Ciuperca la pisici: simptome, prevenire și tratament

Ciuperca la pisici este o definiție generală a diferitelor micoze cauzate de mucegaiuri, drojdii și alte tipuri ale acestor microorganisme. Sporii de ciuperci patogene zboară prin aer, se așează la suprafața apei, sunt conținuți în sol, pe iarbă, pe haine și încălțăminte. În unele cantități, ciuperca la pisici în urechi, pe blană și piele este întotdeauna prezentă, dar imunitatea nu permite dezvoltarea paraziților. Dar de îndată ce se formează un gol în protecție, ciupercile sunt activate.
Deci, o pisică are întotdeauna o ciupercă pe piele, dar nu dăunează corpului atâta timp cât imunitatea rămâne suficient de activă. Starea sistemului imunitar este influențată de mulți factori: stres, traume, boli cronice, infecții anterioare, hrănire de calitate slabă, etc. Unele pisici sunt sensibile la dermatofite de la naștere - un astfel de animal de companie are nevoie de o atenție specială și de sprijinul sistemului imunitar cu modulatori.
Ciupercile adoră mediile calde umede și, prin urmare, orice rană plângătoare - un loc potrivit pentru dezvoltarea lor. Din acest motiv, ciuperca este mai frecventă la pisicile de câmp liber: pisicile, luptând pentru teritoriul și atenția sexului opus, își provoacă răni adânci reciproc cu ghearele. Animalul de companie linge zgârieturile, creând condiții ideale pentru creșterea ciupercii.

Îngrijire și ciuperci

Îngrijirea excesivă poate fi motivul pentru care ciuperca pielii unei pisici apare cu o regularitate de invidiat. Înotul este deosebit de periculos în sezonul răcoros, dacă nu folosiți un uscător de păr după baie. Prin scăldatul săptămânal al animalului de companie și perierea zilnică a blanii, proprietarul însuși creează condiții potrivite pentru dezvoltarea ciupercilor: cele mai mici zgârieturi pe piele, un mediu umed, plus lipsa protecției naturale - un strat de sebum, format dintr-un amestec de lipide implicate în procesele imunochimice..
Ciuperca urechii este, de asemenea, mai frecventă la pisicile care sunt crescute. Când purtătorul curăță obsesiv ceara urechii cu un tampon, spălând urechile pentru a „străluci”, îndepărtează stratul protector care previne dezvoltarea ciupercilor și a altor microorganisme patogene.

Cum să recunoaștem micoza?

Micoze sau infecțiile fungice pot fi localizate pe întreaga suprafață a pielii, numai în urechi, numai pe față sau între degete. Simptomele ciupercii la pisici variază în funcție de tipul de parazit. Din total - fulgi de piele, pot apărea stratul mat, mătreața și un miros neplăcut. Uneori leziuni sau vezicule mici umplute cu formă fluidă pe piele. Dacă ciuperca afectează foliculii de păr, părul începe să cadă, dacă părul în sine se rupe. De regulă, petele chele au limite bine definite..
Mâncărimea nu însoțește întotdeauna micozele. Multe infecții fungice nu provoacă deloc disconfort animalului de companie, dar îi subminează sistemul imunitar, ceea ce face ca pisica să fie vulnerabilă la viruși periculoși..
Ciuperca la pisici în urechi este zgârieturi, erupții cutanate, cruste care nu se vindecă. Dacă boala a afectat urechea medie, poate exista o producție abundentă de sulf, dureri de cap, amețeli, mers necunoscut din cauza amețelii. Pisica clătină din cap, își înclină adesea capul într-o parte, își freacă urechile cu labele. Ciuperca care parazitează urechea internă este extrem de periculoasă - infecția poate provoca inflamația creierului, care este fatală. Proprietarii confundă adesea ciuperca urechii la pisici cu otită medie cronică sau infestare cu acarieni, așa că este important să nu începeți tratamentul înainte de a vizita medicul veterinar..

Diagnostic și tratament

Mulți proprietari supraestimează eficacitatea remediilor complexe și, prin urmare, nu consideră că este necesar să efectueze cercetări aprofundate: de ce să plătești bani în plus unui medic veterinar atunci când un consultant de la un magazin de animale de companie îți va spune cum și cum să tratezi o ciupercă la o pisică? Dar, în majoritatea cazurilor, unguentul achiziționat ajută numai pe durata tratamentului și, de îndată ce utilizarea agentului este oprită, ciuperca își recapătă poziția.
În plus, unele tipuri de micoze sunt periculoase pentru oameni. În timp ce adulții sănătoși prind rar ciuperca de la animale de companie, este important să știm dacă infecția reprezintă o amenințare pentru membrii familiei..
Pentru a determina tipul de ciupercă, medicul va lua materiale pentru cercetare. Este mai bine să semănați imediat - materialul patogen este plasat într-un mediu special și dezvoltarea florei este monitorizată. În același timp, asistentul de laborator va afla ce tratament al ciupercilor la pisici va fi cel mai eficient, determinând gradul de sensibilitate al parazitului la un număr de medicamente.
O astfel de analiză se face timp de aproximativ o săptămână, timp în care este necesar să se trateze zonele afectate cu agentul recomandat. Acesta nu este un tratament, ci ameliorarea simptomelor pentru a ajuta pisica să se simtă mai bine. Numai pe baza rezultatelor testului, medicul va decide cum să trateze ciuperca la pisică. La tratamentul local se adaugă medicamente sistemice, uneori foarte „grele”, care au un efect dăunător asupra sănătății animalului de companie. Pentru a neutraliza efectele secundare, sunt selectate o serie de mijloace care blochează sau atenuează efectele negative (ca în tratamentul cu antibiotice, sunt prescrise medicamente care restabilesc flora intestinală).
Oricare, inclusiv ciuperca urechii la pisici, este tratată plictisitor și pentru o lungă perioadă de timp. Este imperativ să urmați exact instrucțiunile medicului dumneavoastră! În caz contrar, boala va reveni din nou și din nou. Dacă ciuperca nu răspunde la tratament sau revine la câteva săptămâni după oprirea tratamentului, trebuie să contactați un imunolog și să începeți prin refacerea sistemului imunitar. În multe cazuri, numai utilizarea imunostimulantelor vă permite să scăpați definitiv de ciupercă..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca la pisici: simptome, prevenire și tratament