Diateza la pisici: diagnostic și tratament

Cu siguranță toată lumea își amintește cum, în copilărie, părinții au oprit încercările de a mânca un kilogram sau două de dulciuri odată. Explicația interdicției este simplă - diateză, adică apariția unei erupții roșii pe piele. Apropo, aceasta nu este altceva decât o manifestare clasică a alergiilor alimentare. La fel - diateza la pisici.

Informatii generale

Aceste animale alimente alergii reprezintă aproximativ 10% din numărul total al acestor patologii. Dar ele sunt - în 57% din cazuri, aceasta este cauza mâncărimii și a comportamentului neliniștit al animalelor. Apropo, întregul lanț de procese biochimice, ca urmare a căruia animalele de companie devin excesiv de sensibile la una sau alta componentă alimentară, nu este încă pe deplin înțeles. Cu toate acestea, să lăsăm cercetarea în seama oamenilor de știință: simptomele și consecințele acestor patologii au fost studiate mai mult decât suficient și proprietarii ar trebui să știe despre acestea..

Alergiile alimentare afectează toate rasele de pisici și nu există nicio relație între vârstă și sex.. Sterilizat și animalelor „standard”, patologia este la fel de izbitoare. Dar, totuși, în practică, există o relație destul de clară cu vârsta - numărul copleșitor de cazuri de boală a fost înregistrat între doi și șase ani. În plus, cel mai predispus la diateză pisici persane și toți hibrizii pe baza acestora. Același lucru (dar parțial) se poate spune despre Britanici și siamez. Acest lucru se datorează anomaliilor genetice care au apărut în procesul de reproducere a acestor rase..

Există o distincție de făcut între alergiile alimentare și intoleranțele alimentare.. Alergiile alimentare sunt adevărate alergii, în cazul lor, există o mâncărime caracteristică și reacții cutanate caracteristice acestui tip de patologie. Intoleranțele alimentare se pot încheia diaree sau voma, și în acest caz, nu se observă nici mâncărime, nici vreo patologie pe piele.

Cu toate acestea, la pisoi, supărarea digestivă este mult mai periculoasă, deoarece poate duce la deshidratare și moarte. Un exemplu clasic „uman” îl reprezintă atacurile de diaree episodică după consumul anumitor condimente sau lapte. Din fericire, în ambele cazuri, toate problemele (de regulă) sunt rezolvate cu ușurință printr-o dietă ușoară și prescrierea anumitor medicamente..

Studii recente efectuate de nutriționiști veterinari au identificat anumite alimente care sunt mai susceptibile de a dezvolta alergii alimentare la pisici. La pisici, cei mai comuni „infractori” sunt: carne de vită, miel, fructe de mare grase, soia, produse lactate (!) și gluten, care se găsesc în multe cereale.

Rețineți că, în cazul cărnii de vită și miel, nu vină carnea în sine, ci acele antibiotice și alți aditivi pe care le poate conține (din vina producătorilor fără scrupule). Soia și glutenul conțin pur și simplu acei compuși care pur și simplu nu sunt conținuți în dieta tuturor felinelor sălbatice și, prin urmare, corpul animalelor le poate răspunde „inadecvat”.

Tablou clinic, diagnostic

Simptomele diatezei la o pisică sunt complet similare cu tabloul clinic al tuturor celorlalte tipuri de alergii.. Principalul simptom este mâncărimea severă. Din această cauză, pisica mănâncă constant, rupe pielea, scoate firele de păr, miliar dermatită.

Este dificil să se distingă un animal care suferă de alergii alimentare de un animal de companie care suferă atopie sau alt tip de răspuns imun inadecvat. De unde știi dacă pisica ta are o reacție la mâncare? Această suspiciune poate fi determinată de cazuri de patologii pe tot parcursul anului. Când o pisică începe să mănânce chiar și în mijlocul iernii, acest lucru indică în mod clar o alergie alimentară. În plus, diateza hemoragică severă, în curs de dezvoltare, nu răspunde practic la administrarea de steroizi la pisică, care poate fi considerată și un semn diagnostic important..

Diagnosticul bolii este destul de simplu, dar există încă unele nuanțe ... Este necesar să se identifice cu precizie componenta furajului care provoacă o reacție alergică. Atopy, răspunsul la invazie parazitară intestinelor, scabie, candidoză sau infecții bacteriene, seboree, - toate aceste patologii pot provoca semne clinice foarte asemănătoare, ceea ce complică grav identificarea adevăratelor cauze ale a ceea ce se întâmplă. După eliminarea tuturor cauzelor, medicul veterinar va începe testarea alimentelor.

Sunt destul de simple - din dieta standard pentru animale începe treptat să îndepărteze componentele până când se constată cea care determină dezvoltarea simptomelor alergice. Apropo, există pe piață furaje speciale, moleculele de proteine, carbohidrați și lipide în care sunt supuse hidrolizei. Având în vedere că în fiecare feed doar o componentă a trecut prin acest proces, atunci când apar simptomele, devine imediat clar ce anume le-a cauzat..

Indiferent de dieta utilizată, animalul dvs. de companie ar trebui să mănânce numai acest aliment timp de cel puțin câteva săptămâni. Nu puteți oferi delicatese, medicamente, aditivi alimentari, este strict interzis să hrăniți pisica de la masă. Numai mâncare și apă standard. Este recomandabil să se interzică pisicii să meargă pe stradă în acest moment, deoarece într-o astfel de situație este nerealist să țină evidența dietei sale..

Tehnici terapeutice

Cum să tratezi diateza la animalul tău de companie? Din fericire, nu este nimic deosebit de dificil în acest sens. În primul rând, este necesar să se excludă complet din dieta sa alimentele care au cauzat formarea unei erupții diatezice și apariția mâncărimii. Dacă cazul este ușor, acest lucru va fi deja suficient.

În situații mai complexe, antihistaminice standard. De regulă, tabloul clinic al alergiei alimentare dispare complet în câteva săptămâni. Desigur, componenta problematică a dietei ar trebui să fie bine amintită și să nu i se permită să intre mai târziu în dieta pisicii. După cum puteți vedea, tratamentul diatezei la pisici nu este deosebit de dificil. Principalul lucru este să consultați imediat medicul veterinar atunci când apar simptomele, deoarece în cazurile avansate o simplă alergie va fi probabil complicată. Dermatita atopica sau ceva mai rău (în această situație, cursul terapeutic poate dura luni de zile).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diateza la pisici: diagnostic și tratament