Ce au pisicile boli ale urechii?

Sănătatea animalului de companie este întotdeauna pe primul loc pentru proprietar. La pisici și pisici, urechile sunt o cauză obișnuită a anxietății, bolile lor transmit o mulțime de momente neplăcute animalului. Dacă scutură din cap, se zgârie în urechi, există descărcare de gestiune, atunci trebuie să-i arăți animalul tău de companie cu siguranță unui medic.

Ce boli ale urechii afectează pisicile

Majoritatea infecțiilor urechii sunt cauzate de paraziți și căpușe. Următorul grup este divers procese inflamatorii însoțite de boli neplăcute, ca procese infecțioase și inflamatorii, otita medie și alte boli ale urechii. Există, de asemenea, probleme post-traumatice. În mod condiționat, puteți împărți bolile urechii la pisici în mai multe grupuri:

 • Otodectoză. Cauza este un acarian de scabie care parazitează în interiorul canalului urechii și al regiunii urechii interne. Aceasta este o boală extrem de contagioasă și gravă care necesită tratament obligatoriu;
 • Otita și alte boli ale urechii externe și interne;
 • Eczeme și dermatite;
 • Hematoame și abcese. Sunt rezultatul unei traume;
 • Neoplasme de diferite origini și tumori;
 • Necroza auriculară.

Să analizăm fiecare grup separat.

Otodectoză

Paraziții de diferite feluri oferă întotdeauna prietenilor cu blană o mulțime de momente neplăcute..

Bolile urechilor la pisici în cele mai multe cazuri sunt provocate de paraziți ai urechii - acarieni de scabie.

Modurile și motivele pentru a le aduce în urechile animalelor de companie este destul de dificil de explicat. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă pe o plimbare sau din hainele proprietarilor, adică este destul de ușor să obțineți o căpușă din exterior. Dar tratamentul, de regulă, necesită eforturi și temeinicie atât de la animalul de companie, cât și de la proprietar..

La câteva zile după infecție este suficient și apar primele simptome ale bolii. Veți observa imediat comportamentul neliniștit al animalului, care începe să-și zgârie constant urechile cu labele, precum și să scuture și să scuture din cap.

Pisica pare să vrea să scuture de obstacol, dar nu poate. Urechea îi mâncă în mod constant și provoacă multe probleme..

Dacă observați acest comportament, ar trebui să efectuați o examinare atentă și amănunțită a urechii, care se face cel mai bine cu mănuși sterile. Căpușele lasă întotdeauna urme și alte semne vizibile ale prezenței lor, cum ar fi o acoperire maro. De asemenea, așa-numitele mișcări - răni subțiri.

Rețineți că autotratarea bolilor este extrem de periculoasă. Infestarea cu căpușe duce adesea la probleme mai grave, cauzând boli ale auriculei.

Cea mai frecventă complicație este otita medie. Pentru a preveni acest lucru, arătați urgent animalul de companie la clinica veterinară. Numai un medic poate diagnostica și prescrie cu precizie un tratament adecvat care vă va ajuta pisica să scape rapid de căpușe fără consecințe..

Otită

Otita medie este un proces inflamator care apare la nivelul urechii interne, medii sau externe, atât la oameni, cât și la animale. La pisici, este adesea o complicație a otodectozei. Cel mai periculos este deteriorarea urechii interne. Dacă nu tratați și începeți boala, atunci procesul inflamator poate afecta țesuturile interne, și apoi duce la faptul că animalul va deveni greu de auz sau va pierde auzul complet, precum și va avea probleme cu aparatul vestibular.

După ce am descoperit că secreția a apărut din ureche, se poate spune cu siguranță că animalul de companie are otită medie. Acesta este principalul simptom al bolii urechii. Pot fi limpezi sau plini de puroi. Este deosebit de periculos atunci când dobândesc un miros neplăcut..

Cele mai frecvente cauze ale inflamației la o pisică sunt:

 • stare incomodă,
 • activitate scăzută,
 • apetit afectat.

Rar, otita medie dispare fără descărcare vizibilă, dar descărcarea din ureche este întotdeauna prezentă. Ca și în cazul infecției primare cu căpușe, puteți observa că pisica pare să vrea să scape de un obiect care interferează cu el, clătinând din cap și înclinându-se spre urechea bolnavă..

Dacă proprietarul nu ia măsuri la timp și nu începe tratamentul, boala se poate adânci și poate duce la cele mai dificile consecințe..

Problemele de coordonare și creșterea temperaturii corpului sunt apeluri foarte alarmante pentru proprietar și un motiv pentru a solicita urgent ajutor medical calificat.

Cauza bolii poate fi nu numai infestarea cu căpușe, ci și hipotermia. Îl puteți preveni ținând pisica departe de curenți în vreme rece și uscând-o bine după scăldat..

Nu are sens să vă prescrieți singur tratamentul animalului dvs. de companie. Un diagnostic precis va fi făcut doar de către un medic veterinar și va selecta medicamentul corect care se potrivește pisicii dvs. individual.

Dermatită și eczeme

Distingerea acestora de o boală infecțioasă nu este ușoară. Dermatita se caracterizează prin apariția erupțiilor cutanate, auricula devine roșie. Pisica devine neliniștită de mâncărimea severă care îl chinuie. Își zgârie constant urechile, ceea ce duce la creșterea zonei afectate, a rănilor și a sângerărilor.

Dermatita este cauzată de o reacție alergică la factori externi sau la alimente. În acest caz, pierderea părului se observă din zona deteriorată..

Hematoame și abcese

Ambele afecțiuni sunt rezultatul unei traume la animal. În general, simptomele lor sunt similare, la fel și motivele pentru care apar la o pisică. Adesea, fără un tratament adecvat, hematomul se poate transforma într-un abces.

Pisicile, pe care proprietarii le lasă să iasă în stradă, deseori suferă daune mecanice ale auriculei. Acest lucru poate fi observat mai ales odată cu debutul primăverii, când pisicile se luptă pentru atenția pisicilor sau pur și simplu nu au împărtășit teritoriul. Animalul de companie se întoarce acasă cu diverse răni, atât răni deschise, cât și vânătăi, vânătăi.

Un hematom este o leziune de tip închis, doar o vânătăi. După cum știm, apare din diferite lovituri. Ca și în cazul oamenilor, zona învinețită doare foarte mult. Cel mai adesea, urechile sunt predispuse la hematoame la pisici, deci este destul de ușor să vedeți o vânătăi, deoarece au mai puțini păr de animal.

Dacă animalul tău de companie este neliniștit, țipă și își apasă urechea, examinează-l cu atenție. Adesea nici nu permite să-l atingă. Acesta este un motiv clar pentru a vedea un medic..

Un abces este o consecință a traumei deschise, a inflamației purulente. Orice zgârietură poate duce la un abces. Urechile sunt afectate în timpul unei lupte, pisicile se rănesc adesea reciproc cu ghearele. Din moment ce au întotdeauna murdărie, nisip sau praf pe ele, ajung în rană. După ce pisica vizitează strada, este necesar să-l examinați cu atenție pentru zgârieturi și să tratați cu grijă rănile de pe urechi dezinfectanți. Dacă acest lucru nu se face, locul rănirii se poate umfla, înroși și arde. Aici puteți face față singur, dacă zona afectată este mică, tratați cu iod și dezinfectați. Dar este mai bine să-i arăți medicului. Veterinarul va deschide un abces în urechea animalului și va îndepărta puroiul.

Tumori și neoplasme

Neoplasmele urechii la animale sunt extrem de rare. Nu este posibil să le observăm și să le recunoaștem în primele etape. Se pot observa doar tumori destul de mari și atunci este cu siguranță nevoie de o consultație de specialitate pentru a afla originea neoplasmului. Pericolele tumorilor în creștere includ:

 • pierderea auzului,
 • tulburarea aparatului vestibular.

Adesea, în astfel de cazuri, este nevoie de ajutorul unui chirurg..

Necroza auriculară

Necroza este moartea țesutului. Acest fenomen poate fi observat ca urmare a stoarcerii auriculare pentru o lungă perioadă de timp sau a infecției hematomului. Circulația sângelui este afectată, iar țesuturile încep să moară treptat. Vizual, se pare că urechea devine neagră și putrezește.

Necroza nu poate fi vindecată. Chirurgul decide de obicei să îndepărteze porțiunea deteriorată a concha sau să amputeze urechea complet.

Simptomele bolii urechii pisicii

Deși toate bolile urechii la pisici diferă în ceea ce privește simptomele, există câteva semne standard. Este important să știți că oricare dintre ele este un motiv pentru a merge la o clinică veterinară pentru ajutor calificat..

Iată semnele tipice ale bolii urechii la pisici:

 • animalul de companie se scarpină în urechi, este cauzat de disconfort,
 • înclină capul într-o parte, freacă urechea de suprafață, încearcă să se scuture sau să îndepărteze ceva,
 • se observă deversarea,
 • animalul are un aspect lent, apetitul este deranjat, nu există o dispoziție jucăușă,
 • temperatura corpului crește,
 • rănile, formațiunile purulente sau tumorile sunt vizibile vizual.

Tratament

În primul rând, trebuie să examinați cu atenție urechile animalului și să încercați să înțelegeți ce s-a întâmplat și ce îl deranjează. Stabilirea diagnosticului corect, identificarea cauzei bolilor urechii la o pisică este calea sigură către o vindecare rapidă, fără consecințe neplăcute. Dacă este o rană mică, proprietarul poate face față bolii el însuși. Dar, în cazuri mai grave, doar un medic vă va ajuta..

Farmaciile veterinare au o serie de medicamente cu spectru de acțiune diferit, care pot ajuta la tratarea diferitelor boli ale urechii la pisici. Amintiți-vă un punct important, este strict interzis să vă curățați urechile cu tampoane de bumbac. Toate secrețiile și murdăria din auriculă sunt îndepărtate numai cu tampoane de bumbac.

Abcesele, hematoamele, necroza, tumorile trebuie prezentate unui medic care va decide tratamentul bolii și intervenția chirurgicală..

Dacă există un lucru minuscul, un corp străin intră în canalul urechii, acesta este îndepărtat și în clinică. Cu o prezență prelungită, poate provoca un proces inflamator. Tratamentul pentru urechile de pisică nu poate fi amânat.

Prevenirea problemelor urechii

Principala măsură preventivă pentru combaterea bolilor urechii la pisici este curățarea acestora cu medicamente și loțiuni cumpărate la recomandarea medicului. Această curățare trebuie făcută în mod regulat. sa nu uiti asta procedura nu trebuie să provoace durere și disconfort animalului de companie. Altfel, mai târziu va deveni un moment neplăcut atât pentru tine cât și pentru pisică. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să vă curățați urechile efectuând următorii pași:

 • pregătiți instrumentele, pregătirile în avans,
 • încercați să liniștiți pisica, astfel încât să nu vă zgârie, înfășurați-o într-un prosop sau o cârpă groasă,
 • picurați suficientă loțiune în auriculă,
 • ciupeste-ti urechea si maseaza usor la baza,
 • apoi îndepărtați bine cu un tampon de bumbac sau o loțiune de tifon.

Cu o prevenire adecvată și regulată, bolile urechii animalului de companie nu sunt înfricoșătoare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce au pisicile boli ale urechii?