Boli zooantroponice: partea a treia. Boli fungice transmise oamenilor de la animale

Bolile zooantroponotice fungice sunt una dintre cele mai frecvente boli transmise de la animal la om. De exemplu, zona zoster. De acord, există mult mai multe cazuri de infecție cu acesta decât cu unele boli bacteriene.

2. Microsporia

Microsporia în microscopie

afectează mai des pisicile. Acest tip de ciupercă este mai puțin probabil să paraziteze câinii. Examinarea microscopică a părului, precum și examinarea sub o lampă ultravioletă, vor ajuta la diagnosticarea microsporiei. Spre deosebire de trichofitoză, agentul patogen al microsporiei dă o strălucire. La om, nu numai părul se rupe la o distanță de un centimetru de piele, ci apar pete rotunjite (diametrul nu este mare, de la doi la cinci centimetri). Aceste pete sunt oarecum similare cu erupția herpesului, doar în centrul „el” s-a vindecat, acoperit cu solzi. Nu ar trebui să sperați la recuperarea de sine. Încă aveți nevoie de tratament specific cu unguente fungicide.

3. Aspergiloza

O boală fungică a păsărilor care afectează plămânii. Oamenii se infectează nu numai prin contactul direct cu o pasăre bolnavă, ci și cu caii (suferă și de aspergiloză într-o formă deosebit de severă), precum și cu articole de îngrijire. În plus, sporii agentului patogen sunt în aer. Sunt foarte tenace, nu se tem nici de temperatura ridicată, nici de aerul uscat. Prin urmare, oricine se poate infecta cu aspergiloză, fără să cunoască măcar pericolul. Dar mai des decât alții, medicii veterinari, proprietarii de porumbei, papagali și păsări de curte suferă. Toți cei care intră în contact cu animale sensibile riscă mai mult decât alții.

4. Sporotrichosis

Acesta este modul în care mâinile unei persoane care suferă de sporotrioză arată îngrozitor

afectează toate animalele, inclusiv oamenii. Ulcerele se formează pe piele, iar nodulii se formează în țesutul subcutanat. Agentul cauzal „trăiește” pe plante, factorii de mediu nu se tem de el. De asemenea, vă puteți infecta din contactul cu o plantă sau un animal infectat cu ciuperci, prin inhalare sau prin înghițire de spori..

5. Coccidioidomicoza

A primit un nume atât de ciudat doar datorită faptului că inițial agentul patogen era considerat coccidie și apoi se considera deja că este o ciupercă. Atât oamenii, cât și toate tipurile de animale sunt bolnavi. Vă puteți infecta inhalând praful pe care au fost semănați sporii patogeni.

6. Criptococoza

Se caracterizează prin inflamația mucoasei creierului, pielii și plămânilor sunt afectate. Vă puteți infecta inhalând spori. Cel mai adesea bolnavi sunt cei care demontează clădirile vechi (mai ales dacă acestea sunt ferme sau spații în care erau ținute animale bolnave) sau deschid animale care au murit de meningită. Vă puteți infecta de la animale dacă beți lapte de la bovine bolnave..

7. Candidomicoză

Este adesea înregistrată atât la oameni, cât și la animale. Mulți oameni cunosc această boală drept „aftă”. Numai că există o mulțime de agenți patogeni. Și nu numai în cavitatea bucală sau în sistemul genito-urinar ciuperca se înmulțește. Intestinele pot fi afectate. O persoană se poate infecta atât pe plan alimentar, cât și în contact cu un animal bolnav.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli zooantroponice: partea a treia. Boli fungice transmise oamenilor de la animale