"Monural" pentru pisici

„Monural” pentru pisiciCistita este o problemă care poate provoca neplăceri grave nu numai oamenilor, ci și animalelor, în special pisicilor. De obicei, când se observă simptome, tratamentul implică administrarea de antibiotice, de exemplu, un medicament numit Monural. Vă vom spune mai detaliat despre modul în care este utilizat acest medicament în terapia „pisicii”, cât trebuie administrat, ce măsuri de precauție trebuie luate și ce alte medicamente vor ajuta la salvarea animalului de companie de cistită..

Compoziție chimică

Primul lucru de învățat: „Monural” este un antibiotic și destul de puternic. Ingredientul activ al acestui medicament este fosfomicina (mai precis, fosfomicina trometamol), toate celelalte componente sunt arome și îndulcitori. Fosfomicina, care aparține grupului de aminopenicilină, este cunoscută omenirii de mai bine de patru decenii. Acest antibiotic este de origine naturală și până în prezent este utilizat în principal pentru tratamentul diferitelor tipuri de infecții ale tractului urinar, în primul rând mai mici.„Monural” pentru pisiciMai mult, multe organizații medicale serioase, inclusiv Asociația Urologică Americană, Asociația Europeană de Urologie, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (Societatea Americană de Obstetricieni și Ginecologi), Societatea de Boli Infecțioase din America (Societatea Americană de Boli Infecțioase) etc. cred că fosfomicina este cel mai bun agent în această direcție în ceea ce privește eficacitatea clinică. Medicamentul funcționează:

 • rapid (concentrațiile maxime sunt atinse în 120-180 de minute după administrare);
 • prelungit (mai mult de 48 de ore);
 • relativ sigur (nu se leagă de proteinele din sânge).

Știați? Motivul descoperirii antibioticelor a fost o slăbiciune elementară. În 1928, bacteriologul britanic Alexander Fleming, întorcându-se la laboratorul său după o lună de vacanță, a constatat că unele boluri cu cultura stafilococilor erau acoperite cu mucegai și că bacteriile periculoase din ele au fost ucise, în timp ce în alte boluri în care nu exista mucegai, stafilococii a continuat să se dezvolte activ.

În plus, avantajele importante ale fosfomicinei includ faptul că:

 • este compatibil cu multe alte antibiotice, prezentând un efect sinergic în terapia complexă cu acestea (o proprietate în care rezultatul din acțiunea a două medicamente în combinație este mai eficient decât suma simplă a rezultatelor din acțiunea fiecăruia dintre ele separat);
 • excretat din organism în principal cu urină într-o formă nemodificată și numai într-o mică parte - cu bilă, ceea ce reduce probabilitatea de disbioză intestinală;
 • aproape nicio inducere a formării rezistenței la bacterii, în special din genul Enterobacteriacea (include paraziți precum ciuma și Escherichia coli, salmonella și mulți alții).
„Monural” pentru pisici

Formular de eliberare

Monural nu este un medicament veterinar specific. Acesta este un medicament „uman” care poate fi achiziționat de la o farmacie obișnuită. Este produs sub forma unei pulberi granulare albe, care, datorită prezenței unui agent aromatizant, are un miros specific de citrice. Granulele de 2 sau 3 g sunt ambalate în pungi de hârtie sigilate cu laminare din polietilenă. Un pachet poate conține 1 sau 2 astfel de pungi. Greutatea și, în consecință, cantitatea de ingredient activ din ambalaj pot varia.. În special, există două opțiuni de ambalare la vânzare:

Greutatea totală a preparatului, g Conținutul de fosfomicină trometamol, g Conținutul de fosfomicină pură în echivalent, g
6 3.754 2
8 5.631 3

Pulberea este destinată preparării unei soluții apoase, care, la rândul său, se ia pe cale orală.

Important! Dacă proprietarul a crezut că pisoiul său vizitează cumva toaleta prea des pentru nevoie mică, acesta nu este un motiv să fugi la farmacie după un antibiotic.

Se poate da pisicilor „Monural”?

„Monural” este într-adevăr folosit de medicii veterinari pentru a trata cistita la pisici, dar acest lucru nu înseamnă că un astfel de medicament poate fi utilizat singur. Atunci când atribuiți „Monural” unei pisici sau unei pisici, trebuie respectate două reguli de bază:

 1. Diagnosticul confirmat al cistitei (inflamația vezicii urinare).
 2. Medicamentele mai moi, inclusiv medicamentele pe bază de plante sau cele veterinare specializate, nu au dat efectul dorit.
Pisica are dureri de stomac

În plus față de urinarea frecventă, puteți suspecta cistita la o pisică sau pisică prin următoarele simptome:

 • abdomen dureros și strâns (în partea inferioară);
 • sete intensă;
 • lipsa de urină atunci când se încearcă în mod constant să viziteze tavă;
 • schimbarea culorii și mirosului urinei, apariția impurităților străine în ea;
 • târând picioarele din spate, mai ales după ce vizitați tava;
 • rulare neliniștită dintr-o parte în alta în timpul odihnei (animalul încearcă să găsească o poziție în care să nu simtă durere și disconfort);
 • miaună plângătoare în timp ce vizitați tava;
 • a face față unei mici nevoi în locuri greșite, adesea foarte demonstrativă (animalul îi spune astfel proprietarului care este problema).

Important! Dacă inflamația vezicii urinare nu este diagnosticată într-un stadiu incipient, aceasta poate dobândi o formă cronică, poate duce la intoxicație și la așa-numitul sindrom nefrotic, însoțit de umflături severe și care indică deteriorarea întregului sistem urinar. În plus, cistita provoacă adesea dezvoltarea urolitiazei..

În ciuda faptului că toate aceste semne sunt foarte elocvente, ele sunt doar un motiv pentru diagnosticare, deoarece cistita nu este detectată „prin ochi”. În orice caz, înainte de a prescrie Monural unui animal, un veterinar bun trebuie să se asigure de diagnostic.. Pentru aceasta este posibil să se utilizeze mai multe metode:

 • analiza generală a urinei;
 • cultura bacteriologică;
 • test de sânge (general sau biochimic);
 • un frotiu asupra florei din tractul genital;
 • examinarea cu ultrasunete a organelor pelvine (vezică urinară, rinichi).
Analiza sângelui

Dar chiar și după stabilirea unui diagnostic precis, „Monural” ar trebui considerat ca o ultimă soluție. Faptul este că, după un medicament atât de puternic, poate fi foarte greu să găsești un alt antibiotic. Pe de altă parte, semnele detectate în timp util ale inflamației vezicii urinare la o pisică pot vindeca efectiv animalul cu ajutorul unei terapii mai blânde, în special, cu utilizarea unor agenți antimicrobieni și de restaurare precum:

 • "Sinulox" - antibiotic veterinar de origine americană pe bază de amoxicilină;
 • „Cyston” - un preparat pe bază de plante cu efecte antiinflamatorii și diuretice;
 • „Kanefron” - medicament antispastic, diuretic, analgezic și antiinflamator pe bază de materiale vegetale;
 • „Coterwin” - amestec de plante medicinale pentru tratamentul bolilor urologice la pisici;
 • „Hexametilenetetramină” („Urotropină”) - antiseptic urologic;
 • „Fenilsalicilat” („Salol”) - un agent antiseptic eficient împotriva microflorei patogene intestinale;
 • „Sulfadimezin” - medicament sulfanilamidic cu acțiune antimicrobiană;
 • "Furadonin" - antiseptic urologic;
 • „Opriți cistita” - aditiv furajer care normalizează activitatea sistemului urinar.
Știați? În Statele Unite ale Americii, costul anual al tratamentului infecțiilor tractului urinar este mai mare de 2,5 miliarde de dolari și aceste boli sunt cele care reprezintă cel puțin 15% din toate antibioticele prescrise, iar costul total al acestor medicamente pe an ajunge la 1 miliard de dolari..

Principiul drogului

„Monural” este un antibiotic cu acțiune bactericidă și bacteriostatică. Aceasta înseamnă că substanța activă a medicamentului, care se acumulează pe pereții vezicii urinare, este capabilă atât să distrugă anumite tipuri de bacterii, cât și să prevină reproducerea activă a acestora..„Monural” pentru pisiciMonuralul afectează multe tipuri de bacterii. Medicamentul este absorbit rapid și, după 2 ore, atinge concentrația maximă în sânge. În special, neutralizarea microflorei patogene se efectuează datorită faptului că fosfomicina blochează sinteza membranei exterioare (peretele celular) al bacteriilor.. Eficacitatea maximă a „Monural” se manifestă împotriva următoarelor tipuri de microflorei, care sunt cei mai frecvenți agenți cauzali ai infecțiilor urinare ale vezicii urinare atât la oameni, cât și la animale:

 • E. coli (Escherichia coli);
 • proteuse (Proteus spp., Proteus mirabilis);
 • Klebsiella (Klebsiella spp., Klebsiella pneumoniae);
 • enterobacterii (Enterobacter spp.);
 • citrobacter (Citrobacter spp.);
 • Bacterii Margan (Morganella morganii);
 • sarratia (Serratia spp.);
 • Pseudomonas aeruginosa (Pceudomonas spp.);
 • enterococi (Enterococcus faecalis, Enterococcus spp.);
 • stafilococi (Staphylococcus spp., Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus aureus).

Important! Studiile de laborator confirmă că, în mai mult de 75% din cazuri, cistita este cauzată de bacteria gram-negativă în formă de tijă Escherichia coli. În același timp, eficacitatea „Monural” împotriva acestui agent patogen este un record de 98,1%.

O altă proprietate inerentă substanței active „Monural” este un efect anti-adeziv (din latinescul „adhaesio”, adică aderența). Se pare că pentru a provoca boli, bacteriile sau un virus nu sunt suficiente doar pentru a intra în organism. Un astfel de agent patogen trebuie neapărat să se atașeze, să se „lipească” de un anumit țesut, unde se va reproduce confortabil.

În absența unui astfel de contact, mecanismele proprii de apărare ale unei persoane (sau ale unei pisici) pur și simplu elimină microflora patogenă dintr-un organ potențial periculos din punctul de vedere al infecției, fără a provoca vătămări acesteia din urmă..„Monural” pentru pisiciUnele medicamente, și nu neapărat din mai multe antibiotice, au proprietatea de a perturba aderența, de exemplu, prin introducerea unui parazit sau „donator” în celula de substanțe solubile speciale care nu permit ca suprafețele să se atașeze unele de altele..

Este foarte important să înțelegem că o astfel de acțiune nu este sinonimă cu conceptul de „bactericid” sau „bacteriostatic”, deoarece microorganismul patogen nu este distrus sau chiar paralizat, ci pur și simplu eliminat din corp, nereușind să se „așeze” în el. „Monural” are antiadezivitate atât împotriva bacteriilor gram-pozitive, cât și a bacteriilor gram-negative. Uneori, această proprietate a medicamentului nu este numită corect întărirea imuno.

Important! Așa-numita cistită idiopatică, a cărei caracteristică distinctivă este absența leziunilor bacteriene ale vezicii urinare în prezența tuturor simptomelor caracteristice cistitei clasice, nu este tratată cu antibiotice.

Indicații de utilizare

Indicațiile pentru utilizarea „Monural” pentru tratamentul pisicilor, luând în considerare precauțiile menționate mai sus, sunt:

 • cistita bacteriană în formă acută;
 • reapariția cistitei sub formă acută;
 • afectarea sistemului urinar de natură bacteriană (inclusiv infecții ale tractului urinar postoperator);
 • inflamație a uretrei (uretrită).

Trebuie spus că cauzele și natura cistitei idiopatice nu au fost încă clarificate de oamenii de știință. Cu toate acestea, cel mai adecvat mod de a trata această boală este terapia simptomatică: deoarece natura bolii este necunoscută, trebuie doar să ajutați animalul să facă față stării dureroase..Tratamentul cistitei la o pisică

Pentru a face acest lucru, utilizați:

 • antispastice;
 • analgezice;
 • diuretice;
 • antiseptice;
 • medicamente hemostatice, dacă cistita a dobândit o formă hemoragică.

Doze și instrucțiuni de utilizare

Medicii veterinari prescriu Monural în moduri diferite. Majoritatea surselor conțin recomandări pentru utilizarea unei doze unice, cu o repetare după 10 zile.. Este mai bine ca pisica să-i fie foame în timp ce ia medicamentul, deoarece prezența alimentelor în tractul gastro-intestinal încetinește absorbția medicamentului.. Din același motiv, nu trebuie să hrăniți animalul cel puțin două ore după ce ați luat „Monural”. Pentru a determina doza, este important să acordați atenție greutății ambalajului, deoarece, așa cum sa menționat deja, medicamentul este disponibil în volume diferite.

Important! La un moment dat, medicii veterinari sfătuiesc să injecteze pisica cu nu mai mult de un „cub” de preparat lichid, după care animalul trebuie odihnit.

În funcție de aceasta, precum și luând în considerare greutatea pisicii, conținutul ambalajului trebuie împărțit:

 • fosfomicină 2 g - 3-4 părți;
 • fosfomicină 3 g - 5-6 părți.

Porția rezultată trebuie diluată cu o cantitate mică de apă (2-3 linguri) până la dizolvarea completă, amestecul rezultat trebuie tras într-o seringă de unică folosință fără ac și injectat cu grijă în gura pisicii. În acest caz, cu o mână, este necesar să fixați ferm capul animalului de companie, iar cu cealaltă, introduceți vârful seringii în colțul gurii dintre dinții din spate ai pisicii și abia apoi injectați medicamentul. Dacă animalul nu dorește să deschidă gura, puteți injecta un vorbitor pe partea din spate a limbii. Imediat după injectarea medicamentului, este necesar să ridicați capul animalului în sus și să îl țineți până când medicamentul este înghițit.

Video: cum să dai medicamente unei pisici

„Monural” este un medicament greu, deci nu poate fi utilizat fără prescripția medicului, în special pentru tratamentul pisicilor cu vârsta sub 1 an sau mai mari.. Cu toate acestea, această regulă este obligatorie pentru toate antibioticele fără excepție: necesitatea utilizării lor, a dozelor și a cursului poate fi determinată doar de un medic, în acest caz unul veterinar. De exemplu, există cazuri cunoscute când medicii au stabilit o procedură ușor diferită pentru administrarea „Monural”, în special:

 • un curs de trei zile cu o singură doză de 0,1 pachete;
 • un curs de două zile, 0,25 sau 0,3 pachete etc..
Veterinarul dă pisicii medicamente dintr-o seringăÎn caz de supradozaj, pisica este otrăvită cu Monural.

Indiferent de opțiunea aleasă, trebuie amintit că, pentru a crește efectul tratamentului și a minimiza riscul de efecte secundare, este foarte important să încercați să eliminați cauza bolii și să oferiți animalului de companie îngrijirea adecvată. În special, trebuie să știți că cistita este adesea rezultatul unei alte boli acute sau cronice, stres, hipotermie, tulburări metabolice, leziuni abdominale sau la spate..

Important! În termen de trei luni de la recuperarea completă, pisica sau pisica nu trebuie duse la expoziții și tricotate.

prin urmare în timpul tratamentului inflamației vezicii urinare, pisica trebuie să fie odihnită și caldă (Nu puteți încălzi burta animalului, trebuie doar să îl protejați de curenți și să nu-l lăsați să doarmă pe podeaua rece). În această perioadă, este mai bine să introduceți special rautacios pentru tratamentul și prevenirea bolilor rinichilor și a sistemului genito-urinar.

Contraindicații și efecte secundare

Există trei contraindicații standard pentru utilizarea Monural în tratamentul cistitei la pisici:

 • insuficiență renală;
 • intoleranță individuală sau hipersensibilitate la substanța activă și la alte componente (nu uitați că medicamentul conține zahăr și arome chimice);
 • sarcina și perioada de lactație.

La cele spuse, ar trebui adăugat necesitatea de a fi foarte atenți atunci când se utilizează un antibiotic puternic atunci când vine vorba de pisoi, pisici în vârstă, precum și animale cu imunitate slăbită, inclusiv cele datorate prezenței bolilor cronice grave..Veterinar și pisicăInflamația vezicii urinare poate apărea la o pisică pentru perioade, repetate, chiar și atunci când este complet vindecată. Prin urmare, este important să monitorizați comportamentul animalului și să îl arătați medicului în timp util. Dacă ignorați contraindicațiile și avertismentele indicate, dacă doza recomandată este încălcată și chiar fără niciun motiv aparent, administrarea Monural poate provoca otrăvire la animal, manifestată în accese severe de vărsături, tulburări intestinale (diaree), abundent saliva, pierderea coordonării. La primele semne de intoxicație, pisica trebuie arătată imediat medicului veterinar și, dacă acest lucru nu este posibil, dați-i cât mai multă băutură..

Important! „Monural” are o nefrotoxicitate pronunțată. Au fost cazuri de insuficiență renală la pisici după administrarea medicamentului..

Condiții de depozitare și termen de valabilitate

„Monural” se referă la medicamente puternice, care ar trebui luate și depozitate cu extremă prudență din cauza riscului ridicat de otrăvire și a altor complicații (așa-numita listă B). Medicamentele de acest fel din farmacii ar trebui să fie încuiate în cutii cu eticheta „Heroica” (medicamente puternice). Este posibil să nu fie necesar să respectați astfel de precauții acasă, dar este imperativ să preveniți accesul necontrolat la Monural de către copii și animale de companie..„Monural” pentru pisiciÎn ceea ce privește condițiile specifice de depozitare, producătorul nu stabilește reguli speciale aici. Se observă doar că temperatura din camera în care este stocat „Monural” nu trebuie să fie mai mare de + 30 ° С. Perioada de valabilitate standard a medicamentului este de 3 ani de la data eliberării (data este indicată pe ambalaj). După expirarea acestei perioade, medicamentul trebuie eliminat și nu poate fi utilizat..

Știați?Contrar concepției greșite populare, pisicile nu sunt deloc gurmanzi. În 2006, oamenii de știință au efectuat un studiu special, ale cărui rezultate au dovedit că animalele din această familie nu disting gustul dulce: papilele lor gustative pur și simplu nu sunt adaptate la acest lucru..

Analogii medicamentelor

Producătorul Monural este compania elvețiană Zambon. În consecință, prețul unui astfel de medicament este destul de ridicat (în Rusia, de exemplu, începe de la 500 de ruble pe plic, în Ucraina - de la 200 de grivne). Pentru mulți proprietari de pisici, este posibil ca acest tratament să nu fie accesibil. În aceste cazuri, precum și dacă, dintr-un motiv sau altul, „Monural” nu se potrivește pisicii sau pur și simplu nu se afla în farmacie, vă puteți consulta cu medicul veterinar cu privire la posibilitatea înlocuirii acestuia cu medicamente precum:

 • "Amoxicilină";
 • "Bacteriofag";
 • „Wulcin”;
 • „Dioxidină”;
 • „Zyvox”;
 • „Cubicin”;
 • „Lizomak”;
 • „Mikozhinaks”;
 • „Nitroxolina”;
 • „Polidecanit”;
 • Roxin;
 • Trobicină;
 • „Ureatsid”;
 • „Fosmicină”;
 • Clorofilipt;
 • „Tsistoral”;
 • "Espa-focin".
Veterinar și pisicăToate medicamentele menționate mai sus au proprietatea de a bloca dezvoltarea infecțiilor cauzate de anumite bacterii gram-pozitive sau gram-negative, dar fiecare antibiotic are propria direcție. prin urmare este foarte important nu numai să primiți sfaturi generale de la un medic veterinar cu privire la posibilitatea utilizării lor, ci și să efectuați teste de laborator care vă permit să determinați cu maximă acuratețe un agent patogen specific. Numai în acest caz va fi eficient, iar efectul secundar va fi minim..

Citiți instrucțiunile pentru alte produse feline, cum ar fi: „Furosemid”, „Amoxoil retard”.

Tratamentul cistitei la pisici nu este atât de dificil, cu toate acestea, orice proprietar de pisică ar trebui să înțeleagă că procesele inflamatorii din membrana mucoasă a vezicii urinare apar cel mai adesea la animalele slăbite, deci este mult mai înțelept să încercăm să ne asigurăm că imunitatea animalului este capabilă să suprime infecția incipientă, care numit „pe viță”.

Antibioticele, oricât de ușoare ar fi acestea, au întotdeauna efecte secundare. Animale de companie care primesc plin alimente, vaccinare regulată și deparazitare, de obicei nu suferă de cistită și nu au nevoie de antibiotice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » "Monural" pentru pisici