Ceftriaxonă pentru pisici

Ceftriaxona este un antibiotic eficient și puternic care este utilizat nu numai pentru pisici, ci și pentru oameni. Principala caracteristică este cel mai larg spectru de acțiune, dar dacă dozarea sau aplicarea este incorectă, poate provoca reacții adverse grave, până la moarte inclusiv, prin urmare este strict interzisă utilizarea acesteia fără prescripția medicului..

Ceftriaxonă pentru pisici

Recipientele cu pulbere sunt ambalate în cutii de carton de 10, dar în multe farmacii sunt vândute pe bucată. Perioada de valabilitate a flacoanelor închise este de 3 ani de la data producției, cu condiția să fie depozitate departe de lumina soarelui la o temperatură de 15-25 grade Celsius. Soluția preparată nu poate fi păstrată.

Important! Antibioticul nu poate fi utilizat după data de expirare, deci acordați întotdeauna atenție datei de pe ambalaj.

Cum funcționează și când se aplică

Ceftriaxona este un antibiotic de a treia generație dintr-un număr de cefalosporine. Principiul său de acțiune este că interferează cu sinteza membranelor celulare în microorganismele patogene. Ca urmare a acestei acțiuni, microbii mor. Antibioticul începe să acționeze la 2-3 ore după introducerea sa în organism. Împreună cu fluxul sanguin, este transportat în tot corpul și este excretat în principal de rinichi.

Pisica este bolnavă

Medicamentul este eficient împotriva diferitelor infecții bacteriene:

 • stafilococi;
 • streptococi;
 • Escherichia coli;
 • protea;
 • enterococi;
 • salmonella și altele.

Tratamentul pisicilor cu Ceftriaxonă este recomandat în următoarele cazuri:

 • cu otita medie;
 • cu sepsis;
 • cu bronșită, pneumonie și alte boli infecțioase ale căilor respiratorii;
 • cu cistită și alte inflamații bacteriene ale sistemului genito-urinar;
 • cu leziuni de infecție a ficatului și a tractului biliar;
 • cu chladimioză;
 • cu meningită;
 • cu osteomielită și alte patologii osoase de origine bacteriană;
 • cu inflamație infecțioasă a țesuturilor moi;
 • cu infecții gastro-intestinale;
 • pentru alte patologii cauzate de microorganisme sensibile la antibiotice.

De asemenea, medicamentul este prescris în perioada postoperatorie pentru a preveni complicațiile sub formă de infecții bacteriene..

Mod de administrare și dozare

Pulberea medicinală este utilizată pentru a prepara o soluție. Se administrează de obicei intramuscular. De obicei, injecțiile se fac în coapsa posterioară, care conține un număr mare de mușchi. Este permisă administrarea medicamentului la animale și intravenos, dar este dificil să faceți acest lucru acasă. Procedura poate fi efectuată numai de un medic calificat.

Injecție intramusculară la o pisică

Notă! Este strict interzisă injectarea subcutanată a ceftriaxonei la pisici..

Pulberea poate fi diluată cu apă pentru preparate injectabile sau 1% novocaină. A doua opțiune este mai preferabilă dacă animalul nu este alergic la anestezic, deoarece injecțiile cu antibiotice sunt foarte dureroase. Dar lidocaina nu trebuie utilizată pentru a dilua pulberea antibacteriană, deoarece de multe ori provoacă reacții alergice grave la pisici, inclusiv șoc anafilactic. În plus, lidocaina este capabilă să reducă mult tensiunea arterială, de aceea este mortală pentru animalele cu boli cardiovasculare..

Dozajul de antibiotice este calculat pe baza greutății animalului de companie. Conform instrucțiunilor de utilizare, doza de Ceftriaxonă pentru pisici este de 20-40 mg pe 1 kg de greutate corporală. Pentru a calcula câtă soluție este necesară, trebuie să țineți cont de conținutul substanței antibacteriene din sticlă. Pentru pisici, este recomandabil să cumpărați sticle de 0,25 g. Dacă adăugați 3,5 ml de novocaină sau apă pentru injectare într-o astfel de sticlă, atunci pentru animalele de până la 2 kg veți avea nevoie de 0,5 ml, iar pentru animalele de companie mai mari - 1 ml. Dacă se adaugă 3,5 ml de lichid de diluare într-o sticlă cu 0,5 g de pulbere medicinală, atunci este nevoie de 0,14-0,16 ml de soluție pe 1 kg de greutate.

Apă pentru preparate injectabile

Important! Raportul dintre lichidul de diluare și pulbere, precum și doza soluției preparate, trebuie calculate de către medic. Nu vă auto-medicați, deoarece acest lucru poate fi fatal pentru animal.

Injecțiile se fac o dată pe zi. La prima utilizare, este important să respectați starea animalului sau să efectuați un test de alergie înainte de a începe tratamentul. Cursul durează de obicei 5-10 zile, dar este determinat exclusiv de medicul veterinar, în funcție de starea animalului și de simptome. Dacă starea animalului de companie nu se îmbunătățește în 2-3 zile, ar trebui să alegeți un alt antibiotic.

Cum să faceți injecții?

Pentru a pregăti soluția, trebuie să faceți următoarele:

 1. Scoateți discul de aluminiu din centrul capacului.
 2. Umpleți seringa cu novocaină sau apă.
 3. Treceți dopul de cauciuc și goliți conținutul seringii în flacon.
 4. Agitați bine sticla pentru a dizolva complet pulberea.
 5. Trageți soluția pregătită într-o seringă.
 6. Schimbați acul cu unul nou înainte de a injecta un animal..

Se recomandă utilizarea seringilor de insulină pentru administrarea Ceftriaxonei. Datorită acului subțire, injecțiile sunt mai puțin dureroase. Le fac așa:

 1. Pisica sau pisica trebuie fixate. Este de dorit ca mușchii să fie cât mai relaxați posibil. Nu este nevoie să procesați locul de injectare, doar masați-l ușor.
 2. Introduceți rapid acul la un unghi de 45˚ de aproximativ 1 cm în țesutul muscular.
 3. Injectați soluția încet.
 4. Îndepărtați ușor acul și masați ușor locul de injectare, dar nu aplicați presiune, deoarece poate răni.

Seringă de insulină

Notă! Deoarece agentul antibacterian este dureros, se recomandă alternarea injecțiilor în labele din dreapta și din stânga..

Contraindicații și efecte secundare

Ceftriaxona nu trebuie utilizată în astfel de cazuri:

 • cu intoleranță la antibiotice;
 • în timpul sarcinii și alăptării;
 • cu insuficiență renală și insuficiență renală gravă;
 • cu insuficiență hepatică.

Nu se recomandă utilizarea medicamentului pentru pisoi mici și prematuri, deoarece poate avea un efect negativ asupra dezvoltării.

Notă! Medicamentul poate duce la deformări patologice la pisoi, deci nu trebuie utilizat înainte de împerechere. Ar trebui să treacă cel puțin 3 luni de la momentul utilizării antibioticului până la împerechere.

Uneori medicamentul provoacă reacții alergice, care pot include mâncărime, erupții cutanate și chiar șoc anafilactic. De asemenea, utilizarea medicamentului poate fi însoțită de efecte secundare:

 • diaree;
 • vărsături;
 • modificări ale compoziției sângelui;
 • tulburări ale ficatului;
 • frisoane sau febră.

Dacă se constată astfel de simptome, utilizarea este întreruptă, se prescriu agenți antialergici și tratament simptomatic.

Avantaje și dezavantaje

Principalele beneficii ale utilizării Ceftriaxonei pentru pisici includ:

 • O gamă largă de acțiuni. Acționează împotriva bacteriilor gram-pozitive și gram-negative de diferite tipuri.
 • Eficiență ridicată. Medicamentul aparține antibioticelor de a treia generație, începe să acționeze rapid.
 • Disponibilitate. Puteți cumpăra medicamentul la orice farmacie cea mai apropiată. Nu trebuie să căutați o farmacie veterinară.
 • Cost scăzut. Prețul unei sticle de Ceftriaxonă este de 20-30 de ruble, cursul nu necesită mai mult de 10 sticle.

Ceftriaxonă

De asemenea, medicamentul are dezavantaje semnificative:

 • durere a injecțiilor;
 • efecte secundare;
 • riscul de deteriorare a sănătății și chiar deces din cauza supradozajului sau a utilizării necorespunzătoare;
 • complexitatea pregătirii soluției;
 • o serie de contraindicații.

Recenzii proprietarului

Maria, proprietara unei pisici de rasă:

„Am luat frumusețea noastră pe stradă. Starea de sănătate a lăsat mult de dorit. În timpul examinării, s-a găsit sinuzită (mucusul curgea din nas cu puroi și sânge). Medicul a prescris Ceftriaxonă. Injecțiile sunt foarte dureroase, dar după a doua injecție, pisica a devenit mult mai bună și, după un curs de 7 zile, și-a revenit complet. ".

Julia, proprietarul unei pisici de 7 ani:

„Acest antibiotic aproape mi-a ucis pisica. Acum avem probleme grave cu rinichii și nu se știe dacă vom putea ieși. Ni s-a prescris Ceftriaxonă pentru tratamentul pancreatitei. Mai târziu am aflat că doza a fost aproape dublată (au făcut totul conform recomandărilor medicului). Cred că este mai bine să alegeți un medicament mai sigur, chiar dacă tratamentul va fi mai lung ”.

Recenzii ale medicilor veterinari

Marina, medic veterinar cu 12 ani de experiență:

„Ceftriaxona este un bun antibiotic. În multe cazuri, speranța unei recuperări complete, dar trebuie folosită cu prudență. Doar un medic ar trebui să calculeze doza. În practica mea, a existat un caz când au încercat să salveze o pisică de o supradoză, dar, din păcate, eforturile noastre au fost în zadar. Acest medicament cu siguranță nu este potrivit pentru auto-medicație. ".

Mihail, medic veterinar cu 8 ani de experiență:

Ceftriaxona este un agent antibacterian ieftin, dar eficient. Destul de des, este prescris atât pisicilor, cât și câinilor. Proprietarii sunt sfătuiți să dilueze pulberea cu novocaină. La fel ca majoritatea antibioticelor, poate provoca reacții adverse (au existat chiar și cazuri de deces al animalelor de companie), dar cred că medicamentul are mai multe avantaje. ".

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ceftriaxonă pentru pisici