Micoze - boli fungice la pisici

De pe o bancă a școlii și chiar o grădiniță, toată lumea știe că sunt în permanență în jurul nostru, invizibili și inaudibili, ... microbi. Dar, în același timp, mulți uită că există și mai multe ciuperci, mucegaiuri și drojdii în mediu și aproape toate, în anumite condiții, pot provoca boli atât la om, cât și la animalele lor de companie. De exemplu, micozele la pisici.

Informatii de baza

Nu este nevoie să ne gândim că acest termen „ascunde” o anumită boală. Acesta este un grup imens de boli care sunt cauzate atât de ciuperci, mucegaiuri și drojdii patogene, cât și oportuniste. În unele cazuri, patologia gravă apare în general din cauza acțiunii unor organisme absolut „respectabile” din regatul ciupercilor, iar motivele care duc la un astfel de rezultat nu au fost încă identificate.

În unele cazuri, animalul afectat poate într-adevăr a scăzut imunitatea, dar sunt înregistrate adesea situații când pisicile complet sănătoase dezvoltă malassezia. Și, de altfel, este cauzată de drojdie obișnuită, care nu poate fi clasificată ca fiind patogenă! Deci munca imunologilor va fi suficientă pentru mulți ani de acum încolo. Cu toate acestea, nu asta ne interesează acum.

Factori predispozanți

Deoarece bolile fungice la pisici sunt un grup mare și relativ puțin înțeles de boli, fiecare crescător ar trebui să fie conștient de acei factori predispozanți care cresc semnificativ riscul bolii:

  • Pisoii și pisicile bătrâne se îmbolnăvesc mult mai des. Femeile însărcinate și care alăptează sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut. Medicamentele antifungice care pot fi utilizate în siguranță în acest caz sunt rare.
  • S-a constatat că pisicile persane au o susceptibilitate crescută la dermatomicoză (pecingine).
  • Există dovezi că predispoziția poate fi transmisă ereditar.
  • Orice boală debilitantă poate fi un teren de testare adecvat pentru o ciupercă dăunătoare. Bolile cronice sunt deosebit de periculoase. Leucemia felină, care este de natură virală, poate fi, de asemenea, clasificată ca atare..
  • Cu cât animalul dvs. de companie are mai mulți purici, cu atât este mai probabil să dezvolte boala..
  • Căldura și umiditatea sunt mediul ideal pentru ciuperci.
  • Cu cât pisica merge mai des, cu atât este mai probabil ca acesta să „ridice” trichofitoza de la un animal sau un rozător vagabond..
  • Există informații că utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor creează condiții favorabile dezvoltării ciupercilor, ca urmare a cărei micoză apare la o pisică..

De asemenea, merită menționat spălatul. Unii stăpâni își spală pisicile aproape zilnic. În acest caz, pisica suferă în mod regulat un stres serios, dar nici măcar asta nu este rostul. Cu o spălare constantă, stratul protector al lipidelor este spălat de pe piele, ceea ce creează, de asemenea, condiții favorabile pentru introducerea diferitelor microflore patogene în grosimea sa (și nu doar a ciupercilor).

Simptome

Manifestările infecțiilor fungice sunt extrem de diverse și depind de mulți factori: tipul de microorganism patogen, starea animalului, condițiile de mediu și altele. Dar puteți distinge principalele simptome care însoțesc aproape orice boală din acest grup..

La început, roșeață și răni de neînțeles se formează pe piele. Acest proces se remarcă în special pe față, abdomen, urechi și organele genitale. Cand malassezia (menționat mai sus) cazul nu se limitează doar la acest lucru. Inflamația severă se dezvoltă rapid, însoțită de eliberarea unei cantități mari de exsudat (în imagine). În plus, un miros extrem de neplăcut poate fi un semn distinctiv..

În al doilea rând, Aproape toată micoza pielii la pisici (în special cunoscutul lichen) este însoțită de căderea severă a părului. Mai exact, lâna nici măcar nu cade, ci se rupe chiar de la rădăcini. Rămâne doar „cânepă” cu margini despicate. În plus, se observă adesea apariția unei cantități mari de mătreață, care este uneori atât de abundentă încât arată mai mult ca zăpada, care a praf ușor animalul..

Apropo, micoza la pisici este periculoasă pentru oameni? Din nou, totul depinde de tipul agentului patogen. Să spunem că aceeași trichofitoză se transmite oamenilor și cum! Dar dacă o pisică are inflamație cauzată de o ciupercă patogenă condiționată, atunci o persoană sănătoasă nu are de ce să se teamă. Din nou, se recomandă izolarea acestor animale de copiii mici, a căror imunitate nu este încă pe deplin formată..

Diagnostic și terapie

În primul rând, diagnosticul se poate face pe baza semnelor clinice, dar în același timp acestea trebuie să fie destul de specifice și vii. Un exemplu perfect este pecingine pe care am menționat-o de multe ori..

Uneori ajută „lumenul” unei lămpi ultraviolete (lampa lui Wood), în care unele tipuri de ciuperci patogene încep să fluorescă puternic. Din păcate, doar câteva. Prin urmare, microscopia convențională este o metodă mult mai fiabilă. Este chiar mai bine să semeneți probe pe medii nutritive, dar această metodă este proastă, deoarece rezultatele pot fi așteptate mai mult de o săptămână.

Cum se tratează micoza la pisici? Și aici totul depinde de agentul patogen specific. Din nou, dacă vorbim despre pecingine, a fost dezvoltată o gamă întreagă de medicamente pentru aceasta, de la banalul unguent Yam și chiar gudron simplu, până la griseofulvină și un vaccin medicinal. Cu toate acestea, alte ciuperci răspund bine la acțiunea diferitelor preparate fungicide, care ar trebui prescrise de un medic veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Micoze - boli fungice la pisici