Descrierea bolilor oculare la pisici, simptome, tratament și fotografii

Semne clinice ale boliiPisicile au o vedere excelentă. Dar severitatea acestuia poate fi influențată de bolile oculare. Există multe motive pentru dezvoltarea bolilor oculare la animale. În medicina veterinară, au fost identificate 2 grupe de boli la pisici. Acestea sunt boli ale pleoapelor și afecțiuni care afectează globul ocular..

Boli oculare ale pisicilor

La boli, afectând pleoapele unui animal, include:

 1. Inflamația pleoapelor (blefarită).
 2. Rani și vânătăi.
 3. Inversia sau eversiunea secolului.
 4. Ptoză (căderea pleoapelor superioare).
 5. Lagoftalm (fuziune) a pleoapelor.
 6. Neoplasme.

Infectați globul ocular următoarele boli:

 1. Conjunctivită.
 2. Glaucom (hipertensiune arterială).
 3. Cataractă.
 4. Dermoid (neoplasm în regiunea conjunctivală).
 5. Dislocarea globului ocular.
 6. Ulcere și inflamații ale corneei.
 7. Keratita.

Cauze și simptome ale bolilor oculare la pisici

Cele mai frecvente boli la pisici sunt:

Boli ale pisicilorInflamația pleoapelor . Cu inflamație flegmă, pleoapa se umflă, mucus purulent curge din ochi. Cu o inflamație normală, pisica începe să-și zgârie ochii. Pleoapele devin roșii și tari. O boală apare cu avitaminoză, eczeme. Inflamația flegmă se dezvoltă după calcule puternice și răni profunde.

Vânătăi și răni . Pisica poate suferi aceste leziuni atunci când cade sau după o luptă. Rana poate fi superficială, profundă sau pătrunzătoare. Principalul simptom este umflarea severă, roșeață și chiar sângerarea ochilor..

Începutul secolului . Pielea este ondulată spre interior. Acest lucru determină un proces inflamator puternic. Balonarea poate fi cauzată de pătrunderea unui corp străin în ochiul pisicii, expunerea la substanțe chimice. Fără asistență în timp util, pisica poate dezvolta conjunctivită sau cheratită. Într-un caz avansat, un ulcer va apărea pe cornee.

Simptomele bolii includ lacrimare, fotofobie. Pleoapa începe să se umfle, schimbându-și aspectul.

Puteți recunoaște bolile oculare enumerate la pisici din fotografie..

Soiuri de conjunctivită

Conjunctivita este considerată cea mai frecventă boală la pisici. Are următoarele soiuri:

 1. Purulent.
 2. Alergic.
 3. Cataral acut.
 4. Folicular.

Cu conjunctivita purulentă, starea generală a pisicii se înrăutățește. Temperatura corpului animalului crește și puroi abundent începe să iasă din ochi. Pot apărea diaree și vărsături.

Conjunctivită alergică la o pisică, provoacă contactul cu un alergen. La început, descărcarea din ochi pare clară. În absența terapiei, ele devin purulente..

Conjunctivita catarală acută este întotdeauna însoțită de roșeață a ochilor, edem sever. Pisicile se confruntă cu dureri, curg lacrimi și se produce descărcare sero-mucoasă. Motivul principal este trauma și lipsa vitaminei A în organism.

Conjunctivita foliculară se caracterizează prin inflamația foliculilor limfatici. Sunt în interior. Boala este cronică și necesită tratament pe termen lung. Posibilă intervenție chirurgicală.

Fotografia arată clar toate tipurile de conjunctivită..

Tipuri de cheratită

Keratita este o boală a corneei ochiului. Cele mai frecvente tipuri sunt:

 1. Purulent superficial.
 2. Vascular superficial.
 3. Purulent adânc.

Cu cheratita superficială, stratul superior (epitelial) al corneei se inflamează. Pisica suferă, se teme de lumină. Corneea devine cenușie și se dezvoltă edem. De obicei, acest tip de boală apare din cauza rănirii.

Cu keratita vasculară, capilarele cresc în stratul superior al corneei și apare tulburarea ochilor.

Cheratita profundă purulentă este o boală foarte gravă cauzată de microbi care au pătruns în stroma corneei pisicii. Pisica începe să se teamă de lumină, își zgârie ochii continuu. Corneea devine gălbuie. Capilarele încep să crească în cornee. Se consideră că leziunile și infecțiile sunt cauza bolii. Pisica va fi bolnavă mult timp.

Ulcer cornean

Boli oculare la pisiciLa această boală. Infecțiile care se dezvoltă după răni profunde conduc. Poate fi și o complicație după ce suferi de cheratită purulentă. Ulcerele sunt de 2 tipuri: perforate și purulente. Principalul simptom este durerea severă. Prin urmare, animalul este întotdeauna neliniștit..

Când apare un ulcer perforat, se observă o descărcare purulentă din ochi. Corneea capătă o nuanță cenușie. Se observă adesea spasme ale pleoapelor, frica de lumina puternică. Cicatricile vor fi vizibile după tratamentul ulcerului.

Glaucom

Glaucomul la pisici poate fi acut sau congenital. Principalul simptom este creșterea presiunii oculare. Corneea devine tulbure, pierde sensibilitatea și devine incoloră.

Globii oculari se întăresc și cresc în dimensiune. Cauza afecțiunii poate fi hemoragia, luxația și umflarea cristalinului, o complicație după cheratita purulentă amânată..

Cataractă

Cataracta este o estompare a lentilei. Poate fi congenital, toxic, traumatic, simptomatic.

În ultima etapă, animalul de companie nu vede bine cu ochiul afectat. Obiectivul devine alb. Boala se dezvoltă ca un câmp de infecție, traume sau inflamații. Cataracta este frecventă la pisicile în vârstă.

Tratamentul bolilor oculare la pisici

Pentru tratamentul bolilor oculare la animale, există un număr mare de fonduri. Bolile sunt bine vindecate cu unguente și picături antibiotice. Puteți folosi o soluție de permanganat de potasiu și furacilină pentru spălare.

Pentru instilare picături pentru ochi pot fi utilizate:

 1. levomicitină;
 2. gentaimcin;
 3. colbiocină;
 4. Tsiprobid.

Albucidul nu este recomandat de experți. Aceste picături provoacă o senzație puternică de arsură.

Puteți vindeca rapid rănile cu gel Actovegin (Solcoseryl). Ar trebui așezat în spatele pleoapei.

Puteți trata ochii pisicii cu tetraciclină, eritromicină și unguent pentru neomicină..

Pentru probleme grave, pe lângă preparatele topice, se utilizează antibioticul Cefazolin. Se administrează intramuscular, diluat anterior în novocaină. Dozajul este determinat numai de medicul veterinar.

Împreună cu antibioticele, este recomandat luând Tavegil sau Suprastin. Acestea sunt agenți antialergici. Acestea sunt prezentate sub formă de tablete și injecții..

Nu puteți trata singur bolile oculare la un animal. Utilizarea unui regim greșit de medicament și tratament poate duce la orbire..

Îngrijirea zilnică a ochilor animalelor de companie

Ce poate răni o pisică?Pentru a vă ușura animalele de companie de problemele oculare, trebuie să aveți grijă de ele zilnic. Există instrumente speciale pentru acest lucru. Pentru îngrijirea ochilor, puteți folosi picături și loțiuni. Cele mai populare remedii includ:

 1. Tsiprovet (picături).
 2. Ochi de diamant (picături).
 3. Baruri (loțiune).

Pentru a clăti ochii, picăturile sunt instilate în următoarea ordine:

 1. Trebuie să picurați 1-2 picături de medicament în fiecare ochi.
 2. Masați ușor pleoapele animalului.
 3. Îndepărtați reziduurile de medicamente cu un tampon de bumbac.
 4. Este recomandabil să efectuați procedura de 2 ori pe zi..

Pentru a spăla căile lacrimale, trebuie să folosiți loțiuni. După ce udați discul, frecați ușor părul din jurul ochilor. Procedura se efectuează zilnic timp de o săptămână. Cursul poate fi repetat, dacă este necesar.

Recomandări veterinare

Pentru a menține ochii animalului întotdeauna sănătoși, trebuie să țineți cont de sfaturile medicilor veterinari:

 1. Nu utilizați vată, deoarece fibrele sale provoacă ochii apoși. Tampoanele de bumbac sunt cea mai bună opțiune.
 2. Nu clătiți ochii cu apă. Acest lucru va perturba microflora.
 3. Nu vă puteți trata ochii cu infuzie de mușețel. Acest remediu provoacă chelie a pleoapelor.
 4. Nu puteți întrerupe tratamentul început.

Este imposibil să se trateze corect bolile oculare ale unui animal fără diagnostic special. Acest lucru poate fi făcut numai de către un medic veterinar specialist. Dacă se observă semne generale ale unei boli oculare (lacrimi, scurgeri purulente, strabism), animalul de companie trebuie prezentat medicului veterinar fără întârziere. Numai el va nota în mod competent regimul de tratament.

Tabloul clinic al boliiSemne clinice ale boliiSemne ale bolii oculare la pisiciProbleme oculare la pisiciPisicile se pot îmbolnăviPisica are ochi dureroșiCataracta la pisiciSemne clinice ale bolii
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea bolilor oculare la pisici, simptome, tratament și fotografii