Boli majore ale urechii la pisici

La prima vedere, bolile urechii nu par a fi o problemă atât de gravă ca, de exemplu, o infecție virală. Cu toate acestea, dacă nu începeți tratamentul la timp, ciuperca banala poate cauza surditate și chiar moartea unui animal de companie.
Un proprietar responsabil trebuie să fie atent la orice simptome care indică o pisică nesănătoasă și să solicite asistență veterinară la timp.

Simptome frecvente

Atunci când un animal de companie are urechea dureroasă, de multe ori își înclină capul într-o parte, apasă urechea dureroasă, o freacă cu laba și nu permite proprietarului să atingă locul de îngrijorare. Animalul de companie devine iritabil, nu prea dispus să intre în contact. În cazurile severe, apetitul scade, apare agresivitatea. Aproape toate bolile urechii au simptome similare:
 • suprafața interioară a urechii este murdară, descărcarea seroasă schimbă culoarea-
 • urechile pisicii mâncărime, ea încearcă să ușureze mâncărimea, trăgând constant urechile cu labele, pieptănându-și ghearele. Unele pisici își freacă capul de podea sau mobilier tapițat-
 • de la urechi vine un miros neplăcut-
 • pielea părții interioare a urechii este iritată, apar roșeață, erupții cutanate, apar răni-
 • pisica scutură urechile de parcă ar fi luat apă-
 • dacă boala este în curs de desfășurare, se aude un sunet zgomotos atunci când se apasă pe ureche.
 • Otodectoză

  Otodectoză sau scabia urechii - una dintre cele mai frecvente boli invazive ale urechii. Agentul cauzal este o căpușă mică care nu poate fi văzută cu ochiul liber. Cel mai adesea, căpușele în urechi apar ca urmare a contactului cu un animal bolnav, dar chiar și un animal de companie care nu iese niciodată din casă se poate îmbolnăvi. Acarienii urechii se hrănesc cu sânge și limfă mușcând în pielea subțire. Urechile animalului mănâncă, devine neliniștită. Principalul semn că sute de paraziți mici s-au instalat în urechile animalului de companie este o descărcare abundentă maroniu. Îngrijirea simplă a urechilor nu funcționează: seara „mizeria” este îndepărtată, iar dimineața urechile sunt din nou pline de firimituri de „cafea”. Aceste secreții sunt produse reziduale de căpușe și sânge uscat care curge din rănile microscopice.
  Structura urechii pisicii este similară cu structura urechii umane - exterioară, mijlocie și interioară. Acarienii se stabilesc mai întâi în urechea exterioară. Pe măsură ce se înmulțesc, ocupă tot mai mult spațiu. Începe inflamația urechii externe, apoi timpanul este afectat, infecția intră în urechea medie, se dezvoltă otita medie.
  Căpușe în urechiseamănă cu „frații” lor mai mari - un corp alungit, picioare lungi, fălci ascuțite. A scăpa de această urâciune nu este dificil. Este necesar să curățați urechile de secrețiile acumulate zilnic cu un tampon de tifon umed și apoi să insuflați în fiecare ureche (chiar dacă o ureche pare sănătoasă) orice picături pentru tratamentul otodectozei (de exemplu, Tsipam). Durata tratamentului este de maximum o săptămână. Dacă nu există o îmbunătățire clară, mergeți imediat la medicul veterinar. Mod alternativ: urechi curateși odată picurat în fiecare ureche, două picături de cetate. După o lună - încă două picături în fiecare ureche. În majoritatea cazurilor, o singură aplicare a cetății este suficientă, dar nu este rău să o joci în siguranță..

  Hematoame

  Hematom se formează ca urmare a unei leziuni a urechii și arată ca o vânătăi umflate sau umflate. În interiorul hematomului există vase rupte din care curge sângele. Urechea animalului doare, nu permite atingerea locului dureros, apasă urechea pe cap. Dacă hematomul este lăsat netratat, urechea poate fi deformată grav și poate rămâne strâmbă pe viață. În cazurile severe, se dezvoltă necroză tisulară sau abces.
  Bolile urechilor de natură traumatică sunt motivul unei vizite imediate la medicul veterinar. După ce a găsit un hematom, ar trebui aplicat un bandaj de presiune pe capul pisicii pentru a comprima vasele și a opri hemoragia, apoi a duce animalul la clinică. În funcție de mărimea și tipul hematomului, medicul fie va elimina lichidul acumulat cu o seringă, fie va deschide hematomul.

  Abcese

  Uneori, bolile traumatice devin cauza unui abces. Cea mai mică zgârietură poate deveni un focar pentru infecție. Un abces este dificil de distins de un hematom fără participarea unui medic veterinar - în exterior este o umflare, dar umplută nu cu sânge, ci cu puroi. Medicul va deschide abcesul, va trata rana cu medicamente antiinflamatoare și antimicrobiene, apoi va pune un canal de scurgere astfel încât puroiul să poată ieși liber din rană și va prescrie un tratament. În cazurile severe, va fi necesar un guler elizabetan (dacă animalul își zgârie urechile), utilizarea antibioticelor (dacă temperatura corpului este crescută) și terapia cu fluide (dacă pisica refuză să mănânce).

  Ulcere

  Leziunile purulente sunt de obicei un simptom al unei infecții fungice. Ulcerele mici se coc și se sparg, un lichid cenușiu, galben sau roz se scurge din gaură. Primul ajutor: ștergeți ulcerele cu un tampon de tifon steril și presărați cu un comprimat de streptocid zdrobit. Unguentul nu poate fi utilizat, deoarece ulcerele trebuie uscate. Tratamentul este prescris de medicul veterinar după examinarea răzuirii.

  Inflamația urechii externe

  Otita externa este o boală gravă care necesită asistență medicală imediată. Simptome: animalul se scarpină în urechi, scutură din cap, lichid seros poate fi eliberat din canalul urechii. Cauzele apariției: acarienii urechii, corp străin în ureche, hipotermie, dop de sulf, apă în canalul urechii. Tratamentul este prescris doar de un medic veterinar! Dacă se declanșează otita medie, boala poate deveni cronică sau se poate răspândi în urechea medie și internă.

  Inflamația urechii medii și interne

  Otita medie sau intern urechi - boli care pot duce la consecințe ireversibile. Cauzele apariției: acarianul urechii, otita medie netratată, tumori, traumatisme craniene, infecție stafilococică sau streptococică. Simptome: descărcare abundentă purulentă, sângeroasă sau seroasă, un sunet zgâlcitor la apăsare, un miros neplăcut. Structura urechii nu permite să se vadă focul inflamației cu ochiul liber, dar din comportamentul animalului de companie reiese clar că este grav bolnavă: pisica își poate apăsa urechile, își pierde pofta de mâncare, temperatura crește și nu îi permite să-i atingă urechile. Tratamentul este prescris de medicul veterinar după examinarea răzuirii și testelor de sânge. De obicei, medicamentele topice sunt utilizate în combinație cu antibiotice.

  Dermatită

  Uneori, proprietarii nu pot înțelege de ce animalul de companie pieptănă urechea: nu au fost găsiți acarieni, nici o infecție fungică, nici o inflamație și nici o rană. Iar urechile sunt roșii, acoperite cu o erupție cutanată, animalul le pieptănă cu furie, agravând situația. În cele din urmă, părul cade, iar proprietarii decid că probabil este așa., arată ca lichenul. Cu toate acestea, lichenul (microsporia sau trichofitoza) se răspândește rapid pe întreaga suprafață a corpului și este ușor de diagnosticat. Alergiile alimentare sau alergiile de contact pot provoca erupții cutanate și mâncărime persistentă. Dacă da, doar un medic veterinar alergolog experimentat vă va ajuta! Pentru ameliorarea temporară a afecțiunii, trebuie să tratați pielea cu mâncărime cu nafthaderm sau unguent fenistil. Unguentul va ameliora mâncărimea și inflamația, dar nu va vindeca pisica - este necesar un consult medical.
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Boli majore ale urechii la pisici