Conjunctivita alergică la pisici: caracteristici ale bolii și metode de tratament

Conjunctivită

- o boală care provoacă un proces inflamator al membranei mucoase a ochiului. Conjunctivita alergică la pisici este cauzată de o varietate de alergeni, dar uneori nu este suficient să eliminați pur și simplu sursa de iritație pentru a vă recupera.

Cauze și semne ale bolii

Există multe motive pentru o reacție alergică. De obicei, fiecare animal are o singură sursă alergii:

 • polenul plantelor;
 • puf, lână, praf;
 • ultraviolete, lumina soarelui;
 • produse chimice (praf de spălat, vopsele, lacuri, parfumuri);
 • alți compuși volatili.

Conjunctivita alergică apare brusc, se dezvoltă rapid. Inflamația se limitează la tipul cataral, alte tipuri de reacții inflamatorii se dezvoltă ca o complicație dacă sursa de iritație nu este eliminată pentru o lungă perioadă de timp.

Simptomele caracteristice sunt următoarele:

 • roşeaţă membrana mucoasă a ochiului;
 • ochii se umflă;
 • rupere;
 • fotosensibilitate crescută.

Identificarea conjunctivitei alergice este uneori dificilă. Poate fi suspectat în absența temperaturii, a oricăror motive serioase de inflamație (infecție, vătămare etc.), în timp ce deseori există semne de alergii în alte sisteme (gură, piele, urechi etc.). Diagnosticul se poate face cu tratament antihistaminic.

Tratamentul conjunctivitei alergice

Constă în terapie specifică și nespecifică.

Terapie specifică

Acesta constă în utilizarea de antihistaminice:

 1. Difenhidramina. Pe lângă efectul antialergic, are un efect hipnotic și analgezic. În caz de supradozaj, moartea este posibilă. Produsul se distribuie sub supravegherea strictă a unui medic..
 2. Difenhidramina. Disponibil în capsule, are un efect sedativ. Contraindicat la pisicile care alăptează și la cele însărcinate, nu poate fi utilizat în asociere cu antipiretice.
 3. Hidroxizina. Pe lângă efectul antialergic, are un efect sedativ, antiemetic, extinde bronhiile, ameliorează durerile ușoare. Non-dependență, nerecomandat pentru animalele care alăptează și cele însărcinate.
 4. Clorfeniramină. Mijloace pentru injecție intramusculară, nu pot fi utilizate pe conjunctivă, deoarece afectează corneea. Medicamentul nu poate fi utilizat mai mult de 3 zile la rând, poate fi utilizat doar pentru ameliorarea simptomelor acute.
 5. Clemastine, tavegil. Medicamente cu acțiune îndelungată. Poate provoca reacții adverse sub formă de sete, diaree, activitate crescută sau invers, apatie. Nu poate fi utilizat în combinație cu sedative.
 6. Pipolzine. Nu este recomandat pentru utilizare în boli ale inimii, ficatului, sistemului nervos central, precum și pentru pisicile care alăptează și cele însărcinate. Efecte secundare raportate ca diaree, constipație, hiperactivitate sau apatie.

Terapie nespecifică

Tratamentul simptomatic este necesar pentru ca animalul să suporte mai confortabil perioada reacției alergice.

Spălarea ochilor. Această procedură este un eveniment obligatoriu pentru perioada de tratament. Spălând ochii, prevenim răspândirea infecției și prevenim deteriorarea în continuare a stării pacientului. Vă puteți îngropa ochii cu decocturi de ierburi, mușețelul este potrivit pentru acest scop. Dacă clătirea cu mușețel nu ajută, trebuie să vă clătiți ochii cu medicamente, după ce ați consultat în prealabil un medic veterinar.

Folosind unguentul. Nu încercați să-l aplicați cu degetele, tampoanele de bumbac nu sunt potrivite, deoarece o bucată de vată poate rămâne în ochi. Pentru procedură, se folosește un băț de sticlă special, care poate fi achiziționat de la farmacie. Bata este dezinfectată înainte de fiecare utilizare..

Prevenirea

Odată găsită cauza reacției alergice, trebuie luate măsuri pentru a preveni recidive ulterioare. Unii alergeni pot fi eliminați cu totul, de exemplu, iritanti chimici, lana, praf. Dacă unii alergeni nu pot fi eliminați (lumină ultravioletă, puf de plop, polen), atunci la începutul unui anotimp periculos, antihistaminicele trebuie administrate pisicii în prealabil în scop preventiv, fără a aștepta o reacție alergică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita alergică la pisici: caracteristici ale bolii și metode de tratament