Ascariaza - patologii helmintice frecvente la pisici

Bolile viermilor sunt diverse și dăunătoare corpului pisicii. Viermii paraziți nu numai că îndepărtează substanțele nutritive de la animal, ci și „generează” generos corpul său cu o mare varietate de substanțe toxice. Acestea din urmă nu fac pisica mai sănătoasă. Una dintre cele mai frecvente patologii de acest tip este ascariaza la pisici..

Informatii generale

Acesta este numele pentru bolile cauzate de nematodii paraziți, adică viermi rotunzi. Se crede că acesta este cel mai frecvent tip de patologie helmintică din lume (nu numai la animale, ci și la oameni). Rețineți că nematodele în sine sunt creaturi destul de inofensive și chiar utile: există multe mii de specii de sol care trăiesc în sol și contribuie la un proces mai bun de formare a solului.

Oamenii de știință cred că din sol au intrat primii „progenitori” ai speciilor parazite în organismul animal. De-a lungul a multe milioane de ani, ei s-au adaptat treptat la modul de viață parazit, structura lor s-a simplificat mult.

cu toate acestea, viermii rotunzi sunt încă considerați unul dintre cei mai complexi viermi paraziți, deoarece aproape toate speciile lor sunt dioice, iar paraziții expulzați din tractul digestiv al animalelor sunt capabili să mențină viabilitatea în mediul extern pentru o perioadă relativ lungă de timp.

O confirmare indirectă a faptului că și astăzi procesul de evoluție a paraziților continuă este un fapt interesant: în fiecare an, bolile inflamatorii sunt înregistrate la oameni și animale., afectând pielea picioarelor sau tampoane pentru labe. Cauza dermatitei bruște este ... larvele sunt destul de inofensive nematodele solului. Este posibil ca după un timp să apară în lume o nouă specie de paraziți..

În plus, multe dintre soiurile acestor viermi paraziți au fost descrise de oamenii de știință chiar înainte de era noastră. Descoperirile unor astfel de fapte au fost adesea destul de neașteptate. Toată lumea știe că vechii egipteni și-au „păstrat” morții, făcând mumii din trupurile lor. Dar nu toată lumea are o idee că în acele vremuri îndepărtate acționau în mod similar ... cu pisici moarte, care erau considerate animale sacre în Egiptul acelei perioade. Interiorul animalelor de companie decedate a fost îndepărtat și împăturit în vase speciale, care se găsesc la mulți arheologi.

Deci asta este. În multe boluri, pe lângă măruntaiele „naturale”, s-au găsit uneori ciorchini întregi de ... viermi uscați. Deci animalele de companie umane au suferit de acești paraziți chiar și în acele vremuri îndepărtate. Apropo, descoperiri similare nu sunt rare chiar și atunci când se deschid înmormântări pur „umane”, astfel încât oamenii au suferit și ascariază din timpuri imemoriale. De atunci, s-au acumulat multe informații despre simptomele acestor boli, căile comune de transmitere și metodele de tratament. Acest lucru face munca medicilor veterinari moderni mai ușoară.

Apropo, sunt multe tipuri de viermi rotunzi transmise oamenilor? Din fericire, în cazul pisicilor, situația nu este deosebit de periculoasă. Există puncte de vedere generale, dar sunt puține. În plus, cel mai adesea numai copiii mici și vârstnicii sunt expuși riscului. Sistemul imunitar al unui adult și al unei persoane sănătoase va distruge singure larvele paraziților fără probleme.

Simptome

Ce simptome ale ascariazei la pisici nu pot observa nici cel mai experimentat crescător? În general, pisicile mature și robuste nu au deloc semne clinice. Dar! ÎN perioada de migrație de la plămâni la tractul gastro-intestinal (care va fi discutată mai jos), animalul dezvoltă o puternică tuse, spută. După aproximativ câteva săptămâni, începe să scadă (și fără tratament).

Deoarece unele tipuri de ascaris se hrănesc cu sânge, animalul bolnav se dezvoltă treptat anemie. Gingiile și toate membranele mucoase vizibile devin palide (în imagine), animalul de companie obosește repede, devine apatic. Dacă astfel de simptome încep să apară la un pisoi sau la un animal tânăr, ar trebui să-i arăți urgent medicului veterinar, deoarece pisica poate muri pur și simplu.

Când boala durează mult, toxinele helminților au o pronunțare impact negativ asupra metabolismului. Acest lucru se observă mai ales în stat piele și haina: devin uscate, părul fragil. Dacă luați pielea unei pisici „într-o ciupitură”, atunci faldul se va aplatiza mult timp, ceea ce indică deshidratare și în mare măsură intoxicaţie organism.

Desigur, cele mai evidente dovezi ale ascariazei la un animal sunt paraziții înșiși, care poate fi excretat atât în ​​timpul mișcărilor intestinale (adică în fecale), cât și în timpul voma. Vă rugăm să rețineți că apariția viermilor în voma este un simptom formidabil, indicând un grad grav de invazie helmintică. În același timp, există un număr imens de paraziți în intestinele animalului tău, care amenință cu ruperea zidurilor sale și moartea animalului.

Dezvoltare

Dezvoltarea multor specii de nematode parazite urmează același scenariu: mai întâi, ouăle viermilor intră în intestinele animalului. Acolo ies larve din ele, care ... nu rămân în organele tractului digestiv, ci străpung peretele intestinal, găsesc un vas de sânge mai mult sau mai puțin potrivit și merg să călătorească prin corpul pisicii. Scopul lor este plămânii.

În organele sistemului respirator, „embrioni” rămân aproximativ câteva săptămâni. În acest timp, larvele se dezvoltă în etapa următoare. Această perioadă are un efect foarte negativ asupra sănătății animalului.. Viermii mici se hrănesc cu sânge și se îndepărtează de pereții celulari ai bronhiilor și alveolelor, în urma căreia animalul se dezvoltă rapid bronşită. Dacă sistemul imunitar al animalului tău de companie este slăbit, s-ar putea să se termine. pneumonie.

După ce micii paraziți se maturizează, vine timpul pentru a doua „călătorie”: viermii încep să irite intens membrana mucoasă a sistemului respirator, în urma căreia animalul se dezvoltă tuse severă cu un volum mare de spută. În final larvele expectorate, de asemenea. Când o pisică înghite mucusul, ei reintră în lumenul organelor digestive. De data aceasta, paraziții nu merg nicăieri, ci se dezvoltă în intestine până la stadiul adult, după care încep să se înmulțească intens.

În fiecare zi, cu fecalele unui animal bolnav, multe mii de ouă pătrund în mediul extern. Trebuie remarcat faptul că pot persista în sol destul de mult timp. În plus, ouăle pot fi înghițite de nevertebrate (cel mai adesea viermi, uneori gândaci). În corpul lor, embrionii nu sunt digerați, ci „conservați”. Dacă sunt mâncați de un animal cu sânge cald, paraziții vor ecloza și vor începe din nou ciclul de dezvoltare..

Interesant, că, atunci când ouăle „adormite” intră în corpul rozătoarelor asemănătoare șoarecilor, larvele le părăsesc, dar numai pentru a intra în organele interne ale animalului și a le încapsula.

Tipuri comune de nematode intestinale

Contrar credinței populare că viermii paraziți „locuiesc” în mod exclusiv tractul gastro-intestinal, de fapt, diferite tipuri de ele pot fi găsite în cele mai neașteptate locuri ale corpului animalului. Dar mai întâi ne vom uita la acestea specii care trăiesc în intestine, întrucât medicii veterinari practicanți și proprietarii de animale trebuie să se ocupe cel mai adesea de ei.

Toxocara cati

Paraziți cauzatori toxocarioza, caracterizată prin dimensiuni destul de mari. Deci, femelele pot crește până la 10 centimetri simultan, în timp ce masculii sunt mult mai „modesti”, iar dimensiunile corpului lor depășesc rar 4 cm. Calea infecției este exclusiv alimentară, adică ouăle viermilor sunt transmise prin consumul de alimente contaminate de acestea și prin consumul de apă contaminată. ... În plus, cazurile de transmitere direct prin laptele matern au fost înregistrate în mod repetat, iar mecanismul acestui fenomen este destul de curios..

Faptul este că o parte a larvelor care au ieșit din ouă în intestin, în timpul migrației standard, nu intră în plămâni (ca de obicei), ci în diferite organe interne. În special o mulțime de larve se află în țesuturile glandei mamare: sunt încapsulate și „adorm”. Când un animal naște, biochimia organului se schimbă dramatic, ceea ce este un semnal pentru paraziți. Ies din starea de animație suspendată, după care intră în laptele animalului. Când pisoii suge acest „aliment”, ei se infectează automat cu helmintiază.

În unele cazuri, infecția are loc prin „utilizarea” unei gazde intermediare, care poate fi jucată de rozătoare murine sau chiar de nevertebrate (adică, dacă gândacii sunt înghițiți, animalul se poate infecta bine). Pericolul pentru oameni este scăzut. Se crede teoretic că oamenii nu suferă de toxocarioză, dar cu toate acestea, la copiii mici, au existat uneori cazuri de găsire a adulților de paraziți în intestine.

Această boală este considerată unul dintre cele mai severe tipuri de ascariază., deoarece larvele de paraziți, atunci când migrează din intestin, pot pătrunde în orice organ (nu numai în glandele mamare, ci, de exemplu, direct în creier). În plus, există cazuri regulate de moarte a animalelor dintr-o dată septicemie sau purulente peritonită, dezvoltat datorită exploziei abcese (care, la rândul său, a crescut "datorită" larvelor).

Din fericire, simptomele sunt deseori limitate la intermitente diaree și constipație, epuizare, frecvent dermatită și alte manifestări ale pielii reactii alergice. Pe scurt, animalele infectate par foarte neprezentabile..

Vai, dar pisicuțele mici devin adesea victime ale paraziților: intestinele lor delicate pur și simplu nu pot rezista la presiunea a sute de viermi și a izbucni. De regulă, nu vine la acordarea asistenței medicale, deoarece animalul moare mult mai devreme din cauza șocului dureros și a pierderii acute de sânge. Deci viermii rotunzi la pisici sunt mortali și cu siguranță nu merită să întârzie expulzarea lor din corpul pisicii..

Hookworm

Agentul cauzal al bolii este un parazit al speciei Ancylostoma braziliense, adică hookworm. Provoacă boli nu numai la pisici, ci și la multe specii de animale domestice și sălbatice. Este interesant faptul că un vierme al acestei specii se poate așeza și în corpul uman, dar la om parazitul ... intră sub piele pe tălpile picioarelor, provocând inflamația lor (am scris deja despre o astfel de „blasfemie” din partea nematodelor obișnuite ale solului).

Hookworms sunt periculoase datorită unei largi varietăți de căi posibile de infecție: sunt capabili să intre în corpul unei potențiale gazde cu mâncare, apă, lapte matern. Infecția intrauterină este, de asemenea, posibilă, deoarece pentru larvele parazitului, depășirea barierei placentare nu este o problemă specială. A crescut și s-a „maturizat” paraziții trăiesc în intestinul subțire. În fiecare zi, multe mii de ouă ies cu fecale, care durează aproximativ câteva săptămâni să se coacă. Rețineți că larvele cârligului înoată excelent și se simt minunat în corpurile de apă stagnante.

Tratament

Cum se tratează ascariaza la pisici? În general, nu este nimic complicat aici. Dacă enumerați toate medicamentele veterinare moderne droguri, folosit pentru eradicarea viermilor paraziți, o carte întreagă poate să nu fie suficientă. Iată doar cele mai tipice:

Dacă practicați tratament acasă, nu uitați să citiți cu atenție instrucțiunile pentru toate aceste medicamente și mențineți cu atenție dozajul, ceea ce este indicat în ele! În caz contrar, puteți cu ușurință otravă animalul tău de companie și chiar moartea.

În cazul helmintiazei (ca în cazul oricărei boli parazitare), este extrem de important nu numai tratamentul, ci și prevenirea, deoarece nu se dezvoltă imunitate împotriva viermilor. Este imperativ pe tot parcursul terapiei ca toate fecalele animalelor să fie colectate și eliminate, iar incinerarea este cea mai potrivită în acest scop. De asemenea, de dorit izolează bolnavii animal de la copii, persoane în vârstă, precum și persoanele cu imunitate slăbită. În camera în care este ținut animalul de companie, este necesar să efectuați zilnic o curățare umedă, fără a scăpa de utilizarea dezinfectanților. Acest lucru va preveni răspândirea parazitului în mediul extern..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascariaza - patologii helmintice frecvente la pisici