Cele mai frecvente boli ale ficatului la pisici: simptome și tratament

Ficatul este un organ vital situat în cavitatea abdominală chiar în fața diafragmei. Are suficiente funcții și nu toate au fost studiate. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că bolile hepatice la pisici sunt extrem de periculoase și necesită tratament imediat..

Un pic despre ficat și funcțiile sale

Acestea sunt principalele sarcini cu care se confruntă zilnic acest organ în corpul animalelor și al oamenilor:

  • Producerea de bilă, fără de care digestia grăsimilor este imposibilă.
  • Sinteza proteinelor și a hormonilor.
  • Reglarea metabolismului și a metabolismului proteinelor.
  • Neutralizarea substanțelor toxice din tractul digestiv.
  • Depozit de sânge. Până la 10% din sângele din corpul unei pisici se află în ficat.

Acest organ (prin vena portală) este conectat direct cu tractul digestiv și, prin urmare, primul care stă în calea otrăvurilor. Este important să ne amintim că pisicilor le lipsesc unele enzime hepatice, motiv pentru care acest tip de animal are o sensibilitate crescută la otrăvire. Mâncarea lor trebuie să fie de înaltă calitate! Da, "nouă vieți„Pisicile cu siguranță nu. Multe boli (de exemplu, diabetul zaharat, hipertiroidismul, limfomul) sunt, de asemenea, extrem de periculoase și dăunătoare pentru ficat..

Deoarece în astfel de condiții pisicile noastre (și și noi) reușim în general să trăim până la o vârstă foarte înaintată? Este vorba despre talentele regenerative incredibile ale ficatului. În plus, maximum 2/3 din toate hepatocitele (așa-numitele celule ale acestui organ) funcționează simultan, astfel încât organismul să aibă întotdeauna rezerve. Chiar și după leziuni hepatice severe cauzate de un fel de otravă, dacă se păstrează cel puțin o mână de celule sănătoase, există șanse considerabile pentru un rezultat reușit al procesului.

Cum să știți dacă ceva nu este în regulă cu ficatul animalului dvs. de companie?

Din păcate, semnele bolii hepatice la pisici în stadiile incipiente sunt slab manifestate sau nu sunt deloc vizibile. De regulă, proprietarul poate observa doar aceste manifestări:

  • Lipsa poftei de mâncare.
  • Letargie (dar aceasta este deja în ultimele etape ale bolii).
  • Pierdere în greutate.
  • Apatie.
  • Dacă faceți clic pe zona hipocondrului drept, atunci este posibilă manifestarea anxietății și chiar a agresivității. Acest lucru se întâmplă dacă apăsarea determină un răspuns dureros.

În funcție de cauza și severitatea patologiei, pot exista, de asemenea vărsături și polidipsie (aport crescut de apă). In unele cazuri (ciroză) ascita se dezvoltă, adică hidropizie cavitate abdominală. Dacă procesele inflamatorii și degenerative din organ au mers departe, simptomele icterului tuturor membranelor mucoase vizibile și chiar ale pielii apar aproape întotdeauna.

În cazuri foarte rare, când există o patologie ereditară în care vena portă se poate conecta la fluxul general de sânge printr-un șunt, adică o ramură patologică a vaselor de sânge, pot fi observate semne de boală hepatică la pisici, de fapt, acestea nu sunt legate în niciun fel de aceasta. Doar că toxinele din tractul digestiv intră direct în sânge și provoacă consecințe grave pentru organism..

Cele mai frecvente boli ale ficatului

Colangita neutrofilă

O infecție bacteriană care provoacă inflamații la nivelul vezicii biliare. De obicei, apare atunci când microorganismele dăunătoare migrează către ficat prin căile biliare, ajungând de acolo din intestinul subțire. De regulă, se dezvoltă pe fondul fenomenelor inflamatorii din tractul gastro-intestinal. Diagnosticul necesită o biopsie hepatică, precum și însămânțarea materialului obținut pe un mediu nutritiv. Cel mai adesea, antibiotice destul de puternice cu un spectru larg de acțiune sunt utilizate pentru terapie, prognosticul este favorabil (dacă nu este început), este necesar să hrăniți pisica cu boli hepatice cu hrană „ușoară” și porții mici.

Colangita limfocitară

Această boală are o origine neinfecțioasă. Concluzia este procesul inflamator din ficat. Cauza este necunoscută, dar se poate datora unei patologii a sistemului imunitar (boală autoimună). Foarte des, organul în același timp crește foarte mult în volum, este posibil ascita. Diagnosticul este posibil doar pe baza rezultatelor biopsiei.

Tratamentul constă din medicamente antiinflamatoare și imunosupresoare, care sunt de obicei corticosteroizi. Prognoza variază în funcție de severitatea și neglijarea procesului. În unele cazuri, animalul va trebui să „stea” pe aceste medicamente pe viață, pot exista cazuri de recidivă.

Lipidoza hepatică

Grăsimea se acumulează în hepatocite. De fapt, ficatul degenerează într-o bucată mare din el, ceea ce reduce funcționalitatea organului la zero.. Lipidoza hepatică se manifestă adesea ca brusc refuzul alimentelor, mai ales dacă pisica se descurcase bine cu pofta de mâncare înainte sau dacă în general era supraponderală. Diagnosticul poate fi confirmat numai prin biopsie hepatică.

Terapia este complicată de necesitatea căutării bolii care ar putea contribui la dezvoltarea acestei patologii (adesea intoxicație acută sau cronică). Pentru a preveni pisica să moară de epuizare în această perioadă, ei recurg la nutriție parenterală, injectând glucoză intravenos. În cazuri mai ușoare, este prescris dietă din cereale ușoare și bulion, care sunt introduse direct în stomac (printr-un tub). Boala este extrem de neplăcută: în primul rând, cauza imediată a acesteia poate rămâne nedetectată. În al doilea rând, perioada de tratament și reabilitare poate dura luni de zile, cu o amenințare constantă de recidivă.

Otrăvire

Deși această patologie nu poate fi numită „boală” în sensul clasic al cuvântului, nu o ușurează. Pisicile sunt foarte susceptibile la afectarea ficatului, care poate fi cauzată de o gamă largă de substanțe atât de toxice, cât și de medicamente relativ sigure. Am spus deja că aceste animale sunt sensibile la otrăvire. Acestea din urmă duc la diverse probleme: ciroză, hepatită, hepatoză, degenerare grasă a ficatului și alte boli, într-un fel sau altul menționate în acest articol. Prevenirea bolilor hepatice la pisici în acest caz - monitorizarea atentă a dietei animalului de companie.

Tumori hepatice

Pentru a descrie cel puțin o mică parte a acestora, va fi necesar un articol separat de dimensiuni considerabile. Sunt benigne și maligne, primare și secundare. Simptomele pentru aceste boli sunt foarte diferite, dar icterul se manifestă cel mai adesea (datorită ciupirii canalelor). Terapia constă în intervenții chirurgicale sau utilizarea medicamentelor pentru distrugerea tumorii. Prognosticul este (adesea) dubios, deoarece aceste boli ale ficatului la pisici sunt foarte insidioase.

Degenerarea ficatului

Amiloidoza este o boală în care o proteină anormală, amiloidă, se acumulează în hepatocite. Unele rase din această patologie sunt inițial predispuse, uneori hrănirea cu carne care conține mulți hormoni duce la acest rezultat. Pelioza hepatică este o boală destul de rară, dar extrem de neplăcută. Cu această patologie, vasele din ficat se extind local, în urma cărora se formează numeroase cavități suficient de voluminoase în organ, complet umplute cu sânge..

În ambele cazuri, boala hepatică la pisici se manifestă ca „fragilitate” a organului, posibil moarte subită din cauza sângerărilor interne. Funcționalitatea sa scade la un nivel extrem de scăzut. Aceste boli sunt incurabile, motivele exacte nu au fost clarificate..

Hepatită, hepatoză, ciroză

Boli inflamatorii și degenerative (hepatoza și ciroză) caracter. Ele apar pe fondul bolilor infecțioase. Semnele acestor afecțiuni sunt clasice, descrise mai sus (icter, apatie). Tratament - antibioterapie, ciroza este incurabilă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cele mai frecvente boli ale ficatului la pisici: simptome și tratament