Arabian mau - în detaliu despre rasă și istoria ei

Cea mai comună pisică tabby din Emiratele Arabe fierbinți a fost supusă multor teste, de la selecția naturală la cadrul strict de evaluare a experților. Pentru o lungă perioadă de timp, arabul Mau a rămas un locuitor indigen al deșerturilor, cooperând cu omul pe picior de egalitate - prinzând rozătoare în schimbul adăpostului. Aspectul neoriginal a influențat animalul în două moduri - l-a făcut un animal de companie versatil și rezistent, căruia i s-a refuzat recunoașterea timp de mulți ani, în ciuda celui mai larg cerc de fani.

Referință istorică

Pisica Arabă Mau este un descendent al unei specii de prădători din deșert care au coborât din pisicile sălbatice obișnuite. Adaptare la climă caldă, însoțită de schimbări de aspect - urechi mari pentru răcire rapidă, piele groasă pe tampoanele labelor și culoare dungată.

Este interesant! Știți de ce majoritatea animalelor care trăiesc în climă caldă poartă haine cu dungi? Culoarea închisă (negru, maro) absoarbe căldura, zonele deschise (roșu, crem, alb) resping căldura. Astfel, un flux de aer de răcire se formează de-a lungul corpului animalului, ca un front mini-atmosferic.

Nu există date exacte despre genealogia Arabului Mau din cauza vârstei rasei. Se presupune că pisica cu părul scurt, care a intrat pe teritoriu cu oameni, nu a fost adaptată pentru a supraviețui în condiții de deșert. Cu toate acestea, împerecherea liberă a pisicilor sălbatice din deșert (pisică modernă de catifea) și a animalelor de companie au dat lumii părinții Mau-ului arab.

Specia umană este, probabil, cea mai imprevizibilă de pe planetă, de ce să urmărim inaccesibilul când tot ce este mai bun este aproape? Această întrebare poate fi adresată tuturor oamenilor și în raport cu arabii Mau, „vecinii” lor, populația EAU și a zonelor înconjurătoare. Oamenii au ignorat cu încăpățânare pisicile universale, sănătoase, „muncitoare”, urmărind rase exotice pentru țările fierbinți, doar Petra Müller a atras atenția asupra „pisicilor native”. Petra a fost directorul MECat (Central Asian Feline Society) și l-a urmărit pe Mau câțiva ani. Ochii experimentați și intuiția feminină i-au spus lui Petra că arabii Mau nu sunt doar „pisici de curte”.

Dând seama că o pisică tabby „simplă” are puține șanse de recunoaștere, Petra Müller a ales o strategie mai dificilă, dar mai fiabilă. După ce a selectat 40 de reprezentanți „ideali” ai rasei și a așteptat 4 generații de pisoi, Petra a făcut un standard și o petiție către WCF (World Cat Federation). 20 de animale din 4 generații ale Arabului Mau au fost prezentate experților. Cu toate acestea, experții s-au dovedit a fi puțin făcuți, iar rasa a fost investigată încă 4 ani. Nu au găsit niciun motiv să creadă că animalele nu aparțin aceleiași specii, experții au atribuit pisicilor statutul de rasă preliminară sub numele Arabian mau în 2008.

Din păcate, creșterea popularității nu s-a întâmplat. Reprezentanții rasei au participat la expoziții internaționale, fanii „crescuți”, dar nu au topit inimile experților. Poate că asociațiile internaționale își vor reconsidera viziunea, deoarece arabul Mau este o pisică cu un fond de gene inepuizabil, reprezentanți sălbatici ai rasei trăiesc încă în Emiratele și în teritoriile înconjurătoare.

Este interesant! În ciuda lipsei de recunoaștere a rasei, arabii Mau, ca pisici aborigene, sunt folosiți în mod activ în programele de reproducere, sunt apreciați pentru sănătatea lor bună și bazele genetice excelente.

Aspect

Relația strânsă dintre Mau-ul arab și pisicile sălbatice a făcut ca animalele de companie să fie animale puternice, rezistente și musculare. Standardul nu permite subțire, construcție mică, labe slabe sau oase subțiri. Rasa are o asemănare cu pisicile orientale, dar arată mai proporțională și mai puternică, ceea ce se observă chiar și în fotografie. Similitudinea evidentă este corpul alungit și flexibil. Standardul WFC include o descriere a caracteristicilor rasei și este probabil să fie îmbunătățit dacă arabul Mau primește statutul de campion..

  • Cap - rotunjit, cu o lățime ușor disproporționată. Fruntea este îngustă și aproape plată. Obrajii și pomeții nu sunt proeminenți, tampoanele sunt rotunde și încordate. Barbia este medie, dar vizibilă. Trecerea de la nas la frunte cu o curbă ușoară, dar fără unghi ascuțit. Perna nasului și bărbia în linie dreaptă.
  • Urechi - înalt, larg, ușor întors. Puneți-vă în sus și aproape. Auricul este profund, acoperit cu lână.
  • Ochi - oval sau rotund, expresiv, așezat aproape de podul nasului. Orice culoare, dar în armonie cu paleta de lână.
  • Corp - puternic, alungit, muscular. Vizual, pisica arată bine hrănită, dar obezitatea nu este permisă. Musculatura este bine simțită sub palton. Cușca toracică este plată, dar musculară.
  • Labe - lung, puternic. Mâna este ovală, închisă, unghiile sunt bine dezvoltate, mai ales pe picioarele din spate..
  • Coadă - lung, mobil, flexibil, se învârte spre vârf.

Blana este scurtă, strânsă, nu este netedă, fără puf, rigidă. Standardul permite o singură culoare sau model (bicolor, merkel, tabby); cantitatea de alb nu este, de asemenea, limitată. Paleta de culori include următoarele culori principale ale stratului:

  • Alb solid și negru.
  • Gri.
  • Ghimbir (roșu).
  • Maro.

Important! Revărsarea excesivă sau mătăsimea stratului este considerată un dezavantaj și este permisă numai la pisoi și animale tinere.

Caracter și creștere

Și acum pentru caracteristicile reale. Caracterul arabului Mau poate fi împărțit în trei decenii - copil, adult și vârstnic, iar la fiecare vârstă pisica se comportă diferit. Pe tot parcursul vieții, animalul de companie păstrează o dispoziție și o afecțiune prietenoase, dar nu tolerează restricțiile de libertate.

Un pisoi din rasa arabă Mau este o bucată de energie și o furtună de emoții. Joacă, aleargă, sare, ronroncă și aleargă pe proprietar pe calea - credo de viață. „Copilul” învață rapid și ușor și își amintește atât de bine, cât și de rău. Învață instantaneu de ce tava de toaletă și zgâriere stâlp, de ce nu puteți urca pe aragaz, ce se întâmplă dacă trageți un cârnat de pe masă. Copilul iubește pe toată lumea - câini, alte pisici, copii și oaspeți. Cu toate acestea, Mau începe să vâneze de la o vârstă fragedă, astfel încât un hamster sau un șoarece poate fi chiar afectat de un pisoi..

Notă! Arabul Mau nu este absolut o pisică de casă și are nevoie de plimbări, lipsa luminii solare și a aerului proaspăt slăbește imunitatea animalelor.

Un adult Mau de trei ani este un animal de companie echilibrat și inteligent. Secția are nevoie de timp liber activ, plimbări și atenție, totuși, dacă proprietarul este ocupat, Mau va găsi ceva de făcut sau doar se va culca. O pisică adultă se află în vârful activității de vânătoare, astfel încât prezența „victimelor ipotetice” în locuință nu este de dorit. Dacă decideți să cumpărați un cățeluș sau o altă pisică, ar trebui să fiți vigilenți. Arabul Mau se înțelege cu alte animale, dar numai după o perioadă de adaptare.

Un animal de companie adult rareori folosește forța și manifestă agresivitate, dar dacă se întâmplă acest lucru, ferește-te. Nu încercați să-l învingeți pe Mau arab cu mâinile goale, încercați să izolați animalul și să-i acordați timp. În ciuda prefixului „mau”, animalele de companie sunt destul de tăcute și dau glas doar atunci când au nevoie de ceva sau în perioada de activitate sexuală.

După ce a împlinit 10 ani, arabul Mau este transformat pentru a treia oară. Pisica seamănă cu un mare gânditor care se gândește mult timp la „înalt”. Instinctul de vânătoare al animalului scade puțin și activitatea scade. Simțind bătrânețea care se apropie, Mau capătă o nouă pasiune - dragostea de înălțime. După ce a urcat în cel mai înalt punct al locuinței, secția se uită în jurul proprietății, controlează comanda și dă instrucțiuni cu un „ma-a-y” extras..

Întreținere și îngrijire

Mau-ul arab nu necesită practic nici o îngrijire, cu excepția posturilor de hrănire și zgâriere de înaltă calitate. Pisica reușește să mențină singură curățenia, excepția este muta. Animalul trebuie pieptănat după cum este necesar și scăldat la sfârșitul mutei.

Notă! Arabilor Mau nu le place apa și prezintă o rezistență zeloasă la înot. Dacă nu aveți „experiență de luptă”, asigurați-vă că citiți cum să scăldați corect pisicile.

Sănătate

Descendentul deșertului Mau sălbatic are sănătate titanică. Arabul Mau păstrează vederea ascuțită, auzul și mirosul până la bătrânețe, are un sistem imunitar puternic și nu suferă de afecțiuni ereditare. Pisicile trec ușor prin sarcină și naștere și „aduc” de la 3 la 6 bebeluși. Bineînțeles, proprietarul trebuie să respecte regulile de bază ale prevenirii - vaccinare, tratament parazit, controale regulate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Arabian mau - în detaliu despre rasă și istoria ei