9 Boli periculoase ale ochilor pisicilor, ce trebuie să faceți și cum să tratați

Boli ale ochilor la pisici

În acest articol, voi lista principalele boli oculare la pisici și voi oferi o scurtă descriere a fiecăreia dintre ele. Vă voi spune dacă aceste boli sunt transmise oamenilor și când este necesar să vă arătați animalul de companie unui medic. Voi lua în considerare sub ce probleme este posibil tratamentul la domiciliu și când nu merită făcut.

Boli oculare la pisici și cum să le tratați

Stările oculare la pisici pot fi rezultatul traumei, infecției, volvulusului, modificărilor legate de vârstă etc. Sunt acute sau cronice.

Dacă nu este tratat, animalul poate pierde vederea pe una sau pe ambele părți, deci este important să îi arătați animalul de companie medicului veterinar la primele simptome..

Inflamația pleoapelor sau blefarită

Veterinarii numesc inflamația pleoapelor pisicilor blefarită.

Există mai multe forme ale bolii:

 • simplu (solzoase) - marginile pleoapelor se îngroașă, pe ele apar solzi cenușiu-albi;
 • ulcerativ - caracterizat prin apariția crustelor purulente pe pleoape, însoțite de lacrimare abundentă și mâncărime;
 • meibomian - cu o astfel de blefarită, marginile pleoapelor cresc semnificativ, microorganismele pătrund în glande și, ca urmare, începe supurația.
Dezvoltarea blefaritei este cauzată de ciuperci, acarieni. Adesea boala este observată cu alergii. Blefarita este tratată cu un unguent care conține un antibiotic. Pleoapele se spală cu bulion de mușețel.
Blefarită
Blefarită

Începutul secolului

Volvulusul este mai des observat la pisicile mari cu o constituție a corpului liber (persani, exotici etc.). Cu această afecțiune, pleoapa (de obicei cea inferioară) se întoarce spre interior și irită și rănește în mod constant corneea. Ca rezultat, pisica curge constant și, cu complicații, apare puroi. Balonarea este tratată numai prin intervenție chirurgicală.

Conjunctivită

Această boală apare cel mai adesea la o pisică. Motivele dezvoltării sale sunt traume, corp străin (așchii, murdărie etc.) care intră în ochi, infecții (rinotraheita, panleucopenie etc.), deficit de vitamina A.

Conjunctivita este de diferite tipuri:

 • Cataral acut. Din globii oculari apare o descărcare vâscoasă abundentă, membrana mucoasă a ochiului se umflă, părul din jurul pleoapelor cade. O astfel de conjunctivită este tratată cu unguent de tetraciclină și picături pentru ochi, care conțin un antibiotic.
 • Catarală cronică. Conjunctiva se inflamează și se înroșește, fluxul din ochi este redus. O astfel de conjunctivită este tratată cu unguent cu mercur..
 • Purulent. Pleoapele pisicii devin fierbinți și umflate și apare o descărcare groasă, de culoare galbenă. Conjunctiva este foarte roșie și umflată. Acest tip este tratat antibiotice, blocade ale lui Novocain.
 • Folicular. Cu acest aspect, foliculii de pe partea interioară a pleoapei se inflamează, ceea ce duce la iritarea corneei. Veterinarul administrează pisicii anestezie și îndepărtează foliculii cu un dispozitiv special.
Conjunctivită
Conjunctivită

Keratita

Această boală se dezvoltă după o leziune..

Keratita este cauzată de arsuri (termice și chimice), complicații ale conjunctivitei.

La o pisică, corneea devine tulbure, strălucirea naturală a ochilor se pierde. Pentru tratament, utilizați unguent de mercur, soluție de acid boric și, cu cheratită purulentă, se prescriu antibiotice.

Ulcer cornean

Un ulcer se dezvoltă pe fundalul unei infecții severe, este, de asemenea, rezultatul unei leziuni oculare sau a unei complicații a cheratitei purulente..

Cu această afecțiune, animalul are dureri severe. O descărcare groasă de culoare galbenă curge din globii oculari, corneea capătă o nuanță cenușie. Tratați ulcerele chirurgical.

Glaucom

Această afecțiune crește presiunea din interiorul ochiului. Pisica evită lumina, are descărcare, corneea se umflă. Globul ocular crește în dimensiune și iese în afară. Pentru tratament, se utilizează medicamente care reduc presiunea din interiorul ochiului: Temolol, Bimatoprost, Manitol, Pilakorpin.

Cataractă

Această boală este mai frecventă la animalele în vârstă și este, de asemenea, predispusă Persani și exotic. Cu cataracta, lentila devine tulbure. Această afecțiune poate fi rezultatul traumei sau infecției, adesea boala se dezvoltă pe fondul diabetului zaharat.

Singura modalitate de a vindeca complet un animal este înlocuirea lentilei. Tratamentul conservator doar încetinește progresia bolii.
Cataractă
Cataractă

Panoftalmit

Cu această afecțiune, toate țesuturile oculare suferă..

Motivul principal al dezvoltării este o infecție după un traumatism profund (răni din gheare, vânătăi etc.). Globul ocular se întunecă, crește în dimensiune, apare o descărcare abundentă galben-albă.

În cazurile avansate, organul vizual afectat este îndepărtat, iar animalului i se prescriu antibiotice.

Inflamația tubulilor nazolacrimali

Cu această patologie, pisica „lacrimează” în mod constant.

Principalele motive pentru dezvoltare:

 • boli ale ochilor și ale pleoapelor (cheratită, ulcere etc.);
 • obstrucție, blocaj sau creșteri în conductele lacrimale;
 • pătrunderea corpurilor străine în sacul lacrimal;
 • rotiri ale pleoapei inferioare;
 • cilii curbi.

Veterinarul va exclude mai întâi alte boli oculare asociate cu scurgerea canalului lacrimal. Tratamentul principal este îndepărtarea glandei lacrimale.

Orz

Această afecțiune se dezvoltă odată cu inflamația foliculului de păr sau a glandei sebacee datorită pătrunderii unui corp străin în ochi, hipotermie, alergii, scăderea imunității.

Orzul doare animalul.

Dacă nu este tratat, site-ul se poate inflama, arde, poate răni, iar infecția se răspândește în țesuturile din apropiere.

Abcesul format nu poate fi deschis, deoarece acest lucru va duce la complicații grave. Tratamentul se efectuează cu antibiotice și preparate locale, care includ componente antiinflamatoare și de restaurare.

Orz
Orz

Când să vă vedeți medicul veterinar

Multe afecțiuni ale ochilor duc la scăderea vederii sau la orbirea completă a animalului, în special la pisoi, deci nu trebuie să amânați vizita la medicul veterinar.

Arătați-i animalului de companie medicului dacă observați că animalul a început să se strângă, să-și zgârie ochii și a apărut o descărcare din canalele lacrimale. Opacitatea corneană este, de asemenea, o indicație pentru o vizită la medicul veterinar..

În niciun caz nu trebuie să începeți tratamentul fără diagnostic. Făcând acest lucru, puteți dăuna animalului și agrava starea acestuia. Bolile ochilor la pisici nu sunt periculoase pentru oameni, așa că nu vă faceți griji că un animal de companie bolnav va infecta un copil sau un adult.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 9 Boli periculoase ale ochilor pisicilor, ce trebuie să faceți și cum să tratați