de pene și lână, toate abaterile în sănătatea și bunăstarea păsării se manifestă clar pe ea. Starea normală a cerii la un papagal sănătos este absența peelingului, ulcerului, a creșterilor inflamate, a unei culori uniforme și uniforme, a netezii învelișului pieleș..VoskovitsaLa atingere, ceara poate fi fie uscată, fie ușor umedă - depinde doar de cât de intens funcționează funcția respiratorie a păsării. În plus, tocmai prin uniformitatea culorii ceară de albine se determină sexul păsării, lipsa sau excesul de vitamine, precum și bolile unor organe interne, prin urmare orice deteriorare externă a acestei părți a corpului este primul semnal de alarmă al apariției bolii la un papagal..

Bolile papagalului de papagal

Bunăstarea și sănătatea perrușorului sunt influențate de mulți factori: de la mediu la calitatea alimentelor consumate. Cu o scădere a poftei de mâncare, pierderea îngrijirii și aruncarea penelor, refuzul apei și inactivitatea unui papagal, este necesar să se examineze cu atenție boabele de ceară - cel mai probabil, aspectul său se va schimba radical.

Important! Stres prelungit, deficit de vitamine, afectarea rinichilor, inflamația sistemului reproductiv, lipsa hranei, calitatea slabă a apei, infecțioase și răceală, infecții intestinale - toate acestea afectează starea cerii. Dacă apare descuamarea, descuamarea părții piele, umflarea ceară, apariția rănilor sau ulcerelor și altele, chiar și mici modificări ale stării acestui organ, trebuie să vă contactați medicul veterinar pentru examinare și stabilirea diagnosticului.

Cel mai adesea, pe această parte a nasului apar pete maronii sau maronii, pielea începe să se dezlipească și să se dezlipească puternic, iar în cazuri avansate se formează creșteri purulente. Toate aceste semne indică faptul că pasărea este bolnavă și este urgent să începeți tratarea animalului de companie..

Necroză

O boală foarte periculoasă care afectează atât bărbații, cât și femeile. Se caracterizează prin apariția unor pete maro închis sau negru pe întreaga suprafață a ciocului, peeling sever, formarea de puroi și chiar descuamarea completă a cerii.Necroză de ceară în budgerigareMotivele apariției unei astfel de afecțiuni pot fi:

 • orice boli infecțioase într-un stadiu sever;
 • răceală netratată sau rinită;
 • circulație slabă.
De regulă, necroza apare ca rezultat al unei complicații a unei afecțiuni existente, prin urmare, tratamentul ar trebui să vizeze nu numai tratarea necrozei ca atare, ci și eliminarea cauzei principale a apariției bolii. Tratamentul necrozei la domiciliu este practic impracticabil - doar un medic veterinar cu experiență poate pompa puroi singur, fără a deteriora tubii nari.

Știați? Atunci când puii se nasc, femela de papagal le dă fiecăruia un „nume” - un anumit set de sunete pe care le scoate, referindu-se la un pui specific. Își amintește acest „nume” și ulterior determină în mod clar că mama îl cheamă, și nu alți pui.

În plus, pentru a efectua o astfel de procedură, sunt necesare sterilitate completă și anestezie generală, care sunt posibile doar în spital. În plus față de curățarea nasului de puroi, medicul veterinar poate prescrie un tratament antibiotic suplimentar - în acest caz, este necesar să se ofere păsării o dietă specială fortificată, deoarece antibioticele pot reduce semnificativ imunitatea unei păsări slăbite..

Knemidocoptoza

O boală gravă cauzată de mușcăturile agenților patogeni periculoși - căpușe, care parazitează în pliuri de pene, labe, lângă deschiderile vaginale și pe ceară, roiesc prin tubuli mici în ciocul păsării. Această boală este uneori denumită scabie, deoarece cnemidocoptoza are simptome similare. Ciocul și ciocul încep să se dezlipească puternic, pot crește în dimensiune, papagalul devine neliniștit, răni mici sau răni apar pe picioare.Knemidocoptoza la un papagalÎn plus, simptomele knemidocoptozei sunt:

 • apariția rănilor sau creșterilor cenușii în zona nasului;
 • schimbarea culorii cerii - de la gri la maro închis;
 • mâncărime severă a ciocului;
 • peeling și crăpături la picioare, cioc și ceară;
 • creșterea excesivă și umflarea nasului.
Cu neglijarea knemidocoptozei și șederea prelungită a căpușelor în corpul unui papagal, poate începe otrăvirea toxică severă a corpului, care se va manifesta ulterior prin apariția dermatitei progresive, a inflamației articulațiilor și a necrozei. Este de remarcat faptul că o astfel de căpușă nu este periculoasă pentru o persoană - chiar dacă intră în contact cu pielea, nu poate trăi mai mult de 2 zile, deoarece nu este adaptată supraviețuirii în corpul uman.

Important! Condițiile favorabile pentru parazitarea căpușelor în budgerigare sunt deficitul de vitamine, stresul cronic al păsărilor, hrănirea slabă, orice tumori și afecțiunile infecțioase.
Dacă apar simptomele caracteristice ale knemidocoptozei la un animal de companie ondulat, aceasta trebuie mai întâi arătată medicului veterinar. Tratamentul knemidocoptozei, în principiu, include utilizarea de unguente externe sau vaselină borică - acești agenți sunt lubrifiați de două ori pe zi pe părțile afectate ale corpului păsării. Cu o lubrifiere adecvată, căpușa poate muri în două zile - textura densă a vaselinei împiedică paraziții să respire și să se miște în jurul corpului papagalului. Cursul tratamentului este de până la 5 zile, iar după 12-14 zile procedura trebuie repetată (pentru a evita recidiva).Knemidocoptoza la un papagalÎn plus, trebuie să dezinfectați temeinic echipamentul cuștilor și păsărilor - orice spray antiseptic sigur pentru animale sau chiar apă clocotită obișnuită sunt potrivite pentru acest lucru. Dacă există mai mulți papagali într-o cușcă și doar unul dintre aceștia a manifestat knemidocoptoză, restul păsărilor trebuie, de asemenea, tratate cu vaselină borică..

Knemidocoptoza este o boală care răspunde bine la tratament. Cu toate acestea, dacă simptomele bolii sunt ignorate sau dacă tratamentul este întârziat, se garantează că boala va duce la dizabilități sau chiar la moartea animalului de companie..

afla, de ce papagalul are creșteri și cum să te descurci cu ele.

Hiperkeratoza

O boală cauzată de întreruperi hormonale în corpul unei păsări. Afectează în principal femeile și nu este o boală fatală - cu toate acestea, afectează în mod direct sănătatea sistemului de reproducere și capacitatea de a reproduce descendenți.Hiperkeratoza papagaluluiSimptomele hiperkeratozei sunt:

 • decolorarea cerii - apariția unor pete maro închis sau maro;
 • o ușoară creștere a dimensiunii ciocului și a nasului;
 • schimbări în comportamentul păsărilor - apatie sau, dimpotrivă, activitate excesivă.
Apariția hiperkeratozei indică o lipsă de vitamine și minerale, un nivel supraestimat de hormoni, în cazuri rare - o boală a organelor genitale feminine. Tratamentul eficient al hiperkeratozei începe cu ajustări dietetice - în dietă se adaugă mai multă vitamină A (morcovi, roșii, piersici, caise), suplimente proteice (ouă și coji de ouă), calciu (creioane speciale pentru păsări).

Știați? Părțile goale ale corpului papagalului ondulat - picioare, cioc și cioc - sunt responsabile pentru schimbul de căldură al păsării: datorită absenței glandelor sudoripare, aceste părți ale corpului „evaporă” excesul de umiditate și reduc riscul supraîncălzirii. Temperatura corporală normală a acestui papagal, în comparație cu oamenii, este încă oarecum supraestimată - + 40-41 ° С.

În plus, este necesar să se reducă durata orelor de zi pentru pasăre cu 1-2 ore: pentru aceasta, un țesut luminos întunecat este aruncat peste cușcă, care calmează pasărea și o face să doarmă. În plus, pe ceară se aplică unguente și balsamuri antiseptice și întăritoare speciale (așa cum este prescris de un medic veterinar). Calmul, nutriția echilibrată și suplimentele de vitamine sunt principalele ingrediente pentru o recuperare de succes a animalelor de companie..

Cum se determină sexul și vârsta unui papagal prin ceară

Cel mai precis indicator al determinării sexului unui papagal nu este deloc culoarea penajului sau forma capului, ci culoarea cerii. Deci, la femele, această parte a corpului are întotdeauna o culoare palidă - alb, albastru pal sau roz. Dacă ceara este un albastru bogat, strălucitor, maro, maro sau gri, atunci ai un bărbat în față. Este de remarcat faptul că culoarea ceară este stabilită numai după vârsta de 35 de zile a păsării, dar la puii foarte tineri, culoarea acestei părți a corpului se poate schimba literalmente de mai multe ori pe zi..Determinarea vârstei papagaluluiSănătatea și bunăstarea perușului depind direct de îngrijirea proprietarului: în caz de nerespectare a standardelor sanitare și igienice, nutriție slabă sau insuficientă, stres constant, pasărea se poate îmbolnăvi cu o boală gravă, care, în primul rând, va afecta starea cerii.

Nu uitați: dacă apar abateri de la starea normală a ciocului și supra-ciocului, nu ezitați să vă contactați medicul veterinar. Recuperarea și chiar viața animalului dvs. de companie vor depinde de cât de precis este pus diagnosticul și tratamentul este început în timp util..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce spune ceara de budgerigar