Vierme la pisici

Cele mai fine fire împletite, denivelate, netede sau acoperite cu spini, răsucite în spirale la capete - așa arată miceliul celor mai ciuperci patogene. Există mai mult de cinci sute de specii de drojdii și mucegaiuri care afectează animale și oameni. Privarea la pisici este denumirea colectivă a infecțiilor cauzate de diferite tipuri de ciuperci, în special Microsporum și Trichophyton.

Conținut

Vierme la pisici (dermatofitoză, trichofitoza, microsporia) este o boală contagioasă care este periculoasă pentru oameni. Mai des pisoii sub un an, animalele și persoanele cu imunitate slăbită, copiii preșcolari se îmbolnăvesc. Semnele de lichen la pisicile cu imunitate puternică sunt extrem de rare, deși ciuperca poate fi pe palton și pe piele de ani de zile. Corpul unui animal de companie sănătos împiedică înmulțirea ciupercii, suprimând răspândirea acesteia.

Căile de infecție

Din păcate, zona zoster la pisici este extrem de contagioasă pentru animalele și persoanele imunodeprimate. Ciuperca se răspândește cu spori care pot fi văzuți doar la microscop. Viermele de la șobolani se pot manifesta după o vânătoare reușită, deoarece rozătoarele sunt, de asemenea, susceptibile la infecții fungice. Sporii sunt transportați prin aer, așezându-se pe mobilier, articole de îmbrăcăminte, podele și pereți. O pisică se poate infecta fără a contacta măcar purtătorul, mergând pe iarba unde se odihnea pisica sau câinele bolnav, frecându-se de jacheta proprietarului etc..
Deoarece este puțin probabil ca în câteva săptămâni să fie posibilă îndepărtarea lichenului de la o pisică, animalul bolnav trebuie izolat. Când sunteți în contact cu o pisică, trebuie să purtați mănuși chirurgicale, halat și haine pentru pantofi (pentru a nu răspândi disputele în jurul apartamentului, mai ales dacă există copii mici în casă).

Simptome

Aspectul lichenului la pisici depinde de gradul de infecție și de rezistența sistemului imunitar. Acestea sunt de obicei mici pete chele cu margini rotunjite și o suprafață uscată și fulgioasă. Petele pot fi neschimbate, roșiatice, gălbui sau cenușii, mâncărime sau nu. Semnele caracteristice ale lichenului la pisici sunt zonele cu părul spart, care cresc în timp, devenind mai „chel”. Deoarece lichenul se manifestă la pisici în grade diferite - de la pete de centimetru pe urechi și bot până la zone imense fără păr - orice plasture chel ar trebui să ridice suspiciuni în rândul proprietarului.
În multe cazuri, dezvoltarea bolii nu are loc (cot chel și atât), cu toate acestea, este necesar să consultați un medic veterinar. Faptul este că, la cea mai mică tulpină de imunitate, ciuperca „înflorește” până la pete chele pe părți. În plus, sporii sunt duși chiar și din zonele mici afectate..
Cum se înțelege lichenul la pisici este de înțeles. Dar cu alte simptome este mai dificil. Dacă pisica este în general sănătoasă, este posibil să nu reacționeze în niciun fel la prezența unei infecții fungice. Animalele sensibile încep să se zgârie, mâncărimea se intensifică treptat, provocând din ce în ce mai multă anxietate (uneori animalul de companie rupe pielea până când sângerează). Unele pisici au cosuri sau noduli mici, care sunt greu de văzut, dar care pot fi simțite cu ușurință.
Deoarece doar un medic veterinar poate recunoaște lichenul la o pisică, este obligatorie o excursie la clinică. Simptomele zosterului sunt similare cu cele ale altor boli (infecții bacteriene, acarieni subcutanati, dermatită alergică etc.), de aceea nu este rezonabil să amânați vizita la medic.

Diagnostic

Oribil, dar nu cu mult timp în urmă, se credea că un remediu eficient pentru lichen pentru pisici nu va fi niciodată inventat. Animalele de companie infectate au fost eutanasiate la recomandarea medicilor sau pur și simplu aruncate. Din fericire, astăzi orice farmacie veterinară vinde un remediu pentru zona zoster la pisici, totuși este important să se determine cu exactitate tipul de ciupercă. Medicamentele complexe nu sunt întotdeauna eficiente, iar selectarea medicamentelor prin metoda „tastare” necesită mult timp.
Pentru a detecta lichenul, medicul va străluci o lampă UV pe haină. Dacă se găsește un „inamic”, medicul veterinar vă va prescrie un unguent lichen pentru pisici. Dar, din păcate, mai mult de jumătate din speciile de ciuperci nu fluoresc. Prin urmare, în unele cazuri, este necesară o examinare microscopică a probelor prelevate din zonele afectate ale pielii (răzuire pentru ciuperci). Analiza va fi gata într-o zi, în funcție de rezultatele căreia medicul va selecta un medicament eficient pentru lichen pentru pisici..
Pentru a alege cel mai eficient medicament, trebuie să semănați ciuperci. Materialul este plasat într-un mediu special și se observă dezvoltarea microorganismelor, identificând tipul de ciupercă și tipul de medicamente la care este extrem de sensibil. Trebuie să așteptați aproximativ zece zile pentru rezultatele analizei, dar medicul probabil va ști cum și cum să trateze lichenul la pisici. În plus, în timpul examinării probelor, se stabilește gradul de infecție, ceea ce face posibilă determinarea fezabilitatea utilizării antibioticelor și medicamente care stimulează sistemul imunitar.

Tratament

Viermele este dificil de tratat în multe cazuri. Înainte de apariția îmbunătățirilor, poate dura mai mult de o săptămână, timp în care unguentul de lichen pentru pisici este utilizat în mod regulat și conform schemei recomandate de medic. Chiar dacă a existat o îmbunătățire, cursul trebuie menținut complet, altfel ciupercile care și-au păstrat activitatea vor „revendica din nou teritoriul”.
Medicul veterinar vă va spune în detaliu cum să tratați lichenul la pisici. Animale cu părul lung scurtătură recomandată, arătând acuratețe și fără a răni pielea (cele mai mici zgârieturi înrăutățesc starea animalului de companie). Este interzisă scăldarea animalelor bolnave, deoarece apa favorizează răspândirea sporilor pe suprafața pielii (în cazuri excepționale, pisicile sunt spălate cu șampoane speciale pentru lichen, dar utilizarea lor nu este întotdeauna justificată). Remediile populare sunt ineficiente și periculoase. De exemplu, iodul recomandat de amatori este toxic pentru pisici..
O pisică este considerată sănătoasă numai după două examinări negative ale răzuirilor luate la intervale săptămânale. Dispariția simptomelor nu înseamnă recuperare completă. Nu testați imunitatea animalului de companie pentru durabilitate!
Pentru a preveni reinfectarea, camera trebuie dezinfectată cel puțin o dată pe săptămână. Remediile convenționale sunt ineficiente împotriva agenților patogeni licheni. Tratamentul camerei cu abur fierbinte ajută bine - fără substanțe chimice și nu este periculos pentru pisică. Puteți șterge podele, pervazuri și alte suprafețe numai cu agentul pe care medicul veterinar vă sfătuiește..

Prevenirea

Există un vaccin lichen pentru pisici pe care unii medici îl recomandă aproape tuturor proprietarilor de pacienți cu patru picioare. Cu toate acestea, potrivit experților neinteresați, acest vaccin nu este doar inutil, ci și periculos..
„Efectul curativ al acestor vaccinuri este mai puternic decât cel preventiv. Sincer, nu recomand niciodată proprietarilor să își vaccineze pisicile la fel ca împotriva lichenului, doar că în acele cazuri dacă pisica suferă de lichen în fiecare an, vă sfătuiesc să o vaccinați de două ori înainte de a pleca în țară ".
Irina Kuznetsova, medic veterinar-dermatolog
„Vaccinarea nu va proteja deloc împotriva zona zoster. Dacă imunitatea pisicii este bună, atunci va rezista oricum, dacă nu, nu o va face. Pisoii suferă mai des, bătrâni, însărcinați, subnutriți. Din experiență, pot spune că animalele vaccinate sunt tratate mult mai mult și plictisitor, nu sunt vaccinate - mai repede. Animalele vaccinate mai mult de un an au luat lichenul cu aceeași ușurință ca și cele nevaccinate - atunci ideea este să vaccinezi? Creșa mea nu a fost vaccinată împotriva lichenului de patru ani. "
Bondartsova Yulia, canisa Diamond Toy
„Aceste vaccinuri nu s-au dovedit valabile. Am o mulțime de statistici despre club de șapte ani. Dar au un dezavantaj - avorturile spontane, împerecherile goale, oprirea creșterii la pisoii slabi. Animalele vaccinate sunt mai dificil de tratat și, cu imunitate slăbită, dau o tulpină activă de lichen (notă: ele devin infecțioase pentru alte pisici și oameni). "
Svetlana Ponomareva, șefa cresterii RUSSICATS,
Expert WCF, președinte al clubului ALISA-BEST
Prevenirea privării la pisici este mâncare de calitate, îngrijire atentă și limitarea contactului cu potențiali purtători. Pentru cei care încă se îndoiesc, Dacă se vaccină o pisică împotriva lichenului, rămâne să adăugați următoarele: vaccinul nu a trecut un singur test în Europa, nu este obligat să participe la expoziții și beneficiază doar de portofelele medicilor veterinari iresponsabili. Ca tratament - fără îndoială „da”, dar ca măsură preventivă pentru pisicile sănătoase - lipsit de sens și periculos.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vierme la pisici