Boli ale urechilor la pisici: simptome și tratament

Bolile urechilor la pisici pot avea diferite simptome și, în consecință, metoda de tratament. În mod convențional, toate sunt împărțite în infecțioase și neinfecțioase. Primul grup include boli rezultate din leziuni și daune mecanice, al doilea - cauzat de acțiunea diferitelor bacterii, ciuperci și alte infecții.

Examinând urechea pisicii

În majoritatea cazurilor, un hematom se formează pe suprafața interioară a urechii. Zona deteriorată se umflă, crește în dimensiune, devine fierbinte la atingere. Din punct de vedere vizual, urechea poate atârna puțin. În absența terapiei în timp util, senzațiile de durere cresc și, datorită infecției cavității urechii cu microflora patogenă, hematomul se poate transforma în necroză a cartilajului urechii.

Comportamentul pisicii care ar trebui să vă alerteze:

 • Zgârie urechea cu labele până când apar zgârieturi adânci;
 • Clatină capul dintr-o parte în alta;
 • Rezistați mângâierii, reacționând agresiv la atingerea mâinilor;
 • Arată îngrijorare.
Hematomul urechii la o pisică
Fotografie de hematom al urechii la o pisică

Dacă nu au trecut mai mult de 2 zile de la debutul hematomului, atunci va fi ușor să-l eliminați. Aplicați rece pe locul inflamat, fixând urechile animalului pe spatele capului cu un bandaj de tifon. Mai mult, tratamentul se reduce la încălzire și la utilizarea de unguente antiinflamatorii..

În cazurile avansate, când este imposibil să rezolvi problema acasă, este mai bine să contactezi un medic veterinar. În clinică, hematomul va fi deschis, cheagurile de sânge vor fi îndepărtate, cavitatea va fi tratată cu antiseptice și se vor oferi recomandări pentru îngrijirea ulterioară a auriculei.

Limfoextravasate

Motivele acestui fenomen sunt similare cu cele descrise mai sus - lovituri puternice, răni, „lupte” de pisici în timpul desfășurării din martie etc. Limfa care se mișcă prin vasele limfatice pătrunde în țesuturile adiacente, rezultând formarea unei bule. Uneori, pe lângă limfă, sângele se acumulează și în „buzunar”, colorând conținutul în maro.

Principala diferență dintre patologiile limfoextravasate și inflamatorii este absența febrei. Când se palpează, umflarea va fi rece sau ușor călduță. Va fi dificil să ajute pisica acasă, este nevoie de intervenție chirurgicală.

Limfoextravasarea urechii la o pisică

Pentru început, animalului i se administrează sedative pentru a-l relaxa cât mai mult și pentru a ameliora tensiunea nervoasă. Apoi, o bulă este perforată cu un ac special și lichidul acumulat este îndepărtat. Pielea este tratată cu un agent alcoolic (de obicei iod) și se aplică un bandaj steril.

Dacă zona afectată este prea mare, atunci operația se face sub anestezie generală. Dacă există țesuturi exfoliate, acestea sunt excizate, după care se aplică suturi. Dacă medicul suspectează o posibilă supurație a plăgii, în cavitate este plasat un drenaj cu antiseptic.

Necroza auriculară

Moartea tisulară este cel mai nefavorabil scenariu în absența unui tratament adecvat sau din cauza unui diagnostic incorect. Ulcerele se formează pe focarele inflamației, prin care cartilajul urechii începe să se uite direct. Încălcarea circulației sângelui duce la necroză a țesuturilor cartilaginoase - acestea devin negre și degajă un miros putrid. În procesul de descompunere, urechea este deformată, ceea ce poate fi văzut cu ochiul liber.

În plus față de timpul pierdut în tratamentul leziunilor și hematoamelor, următorii factori pot fi motivele dezvoltării necrozei:

 • Infecția auriculei datorită pătrunderii microflorei patogene acolo cu abcese și limfoextravasate;
 • „Tranziția” proceselor purulente din țesuturile din apropiere;
 • Strângerea prelungită a urechii într-o poziție nefirească.

Este imposibil să se vindece necroza prin metode inoperabile. Se efectuează doar amputarea completă sau parțială a auriculei.

Necroza auriculară la o pisică

Corp strain

Ingerarea unui corp străin în ureche este un eveniment obișnuit în viața animalelor de companie. Acestea pot fi insecte sau părți de plante (tulpini, spini, muguri) aduse de pe stradă, precum și nisip / pietricele „zburate” accidental. Adesea, dopurile de sulf se formează în urechi, provocând nu numai disconfort fizic, ci și reducând auzul la animal.

Prezența unui obiect străin în cavitatea urechii poate să nu prezinte niciun simptom, iar pisica se va comporta calm. Dar, cel mai adesea, „gunoiul” prins încă provoacă un proces inflamator, de aceea este necesar să examinați periodic urechile animalului dvs. și să îndepărtați corpurile străine atunci când le găsiți..

Pentru a trata canalul urechii, utilizați soluție de peroxid de hidrogen sau sodă 3%. Uleiul de camfor ajută la ameliorarea durerii, care este instilată în interior cu o rată de 2-3 picături la un moment dat.

Neoplasme

Această categorie include forme de formațiuni precum papiloame, fibroame, sarcoame, care tind să crească la ritmuri diferite și, ulterior, să ducă la surditate parțială sau completă..

Pisica poate „semnaliza” o problemă cu următoarele comportamente:

 • Nervozitate, anxietate;
 • Pierderea coordonării mișcărilor;
 • Clătinând capul și aplecându-l într-o parte, cu o margine spre urechea dureroasă;
 • Pieptanarea zonei cu probleme.

Examinând urechea pisicii

Tratamentul neoplasmelor de orice tip este extrem de prompt.

Otită

La fel ca urechea umană, urechea pisicii are o ureche exterioară, mijlocie și internă. Cea mai simplă variantă a otitei medii este atunci când numai partea vizibilă (exterioară) a urechii se inflamează. În cazul otitei medii, există un risc ridicat ca boala să devină cronică, dar, în general, prognosticul pentru o vindecare completă este pozitiv. În caz de inflamație a urechii interne, animalul riscă nu numai să piardă complet auzul, ci și să „câștige” o serie de complicații grave, până la meningită..

Cauzele posibile ale otitei medii:

 • Paraziți. Cele mai frecvente sunt puricii, urechile și căpușele ixodide. Rungind prin piele, acestea nu numai că deformează mecanic dermul, dar creează și un mediu excelent pentru multiplicarea diferitelor bacterii patogene..
 • Alergie. Sub influența stimulilor externi, pisica începe să pieptene în mod activ auriculele, în urma cărora apar zgârieturi și abraziuni pe piele. În locurile de iritație, se acumulează microorganisme dăunătoare, ceea ce duce la dezvoltarea otitei bacteriene.
 • Ciuperci. Otita medie fungică poate exista atât ca fenomen independent în prezența imunității reduse la o pisică, cât și sub formă de complicații - de exemplu, cu tricofitoză.
 • Hipotermie. Un animal se poate îmbolnăvi de otită medie umezindu-se în ploaie, așezat la pescaj sau ca urmare a unei scăldate nereușite cu apă care intră în urechi..
 • Leziuni. Tipic pentru pisicile care se plimbă pe stradă prea „activ” - urcând copaci, luptându-se cu semenii, alergând pe acoperișuri etc. De obicei, boala se manifestă ca o inflamație locală, progresând în cele din urmă către urechea medie și internă.

Pisică albă cu urechi mari

Este ușor să vezi semne de otită medie la pisici. Animalul începe să se comporte neliniștit, atinge urechea dureroasă cu labele, îl apasă pe cap, nu se lasă atins. Când durerea se transformă din durere într-una împușcată, pisica țipă brusc, miaună plângător, își întoarce capul înspăimântat, freacă locul dureros de pe așternut.

Tratamentul trebuie prescris numai de către un medic, în funcție de tipul de otită medie și de gradul de neglijare a acesteia. În viitor, procedurile pot fi efectuate atât într-o clinică veterinară, cât și acasă..

Otodectoză

Provocatorii bolii sunt acarienii urechii, terenul de reproducere pentru care este sulful. Cele mai mari acumulări de paraziți sunt observate în regiunea exterioară a auriculei, precum și în canalul urechii și septul timpanic. Purtătorii de otodectoză pot fi atât înșiși animale, cât și oameni, aducând larve de acarieni pe haine sau pantofi de pe stradă.

Căpușele pot fi recunoscute după deșeurile lor - „firimituri” de cereale de culoare închisă care acoperă auriculele. În absența unui tratament adecvat, otodectoza poate provoca complicații precum ruperea septului timpanic, necroza țesuturilor externe sau chiar meningita..

Otodectoză la pisică
Fotografie de otodectoză a urechii la o pisică

În plus față de prezența plăcii maro în urechi și a unui miros neplăcut, o pisică poate atrage atenția proprietarului său schimbându-și comportamentul:

 • Își zvâcnește capul, încercând să arunce paraziții;
 • Labe zgârie urechile, încercând să obțină căpușe din interior;
 • Își freacă capul de rama ușilor, spătarele canapelei și alte piese de mobilier dure;
 • Rezistă la mângâieri și alte forme de afecțiune.

Tratamentul otodectozei constă în tratarea auriculelor afectate cu agenți pe bază de insecticide. Preparatele sub formă de unguente, spray-uri, picături sunt prescrise de un medic veterinar și utilizate conform instrucțiunilor atașate sau recomandărilor medicale individuale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale urechilor la pisici: simptome și tratament