Boli ale ochilor la pisici și pisici

Bolile oculare la pisici sunt la fel de frecvente ca la alte animale și chiar la oameni. Animalele de companie se îmbolnăvesc la fel ca proprietarii lor. Și dacă și conținutul nu este la înălțime, atunci se adaugă doar probleme de sănătate. Ar părea o simplă pescaj, doar pentru a ventila camera cât mai repede posibil. Și apoi bam! Pisica are lacrimi, nas curgător, strănut, pufăiește. Stop! Să ne dăm seama ce boli oculare la pisici există, cum să le identificăm simptomele și să tratăm corect animalul de companie.

Cele neinflamatorii includ vânătăi (și alte leziuni), un corp străin în ochi, volvulus, prolaps al globului ocular, cataractă, glaucom și altele..

Cursul este subacut, acut, cronic. Iar simptomele bolilor oculare la pisici nu dispar în timp, ci doar se estompează ușor. Dar acest lucru crește doar riscul ca animalul să piardă din vedere sau să aibă probleme de sănătate (mai ales dacă cauza bolii ochiului pisicii a fost o infecție).

Bolile ochilor la pisici sunt primare și secundare. Primar - atunci când modificările oculare sunt principala boală. Secundar - atunci când au apărut deja probleme cu „oglinzile sufletului” din cauza unei tulburări de sănătate mai grave (de exemplu, o boală infecțioasă), atunci putem spune în siguranță că conjunctivita este unul dintre simptome. Și pentru a vindeca un animal de companie, este necesar să lupți nu cu un semn clinic, ci cu boala în sine. În orice caz, nu puteți face fără a consulta un medic veterinar.

Acum să aruncăm o privire rapidă asupra principalelor boli oculare la pisici..

Tipuri, simptome și tratament

Mai jos este o clasificare a bolilor oculare la pisici, simptome caracteristice fiecărei boli, precum și un regim de tratament aproximativ.

Conjunctivită

Conjunctivită la pisici - poate cea mai frecventă boală oculară.

Așa se poate inflama conjunctiva.

Verificați-vă animalul în mod regulat

Inflamația mucoasei pleoapelor se numește conjunctivită. Există mai multe tipuri:

 • Cataral;
 • Purulent;
 • Ulcerativ;
 • Folicular.

Există o mulțime de motive pentru această inflamație. Cel mai obișnuit este pătrunderea unui corp străin (bob de nisip sau păr, de exemplu) în ochi, deficit de vitamine, traume, infecții. La bebeluși (în special pisoi), inflamația din cavitatea nazală (un nas curbat aparent inofensiv) se transformă rapid în ochi. Prin urmare, nu numai că înregistrează rinită, ci și inflamația canalului nazolacrimal și conjunctivita purulentă..

Cu conjunctivită la un animal, membrana mucoasă a pleoapelor devine roșie, se umflă, lacrimile curg. Pus poate apărea, de asemenea (dar nu imediat, la început, la urma urmei, conjunctivită catarală, care, în funcție de cauza apariției sale, treptat sau extrem de rapid se „transformă” în purulentă).

Primul pas este de a determina ce a cauzat această inflamație? Dacă acesta este un corp străin, atunci trebuie doar să clătiți ochiul și, pentru prevenirea complicațiilor, aplicați unguent de tetraciclină pe pleoapa inferioară de câteva ori pe zi (unguentul pentru ochi este întotdeauna 1%!). O puteți cumpăra atât într-o farmacie veterinară, cât și într-una „umană”. Acesta nu este un medicament rar și costă un ban. Cel mai bine este dacă îl aveți întotdeauna în trusa de prim ajutor..

Doar nu aplicați pe deget și apoi pe ochi. Deci, există un risc și mai mare ca să purtați o infecție (mâinile nu sunt sterile, indiferent de modul în care le spălați acasă cu săpun de rufe). Și nu trebuie să atingeți pleoapa inferioară cu un „nas” din tub, pentru a nu aduce microorganisme patogene în tub cu unguent.

Așadar, data viitoare când aplicați (chiar dacă nu mâine), veți adăuga agenți patogeni direct în zona inflamată. Și în loc să trateze conjunctivita, o pisică sau un câine o va infecta din nou.

Cu toate acestea, nu vă auto-medicați imediat ce vedeți lacrimile pisicii sau crustele albicioase în colțul interior al ochiului. În primul rând, puteți „îneca” doar simptomul, în timp ce boala care stă la baza acesteia va mânia puternic. În al doilea rând, este posibil să nu ghiciți cu doza sau chiar cu medicamentul, ceea ce va duce la tranziția inflamației acute catarale a membranei mucoase a pleoapei într-o cronică, dar deja purulentă sau foliculară. Semnele clinice ale conjunctivitei la o pisică sau câine vor dispărea, dar nu vor dispărea. Și acest lucru va afecta cu siguranță acuitatea vizuală. Simptomele conjunctivitei purulente, pe lângă crustele galbene dimineața după somn sau descărcarea galbenă limpede (sau chiar verzuie), reprezintă o creștere a temperaturii corpului. Este de inteles.

Orice inflamație purulentă, chiar și cea mai mică localizare, indică prezența infecției!

Și semnul clinic cu o astfel de patologie va fi o creștere a temperaturii. Dar va crește numai pe zona afectată a corpului sau în întregul corp depinde imediat de starea imunității animalului dvs. de companie. cu cât este mai slabă, cu atât este mai mare temperatura.

Acum despre conjunctivita foliculară. Totul este mult mai complicat aici. Este indispensabil unguentul simplu de tetraciclină sau administrarea intramusculară de antibiotice. Faptul este că, în apropierea secolului al III-lea (și este situat în colțul interior, această „piele” roz în mod normal), ganglionii limfatici se inflamează. cresc, se umflă, împiedică clipirea animalului. Intervenția chirurgicală a unui medic veterinar este indispensabilă. După operație, medicul va prescrie atât unguente, cât și injecții..

Keratita

Am descoperit inflamația membranei mucoase a pleoapelor, dar care este numele deteriorării corneei ochiului la pisici? Keratita. Nu contează dacă a fost cauzată de vătămare sau infecție. S-ar părea, cum poți lua în considerare o anumită patologie asupra corneei transparente, mai ales dacă animalul clipește sau chiar nu vrea să deschidă ochii pentru că doare? Dar unele simptome vă pot ajuta să recunoașteți cheratita la o pisică..

Sunt ochi apoși. Cu cheratita, lacrimile curg din ochiul afectat în mod constant și în cantități foarte mari. Corpul pare să încerce să „spele” înfrângerea. Mustața va încerca să țină acest ochi închis și, dacă este foarte strălucitoare în cameră (sau pe stradă), atunci își va închide complet ochii. Se numește fotofobie.

cheratită la o pisică

De acord, este foarte dificil să nu observi. Puteți determina în mod independent dacă o boală infecțioasă a fost cauza principală a cheratitei. Dacă microorganismele patogene (bacterii, viruși) sunt de vină, atunci ambii ochi suferă aproape întotdeauna imediat. Cu ciuperci, este mai dificil, nu se mută imediat la cel de-al doilea organ al vederii. Cu toate acestea, în orice caz, trebuie să solicitați ajutor veterinar cât mai curând posibil..

Fără tratament, în aproape 100% din cazuri, conjunctivita se adaugă la cheratită (deoarece există o mulțime de microorganisme în aer), iar animalul de companie are deja o altă boală - cheratoconjunctivita.

Adică, pe lângă lacrimare și fotofobie, există și semne clinice caracteristice inflamației mucoasei pleoapelor. Pus iese foarte repede.

Dacă cauza keratitei la o pisică nu a fost o rană (o zgârietură pe cornee poate apărea și dintr-un corp străin sub pleoapă, după o luptă), atunci membrana transparentă a ochiului nu mai strălucește, devine tulbure și scurgerea (adesea purulentă) se acumulează în colțul ochiului.

A treia pleoapă

Membrana care clipeste la pisici este o „adaptare” protectoare unica stabilita de natura. Dacă vă gândiți să tratați o boală oculară a unei pisici - pierderea celei de-a treia pleoape, atunci aflați mai întâi despre funcțiile acestei caracteristici uimitoare. Cu ajutorul membranei nictitante, ochii sunt întotdeauna protejați de diverse daune și de contactul cu corneea. Așa-numita a treia pleoapă poate fi văzută cu ochiul liber. Acest film alb la pisici este cel mai subțire strat de piele deschisă de lângă colțul interior al ochiului..

Membrana (pleoapa interioară) ajută la menținerea sănătății membranei mucoase a ochilor. Pe lângă pisici, unele alte mamifere și păsări sunt înzestrate cu un organ de protecție similar..

Boală oculară la pisici - a treia pleoapă: prolapsul se manifestă prin următoarele simptome:

 • spasme necontrolate ale mușchiului circular al ochiului (zvâcniri și închiderea pleoapelor);
 • lacrimare crescută și roșeață în jurul ochiului;
 • descărcare purulentă sau mucoasă;
 • masă masivă în colțurile ochilor.

Această patologie este similară cu un adenom. Este foarte important să se facă distincția între aceste boli oculare la pisici, tratamentul cărora, cu un diagnostic eronat, poate provoca dezvoltarea unei afecțiuni periculoase - cheratoconjunctivita, din care animalul de companie nu poate fi vindecat complet.

A treia pleoapă la pisici este o definiție care este utilizată în viața de zi cu zi ca denumire a patologiei - prolapsul membranei intermitente, care provoacă prezența oricăror boli. Printre acestea se găsesc adesea:

 • diferite tipuri de conjunctivită;
 • leziuni care afectează ochii;
 • boli ale organelor interne (de obicei tractul gastro-intestinal);
 • boli fungice;
 • alergii;
 • reproducerea paraziților interni și externi.

Dacă filmul alb nu dispare, este timpul să vă contactați medicul veterinar. Un simptom detectat la timp și tratamentul început imediat va ajuta la salvarea vederii animalului, la salvarea de la dezvoltarea oricărei boli și poate chiar la salvarea de la moarte.

În situația în care a treia pleoapă pare să apară doar într-un singur ochi, se recomandă verificarea pisicii pentru astfel de patologii, cum ar fi:

 • obținerea unui obiect străin sub membrana intermitentă;
 • leziuni traumatice ale filmului alb, corneei, cartilajului sau nervului facial;
 • simblefaron;
 • inflamația bacteriană a membranei.

Trebuie avut în vedere faptul că prolapsul membranei poate apărea la ambii ochi. Motivele acestei încălcări pot fi:

 • conjunctivită bilaterală;
 • fuziunea unei părți a celei de-a treia pleoape cu globul ocular;
 • helmintiaza.

Amintiți-vă că numai un specialist cu pregătire veterinară poate selecta și prescrie un regim de tratament pentru ochii felinilor. În niciun caz nu prescrieți utilizarea medicamentelor pe cont propriu, în plus, nu utilizați picături pentru ochi și unguente destinate oamenilor. Singurul lucru pe care îl puteți face acasă este să vă clătiți ochii cu apă fiartă caldă sau un decoct de mușețel medicinal.

Uneori, o membrană prolapsată se vindecă în câteva ore. Dacă acest lucru nu se întâmplă, va trebui să recurgeți la intervenția chirurgicală..

Blefarită

Blefarita la pisici într-un mod simplu se numește inflamația secolului. Blefarita este, de asemenea, clasificată în „simplă”, ulcerativă, solzoasă, meibomiană. Dacă nu observați la timp că pleoapa este înroșită, umflată și împiedică pisica să deschidă ochii, atunci este posibil să nu aveți timp să începeți tratamentul la timp.

Fără un regim de tratament competent, blefarita „simplă” se va transforma ușor și rapid în ulcerativ. În primul rând, se formează o placă purulentă de-a lungul liniei de creștere a cililor, iar sub placă (mai precis, când începe să cadă), încep să apară ulcere. Este mult mai dificil să te lupți cu el..

Animalul de companie încearcă să zgârie ochiul, ceea ce poate duce la rănire, deoarece labele cu gheare pot răni cu ușurință corneea sau aceeași pleoapă inflamată. Pe măsură ce placa purulentă și ulcerele se răspândesc, blefarita la o pisică duce la pierderea ciliilor. Există un risc mare ca boala să se „răspândească” la conjunctivă, la ochi în sine, ceea ce va duce la dezvoltarea unei boli complet diferite - panoftalmita. Și aici trebuie să acționezi foarte repede dacă nu vrei ca animalul tău de companie să rămână fără ochi.

Blefarita bilaterală la o pisică, la ochiul stâng și keratoconjunctivita

Panoftalmit

Este înregistrat extrem de rar, dar sunt observate cazuri similare. O boală foarte gravă, deoarece se caracterizează prin deteriorarea tuturor țesuturilor ochiului. Simptomele panoftalmitei la pisici și câini sunt aceleași. În primul rând, globul ocular afectat crește semnificativ în dimensiune, apare descărcare purulentă (panoftalmita apare întotdeauna din cauza infecției, de unde puroiul).

Din păcate, animalul nu va putea salva ochiul. Pentru a exclude „tranziția” infecției la creier, organul bolnav al vederii este complet îndepărtat, iar pleoapele sunt suturate. Pentru a preveni acest lucru, nu fluturați mâna spre sfâșierea abundentă a animalului de companie (chiar dacă aceasta este predispoziția rasei), nu scuipa pe crustele de puroi din colțurile ochilor sau pe blana de sub ele.

De îndată ce ceva v-a alertat sau observați un simptom, contactați imediat medicul veterinar-oftalmolog. Nu este nevoie să clătiți bulionele, să picurați antibiotice, să spălați totul. Deci, doar „înecați” semnele clinice, ceea ce face dificilă stabilirea unui diagnostic final. Și acest lucru va afecta proiectarea regimului de tratament. Recuperarea animalului de companie este imposibilă fără ea..

Cataractă

Cand cataracta lentila devine tulbure. Este mai des înregistrată la animalele de companie mai în vârstă, cu toate acestea, se poate dezvolta la puii mici dacă cauza este o infecție. Principalul simptom pe care îl puteți observa este vederea încețoșată. Animalul se împiedică de obiecte, merge cu atenție, încet, se orientează prost în spațiu, în special pe teren nou.

Cataractă

După ce a stabilit cauza bolii, medicul veterinar-oftalmolog va prescrie medicamente. Doar dacă nu ajută, va fi programată o operațiune. Automedicația este extrem de periculoasă. În primul rând, animalul poate pierde complet vederea din acest ochi. În al doilea rând, dacă motivul constă într-o infecție, atunci se poate dezvolta panoftalmita, ceea ce a fost descris mai sus..

Cataractă

Inflamația tubulilor nazolacrimali

O altă boală frecventă a ochilor la pisici și pisici. Apare datorită faptului că tubulii care „leagă ochiul și nasul” (dacă se explică cât mai simplu posibil), sunt înfundați. Mulți nu erau conștienți de prezența unor astfel de tubuli. Dar dacă îți amintești de o persoană care plânge, probabil ai observat că aceasta curge nu numai din ochi, ci și din nas..

Pisoii suferă mai des

Simptomul este lacrimarea abundentă. Poate fi confundat cu un semn de cheratită sau conjunctivită din această cauză, dar nici unguent nu va ajuta. Puteți ajuta animalul doar sondând. Da, este foarte dureros, dar după procedură, pisica se simte mai bine imediat. Literal, fără a părăsi cabinetul medicului veterinar, animalul dvs. de companie va simți ușurare.

Vor fi prescrise mai multe antibiotice pentru a preveni dezvoltarea infecției. Dar, de obicei, după o săptămână sunt anulate, pisica este reexaminată. Și dacă totul este în regulă, atunci mustața este considerată recuperată..

Plăgi ale pleoapelor

Acestea sunt superficiale (când sunt doar zgârieturi), adânci (când mai multe straturi de piele sunt deteriorate) și trecătoare (pleoapa este complet deteriorată). Pisicile sunt mai susceptibile de a răni pleoapele decât câinii, în special luptătorii..

Dacă rana este superficială, atunci va trebui spălată și tratată cu un antiseptic (cel puțin cu iod, dar dacă rana este în afara pleoapei!). dacă este adânc sau complet, atunci numai pentru medicul veterinar. Va fi necesar să-l prelucrați temeinic, să îndepărtați toate particulele străine din cavitatea plăgii și, de asemenea, să aplicați cusături. Dacă rana este terminată, atunci trebuie să vă asigurați că corneea nu este rănită..

Începutul secolului

Cel mai adesea, pleoapa inferioară este înfășurată. În același timp, marginea sa este îndoită spre interior (spre cornee), nu este doar inconfortabilă. Acest lucru este foarte dureros. Nu uitați de cilii duri care se freacă de conjunctivă și cornee. Ca rezultat, volvulusul poate provoca cu ușurință cheratoconjunctivita cronică (volvulusul este mai puțin frecvent la pisici). Doar intervenția chirurgicală va ajuta, deoarece este adesea o patologie congenitală. Operația nu este foarte dificilă, dar eficientă. Balonarea este eliminată odată pentru totdeauna.

Glaucom

Glaucom

Glaucomul la pisici este de trei tipuri: congenital, unghi deschis și unghi închis. Odată cu această boală, crește presiunea intraoculară la animal. Un simptom al glaucomului pe care proprietarul îl poate observa este un elev sever dilatat. Vasele nu pot rezista presiunii și, prin urmare, izbucnesc. Iar zonele de hemoragie sunt vizibile atât la nivelul conjunctivei, cât și la nivelul ochiului însuși. Mărul crește în dimensiune, devine foarte greu (în interior, presiunea este scară).

În glaucomul cu unghi deschis, zone de opacitate sunt vizibile pe cornee, este practic insensibil, adică reflexul slăbește. În glaucomul cu unghi închis la o pisică, se observă o opacitate corneeană închisă în formă de inel pe cornee, precum și ramificarea severă a vaselor de sânge explozive sau dilatate..

Glaucom la câine

Presiunea intraoculară ridicată la o pisică afectează nu numai acuitatea vizuală, ci și bunăstarea generală. Este foarte dureros și nu puteți face fără ajutorul unui medic veterinar (un oftalmolog, în mod ideal). Medicul veterinar va determina cauza. În unele cazuri, medicamentele care dilată pupila ajută. Dar dacă cauza glaucomului la pisică sau câine este asociată cu o dislocare a cristalinului, atunci este necesară intervenția chirurgicală.

Acestea sunt doar câteva dintre bolile oculare la pisici. Există atât de multe tipuri de leziuni, arsuri și inflamații. Tot dintr-o dată într-un singur articol și nu spune.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale ochilor la pisici și pisici