Dironet - un medicament antihelmintic pentru pisici

În ultimii 150-200 de ani, viermii paraziți au devenit mult mai puțin obișnuiți în toate țările mai mult sau mai puțin civilizate, dar în cazul animalelor de companie, situația nu este atât de roză. Mulți proprietari efectuează tratamente preventive doar ocazional, altora nu le pasă deloc. Dar în zadar. Cu varietatea de medicamente produse de industria farmaceutică modernă, protejarea animalelor de companie de probleme majore nu va fi dificilă.

Unul dintre cele mai eficiente medicamente pentru distrugerea helmintilor este Dironet.

Caracteristicile generale ale medicamentului

Acesta este numele medicamentului antihelmintic. Se distinge de alți agenți similari printr-o formulă combinată: medicamentul conține trei compuși simultan, care au fost folosiți mult timp în medicina veterinară pentru tratament boli helmintice:

  • Pirantel.
  • Praziquantel.
  • Ivermectina.

Fiecare dintre ele trebuie descrise mai puțin detaliat. asa de, pirantel. Particularitatea acestui compus este că este foarte slab absorbit din tractul gastro-intestinal. Datorită acestui fapt, este capabil să afecteze aproape tot timpul, începând din momentul aportului, corpul viermilor paraziți. Timp pentru atingerea concentrației maxime - nu mai mult de două ore. Perioada de eliminare din corp este o zi.

Principiul de acțiune al pirantelului se bazează pe blocarea transmiterii impulsurilor neuromusculare și o creștere accentuată a permeabilității membranelor celulare ale parazitului. Din această cauză, corpul viermelui este paralizat, curând moare și părăsește corpul în mod natural.

Ce este caracteristic praziquantel? Acțiunea sa este oarecum „mai subțire”: compusul are capacitatea de a bloca transportul glucozei și formarea ATP în interiorul celulelor parazitului. În plus, praziquantelul este, de asemenea, capabil să crească dramatic permeabilitatea pereților celulari și să perturbe transmiterea impulsurilor neuromusculare. În corpul felin, concentrația maximă a acestui compus este atinsă după aproximativ două până la patru ore. Spre deosebire de pirantel, este destul absorbit rapid din tractul gastro-intestinal, excretat în principal de rinichi în urină. Acest lucru se întâmplă la aproximativ o zi după recepție.

In cele din urma, ivermectina. Cel mai adesea, această substanță nu este utilizată pentru a distruge viermii, ci pentru a trata animalele de la diferiți ectoparaziți (purici și căpușe). Mecanismul său de acțiune se bazează pe blocarea conducerii impulsurilor nervoase, ceea ce duce la paralizie rapidă și moartea organismului parazit. Concentrația maximă a acestui compus este atinsă la aproximativ patru ore după administrarea medicamentului, se excretă după o zi. Majoritatea substanței părăsește corpul pisicii cu fecale, cantități mici din aceasta sunt evacuate cu urină.

Se crede că medicamentul nu dăunează corpului animalelor cu sânge cald, nu are efect teratogen (nu provoacă mutații la făt). Dar, în același timp, medicamentul pătrunde bine în toate fluidele biologice ale corpului, inclusiv în lapte, și, prin urmare, este strict interzis să-l prescrie pisicilor care alăptează și, în special, celor gravide. De asemenea nefolosit de Dironet pentru pisici în următoarele cazuri:

  • Dacă animalul este mai mic de trei luni (dar există o alternativă, care va fi discutată mai jos).
  • Gravidă și pisici care alăptează prescrierea acestui antihelmintic este strict interzisă.
  • Nu administrați medicamente animale slăbite și pisici, care în momentul utilizării medicamentului antihelmintic sunt bolnavi de orice boală infecțioasă.
  • În nici un caz acest antihelmintic nu trebuie dat animalelor care luați deja medicamente pe bază de piperazină și / sau levamisol. Faptul este că componentele Dironet pot reacționa cu acești compuși, în urma cărora se vor forma substanțe care sunt foarte periculoase pentru ficat.

În ceea ce privește efectele secundare, practic nu se știe nimic despre astfel de cazuri.. Desigur, acest lucru este valabil numai pentru acele situații în care medicamentul a fost utilizat în dozele recomandate. Producătorul însuși avertizează că, în cazuri foarte rare, este posibilă intoleranță individuală la unele dintre componentele medicamentului.

Formular de lansare, caracteristici

Industria farmaceutică veterinară produce medicamentul pe care îl descriem în trei forme de dozare: Dironet spot-on (așa-numitele picături pentru aplicare pe greabăn), suspensii. Dar majoritatea tabletelor sunt vândute. Să caracterizăm fiecare dintre formele de dozare în detaliu.

Vă vom avertiza imediat că picăturile pentru a fi aplicate la greabăn sunt destinate numai distrugerii ectoparaziților precum puricii și căpușe. Desigur, ivermectina, care stă la baza picăturilor, acționează bine și asupra viermilor paraziți, dar totuși nu există nicio garanție a distrugerii lor 100% în acest caz. Această formă de dozare este ambalată în pipete de plastic de unică folosință. compoziția actuală din fiecare. În aparență, medicamentul este un lichid cu o nuanță gălbuie și un miros specific pronunțat. Sunt ambalate în cutii de carton, fiecare dintre ele având trei pipete.

Suspensie Dironet pentru pisici - o substanță cremoasă îmbuteliată de producător în sticle de plastic cu o capacitate de 10 ml. Medicamentul este ambalat în cutii de carton, fiecare dintre care, pe lângă sticla cu suspensie, are un seringă-distribuitor convenabil. Medicamentul are un gust pronunțat și puternic ... de somon, ceea ce vă permite să nu vă faceți griji cu privire la reacția unei pisici excesiv de suspecte: toate animalele beau acest medicament cu plăcere, fără a prezenta semne de nemulțumire.

Comprimate Dironet sunt de culoare galbenă sau gri gălbuie. Pe o parte a fiecărei pastile există un risc profund, împărțind-o în două părți uniforme, pe de altă parte - o pictogramă sub forma unui scut și o cruce în ea. Medicamentul este ambalat în blistere din plastic alimentar și folie de aluminiu, câte șase tablete fiecare. Blistere sunt ambalate în cutii de carton, care indică numele medicamentului, seria acestuia și data de expirare.

Instrucțiuni de utilizare și dozare

Cel mai ușor de utilizat picături pe greabăn. Anterior, vârful pipetei a fost rupt sau tăiat. Cu o mână, trebuie să împingeți ușor blana între omoplații pisicii și, cu cealaltă mână, să strângeți ușor o cantitate mică de medicament pe piele..

Atenţie! În niciun caz nu frecați picături! De asemenea, nu puteți utiliza medicamentul dacă există zgârieturi sau răni pe pielea animalului, deoarece în acest caz probabilitatea otrăvire și dezvoltarea efectelor secundare.

Cea mai ușoară cale este cu o suspensie. Se administrează cu o rată de un mililitru pe kilogram de greutate animală. Dacă este utilizat Dironet junior pentru pisoi (aceeași suspensie, dar destinată animalelor de la vârsta de trei săptămâni), doza rămâne aceeași. Dacă pisoiul cântărește mai puțin de 500 de grame, atunci cantitatea măsurată de medicament trebuie diluată cu apă fiartă, aducând volumul medicamentului la un mililitru.

Cu privire la pastile, apoi se folosesc în doză de o pastilă la 10 kg. greutatea vie. Adică pentru o pisică care cântărește 2,5 kg. trebuie să iau parte. Dacă animalul este mai mic, este mai indicat să folosiți o suspensie, deoarece va fi mult mai ușor de dozat..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dironet - un medicament antihelmintic pentru pisici