Tipuri comune de licheni la pisici

Mulți proprietari de pisici găsesc uneori la animalele lor de companie o schimbare a hainei, retrăgându-se linia părului. Această situație necesită tratament imediat. Prin urmare, trebuie să știți despre bolile de piele pe care le poate suferi un animal de companie, în special tipurile de lipsuri la pisici.

În total, medicii disting 5 tipuri:

1. Vierme

Un grup de două boli - trichophytosis și microsporia, cauzate de o ciupercă microscopică. Caracteristicile pecinginei cu un grad ridicat de infecțiozitate, atât pentru alte animale, cât și pentru oameni. O formă severă a bolii poate provoca pierderea vederii, fii fatal.

Principalul pericol al lichenului se datorează viabilității sporilor fungici în orice condiții de până la 2 ani. Dezvoltarea bolii apare atunci când sporii ajung în condiții favorabile. Când un animal este infectat, perioada de incubație (latentă) a bolii poate dura până la 2 luni. Cel mai adesea, simptomele apar pe față, urechi, membre și coadă. Uneori boala afectează ghearele animalului. Viermele este considerat cel mai periculos și contagios.

Pecingine

Infecția apare după cum urmează:

  • la contactul cu un animal bolnav;
  • de la un animal care nu se îmbolnăvește el însuși, ci este purtător al sporilor acestor ciuperci;
  • atunci când utilizați articole de uz casnic, așternuturi, jucării, articole de igienă infectate cu spori;
  • mod casnic (proprietarii i-au adus pe tălpile pantofilor).

Tipic pentru pecingine este apariția elementelor pielii fără păr la animalul de companie, pieptănând aceste zone cu formarea crustelor purulente.

Cea mai frecventă vierme apare la o pisică vagabondă, cu un sistem imunitar slăbit, o femeie după sarcină și naștere. Pisicile și pisicile în vârstă, animalele cu pielea deteriorată sunt vulnerabile la boală.

2. Pitiriazis versicolor (multicolor)

O boală a stratului superior al pielii cauzată de o ciupercă asemănătoare drojdiei de trei forme diferite. Această drojdie este oportunistă. Chiar și o pisică sănătoasă se găsește în corp. În anumite condiții, numărul acestora crește semnificativ, ceea ce determină dezvoltarea bolii..

Nu este dificil să găsești pitiriazis versicolor. Acest lucru este dovedit de prezența unei mici pete ovale, de culoare maro deschis sau roz. Este caracteristic acestui tip de boală că este afectat stratul superficial al pielii. Se exprimă în cicatrici profunde, peeling. Mâncărimea poate fi complet absentă.

3. Lichen roz (versicolor al lui Zhiber)

O boală infecțioasă, probabil virală. Agent cauzal probabil - herpesvirus.

Lichen roz

Pericolul lichenului roz în dezvoltarea sa pe fondul imunității reduse, adesea în afara sezonului.

La debutul bolii, se poate observa o singură pată cu contur clar, de culoare roz, cu semne de descuamare. Pe măsură ce se dezvoltă, această zonă devine acoperită cu o crustă uscată.. Numărul de pete crește brusc, petele răspândindu-se de-a lungul liniilor lui Langer. Leziunea pielii devine semnificativă, generalizată.

Nu este necesar un tratament special. Lichenul roz dispare singur.

4. lichen plan

O boală, a cărei cauză constă în funcționarea sistemului imunitar. Eșecurile imunității sunt un factor declanșator pentru amplificarea următorilor factori:

  • infecții,
  • boli cronice,
  • factori externi.

Se caracterizează prin apariția unor plăci mici cu o suprafață strălucitoare. Culoare - net diferită de pielea din jur, de la roșu-roz la maro-cianotic. În centrul nodulilor, poate exista o impresie, striație transversală. Pe măsură ce boala progresează, lichenul se fuzionează într-un accent mare.

Lichen planus

Acest tip de boală are o localizare diferită de alte tipuri. Situat pe pliurile articulare, abdomen, în zona inghinală. Dacă pisica are mâncărime, exsudatul este eliberat din plăci..

5. Lichen umed (eczeme)

Cauza bolii este complexă, se bazează pe tulburări în activitatea sistemului nervos și endocrin al corpului animalului, o slăbire generală a sistemului imunitar. Un răspuns imun afectat duce la dezvoltarea leziunilor și inflamației pielii. Această boală nu este contagioasă.

Lichen plângător

Acest tip de lichen se manifestă prin apariția unor zone dense ale pielii de o culoare roz-roșu, cu bule, pustule la suprafață..

Firele de păr de pe aceste pete sunt absente sau rupte. După deschiderea veziculelor, rămân răni excesive, care sunt foarte dureroase. Boala este, de asemenea, însoțită de mâncărime severă, febră, deteriorare a stării generale de sănătate. Trebuie tratat.

Aveți grijă de animalele de companie

Detectarea și diagnosticarea bolii la pisici este dificilă. Părul animalelor de companie acoperă parțial zonele afectate. Iar obiceiul de a te linge în mod constant maschează mâncărimea..

Este mai bine să încredințați stabilirea unui diagnostic precis unui specialist care îl poate diferenția de boli similare, infestarea cu paraziți. Zoster nu este comun la pisici, doar oamenii suferă de aceasta. Dacă este necesar, se vor atribui culturi speciale pentru identificarea agentului patogen. Unele tipuri de boli sunt contagioase pentru oameni.

Nu uitați de prevenire - vaccinare, nutriție echilibrată, curățenie și igienă. La urma urmei, responsabilitatea pentru sănătatea animalelor de companie pufoase revine proprietarilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri comune de licheni la pisici