Conjunctivita la pisici: cauze, simptome, tratament la domiciliu

Conjunctivita este un proces inflamator care afectează mucoasa interioară a ochiului (conjunctivă). Acesta este un eveniment neplăcut și obișnuit care poate avea consecințe grave asupra sănătății pentru pisica ta. Ca boală independentă, apare rar, cel mai adesea este o consecință a unei boli, a unei leziuni sau a unui fel de patologie. Conjunctivita felină este cea mai frecventă la rasele persane, britanice, exotice și Sphynx.

1 Motive

Printre principalele cauze ale conjunctivitei la pisici se numără:

 1. 1. Ciuperci și infecții. Agentul cauzal al bolii poate fi o infecție sau o ciupercă care s-a instalat în ochi. Progresia bolii are loc din cauza imunității reduse.
 2. 2. Alergii. Reacția poate apărea atât la produsele alimentare, cât și la produsele chimice de uz casnic.
 3. 3. Traumatisme oculare sau leziuni ale integrității pielii pleoapelor. Chiar și o zgârietură minoră poate provoca pătrunderea germenilor în corpul animalului de companie. Această categorie include daune cauzate de vapori sau substanțe chimice..
 4. 4. Viermi. Paraziții pot locui în ochiul animalului. Intoxicația care rezultă din deșeurile lor provoacă apariția conjunctivitei.
 5. 5. Răceală.
 6. 6. Lumina ultravioletă de la lămpile de manichiură sau acvariile este dăunătoare ochilor animalului. Aceasta este o cantitate mică de radiații care usucă ochiul și provoacă inflamații..

2 Tipuri de conjunctivită

În funcție de neglijarea procesului inflamator, există mai multe tipuri de conjunctivită la pisici:

 1. unu. Conjunctivită catarală acută: lacrimare (inițial transparentă și după un timp devine groasă și tulbure), ochi umflat. Secrețiile se acumulează în colțurile ochilor, se usucă și lipesc genele împreună. Dacă nu începeți tratamentul, atunci forma acută se poate transforma în cronică.
 2. 2. Catarală cronică: descărcare slabă, dar constantă, care se acumulează în colțurile ochilor, în urma căreia are loc un proces inflamator în regiunea pleoapelor, părul cade.
 3. 3. Conjunctivită purulentă afectează ambii ochi simultan. O pisică are următoarele simptome: durere la clipire, lipsa poftei de mâncare, umflarea pleoapelor, febră, descărcare purulentă cu miros neplăcut, globul ocular se extinde dincolo de orbită și are o culoare roșie.
 4. 4. Aspect parenchimatic boala se caracterizează prin faptul că inflamația captează întregul ochi. Semne caracteristice: umflarea pleoapelor, sângerare a conjunctivei, roșeață a membranei mucoase. Dacă nu este tratat, animalul de companie poate deveni complet orb..
 5. 5. Vedere foliculara - aceasta este cea mai periculoasă formă a bolii, în care apare îngustarea ochiului, fotofobie, durere în globul ocular, spasm muscular al pleoapei, descărcare de puroi.

3 Simptome

Există o serie de semne ale bolii care sunt caracteristice oricărui tip de conjunctivită felină:

 • lacrimare crescută;
 • umflarea pleoapelor;
 • diferite tipuri de selecție;
 • corneea este acoperită cu un film tulbure;
 • apare fotofobia.

În plus, animalul de companie se spală în mod constant pe față pentru a-și curăța pleoapele, de multe ori strâmbând. Dimineața, ochii pisicii se amorțesc;

4 Tratament

Este necesar să tratați conjunctivita acasă cu medicamente prescrise de un specialist. Cel mai adesea, pentru tratarea bolii se folosesc picături oftalmice, unguente, antihistaminice, antibiotice.

Conjunctivita felină este contagioasă, așa că, după toate procedurile, ar trebui să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. Nu numai un alt animal se poate infecta, ci și o persoană.

Acasă, puteți face față conjunctivitei cu ajutorul unor comprese și loțiuni din astfel de plante medicinale:

 1. unu. Aloe. Congelați câteva frunze de aloe în frigider, apoi tocați mărunt și așteptați să apară sucul. Înmuiați un tampon de bumbac în suc și aplicați-l pe ochi timp de 15 minute. Aplicați loțiuni de două ori pe zi.
 2. 2. Calendula cu musetel. Este necesar pentru 2 linguri. l. se toarnă fiecare plantă cu un pahar de apă clocotită și se lasă 20 de minute. Strecurați bulionul, umeziți un tampon de bumbac în el și ștergeți ochii animalului de companie după trezire și înainte de culcare.
 3. 3. Ochanka. 3 lingurițe planta uscată se toarnă 0,5 litri de apă clocotită și se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Poate fi folosit ca o compresă sau pentru clătirea zilnică a ochilor.
 4. 4. frunza de dafin. Aburiti cateva frunze cu 200 ml de apa clocotita, lasati o jumatate de ora, apoi strecurati. Folosiți bulionul de 3 ori pe zi timp de o săptămână.
 5. 5. Sudare. Puteți face față rapid bolii cu ajutorul plicurilor calde de ceai, care trebuie aplicate pe zona inflamată..

Picături pentru ochi și unguente:

LeopardUn medicament cu acțiune antibacteriană extinsă2 picături în ambii ochi timp de 7-14 zile
IrisAntibacterian, elimină infecțiile părții exterioare a ochiului2 picături de 4 ori pe zi. Cursul tratamentului este de 7-10 zile
TsiprovetMedicamentul se caracterizează prin acțiune antiinflamatoare, bactericidă2 picături în ambii ochi timp de 1-2 săptămâni
Medicament antibacterian care are un efect dăunător asupra microorganismelor patogene3 picături într-un ochi dureros de 3 ori pe zi. Cursul tratamentului este de 5-10 zile
LacricanUn medicament pentru terapia și prevenirea conjunctivitei1-2 picături de 2 ori pe zi timp de 8-12 zile
Un medicament pentru tratamentul și prevenirea bolilor oculare de etiologie bacterianăTrageți pleoapa inferioară, insuflați 2 picături de 3 ori pe zi timp de 3 zile
Medicamentul este utilizat pentru prevenirea bolilor infecțioase ale ochilor pisicilor de etiologie bacteriană.2 picături de 4 ori pe zi. Utilizați până când simptomele dispar complet
Antihelmintic, agent antibacterianAplicați un strat subțire de unguent pe conjunctiva inferioară la fiecare 12 ore
Medicamentul restabilește ruptura naturalăAplicați unguent sub conjunctivă sau pe cornee la fiecare 12 ore. Cursul terapiei este de 5-7 zile. Contraindicat în infecțiile virale și fungice
Antibiotic cu spectru largAplicați un strat subțire de unguent pe pleoapa inferioară și răspândiți pe zona interioară a ochiului. Utilizați produsul de cel mult 5 ori pe zi timp de o săptămână

Nu aplicați unguentul cu degetul. În astfel de scopuri, este necesar să se utilizeze o tijă specială de sticlă cu vârf rotunjit. Înainte de fiecare utilizare, turnați apă clocotită peste ea. Aplicați unguentul pe pleoapa pisoiului, dacă acesta rezistă, atunci este suficient să aplicați pe pleoapa inferioară. Când clipește, unguentul se va dispersa singur de-a lungul conjunctivei..

5 Prevenirea

Pentru a preveni apariția bolii, trebuie să respectați recomandările simple:

 • vaccinarea la timp;
 • protejează interacțiunea unui animal de companie cu animalele fără stăpân;
 • nu permiteți pisicii să rămână în curenți;
 • faceți curățarea umedă în interior;
 • menține imunitatea animalelor de companie.

Conjunctivita este o afecțiune medicală gravă care trebuie tratată cu toate recomandările unui specialist. Nu puteți face singuri modificări ale terapiei. Puteți suplimenta medicamente numai cu remedii populare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita la pisici: cauze, simptome, tratament la domiciliu