Conjunctivita la pisici: tipuri, simptome, tratament (principalele medicamente și doza lor)

Conceptul în sine înseamnă inflamația conjunctivei, care este însoțită de fotofobie, hiperemie, expirarea exudatului. Conjunctivita felină poate apărea din mai multe motive. Există multe forme de inflamație, astfel încât terapia variază în funcție de tip conjunctivită

. Tratamentul trebuie să includă terapii specifice și simptomatice.

Cauzele bolii

Există o mulțime de motive pentru conjunctivită, în plus, este adesea un semn al principalului bacteriene, viral sau helmintic boli. Cele mai frecvente motive sunt:

 • deteriorarea mecanică (vânătăi, leziuni);
 • exces de radiații ultraviolete;
 • obiecte străine (semințe, nisip, pământ);
 • alergic reacție la praf, puf, fum de vopsele, lac;
 • iritarea produselor chimice (praf de spălat, produse chimice de uz casnic);
 • helminți și externi paraziți;
 • infecții bacteriene sau virale.

Simptome de conjunctivită

Luminozitatea semnelor depinde de forma cursului conjunctivitei. Cursul acut este însoțit de un tablou clinic pronunțat și de dezvoltarea sa rapidă, dezvoltare cronică - lentă și simptome netezite.

Semnele conjunctivitei depind puternic de tipul specific, dar se pot distinge simptomele generale caracteristice majorității formelor:

 • hiperemie a conjunctivei;
 • fotofobie;
 • durere a pleoapelor și a conjunctivei;
 • umflarea pleoapelor-
 • lacrimare și descărcare din ochi (purulent, membrana mucoasă);
 • mâncărime, animalul își freacă ochii.

Tipuri de conjunctivită

Simptomele conjunctivitei la pisici sunt foarte dependente de tipul specific de inflamație.

Conjunctivita foliculara

Inflamația foliculilor limfatici în secolul al III-lea. De obicei, devine o complicație a conjunctivitei catarale, cauzată de pătrunderea de obiecte străine, daune mecanice. Studiile nu au confirmat nici etiologia virală, nici cea bacteriană. Hipovitaminoza este un factor predispozant..

În stadiul inițial al conjunctivitei foliculare, se observă fotofobie, lacrimare abundentă, animalul zgârie ochiul cu o labă, exudat mucos sau mucopurulent. A treia pleoapă este roșie și mărită, în culoare și formă seamănă cu o boabe de zmeură. Umflarea se observă pe pleoape, de obicei ambii ochi sunt afectați, dar în grade diferite.

Tratamentul este același ca și pentru conjunctivita purulentă sau catarală. Se recomandă foliculii inflamați se cauterizează cu precauție cu un băț de azotat de argint sau se îndepărtează. Prognosticul cu tratament în timp util este favorabil.

Conjunctivită virală

Rar izolată ca tip separat de boală, patologia apare în ciumă, herpes, adenovirus și alte infecții. De obicei, în acest caz, se pune un diagnostic care corespunde unui agent patogen specific și se tratează boala de bază. Conjunctivită virală se desfășoară în funcție de tipul seros de inflamație, care este însoțit de o descărcare lichidă, neclară. O atenție specială este acordată tratamentului medicamentelor antivirale.

Conjunctivită purulentă

Cauza inflamației purulente este întotdeauna bacteriile sau ciupercile. Factorul complementar este de obicei avitaminoza, scăderea imunității. Această formă de conjunctivită se distinge prin ieșiri purulente din ochi, albe, galbene pal sau galbene. Odată cu boala, ambii ochi sunt afectați, conjunctiva devine roșu-închis. Există durere severă și fotofobie.

Pus se acumulează pe pleoape și gene, în special pe colțul interior al ochiului. Datorită constantei scurgerea de puroi părul din jurul ochilor și al pleoapelor cade adesea, un plâns eczemă, eroziune. În formă cronică, conjunctiva devine albăstruie, iar puroiul este galben murdar..

Cand conjunctivită purulentăPrognosticul de la precaut la nefavorabil. Corneea este adesea ireversibilă devine tulbure, animalul își pierde vederea, la locul său ulcerat cicatricile conjunctivei, provocând volvulus. Factorul cheie în tratament este luarea antibiotice, antiinflamatoare sistemice.

Conjunctivită alergică

Apare la expunere factori alergici. Pot fi o pereche de vopsele, parfumuri, praf, polen, puf și alți compuși volatili. Conjunctivită alergică se desfășoară în funcție de tipul cataral de inflamație. Se eliberează un exudat mucos, de obicei și sclera globului ocular devine roșie. În plus față de conjunctivă, se observă o reacție alergică pe membrana mucoasă a nasului, gurii și, uneori, a pielii.

Conjunctivită fibrinoasă

Diferă în educație pe conjunctivă pelicule fibrinoase, sub care se dezvoltă procesele necrotice. Apare în timpul infecțiilor infecțioase, arsurilor chimice și radiațiilor. Există două forme: crupă și difteroidă.

Conjunctivita fibrinoasă crupă se caracterizează prin leziuni necrotice numai ale straturilor superficiale ale conjunctivei. O peliculă palidă este vizibilă pe membrana mucoasă, care se îndepărtează ușor, sub ea se formează eroziune sângerândă.

Conjunctivita fibrinoasă difteroidă diferă prin faptul că pelicula necrotică pătrunde în straturile profunde ale membranei mucoase, până la parenchim. Este dificil să îl eliminați și, atunci când este îndepărtat, ulcere hemoragice profunde.

În ambele cazuri, filmele fibroase nu sunt îndepărtate, deoarece acest lucru complică doar evoluția bolii. Numi antibiotice, sulfa. Loțiuni calde sunt aplicate ochilor, accelerează respingerea filmelor și vindecarea țesuturilor.

Conjunctivită catarală

Cea mai simplă formă a bolii care poate dispărea singură. Este stadiul inițial al altor tipuri de conjunctivită. În primul rând, există lacrimare abundentă, roșeață conjunctivală, mâncărime. Apoi se dezvoltă fotofobia, durerea, umflarea pleoapelor..

Semnul distinctiv al acestei inflamații este exudat mucos, translucid, absența sângerărilor din conjunctivă. Acest tip de boală este ușor de tratat, există o recuperare completă. Cu toate acestea, dacă nu acordați îngrijiri medicale la timp, atunci conjunctivita catarală se poate transforma într-o altă formă mai periculoasă..

Conjunctivita eozinofilă

Cu această formă, eozinofilele, unul dintre tipurile de leucocite granulocitare, sunt depuse pe conjunctivă sub formă de plăci albe sau albe-roz. Cauza acestei boli nu este clară, dar, în multe cazuri, supra-stimularea sistemului imunitar joacă un rol important. La mai mult de 75% dintre pisicile afectate, pe lângă această boală, virus herpes FHV-1.

Pentru a face un diagnostic precis, este necesar să se efectueze studii citologice. În acest caz, eozinofilele și mastocitele, precum și neutrofilele și celulele epiteliale, se găsesc în exudat. Boala afectează de obicei doar un singur ochi, dar au existat cazuri de afectare a ambilor ochi.

Destul de des, în cazul conjunctivitei eozinofile, animalul de companie practic nu are disconfort, aproape că nu își strânge ochii. De obicei, a treia pleoapă se inflamează și se conectează și la procesul inflamator corneea și sclera.

Conjunctivită clamidială

Conjunctivita clamidială este o boală infecțioasă în care chlamidia afectează membrana mucoasă a ochiului. Chlamydia se numesc paraziți, care se transmit prin contact și sexual. Perioada de incubație este de 10 până la 15 zile. Principalele trăsături distinctive ale bolii sunt umflături oculare și mucoase, lacrimare, puroi, arsură și furnicături în ochi, diferite tipuri de erupție pe pleoapa inferioară.

Se întâmplă ca conjunctivita chlamidială să treacă de la o pisică la un pisoi la naștere. Statisticile reprezintă 40% din astfel de cazuri. Boala afectează cel mai adesea numai la început unul dintre ochi și se găsește la 6-11 zile după naștere. Membrana mucoasă se umflă, se formează puroi lichid cu o impuritate sângeroasă și crește și papilele. Mai târziu, boala se răspândește la al doilea ochi, apoi la membrana mucoasă a nasului și a faringelui.

Conjunctivită flegmonă

Conjunctivita parenchimatoasă are loc ca flegmonul și este un proces inflamator sever care afectează nu numai conjunctiva, ci și tesut subconjunctival (parenchim). Această boală se formează sub influența infecției bacteriene.

Este destul de simplu să se determine simptomatologia, deoarece este foarte puternică umflarea țesuturilor conjunctive și subconjunctivale. De obicei ambele pleoape se umflă. Conjunctiva extrem de umflată, care iese din fanta ochiului, are inițial o culoare roșie intensă, iar apoi devine o nuanță roșie închisă datorită revărsării de sânge. Conjunctiva bombată are o suprafață lucioasă, tensionată și uscată, chiar și cu atingere ușoară sângerează. Deseori există abcese și abraziuni pe el..

Ceva mai târziu, apare pe conjunctivă lichid mucopurulent. Stratul de pe suprafața sa devine mort și, după aceea, apare o crustă uscată maro închis. Dacă este îndepărtat, începe sângerarea parenchimatoasă abundentă. Întreaga grosime a pleoapelor se umflă, de asemenea. Aceste simptome sunt însoțite de durere și febră (locale și chiar, poate, generale).

Poate fi confuz conjunctivită flegmonă cu hematom ocular, flegmonul orbitei, un abces al pleoapei sau un proces inflamator al glandei lacrimale. Cu toate acestea, revărsarea de sânge în țesutul ochiului este însoțită doar de semne mici de inflamație, care dispar în timp, iar culoarea conjunctivei este inițial roșu închis.

Procesul flegmonos cu conjunctivită diferă în mare măsură de-a lungul ochiului, în timp ce cu flegmonul afectează doar pleoapele. Dacă acesta este un abces, atunci, de regulă, o singură pleoapă se umflă, iar conjunctiva nu se dovedește. Cu inflamație purulentă a glandei lacrimale partea exterioară a pleoapei superioare se umflă, mai departe în acest loc se formează un abces.

Conjunctivită bacteriană

Conjunctivita bacteriană acută este o infecție a membranei mucoase a ochiului cauzată de bacterii. Principalii agenți cauzali ai acestei boli sunt streptococ, unele tipuri stafilococi, pneumococ, gonococ, hemofil influenzae, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli, bacterii Koch-Wicks.

Bacteriile pot pătrunde în conjunctivă prin lucruri contaminate, cu deteriorări mecanice, corpuri străine, hipotermie, utilizarea prea lungă a hormonilor. Conjunctivita bacteriană poate apărea din cauza boli piele, urechi, gât, nas, blefarită, leziuni ale canalului lacrimal.

Pentru a afla cauzele infecției cu conjunctivită infecțioasă și pentru a determina sensibilitatea agentului cauzator la medicamentele antimicrobiene, este necesar să luați un frotiu conjunctival.. Tampoane și răzuiri din conjunctivă trebuie examinate microscopic și colorate Gram.

Conjunctivită cronică

Se poate dezvolta din orice alt tip de conjunctivită. Cu această formă de inflamație, simptomele clinice sunt de obicei netezite, edemul pleoapelor devine mai slab, fotofobia și durerea dispar parțial sau complet. Cu un curs lung conjunctivită cronică poate sa complică-te volvulus secol. Datorită semnelor netezite, uneori devine mai dificil să faceți un diagnostic precis, prin urmare, se ia o răzuire din conjunctivă, exsudatul este trimis pentru analiză de laborator.

Este posibil să te infectezi?

Este posibil să se contracteze conjunctivita de la o pisică, dar numai dacă este de natură virală sau bacteriană. Principalul mod de transmitere este calea de contact a infecției, pentru viruși, sunt posibile și picături în aer.

Cu toate acestea, se transmite oamenilor destul de rar, deoarece oamenii și pisicile sunt de obicei afectați de diferite tulpini ale agentului patogen, în plus, acest lucru necesită un contact strâns, ceea ce este rar.

Tratamentul conjunctivitei

Tratamentul pentru conjunctivită la pisici se concentrează asupra eliminarea cauzei bolii (antibiotice sau antihistaminice), blocarea dezvoltării bolii (medicamente antiinflamatoare), ameliorarea stării animalului (calmant al durerii).

Rețete de casă

Tratamentul cu remedii populare este posibil doar cu un tip cataral de inflamație sau cu conjunctivită alergică, deoarece cu alte tipuri de inflamație este necesar să se utilizeze medicamente speciale. Metodele tradiționale de tratament constau în spălarea conjunctivei și a ochilor. Pentru aceasta, sunt utilizate următoarele mijloace:

 • Măceșe. Fructele sale conțin substanțe antibacteriene. 2 lingurițe se toarnă într-un pahar cu apă, apoi se dau pe foc și se fierb timp de 5 minute. După ce bulionul s-a răcit, se insistă încă 30-40 de minute.
 • Mărar. Aveți nevoie de 200 g de mărar, trebuie să scoateți sucul din el, umezesc un bandaj și aplică un bandaj peste ochi.
 • Muşeţel. Luați 200 g de iarbă proaspătă și turnați un pahar cu apă. După aceea, fierbeți 5 minute. După ce bulionul s-a răcit, se insistă încă o oră.
 • Kalanchoe sau aloe. Sucul este deosebit de util pentru conjunctivita alergică. Frunza trebuie tăiată doar proaspăt. Sucul se amestecă cu apă într-un raport de 1:10.

Ochiul este spălat ușor. Mai întâi, folosind vată, exsudatul este curățat de pleoape, apoi 2-3 picături de agent sunt instilate în ochi. Tratamentul la domiciliu ar trebui să fie susținut de medicamente.

Anestezie

Se poate face cu două medicamente:

 1. Soluție Dicain 0,3%. Se aplică conjunctivei, ameliorarea durerii apare după 15-20 de secunde și durează 13-15 minute. Nu are efect toxic, contraindicații și efecte secundare (cu excepția unei reacții alergice pe termen scurt).
 2. Soluție de novocaină 2%. Nu poate fi utilizat mai mult de 5 zile. Reacțiile alergice apar uneori ca efecte secundare. Se aplică conjunctivei, ameliorarea durerii apare în 15-20 de secunde și durează 10-15 minute.

Antihistaminice

Numit când conjunctivită alergică. Când utilizați, este necesar să respectați cu strictețe doza, deoarece în cazul supradozajului există multe efecte secundare.

Clemastină (Tavegil)

Perfect pentru eliminarea reacțiilor alergice pe membrana mucoasă. Avantajul este acțiunea pe termen lung. Dozare: o jumătate de comprimat de 1-2 ori pe zi. Medicamentul crește foarte mult efectul sedativ al sedativelor, deci nu este de dorit să îl utilizați în orice combinație de medicamente. Efectele secundare includ uneori modificări ale activității (hiperactivitate sau apatie), sete și diaree.

Bravegil

Poate fi folosit cu orice tip de alergie. Este produs sub formă de tablete pentru administrare orală și în soluție pentru injecție intramusculară. Indiferent de formă, doza este una - 0,015-0,02 mg pe kilogram de greutate de 1-2 ori pe zi. Când se observă doza, efectul secundar apare uneori sub formă de somnolență. Nu se recomandă utilizarea în timpul sarcinii. Poate fi folosit mult timp.

Antibiotice locale

Folosit pentru conjunctivită aproape întotdeauna.

Levomycetin

Aceste picături conțin un antibiotic cu același nume. Acest medicament antibacterian eficient împotriva tulpinilor bacteriene. Produsul este inutil pentru bacteriile rezistente la medii acide. Levomicetina și-a demonstrat eficacitatea în unele tipuri de conjunctivită (catarală, purulentă).

Astfel de picături sunt prescrise în principal pacienților care suferă de boli cronice ale ochilor. Când se utilizează acest agent, se formează substanțe terapeutice în mediul apos al globului ocular, corneei și corpului vitros. in orice caz această substanță nu pătrunde în lentilă. Medicamentul este disponibil sub formă de soluție, ambalată în fiole de 10 ml. 1 ml conține 2,5 materiale biologice.

Aceste picături trebuie să fie instilate unui animal bolnav de aproximativ 3 ori pe zi. Înainte de aceasta, trebuie să curățați ochii animalului de descărcare purulentă cu un bandaj sau tifon. Tratamentul trebuie continuat cel puțin o săptămână.. Dacă după 5 zile după ce ați început să utilizați medicamentul, starea animalului bolnav nu s-a îmbunătățit, atunci ar trebui să schimbați remediul.

Picături Sofradeks

Ingredient activ: Dexametazonă și Gramicidină.

Indicații de utilizare. Infecții bacteriene oculare însoțite de un proces inflamator și alergic: orz, otită medie cronică, conjunctivită, blefarită.

Contraindicații. Înainte de a începe tratamentul cu acest medicament, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare și dozare, deoarece picăturile Sofradex au unele contraindicații și restricții de utilizare:

 • Tuberculoză;
 • Keratita;
 • Sarcina și alăptarea;
 • Trahoma.

Efecte secundare. Creșterea presiunii intraoculare, mâncărime, arsură, iritație.

Dozare. Picurați 1-2 picături în ochiul afectat de până la 5-6 ori pe zi sau chiar mai mult. Se picură 2-3 picături în ureche de 4 ori pe zi. Durata cursului terapiei durează aproximativ o săptămână.

Unguent de tetraciclină

Instrumentul este foarte eficient în lupta împotriva multora bacterii. Clorhidratul de oxitetraciclină este utilizat ca bază. Pe lângă substanța activă, compoziția unguentului include și vaselină și lanolină. Medicamentul în cauză este prescris animalelor cu arsură a corneei ochiului, toate tipurile de conjunctivită, trahom. Medicamentul este un unguent galben. Produsul este ambalat în borcane realizate din sticlă sau plastic cu o capacitate de la 40 grame la 2 kilograme.

Unguent la sută se unge pe animalul din spatele pleoapei cu un băț de sticlă dezinfectat (nu din bumbac), iar apoi pleoapa este masată cu mișcări de rotație, astfel încât unguentul să fie bine absorbit. Această procedură trebuie repetată de până la 5 ori pe zi. Terapia durează aproximativ o saptamana. Unguent de trei la sută se aplică pe zona afectată de 1-2 ori pe zi. Tratamentul durează până când semnele bolii dispar complet..

O restricție privind utilizarea unui medicament poate fi intoleranță la antibiotice. Precauții:

 1. Atunci când utilizați medicamentul, este necesar să respectați regulile generale de igienă și să respectați măsurile de siguranță.
 2. La sfârșitul utilizării, borcanele goale nu sunt recomandate pentru depozitarea alimentelor.
 3. Unguentul cu tetraciclină trebuie păstrat în locuri greu accesibile pentru a preveni accesul copiilor.

Antibiotice obișnuite

În cazul unei infecții bacteriene grave, este necesar să se utilizeze nu numai antibiotice locale, ci și sistemice.

Tsiprovet 5%

Ingredientul activ este clorhidratul de ciprofloxacină. Mijloace înțepături în mușchi. Doza zilnică: 5-20 mg / kg greutate corporală, care este împărțită în două părți și administrată de 2 ori pe zi. Medicamentul este utilizat în decurs de 5-7 zile. Remediul este eficient împotriva conjunctivitei clamidiale.

Medicamentul este disponibil în flacoane de 10, 20 și 50 ml. Deshidratarea poate apărea în timpul utilizării, de aceea animalul trebuie să aibă apă. Din acest motiv, nu este recomandat pentru utilizare. în caz de probleme la locul de muncă ficat sau rinichi, de asemenea, la pisici în timpul sarcinii.

Eritromicina

Disponibil ca liofilizat pentru prepararea soluției. Administrat intramuscular, o dată pe zi timp de 5-7 zile la rând. Poate fi administrat pe cale orală, dar doza este apoi crescută de 1,5 ori. Ucide bacteriile gram-pozitive și paraziții intracelulari, dar nu ucide bacilii gram-negativi.

Mijloace metabolizat în ficat, prin urmare, cu utilizarea prelungită, dăunează performanței sale. Marele avantaj al medicamentului este că distruge bacteriile rezistente la tetraciclină și penicilină. Reacții alergice posibile, cum ar fi erupții cutanate sau urticarie pe piele.

Corticosteroizi

Sunt steroizi narcotici antiinflamatori.

Dexametazona

Este produs sub formă de picături pentru ochi, tablete și soluții injectabile, prin urmare acest grup de medicamente este cel mai utilizat. Este mai bine să utilizați picături, deoarece medicamentul este destul de dăunător, li se instilează 1-2 picături sub conjunctivă de 3 ori pe zi timp de 5-7 zile, maxim - până la 2 săptămâni.

Cele mai variate sunt posibile efecte secundare din aproape orice sistem corporal, deci nu are sens să le enumerăm. În plus, atunci când se utilizează picături, sunt de obicei observate numai reacțiile alergice locale. Cu toate acestea, acest medicament trebuie utilizat sub supravegherea constantă a unui medic veterinar și cu respectarea strictă a dozei..

Prevenirea conjunctivitei

Prevenirea constă în prevenirea cauzelor și a factorilor predispozanți:

 • ar trebui să hraneste pisica hrană echilibrată, dă-i periodic vitamine;
 • util a merge animale de companie cu o lesă specială pentru pisici, exercițiile fizice ajută la întărirea sistemului imunitar;
 • necesar în mod regulat curat gunoi de pisici, monitorizați curățenia blănii pisicilor;
 • trebuie făcut anual grefă și deparazitare;
 • apartamentul trebuie curățat umed săptămânal;
 • dacă este posibil, limitați contactul cu animalele fără stăpân sau cu animale sălbatice.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivita la pisici: tipuri, simptome, tratament (principalele medicamente și doza lor)