Alergii la pisici

O treime din populația lumii suferă de diferite tipuri de alergii! Nici boala nu i-a cruțat pe frații noștri mai mici - alergia la pisici este unul dintre principalele motive pentru vizitarea medicilor veterinari. Cum să vă ajutați animalul de companie atunci când simptomele sunt detectate și este posibil să învingeți boala?

Ce este alergia?

Sistemul imunitar protejează organismul de efectele negative ale mediului extern. O substanță periculoasă care a pătruns în organism este atacată de contrapartide trimise prin imunitate vigilentă pentru a combate particulele potențial dăunătoare. Oamenii de știință sunt complet neclare în legătură cu motivele, dar uneori sistemul imunitar prezintă un exces de zel, „atacând” substanțe inofensive. Această reacție excesivă duce la dezvoltarea alergiilor. Animalele au alergii? Da, ca toate animalele cu sânge cald. Mai mult, mecanismele de apariție și dezvoltare a bolii la pisici și oameni sunt în mare măsură similare, la fel și principiile tratamentului. Cu toate acestea, este important să ne amintim că pisicile nu reacționează la multe medicamente în același mod ca și oamenii, așa că în niciun caz nu ar trebui să îi oferi animalului tău un remediu simptomatic destinat tratamentului alergiilor umane..

Tipuri comune de alergii la pisici

Un alergen poate fi altceva decât apa distilată și, prin urmare, este uneori foarte dificil să se determine tipul de boală.
Alergie la mancare - reacția la un produs alimentar. Cel mai adesea este vorba de ciocolată, fructe și legume roșii, produse lactate, porumb, ouă, carne de vită, carne de pasăre. Adesea, simptomele sunt provocate de o alergie „cumulativă” la un anumit tip de proteină. De exemplu, alergia la pui apare destul de des, nu pentru că păsările de curte provoacă mai des alergii, ci din motivul că animalele de companie sunt hrănite literalmente cu pui, ignorând alte surse de proteine. Atunci când hrănești diete gata preparate de calitate scăzută, apare o problemă similară: pentru a economisi bani, producătorii adaugă un tip de carne la furaj, adică o sursă de proteine. În plus, furajele ieftine conțin întotdeauna porumb și cantități mari de pulpă vegetală de origine necunoscută..
Alergie la purici - reacție la salivă și alte secreții de insecte. Pe lângă purici, alergiile la insecte pot fi cauzate de căpușe, păduchi și chiar de țânțari obișnuiți. Absența paraziților în palton nu înseamnă nimic - o singură mușcătură este suficientă pentru ca alergia să se arate în toată splendoarea sa.
Alergii respiratorii și de contact - Reacție la praf, polen, produse de curățat, produse chimice, produse cosmetice, umplutură pentru toaletă și multe altele Este suficient ca pisica să inhaleze alergenul sau să stropească puțină pulbere pe labă pentru a face sistemul imunitar să sune alarma.

Simptome alergice

Din păcate, semnele unei alergii depind puțin de tipul de alergen. O alergie la hrana pentru pisici se poate manifesta în același mod ca o alergie la salivă la căpușe:
 • mâncărime severă, adesea localizată în cap și gât, abdomen, coapse interioare sau la locul mușcăturii-
 • erupții pe piele de altă natură, de la ușoară roșeață la pustule purulente-
 • Pierderea parului-
 • scurgere nazală limpede, strănut-
 • lacrimă, roșeață a ochilor-
 • din sistemul respirator este posibil respirația șuierătoare, dificultăți la înghițire, edem laringian, salivare, bronhospasm și crize de astm. În acest caz, este necesară asistență veterinară imediată.!
 • Dacă alergia la piele „înflorește” violent cu o erupție cutanată mâncărime, trebuie să monitorizați cu atenție comportamentul animalului de companie. Pieptănând zonele mâncărime, pisica lasă zgârieturi pe piele prin care bacteriile și ciupercile patogene intră în organism. Rănile se inflamează, transformându-se în ulcere. Pe baza testelor de laborator (răzuire), medicul veterinar diagnostichează „dermatită bacteriană” etc. Drept urmare, animalul de companie este tratat, dar medicamentele sunt ineficiente, deoarece cauza principală a „pândit” în spatele manifestărilor evidente ale dermatitei.

  Diagnosticul și tratamentul bolii

  Înainte de a trata o alergie, trebuie să vă asigurați că este într-adevăr o alergie. Acest lucru este extrem de important, deoarece simptomele alergice sunt similare cu cele ale altor boli, inclusiv multe infecții virale! Pentru a accelera diagnosticul, trebuie să oferiți medicului veterinar informații complete:
 • când au apărut primele simptome-
 • ce mănâncă pisica-
 • dacă pisica a fost tratată cu un produs nou-
 • Pisica mănâncă plante de casă?-
 • pisica ar putea ajunge la medicamente-
 • Există produse noi de curățat în casă?-
 • dacă pisica era scăldată cu șampon nou-
 • ai fost tratat cu medicamente noi pentru pisica ta?.
 • Este important să ne amintim totul până în cele mai mici detalii. Desigur, cel mai adesea simptomele sunt provocate de o alergie banală la mușcăturile de pui sau de insecte. Cu toate acestea, chiar și noul parfum al gazdei sau al „noului colonist” din ghiveci, încântând familia cu un miros de floare.
  Pe baza informațiilor primite și a rezultatelor unei examinări generale, medicul veterinar va diagnostica și va prescrie un tratament simptomatic - antihistaminice și / sau medicamente steroizi. Pentru a identifica un alergen, va trebui să faceți un test de sânge, uneori de mai multe ori. Contactul cu un alergen trebuie exclus cât mai curând posibil.
  Dacă este o alergie alimentară, se prescrie o dietă specială. De regulă, acesta este un tip de proteină necunoscută pisicii (iepure sau carne de oaie slabă sau carne de miel), orez, puțin ulei de măsline, vitamine. Toate bunătățile sunt complet excluse. Este posibil să se utilizeze diete terapeutice gata preparate, care conțin doar componente hidrolizate. Astfel de furaje sunt, parcă, parțial „digerate” industrial: proteinele conținute în furaje sunt descompuse într-o stare sigură care nu provoacă alergii. După câteva săptămâni, când simptomele dispar complet, alimentele obișnuite pentru pisică se adaugă în dietă, o specie pe săptămână. A existat o reacție - a fost detectat alergenul.
  Când vine vorba de alergii de contact, este mult mai dificil să detectezi „agresorul”. Cea mai ușoară opțiune este să îndepărtați orice lucru care ar putea provoca simptome (produse cosmetice, pulberi, substanțe chimice etc.) la îndemână. Cum să trateze alergiile, medicul va decide după examinarea animalului, dar până la identificarea alergenului, recidivele nu pot fi evitate. Testele de alergie în această situație sunt adesea inutile, deoarece există nenumărați alergeni potențiali. Cu toate acestea, merită totuși să faceți analiza, deoarece este posibil ca asistentul de laborator să „intre în primii zece” prima dată.
  Alergiile la mușcăturile de insecte sunt aproape întotdeauna detectate prin primul test de sânge, iar tratamentul se reduce la eliminarea simptomelor și prevenirea. Picăturile, gulerele sau spray-urile nu sunt atât de importante. Principalul lucru este că remediul ales nu numai că distruge paraziții, dar are și un efect descurajant..
  Alergia este o boală gravă! Simptomele nu pot fi ignorate, chiar dacă par minore. Astăzi pisica are urechi mâncărime, mâine se dezvoltă otita externă și o săptămână mai târziu - inflamație cronică a urechii medii, care va trebui tratată mulți ani.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Alergii la pisici